Ez így nem fog menni!

“Helyzet” van sőt, “fokozódik”. “Megoldás” köllene, de egyre kevésbé “látszik”. Nem ártana némi “társadalmi öntudat”, de azt sikeresen “kisavazták-kilúgozták” belőlünk azok, akik “politikusok”-nak nevezik magukat, s most azoknak a helyein ücsörögnek, akikre a legnagyobb szükségünk lenne: államnők és államférfiak, önfeláldozó hazafiak … POLITIKUSOK!

Alapvető civilizációs norma, hogy felnőtt emberek legelébb a gyerekeik szükségleteiről gondoskodnak, a “Maradék-elv”-et pedig kizárólag önmagukra alkalmazzák. Ennek oka az a kollektív tudatba ivódott felismerés, hogy a gyerekből – zsarolótól zseniig – még bárki és bármi lehet, ergo a Jövő (talán soha nem realizálódó) Lehetőségeit nem áldozzuk fel a Jelen (talán félre ismert) Igényeinek oltárán. Aki nem így tesz, azt egészséges lelkületű embertársainak közmegvetése sújtja.

Valamilyen okoknál fogva ezt a civilizációs alapelvet hazánk lakosai csak a Társadalom alapeleme (atomja?), a Család esetén alkalmazzák, tágabb értelemben pedig nem. Az ország polgárai nem tekintenek egymásra úgy, mint családtagokra, akiknek igenis vannak pontosan meghatározható közös érdekeik. Ehelyett inkább a legyőzendő ellenfelet (rosszabb esetben: ellenséget) látják egymásban, akik fölött a “Saját Jólét” (kinek mit jelent ez) érdekében erkölcsi és jogi szabályok nem egyszer tudatos megszegésével köll győzelmet aratniuk, nem törődve a következményekkel.

Ezek pedig nem mások, mint “Carpe diem!” rossz példájának az Utódokra hagyományozása, az így kialakuló mégpocsékabb Társadalom, a mégélhetetlenebb Holnapok, az “erősebb kutya baszik” Dzsungel-világa, a Pillanat Igényeinek mértéktelen kielégítése okán felélt és a “Maradék-elv” alapján “finanszírozott” Rettenetes Jövő … és ebben az olyan kormányok és politikusok hosszú sora, amelyeket és akiket ez a mentalitás juttat hatalomra, s amelyek és akik ennek alapján gyakorolják uralmukat egy éppen aktuális többség (aktív és hangos kisebbség!) átmeneti egyetértésével, jóváhagyásával.

A jelenlegi kormányzat és annak “politikusai” nem az elsők, de úgy tűnik, nem is az utolsók az ilyen típusú kabinetek és “államemberek” eljövendő hosszú sorában. A Jelent finanszíroztatják a Jövővel akkor, amikor például teljesen szükségtelenül 600 millió euróval előtörlesztik a három százalékos IMF-hitelt … majd’ 10 százalékra felvett, szabadpiaci kölcsönökből, csakhogy egy, az “elefántok” által körberöhögött, ordítozó VikiMouse a cingár bicepszeit mutogathassa. Ezt teszik akkor, amikor 600 milliárdos költséggel kivonják a Kedvezményezett Réteget (önmagukat) a közteherviselés alól, 16 milliárdnyi plusszal államilag támogatják a miniszterelnöki mániát (foci), de elvonnak 35 milliárdot a szerintük “önfenntartásra” köteles felsőoktatástól, s ugyancsak a “Maradék-elv” alapján finanszírozzák a kultúrát (azt feketék és elsimonok meg dörnerek prédájául dobva!) … az egészségügyről pedig már nem is szólva!

Minden tevékenységük tehát a Pillanat (gyakran atavisztikus és alpárian ágyékkörnyéki) Igényeinek kielégítését szolgálja, s ahogy azok változnak, úgy rángatják ide-oda azt a bizonyos kormányrudat. Egy egészen pontosan sőt, név szerint meghatározható, az ország ereire gigantikussá dagadt (hova akarnak még nőni?!) piócákként rátapadó hatalmi/üzleti kör érdekében hoznak futószalagon, slendriánul megfogalmazott, egymásnak is ellentmondó törvényeket, amelyeket osztán a Kétharmad Örökérvényűségének bástyáival igyekeznek körülvenni, hogy azokat az ő egyetértésük nélkül megváltoztatni soha többé ne lehessen. Aztán – biztos, ami biztos alapon – hoznak még egy olyan választási törvényt is, mellyel a maguk Kétharmadát igyekeznek bebetonozni.

Arra azonban nem gondolnak, hogy ezen választási törvény alapján így már csakis két lehetőségük van: nagyon nyerni, avagy oltárit bukni! Akkor pedig hogyan fogják majd “megvédelmezni” a maguknak kitalált és megalkotott “vívmányaikat”? Ha az így elkerülhetetlenül létrejövő Túlhatalom ellenük fordul, akkor vajon ki fogja megvédelmezni az ő jogaikat? Mit fognak tenni akkor, ha az általuk teremtett precedensek alapján a következő kabinet is a Visszamenőleges Önkényt alkalmazza majd? Esetleg jön az az Alkotmánybíróság, amely ippeg pont nekik köszönhetően ma már a gatyáját sem húzhatja le önállóan? … Csak a Jelen van nekik, Jövőjük meg nulla!

Eközben pedig mit csinál a Társadalom? Egy aktív és hangos kisebbsége Támogat, mert azt hiszi, hogy a “Nyertesek” közé tartozik (nem igaz!), s ez már örökidőkre így is lesz (nem igaz!). Egy passzív és csöndes többsége Tűr, mert azt hiszi, hogy a Jelen változtathatatlan (nem igaz!), s ha bármivel megpróbálkozna, azzal csak saját helyzetén rontana tovább (nem igaz!). Egy többé-kevésbé aktív, de csöndes kisebbség pedig Tétovázik, mert azt ugyan tudja, hogy ez így nem mehet tovább (igaz!), azt is, hogy körülbelül mi lenne a jó, de azt hiszi, hogy ezt helyette valaki másnak köll megváltoztatnia, létre hoznia (nem igaz!).

Három különböző csoport ez? Nem, ugyanis van bennük közös. Az, hogy egyik sem méri fel a Jelen tetteinek Jövőbéli Következményeit. Az, hogy mindegyikük így, vagy úgy, de hagyja felélni a Jövőt. Az, hogy mindegyikük azt hiszi, hogy majd jön “A Politikus” (honnan?) és az amorf elképzeléseinek megfelelően fenntartja (mit is?), avagy megváltoztatja (mire is?) a viszonyokat. … Jelenük van csupán nekik is, Jövőképük pedig nulla!

De mit csinál a “Politika”? Az, amelyről már megint kiderült, hogy ugyan “lehetne más”, de nem így! Az egyik csoport ugyan látja a Jelent, de azt képzeli, hogy elég pusztán kiadnia néhány brossúra-ígéretet, meg az Összefogást támogató nyilatkozatot, ám igazából nincs más dolga, mint kivárnia szükségesen kellő mértékűvé fokozódó társadalmi elégedetlenséget (mikorra is várható ez? … és addig mi lesz?), s osztán – amikor az a bizonyos “inga” visszalendül – a Jövő a Múlt alapján folytatható lesz (aljas számítás). Egy másik nem tudván (akarván?) szabadulni a Múlt általa is létre hozott sztereotipiáitól, negligálva a Jelen adta helyzetet és igényeket azt hiszi, hogy majd ő, az általa önkényesen kiválogatott “partnerekkel” fogja megvalósítani azt a sterilen laboratóriumi Jövőt, amelynek menetrendjéből pusztán a Társadalmat, annak lelki és egyéb beállítódottságait, meg a “többiek” által létre hozott befolyásoló tényezőket felejtette ki (ostoba doktrínerség). A harmadik pedig ugyan szintén látja a Jelent, tudná is, hogy mit köll tenni a Jövőért, de a Múltban gyökeredző (saját és mások) sértettségek okán képtelen létre hozni az ennek megvalósításához alapvetően szükséges Összefogást (egoizmus, pökhendiség).

Ami közös bennük, az az, hogy mindnyájan tisztában vannak ugyan a Jelennel, de nincs Jövőképük. Vannak ugyan papírra leírt elképzeléseik, de kettő közülük megvalósíthatatlan (az egyik bizonyítottan működésképtelen, a másik életidegen), a harmadik pedig a saját egójukat félretenni hajlandó, az ország Jövőjéért bármit feláldozni képes partnerek híján pedig egyelőre kivitelezhetetlen!

Emberek! Ez így nem fog menni! Szedjétek össze magatokat, de nagyon gyorsan, mert a gyerekeitek úgy fognak járni, mint Orbánéi! Lehet, hogy gazdagok lesznek, de csak egy Maradékországot fognak örökölni! Márpedig egy ilyenben még vagyonosan sem lehet élni!

… és ezt …

szendamondja!

Reklámok

3 hozzászólás on “Ez így nem fog menni!”

 1. talalom szerint:

  Sok mindenben egyet értek. De az isten óvjon meg az “önfeláldozó hazafiaktól”!

 2. Observer szerint:

  Nem tudok mit hozzátenni, szendam. Így van. A probléma az utolsó, vastag betűs részben leledzik. Szerinted meghallják az érintettek? Egyáltalán, MEG AKARJÁK HALLANI????? Valahogy nem hiszek benne…

  • valaki szerint:

   Osztom Observer véleményét. Az otthon maradt magyarok nem hogy a másikért, saját magukért sem akarnak kiállni.Mi lesz a vége? Valószínűleg megszűnik mint politikai nemzet.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s