Rubel – csecse, dollár – kaka?!

Oroszokat márpedig nem tűrünk a spájzban (pláne nem a MOL-ban), de a Nemzeti Bank devizatartalékainak egy része nyugodtan parkolhatna akár rubelben is! … Egy újabb őrült(?) ötlet az Orbánpárt háza tájáról.

Azt írja ma az újság, hogy múlt hét(!) csütörtökjén, egy Rogán Antal, orbánpárti frakcióvezetőre feltűnően hasonlító, (ürgebőrkabátba öltözött?) személy (sub rosa narancs) látogatást tett Moszkvában (“Széllkálmángrád“-ban?!), melynek során megbeszéléseket folytatott Szergej Zseleznyakkal, az ottani kormánypárt, az “Egységes Oroszország” főtanácsának titkárhelyettesével, aki nem mellesleg az “Állami Duma” alelnöke is. A randi olyannyira informális volt, hogy arról sem a Magyar Kormánypárti Hírgyár (leánykori nevén: Magyar Távirati Iroda), sem pedig az Orbánpárt hivatalos honlapja nem volt informálva. Ámde az a nyomorult internet sajnos hazánkban nem úgy működik (még), mint a fidesznyikek által már többször is felkeresett Kínában (illetve bizonyos arab országokban – várólistán?: Koreai Népi Demokratikus Köztársaság), ezért osztán tegnap nyílvánosságra került a dolog, lévén goszpogyin Zseleznyak elkövette azt az indiszkréciót, hogy a találkozó tényéről szóló hírt megjelentette az orosz kormánypárt honlapján.

Fel is tette hát a honi sajtó (egyelőre még létező) “NGO“-része a kérdést szegény agyonterhelt Rogánnak – aki napi 48 órában (és minimum napi 47 ezerért!) intézi az Ország, a Párt, a Frakció és a Kerület (no, meg a saját) ügyeit – , hogy ugyan lenne-e szíves tájékoztatni a választópolgárokat arról, mi volt az utazása célja, s ennek során miről is volt nagyba’ szó? “Oh, semmi lényeges!” – hangzott a válasz. “Csupán egy egynapos testvéri baráti látogatásról van szó, melynek során szívélyes elvtársi légkörben az Állami Duma orosz-magyar baráti társaságának tagjaival, valamint a Duma kormánypárti frakciójának vezetésével áttekintettük az ígéretesen fejlődő magyar-orosz kapcsolatokat. A pártközi kapcsolatok felvétele céljából pedig meghívtam az orosz kormánypártot a Fidesz nyári kongresszusára“.

Nos, ha ezzel a kérdéssel csupán a magyar média azon része foglalkozott volna, mint pl. a “Magyar Nemzet” címen megjelenő, s a baromi drága import papírt teljesen fölöslegesen fogyasztó nyomdipari termék, akkor ennyiben is maradt volna a dolog. Max. egy “(narancs)vörös farok” formájában odabiggyesztették volna, hogy “Halleluja, tyűdefasza! Milyen szépen is fejlődnek az Emútnyócévben tönkretett magyar-orosz kapcsolatok! Hála a … estébé!“. Ámde az a piszok ellenzéki sajtó arról a hülye internetről, mégpontosabban a marhára indiszkrét (már linkelt) orosz honlapról azonban nem csak ezt olvasta ki. Hanem azt is, hogy Tónió valami olyasmiről is berkegett Moszkvában, hogy az “instabil dollár“(!) miatt a magyar kormány azt fontolgatja, hogy a Nemzeti Bank devizatartalékainak egy részét rubelbe(!) forgatná át!

Aha! Fideszék szerint: “Rubel – csecse, dollár – kaka“?! Az Ész – már ha van még egyáltalán – meg áll és ácsorog, mert nem tudja racionálisan értelmezni ezt az agyalágyult idiotizmust. … Ennek ellenére azért megpróbálom, bár általános elmeállapotom (és erkölcsi érzékem!) talán nem tesz erre alkalmassá.

Ami a dolog politikai és jogi részét illeti, azt el tudom helyezni a jelenlegi “Tér-Idő kontinuum“-ban. Anno, úgy hét-kilenc esztendővel ezelőtt ugyanez a Fidesz még az “atlantizmus szellemének elárulásával” mószerolta be Amerikában, az ilyesmire roppant érzékeny és ókonzervatív Bush-adminisztrációnál Magyarországot csakis azért, mert a Medgyessy– és a Gyurcsány-kormányok igyekeztek normalizálni azon államközi és kereskedelmi kapcsolatokat Oroszországgal, melyeket elődjük (az első OVi-kabinet) baltázott el. Az EU-nál meg azt a szöveget lengették be, hogy a ballib kormány “keleti nyitása” azt tükrözi, hogy nem európai, hanem orosz relációba akarják helyezni az országot. Ámde tempora mutandis – akárcsak az a bizonyos “széljárás” – s most már az a “csecse”, ami azelőtt “kaka” volt, lévén ezt az ő kormányzatuk csinálja. … Csinálja, de hogyan? Úgy, hogy “Van de Graaf-generátor” legyen a talpán, amely annyi coulomb statikus töltést tud előállítani, mint amennyit mostanság a Fideszpincs az Orosz Medvéhez dörgölőzve! Mindezt mindenféle magyar, európai és “atlanti” érdek figyelembe vétele nélkül, nem nézve azt, hogy elsőrendű szövetségeseinknek mindezekről vajon mi lehet a véleményük. Ami pedig a jogi részt illeti: nos, tudomásom szerint a devizatartalékról, annak összetételéről a Jegybank dönt, autonóman, nem pedig a kormány. Igaz, tegnap óta egy olyan géniusz ücsörög már az MNB élén, aki ugye “érti a kormány gazdaságpolitikáját“, így valószínűleg a rubelvásárlásról hamarabb lehet majd meggyőzni őt, mint amennyi idő alatt a Google a “Matolcsy“-ra minimum ötezer találatot jelent (0,006 másodperc!).

Ami a gazdasági részét illeti, ahhoz viszont már igénybe venném az ilyesmiben szakértő barátomat: “Nem tudhatom, hogy ki, de főleg miért találta ki ezt az egészet, lévén én csak a gazdasági és a pénzügyi dolgokhoz értek és nem az elmegyógyászathoz. Ami az egész lényege az az, hogy az ország devizatartalékai nem különböző pénznemek különböző címleteiben, tonnaszám fehalmozva állnak a Jegybank pincéiben. Aki ezt hiszi, annak fölöttéb naív elképzelései vannak a jelenkor banki műveleteiről. Ezek az összegek különböző letéti és betéti számlákon állnak a világ számos bankjában, fizikailag gyakorlatilag nem, csak elektronikusan léteznek. … A devizatartalék arra avló, hogy ha sürgős fizetnievalója támad az országnak, akkor azt azonnal mozgósítani lehessen. Ilyen gyorsan és könnyen mozgósítható, konvertálható valuták az euro, az USA-dollár és a japán jen, amelyeknek egymáshoz és a forinthoz viszonyított értékét is a nap bármelyik másodpercében meg lehet mondani, lévén azok a világ valamennyi, meghatározó jelentőségű tőzsdéjén jelen vannak. Ámde az orosz rubel nem ilyen. Más valutára való átválthatósága (konvertibilitása) csak korlátozott, így külföldi állam számára, valutartartalékként alkalmatlan, hiszen nem tudja szükség esetén és azonnal mozgósítani. Ugyanakkor az orosz rubel értékét (akár forintban is) jószerint lehetelen bármikor és pontosan megállapítani, lévén az alaposan instabil és nem forog a világ nagyobb tőzsdéin! … Az csak egy süket duma, hogy a dollár kevésbé lenne stabil, mint a rubel. Az előbbi mögött egy az orosznál jóval gazdagabb, nagyobb gazdaság és befolyásosabb állam áll. Az USA befolyása mindenhol érezhető, míg Oroszországé csak Európában, s azon belül is csak azon államokban, ahová energiahordozókat szállít. … Ha nem így lenne, akkor ugyan a Gazprom miért dollárban és miért nem rubelben számolja el az olaj- és gázszállítmányok árait? Ezen gondolkodott már valaki? … Hogy mi lehet a háttérben? Nem tudok másra gondolni, mint hogy igaz az a hír, melyet az Orbán-Putyin találkozó után a HVG dobott be, miszerint az oroszok hajlandóak nagyon alacsony (2,25%) kamatra úgy ezer milliárd forintnyi magyar államkötvényt vásárolni, de mivel abszolúte – és joggal – nem bíznak meg Viktor kormányában (pláne egy Matolcsyval a jegybank élén!), hát zálogot kértek: rubelben tartandó magyar valutartartalék formájában. … Igen, ez tulajdonképpen átverés, de nem azért, mert ‘ilyen gonoszok az oroszok’. Mint mindenki más, ők is elsősorban a saját érdekeiket nézik. … Nehéz velük tárgyalni, de mindíg készek arra, hogy kölcsönös engedményekkel kialakuljon a ‘modus vivendi’. Ámde, ha olyan idiótákkal tárgyalnak, mint Orbán, Szíjjártó vagy Rogán, akik szinte térden állva kérik, hogy ugyan csapják mán be őket, csak adjanak egy kis zsozsót a rezsimük finanszírozására, hát akkor meg fogják tenni! … Viktoréknak érdekes elképzeléseik vannak a ‘nemzeti érdek’ érvényesítéséről!

Nem hiszem, hogy ehhez hozzá köllene tenni még valamit. Legfeljebb csak annyit, hogy ha ez a biznisz létre jön, a jobberek nyugodtan elfelejthetik a “hazaárulózást” is, meg a “kommenistázást” is egy időre. Pár emberöltő talán elegendő is lesz!

… és ezt …

szendamondja!

Reklámok

2 hozzászólás on “Rubel – csecse, dollár – kaka?!”

  1. valaki szerint:

    Én erre 2012-ben tök véletlen rátrafáltam. Vagy ennyire ismerem a fijjukat?

  2. Klári szerint:

    Mindeközben a baloldal lázasan készül az Orbán-rezsim leváltására…Most éppen a kirekesztett Gyurcsány rekeszti ki az összefogásból a Munkáspártot…Most vagyunk éppen szemtanúi az “összefogás” unortodox módjának…


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s