Nyakunkon a 35 százalékos áfa!

Vityu kán tegnap betéblábolt a Parragh-kamarába, helyet foglalt (előtte eltávolította ánuszgyűrűjéből Varga Misut), osztán alaposan megveregetve a saját vállát megnyitotta azt évet, melyben a vállalkozások megismerkedhetnek a 35 százalékos áfa áldásaival.

“Nincsen itten kérem semmi baj!” – kezdte meghatározó fontosságú előadását a Mi Fényességünk a Parragh-kamara tegnapi, évnyitó konferenciáján. Szerinte csak a magyar sikereket irígylő óbégató kommandó papol itt válságról, holott az országban óriási, “jövőt teremtő fejlesztések” folynak úgy az egészségügyben, mint az oktatásban, a kultúrában és a sportban is. Igaz ugyan, hogy vannak kisebb problémák (pl.: “a válságot meg sem érző” külföldi energiaszolgáltatók áraikkal agyonnyomorítják a honi cégeket, az “egészségtelen” tulajdonosi szerkezettel bíró kereskedelmi bankok pedig nem hajlandóak hitelezni), de ezek csupán annak köszönhetőek, hogy a kormány nem ért rá ezzel a területtel méglerohasztóbban babrálni behatóbban is foglalkozni, lévén “az elmúlt két és fél esztendő a kormányozhatóságért folytatott gigászi küzdelemmel telt el“. De mivel ezt a kabinet már megnyerte, mostantól fogva minden rendben lesz, s ha még a luxuscikkere is sikerül majd kivetni a “nagyon hiányzó35 százalékos áfát, akkor a takarékszövetkezetek (meg a Magyar Posta) rakás-szám fogják beletömködni a magyar vállalkozók zsebeibe az olcsó hiteleket, tömérdek új munkahely jön létre (kivéve a cigányoknak, akiknek még “munkakultúrát kell tanulniuk“), a fellendülés pedig úgy be fog indulni (már idén is 0,9%-os lesz a GDP-bővülés, mert ha nem, akkor előbb ő lesz “nagyon szomorú“, osztán meg a tények és a felelősök!), hogy rövid időn belül utól érjük Amerikát!

Természetesen a Vezér&Kancellár hablatyolt még egyebekről is, így például baromira megdícsérte Elkúrcsyt, mint gazdasági minisztert (“sokan fantasztának nevezték“, de ő elsősorban “gazdasági modellekben gondolkodik“, s 2010-ben “pont erre volt szükség“!) és mint alig két hetes kegybankelnököt (“Most először sikerült a Jegybanknak teljesítenie az inflációs célt!“), de egész beszédének lényege a valóságtól tökéletesen elrugaszkodott (láz)álmodozás volt. A tények ugyanis egyáltalán nem igazolják vissza sem az öndícséreteit, sem pedig a voluntarista, eszement elképzeléseit!

Kezdjük mondjuk a bankokkal és a hitelezéssel! A Csúti Chavez szerint a pénzintézeteink tulajdonosi összetétele egészségtelen, lévén a meghatározó bankok részvényeinek közel 90%-a valóban külföldiek tulajdonában van. A Dilinyós véleménye szerint ezt 50 százalékra köllene visszaszorítani, s bár ebben egyáltalán nincs igaza, törekvése kezd sikerre vezetni. Az olasz Intesa Sanpaolo pl. ippeg a minap únta meg, hogy az évek óta veszteséges “CIB” nevű magyar leánya miatti defcitje tavaly elérte a közel 300 millió eurót (cca. 90 milliárd forint!), s ezért itteni érdekeltségeinek felszámolását határozta el. Bár a CIB nem képvisel jelentősen számottevő részt a magyar ker.bankok kapitalizációjából, de kivonulása kétségtelenül “javítani” fog azon a bizonyos “egészségtelen” tulajdonosi szerkezeten. Persze nem úgy, hogy a CIB helyét majd átveszi egy tőkeerős magyar (Simicska?, Töröcskey?, Járay?), hanem úgy, hogy a csökkent kapitalizáción belül így növekedni fog a változatlan értékű “magyar” statisztikai aránya.

De tekintsük nyugodtan bolhacsípésnek a CIB tervezett kivonulását (ne tegyük, mert ez egy talán csekély, de vészt jósló jel!). És az OTP? Az összes közül a legnagyobb, amely annak ellenére van “magyar”-nak nevezve, hogy tulajdonosainak elsöprő többsége külföldi. Ezen bank részvényesei tegnap ordas nagyot buktak a tőzsdén! Bár az árfolyamzuhanás már péntek óta tart, a keddi “mészárlás” mindent felül múlt: összesen több, mint 26 milliárd forintot esett a bank részvényeinek közkézhányada! No, mi lesz akkor, ha ezek a tulajdonosok eladni kezdenek (de előtte még “lemészárolják” az orbánhaver Csányi nemoligarchát). Az rendben(?) van, hogy a részvényeket szarért-húgyért felvásárolhatja majd a Kedvezményezett Réteg azaz az Államaffia, na de mit fog érni ez a bank azután? És ki fog itten majd hitelezni? A feltámasztott (persze állami) Postabank? Avagy a tak.szövök (tulajdonos: Demján?)? Mégis miből? Valamiféle állami forrásból, melyet a költségvetés biztosít? Az a “Költségvetés”-nek nevezett viccgyűjtemény, melyet eredetileg 285 forintos euróval kalkulátak, s melyet már csak azért is köll hamarost átírni, mert Elkúrcsy kegybankelnöki kinevezése okán akkora lejtőre került a forint, hogy most ippeg 307-en áll az euróhoz képest? Na ne mondják mán!

Jó, tudjuk: itten a “nem szokványos” gazdaságfejlesztési metodika érvényesül. No, de az Isten szerelmére, hát hogyan lehet növekedési pályára állítani a gazdaságot úgy, hogy a kormány tudatosan rontja a forintot, a pénzéhsége okán pedig bevezetné a 35%-os áfát (még jobban agyonvágva ezzel nem csak a belföldi fogyasztást, de az ide termelő cégeket is!)?! Hát, hogy az ördögbe lesz ebből munkahelyteremtés?

Közbevetőleg:

Ismerve az orbáni “népbarát” politikát, nekem ugyan eléggé határozott elképzeléseim vannak arról, hogy mely termékkörök kerülnének a 35% áfa alá, de egyelőre nem lőném le a magam poénjait. Ugyanakkor nagyon kíváncsi lennék arra, hogy Tisztelt Olvasóim, Kedves Barátaim és Köztársaim szerint mikre lesz kivetve ez a luxus-áfa, azaz véleményük szerint Orbánék mit fognak majd “luxuscikk“-nek tekinteni?! Itt, alantabb, a kommentfelületen várom a tippeket!

És ha már a cégeknél és a munkahelyek megteremtésénél tartunk! Most olvasom a nepszava.hu oldalán, hogy egy lőcsei központú, szlovák-német vállalkozás, mintegy 100 millió eurós beruházással Nyékládházán létre hoztak volna egy üzemet, mely főleg uniós exportpiacra termelt volna. Beruházási adókedvezményt nem, de befektetési támogatást azonban kértek az államtól összesen 5,6 milliárd forint értékben azzal a kitétellel, hogy ennek feléért 10 százalékos tulajdonrészt biztosítottak volna annak. Az új üzem előbb “csak” 800, később pedig ezer főnek adott volna munkát, áttételesen pedig mintegy 200-2500 embernek biztosított volna jövedelmet abban a Borsod megyében, amelyet a leginkább súlyt a munkanélküliség. Ajánlatukkal közel egy esztendőn át kilincseltek az ilyesmiben illetékes Zsuzsika– (NFM) és Matolcsy-minisztériumnál (NGM), még a Miniszterelnökség újsütetű gazdasági főtitánját, a paslaszájú, bubifrzurás Szíjjártóval is megpróbáltak kapcsolatba lépni, de azok a fülük botját sem mozgatták (informálisan kaptak egy 1,4 milliárdra vonatkozó, nevetséges ajánlatot!). Amikor a lap megkérdezte az ügyről az egyik illetékest, az a sajtósa útján úgy válaszolt, hogy “az ügyintézés folyamatban van”. … Na ja! Most, hogy a befektetők lefújták az egészet és a bizniszt átviszik egy másik országba?! Gratulálok!

Nos, ilyen hozzáállással, ilyen módszerekkel aztán tényleg már csak úgy lehet államilag felpörgetni a gazdaságot, ahogyan azt Fabius kollégám a mai blogbejegyzésében a tőle megszokott karcos humorral szemlélteti:

orbán-gdp.gif

Nekünk meg marad a boldog tudat, hogy az európa-csúcs 27 után ugyan lesz egy 35%-os áfánk is, s bár munkahelyeink nem teremtődnek, de legalább jut majd pénz az újabb szabadságharcra! … ha másra nem is!

… és ezt …

szendamondja!

PS: Egyébként már(!) utólértük Amerikát! No nem a mostanit, hanem az 1860-as évekbelit. Ugyanis az Uraknak ültetvényeik már vannak, a hozzájuk tartozó rabszolgák is rendelkezésre állnak, s most már csak egy Lincolnra, meg egy jól felszerelt Északi Hadseregre lenne szükség, hogy a fejlődésben tovább léphessünk!

Reklámok

18 hozzászólás on “Nyakunkon a 35 százalékos áfa!”

 1. Klári szerint:

  Nem kell vátesznek lenni ahhoz, hogy kitaláljuk, mi kerül a 35%-s ÁFA-körbe…Tej, kenyér, csirke far-hát…Tehát a luxus termékek…Kicsit sokba fog kerülni a 10%-s “ajándék”…Van egyáltalán valaki aki elhitte, hogy a maffia ajándékba ad valamit?

  • bonhomme szerint:

   Klári,
   konkrétizáljuk ezt a “nyugdíjasok COCOM-listáját”:
   0,5 litert meghaladó tejmennyiség
   200 grammot meghaladó parizermennyiség
   0,35 kg ot meghaladó kenyérmennyiség, vagy
   5 db-ot meghaladó zsemlemennyiség
   100 grammot meghaladó vaj- vagy margarinmennyiség
   500 grammot meghaladó csirke far-hát mennyiség, stb.

   • Avi szerint:

    Kedves bonhomme!
    Teljesen jogos a 200 grammot meghaladó parizerre kiróni a 35%-os luxus Áfát. Tudhatjuk, hogy mennyire egézségtelen dolgokból készítik azt mint a minapi TV riportból hallhattuk. Ennek egyenes kövezkezménye, hogy így viszont hamarabb betegedhet meg a dőzsölő nyugger ami viszont az egészségügyet terhelné plusz kiadással. A kenyér és zsemle tulzott fogyasztása szintén egészségügyi károsodást okozhat és elősegítheti a cukorbetegség kialakulását ami szintén a TB kasszát terhelhetné. A vaj margarin vagy neadjisten a zsíros farhát fogyasztása szintén egészségügyi károsodáshoz vezethet és szintén jogos a luxusadó kivetése rájuk. Tudomásulé kellene venniük az embereknek, hogy a havi 47 ezer Forintból egészséges ételeket kell venni úgy mint a kaviár és társai mert így megőrizhetik fittségüket és harcos kedvvel mehetnének a Nyerges féle földekre dolgozni hajnaltól napnyugtáig. Ami természetesen szintén egészséges mert nem hagyja eltunyulni az embert aminek következményei szintén a világszinvonalon teljesítő egészségügyi büdzsét terhelné. 🙂

   • szendam szerint:

    Kedves Avi!
    Köszi az újabb és persze JÓ hsz.-ért!
    Csak így tovább! (én is igyekezni fogok!)
    Üdv! szendam

   • Klári szerint:

    bonhomme:
    Ez napi vagy heti adag lesz…?

   • szendam szerint:

    Előbb napi, aztán heti, később havi, végül éves! 😦
    Üdv! szendam

   • szendam szerint:

    Kedves bonhomme!
    Ez a lista erősen hasonlít egy háborús jegyrendszer “kínálatára”.
    Ámde ebből az is kiderül, hogy nem túl gyakran szoktál bevásárolni!
    Hogy miért?
    Nos, az aki “100 gr. vaj (avagy margarin)”-ról ír, az nincs tisztában azzal, hogy ma 10 dkg vaj átlag 250 forintba kerül, míg 10 dkg. margarin (a nem legtrébből) max. negyvenbe! (Klári ezt, mint gyakorló háziasszony, meg tudja erősíteni!).
    A többivel azonban egyetértek 😦 !
    Üdv! szendam

   • bonhomme szerint:

    Látom, mindenki fantáziáját megmozgatta az én kis COCOM-listám… 🙂

 2. Klári szerint:

  Kedves szendam!
  Nem kekeckedésből, de a bubi frizura ilyen:

  A lényege, hogy a haj a homlokba van fésülve…A botsáska küllemű Petikének ún. kakastaréj frizurája van…Újszülött kislányoknak szokták a dadák így fésülni a haját…

 3. emigrant szerint:

  Itt Németországban már a 27% ÁFÁt is nehezen hiszik el. Sajnálkozva csóválják a fejüket. Az intézkedés következménye világos: a valódi luxuscikkeket meg majd mindenki megveszi a legközelebbi szomszédos országban. Ott meg jót röhögnek, mint a gorenjés magyarokon anno dazumal.Nem is hiszem el, hogy ezek olyan hülyék, amilyennek látszanak. Vajon ki nyerhet egy adókulcs növelésen, ami egyértelmű adóbevétel-csökkenést eredményez? Orbánckának helikopterboltja van Bécsújhelyen? Az ember már csak olyan, hogy minden ostobaság mögött cselvetést gyanít. Azért csak barátkozzunk a gondolattal: Idióták kormányozzák szeretett hazánkat.

  • szendam szerint:

   Kedves Barátom és Köztársam!
   Csak nem gondolod komolyan, hogy pont az Orbán-féle helikoptergyár, avagy a Nyerges-Simicska-féle adriai csónak(kacht)gyár termékei fognak a 35%-os áfa alá esni?! Hiszen az lehetetlen! … lévén nekijük (mint szerény magyar zembereknek) ilyesmijük nincsen is! Nemdebár … oder nicht war?!
   Ami a “megbarátkozós” gondolatot illeti: akinek van elegendő és ép esze, az “Idióták kormányozzák az országot”-dologgal már legalább 2010 óta tisztában köllene lenniük! … “megbarátkozni”? … “gondolat”? … na ne!
   Üdv! szendam

 4. Klári szerint:

  Így igaz, szendam! A vajat lassan aranyárban mérik. A margarint, mint emberi fogyasztásra alkalmatlan vegyi terméket száműztem a háztartásomból. Maradt a jó öreg sertészsír. Az étolaj megint csak necces, amit mostanában “napraforgó étolaj” néven forgalmaznak, ez a híg, sárgás folyadék féle sem ízében, sem állagában nem is emlékeztet a régi, megszokott étolajra…

  • szendam szerint:

   Kedves Klári!
   Ami a disznózsírt és a margarint illeti, hát tökéletesen egyetértek. Étolaj-ügyben azonban csak korlátozottan. Ha a “kiválló magyar”, 500 forint környékén árult “Vénusz”-ról, avagy a 600 közelében kínált “Floriol”-ról van szól, akkor osztom véleményed. Ámde azért kaphatóak ezeknél jobbak is. Egy osztrák! cég ugyanis különböző nevekkel igencsak jó minőségű ukrán! és szerb! étolajakat forgalmaz. Sűrűbbek, szebb a színük, jobban bírják a hőmérsékletet és később kezdenek büdösödni. Ráadásul 400 forint körül van az áruk!
   Üdv! szendam

 5. Klári szerint:

  Fincsi lehet ez a pakurából kutyult ukrán étolaj…Belefojtanám egy hordó ilyen “étolajba” azt, aki idehozta, még inkább azt, aki engedélyezte, hogy idehozzák…

 6. öregszeder szerint:

  Olyan azon a mopeden orbán, mint egy akcióba lendült kannyúl egy plüs kutyus hátán. Nagyon jó!


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s