A melegvíz felfedezése

Vasárnap három településen is lezajlott egy-egy időközi, önkormányzati választás – tulajdonképpen tétek nélkül. Fideszék most trumfálnak, szociék meg magyaráznak, a “lényeg” pedig nem változott egy kummányit sem.

Azt mondja Molnár Zsolt, az MSZP fővárosi elnöke (aki pártjában a kampányokért is felelős), hogy bár jelöltjeik elhasaltak a vasárnap megtartott mindhárom időközi, önkormányzati választáson, de ezekből (bele értve a soproni, a szolnoki és a dunaföldvári szoci győzelmeket is) “…országos tendenciákra vonatkozó következtetést nem szabad levonni“, legfeljebb tanulságokat.

Bár nem szoktam feltétlenül, s pláne szakmányban egyetérteni a szocikkal, ezúttal ki köll jelentenem: a legteljesebb mértékben egyetértek Molnár úr megállapításaival. Hiszen annak, hogy egy két-három ezer lelket számláló településnek ki a polgármestere (és mely párt jelöltjeként vált azzá), kik ücsörögnek az öt-hat fős képviselő testületekben (és mely pártok színeiben), az legfeljebb csak a helyieket érdekelheti, ám az országos erőviszonyokra semmiféle befolyást nem gyakorol. Ugyanez vonatkozik az ilyen településekből álló országgyűlési kerületekre is, ahol csupán általános választások idején van tétje a mandátum elnyerésének, míg az időközi megüresedések miatt rendezett voksolásoknak nem sok – kivéve ha a parlamentben olyan csekély a kormánypárti többség, mint pl. 2002-06 között az akkori MSZP-SZDSZ koalíciónak volt. Ippeg ezért a baloldal, a maga szoksásos, a szimbólumokra érzéketlen “gyakorlatiasságával”, ilyesmikre nem is nagyon szokott “rákészülni”: csekély jelentőséget tulajdonítva nekik, mindenkoron kevés pénzt és energiát ráfordítva kampányolt csupán.

A racionalitás szempontjából még ezzel is egyet tudnék érteni és nem csak azért, mert tudomásul veszem a “tét nélküliség” tényét. Hanem azért is, mert egyszerűen el köll fogadni azt a factumot, hogy bizony vannak országunknak olyan részei, amelyekben a választásra jogosultak talán még (ha lenne ilyen) a vécésnéni választásokon is kizárólag pártszimpátia alapján voksolnának. Ahol egyáltalán nem számít, hogy a kedvenc (mára “egyházzá” átlényegült) párt kit állít jelöltként – a narancsra mázolt Blöki kutyát, avagy akár Kubatov havi 400 ezerrel fizetett sittesgyilkosát – , némi K-listás rásegítéssel arra fognak voksolni. Ilyenre már számos példa volt eleddig, s általában csekély (30-35 százalékos) részvétellel. Majdnem hasonló a helyzet az olyan kistelepüléseken is, ahol a helyiek egyetlen megélhetési forrását az ottani Erős Ember vállalkozása, avagy a polgármesteri hivatal által fizetett közmunkák/segélyek jelentik. Ilyen helyeken még a K-listára sincs szükség: mindenki tudja, hogy “ha jót akar magának”, akkor elmegy szavazni és az “elvárt” négyzetbe skribálja az ikszét és mindenki abban a tudatban él, hogy ezt biza’ még ellenőrzik is. Utóbbira kitűnő példa a szintén hétvégi választás Tiszabőn. Természetesen a világon senkit nem akarok megvádolni törvénytelen választási befolyásolással, de a 88 százalékos részvétel, hogy finoman fogalmazzak … hm, nos … feltűnően szokatlan!

Ilyen helyeken tehát csakis szimbólikus jelentőségű a preferált párttal, illetve az Erős Emberrel szemben ellenjelöltet állítani. Győzelemre (talán) ugyan nincs esély, de vannak esetek, amikor az ilyesminek igenis van hatása a társadalomra, s ez az, amit a balodal egyszerűen képtelen megérteni. Tessék csak megnézni, hogy a múltban hány alkalommal fektetett eszméletlen energiákat úgy a Fidesz, mint a Jobbik ilyen időközi választások megnyerésébe, látszólag teljesen értelmetlenül! És tessenek csak megnézni, hogy siker esetén micsoda csinnadrattát csináltak ezekből! Lali király például tegnap nem volt rest az Országgyűlés folyósólyán kiállni a kamerák elé, s oldalán a meglehetősen hervatag győzteseivel …

… országos jelentőségűvé puffasztani a dunakeszi és a szentendrei eseményeket! Csinált ilyesmit az MSZP a szolnoki, a soproni, avagy a dunaföldvári győzelme után? Nem! És miért nem? Mert egyszerűen képtelenek felfogni a jelképek jelentőségét! Azt, hogy bár az ő sajtótájékoztatójukból jó, ha tíz másodpercet adott volna le a “közszolgálati” (meg a fideszes kapcaronggyá silányúlt TV2, illetve a közügyektől magát rettegve távoltartó, kizárólag bóvlibulvárt árúsító RTL Klub), de a jónép láthatta volna, hogy az ellenzék igenis aktív és igenis van esély legyőzni a Diktatúra jelöltjeit, s ezáltal majd magát a Diktatúrát is!

Mert ez is egy tanulság drága Molnár úr! Az, hogy bizony a szimbólumoknak is van komoly jelentőségük! Pláne most, amikor a kilátástalanságot, a beletörődést köll megtörni, de minél hamarabb. A 168ora.hu a minap pl. megkérdezte Ferge Zsuzsát (érdemes a rövid interjút elolvasni!), hogy miért ment el együtt tüntetni az egyetemi hallgatókkal a kormányzat ellen. Mire ő azt válaszolta, hogy azért, mert “…úgy éreztem, mennem kell“. Nos, ez a 82 esztendős asszony, …

                    

… aki ugyan nem profi politikus, “csak” egy Széchenyi-díjas tudós, sokkal jobban érti a személyes kiállás szimbolikus jelentőségét, mint a feleannyi idős, állítólag “hivatásos” pártemberek! Azt, hogy egy Jó Ügy esetén egyáltalán nem számít, hogy az ennek érdekében indított akciónak ő fő-, avagy mellékszereplője, hanem csakis maga a Cél, vezessen az a megmozdulás akár átmeneti kudarcra is.
 
Molnár azt is mondta, hogy a hétvégi eseteknek az a tanulsága, hogy az ellenzéknek össze köll fognia! Bárvó! Sikerült ismét felfedezni a melegvizet?! Ezzel (akinek esze van … még) mindenki tisztában van. No, de ez az összefogás úgy nem megy, hogy annak hiányáért mindíg a másikat okolom! Molnár, a pártja által Dunakeszin abszolvált, megalázó negyedik helyért tulajdonképpen az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetséget (melynek helyi szervezete alig pár héttel korábban jött létre!) tette felelőssé mondván: nem sikerült létre hozni a megállapodást, pedig pártja az “utolsó pillanatig nyitva hagyta” a lehetőséget (közben pedig a szentendrei második helyezésükre mutogatott), s ezért (meg ennek ellenére) az ő jelöltjüket a választók sajna “jobban büntették“, mint az E14-PM-ét. Így is lehet magyarázni a dolgot, csakhogy a bajnaista aspiráns második helyezése azt bizonyítja, hogy ő volt a szimpatikusabb, az elfogadottabb, tehát az esélyesebb és nem pedig az MSZP-é! Ezt pedig netalán előzetesen fel is lehetett volna méretni, ha lett volna rá egy kis hajlandóság, meg nem az lett volna az alap-hozzáállás, hogy “én-vagyok-a-második-legnagyobb-párt“, így osztán minden ellenzékinek az a dolga, hogy nekem pitizzen!
 
De hagyjuk ezt! Bízzunk abban, hogy ezekből a racionálisan ugyan jelentéktelen, de szimbolikusan igenis releváns esetekből mindenki tanult! Megtanulta azt, hogy itt már csakis és kizárólag az Ország számít. S ha az jövőre elbukik, akkor onnantól fogva a Molnár-féle párt csoportérdeke is csupán a kényelmesebb marhavagon megtalálására fog korlátozódni!
 
… és ezt …
 
szendamondja!
Reklámok

2 hozzászólás on “A melegvíz felfedezése”

 1. öregszeder szerint:

  “A racionalitás szempontjából még ezzel is egyet tudnék érteni és nem csak azért, mert tudomásul veszem a “tét nélküliség” tényét.”
  Hát kedves pajtás én egy pikoszekundumig sem tudom elfogadni a tét nélküliség tényét, mert olyan nincs. Ha elfogadom, akkor ne is induljak egyáltalán a versenyben,két okból sem. Az egyik az, hogy azok az állampolgárok, ahol a pártok versenyét időköziként szervezik semmikép nem jelentéktelenebbek, másodrendűbbek mondjuk a fővárosi első kerületieknél, ahol már úgymond nagy a tét. A másik ok pedig az, hogy a választások az politikai verseny. Nem kis verseny és nagy verseny, hanem verseny. Aki bármelyik menetet lebecsüli, az nem érdemli meg a részvételt és tiszta erőből hozzájárul a demokrácia relativizálásához, amiért egy nagy picsán rúgást érdemel, nem pedig részvételt.
  Te bevinnéd a suzukidat olyan autószerelőhöz, aki csak addig foglalkozik veled, amíg be nem fut egy mercis és akkor azonnal kidob?

  • szendam szerint:

   Kedves, “Öreg”, “Szeder” Barátom (és Köztársam)!
   Tartok tőle, hogy itten a posztom figyelmesen el nem olvasásának esetéről van szó!
   Ugyanis az Általad idézett mondatom után még számos egyéb megállapítás és kijelentés is következik, melyek ippeg pont azt igyekszenek taglalni, amit Te kommentedben kifogásoltál! Ippeg pont azért bíráltam a szocikat, mert nincs érzékük a szimbolikus dolgokhoz ahhoz, hogy pusztán a jelzés, a figyelemfelhívás, az aktivitás bizonyítása érdekében nem kifejezetten hajlandóak bedobni azt a bizonyos “apait és anyait”. Ez pedig a mai helyzet és az ebből következő szükségszerűségek fel nem ismerése, illetve figyelmen kívül hagyása. Továbbá szerintem ez is kitűnően példázza azt, hogy emeszpééknél még mindíg nem fogták fel: sem a “régi” módon választási taktikázni (azaz a “kivárásra” utazni),sem pedig (2014 után) a régi módon politizálni immáron nem lehet! Nem, mert már más az igény, mások a követelmények és a (“törvényes”) feltételek.
   Szóval légyszi’, olvasd el még egyszer ezt a posztot, s rá fogsz jönni: ugyanazon malomban őrölünk … csak én egy kicsit “másként”!
   Köztársi és baráti üdvözlettel: szendam


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s