Hatalom és megosztás

Millei Ilona alábbi írása a nepszava.huSzép Szó” rovatában jelent meg tegnapi dátummal. Rövid, tömör: mindent elmond mai (és jövőbeni?) nyomorúságos helyzetünk okairól!

Könyörgés józan észért

Hankiss Elemér mozgalma, a Találjuk ki Magyarországot nem azért vált kudarcossá, mert ebben az országban nem élnek ötletdús emberek, hanem azért, mert itt az ötletek kizárólag a hatalom megszerzésének érdekében születnek.

Ezen a mintegy kilencvenháromezer négyzetkilométeren csak hatalom van és megosztás, a hatalommegosztás fogalma olyan, mint ördögnek a tömjénfüst. Magyarország elmúlt huszonkét-huszonhárom éve arról szól, hogy magukat felkent messiásnak, államférfinak tartó, politikusnak hazudott emberek nemzetmentő szerepben tetszelegve és a zsebüket tömve hajtsák mások fejét rabigába, miközben holdudvaruk csak azzal foglalkozik, hogy a saját zsebét minél több pénzzel megtömje, és ehhez bónuszként kisebb hatalmat is bezsebeljen. Így aztán érdekeik összefonódnak, aminek érvényesítéséért Magyarország sorsának jobbra fordítása helyett a megosztás aljasságára is képesek. Tudják jól, ahol megosztás van, ott osztogatás van. Ahol osztogatás van, ott a vezetői kegyekért megalázkodás is van. Ahol pedig megalázkodás van, ott csak az egyéni érdekek dominálnak, az empátia, a szolidaritás de még a józan ész is a sarokba van állítva, ahol e nemzetösszetartó érzések pusztán önnön fennmaradásukért reszkethetnek. És így előáll az a zavaros, amelyben mindenki a kedvére halászhat, ahol “az erősebb kutya…” elve mindenek felettivé válik, ahol az a vezető idea, hogy amit egyszer megszereztem, azt nem adom ki soha többet a kezemből, még akkor sem, ha ebbe az egész ország belepusztul.

És az ország népe pusztul is. Ki éhen hal, ki megfagy, ki depresszióba süllyedve önkezével vet véget az életének. A legjava, a legerősebbek, a fiatalok pedig észt vesztve menekülnek ebből a siralomvölgyből, hogy nálunk boldogabb, de mindenképpen szervezettebb, ország formájú országban letelepedve, új egzisztenciát teremtve maguknak élhessenek hétköznapi életet.

És ez az egész megosztásból fakadó ámokfutás még mindig tart, sőt most tombol csak igazán! Pedig sokan hihették, kétharmados győzelemmel egy párt minden problémát megold. Csakhogy ennek vezetője bár magát annak tartja, képtelen volt megugrani az államférfiúi magasságot. Ezért kicsinyes és középszerű megoldásokkal próbálja a hatalmát mindenáron megőrizni, az ellenzéket pedig a nemlétbe taszítani, nem törődve azzal, hogy az ország pusztul bele. És az ellenzék? Bízhatunk-e bennük akkor, amikor a választások előtt alig több mint egy évvel még mindig osztódással szaporodnak, és még abban az egyszerű elvben is képtelenek megegyezni, hogy a legfontosabb teendő: ennek a megosztó politikának egyszer és mindenkorra végetvetni, mert az ország pusztul bele.
Hol vagyunk még attól, hogy a józan észre hallgatva kimondjuk, kimondhassuk, elég volt a hatalom megszerzése érdekének alávetett megosztásból, elég volt hatalommániásokból! Soha többé nem hagyjuk magunkat megosztani se jobbról, se balról, sőt még aszerint se, hogy ki zsidó, cigány, sváb, tót, kun vagy épp magyar! Nem hagyjuk magunkat megosztani, mert mi mindannyian egy ország lakói vagyunk, mind magyarok vagyunk! Mi, ennek az országnak a népe most már hazát akarunk! Hazát, amelyben a jog mindenkit egyformán illet, hazát, amelyben a politika pusztán szervezi az életünket, hazát, amelyben jobboldalinak, baloldalinak, nőnek, férfinak, gyereknek, szegénynek és gazdagnak, zsidónak, cigánynak, svábnak, tótnak, kunnak és magyarnak, vagyis mindenkinek jogos jussa, hogy élni tudjon!

Mi már nem alkuszunk! A józan észre hivatkozunk, hogy ne kelljen Magyarországnak olyan sírkövet faragtatni, amelyen a földből kinyúló két kar ujjai kézfogás helyett külön-külön “V” betűt formáznak!
Hogy írta Orwell az 1984-ben? “A felül lévők hosszú időszakokon át látszólag biztosan hatalmon vannak, de előbb vagy utóbb mindig elkövetkezik egy pillanat, amikor elvesztik vagy az önmagukba vetett hitet, vagy azt a képességüket, hogy eredményesen kormányozzanak, vagy mind a kettőt. Ilyenkor megbuktatják őket a középen lévők, akik a maguk oldalára állítják az alul lévőket azzal, hogy úgy tesznek, mintha a szabadságért és az igazságért harcolnának. Mihelyt a középen lévők elérték céljukat, az alul levőket visszataszítják régi, szolgai helyzetükbe, s belőlük lesz a felső réteg. Nemsokára egy új középső csoport válik ki a másik két csoport valamelyikéből vagy mindkettőből, s a küzdelem újból megkezdődik. A három csoport közül egyedül az alsó az, amelyiknek sohasem sikerült még átmenetileg sem elérni céljait.”

Hogy ne így legyen, könyörögjünk józan észért mindannyian!

Millei Ilona /
Reklámok

6 hozzászólás on “Hatalom és megosztás”

 1. bonhomme szerint:

  Az utolsó bekezdésre nagyon jól rárímel az alábbi Gemmell-idézet:
  “Ez csak egy újabb háború, ahol a fösvények egy újabb csapata akarja megszerezni azt, ami nem az övé. És addig fogják ezt bitorolni, amíg elég erősek ahhoz, hogy ellenálljanak a kapzsik következő csapatának, akik arra vágynak, hogy megszerezzék maguknak.”

 2. bonhomme szerint:

  Egyébiránt igen csúnyán rákefélünk, ha valaki nem mutatja meg mielőbb, hogyan kell szakszerűen kezelni egy Sako Hornetet…

 3. bonhomme szerint:

  És még egyszer Gemmell:
  “Azért szenvednek az emberek, mert birkák egy olyan világban, amelyet farkasok uralnak. Ez az igazság.”

 4. emigrant szerint:

  Lázár János naplójából:
  Józan ésszel az ember letapossa a gyengébbeket, az okosabbakat és a tehetségeseket, majd derekasan megtömi a zsebeit. Józan ésszel az ember belátja, hogy jobb gazdagnak és sikeresnek lenni, mint nyomorultnak és lúzernek. Józan ésszel az ember nem hoz áldozatot embertársaiért. Józan ésszel az ember a győzteshez csatlakozik. Józan ésszel az ember nem keresi az igazságot, hanem kinyilatkoztatja. Józan ésszel az ember nem gondolkodik. Józan ésszel az ember nem keresi elvesztett józan eszét, mert az csak megzavarja és elszomorítja. Józan ésszel az ember idióta.

 5. bonhomme szerint:

  Gemmell egy aranybánya 🙂
  “Számomra úgy tűnik, egy embernek csak annyi hatalma van, amennyit engedünk. Megmozgathatja Ceska a hegyeket? Kiolthatja a csillagok fényét? Parancsolhat az esőnek? Csak egy ember, és ha senki nem engedelmeskedne neki, elbukna.”

 6. kekec szerint:

  Vajon vannak a lemmingek között ellenzékiek, akik megpróbálják “józan ésszel” inteni a tömeget, hogy hova vezet a nagy rohanás? A lemmingek esetében eléggé sikertelenek.
  És az embereknél?


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s