Schifferizmus – vagymijafene?!

Írtam már pár posztot a “Lömpikék“-ről (hivatalos megnevezés: “Lehet Más a Poltika” – LMP), melyekben sokszor keresetlen szavakkal minősítettem politikai tevékenységüket. Emiatt már megkaptam az “orbitális barom” megnevezést is , mindössze azért, mert a tavaly novemberben (is) leírt véleményem nem talákozott a kritikusoméval. Nos, a szombati LMP-kongresszust követően várom az illető szíves exkuzálásait feltéve, ha nem eleve Orbanista!

Kezdeném a posztot egy töredelmes önvallomással! Azzal, hogy mióta “szabadon” lehet idehaza választani (1990) még soha nem tiszteltem meg a Magyar Szocialista Párot egyetlen voksommal sem. Egészen 2010 előttig valamennyi “ikszemet” az SZDSZ-re pazaroltam (a “pazarlás” érzete csak 2006-ban lépett fel bennem először, a 2009-es EP-választásokkor pedig pláne!). Az MSZP-t nem azért mellőztem, mert a mostanság (meg akkor is) divatos terminus technicus szerint “Patás Ördög“-nek tekintettem a minimum “three-in-one” pártot, hanem pusztán azért, mert  a mélyen gyökeredző provincializmusuk és  a hónaljszagú korrupciókra való hajlamosságuk okán, egyszerűen nem tartottam alkalmasaknak őket az úgynevezett “Új Magyarország“: azaz a modern, a XXI. század és a prosperáló EU-alapító államok által lefektetett normák alapján működő Köztársaság megteremtésére. Ebből a szempontból nem is csalódtam bennük. Ámde az eddig tapasztalt “jobboldali” (pláne a két OVi-kabinet!) kormányokhoz képest kénytelen vagyok megállapítani, hogy ugyan jóval nagyobb államvezetési szaktudásról tettek tanúbizonyságot – hiszen nem omlott össze az egész ország az ő uralmuk alatt annyira, mint a mai admnisztráció idején! – és sokkal szégyenlősebbek voltak a lopkodásokat illetően, de igazából csupán ezek azok, melyek megkülönböztetik őket (Puchpithecusok) a mostaniaktól (Simicskasaurusok) a jelenlegi Bandától! Teszem hozzá: ezek azért jelentős különbségek, ámde a végösszeg szempontjából elenyészőek!

Amikort én, mint születetten centrista-liberális (ráadásuk a “murphysta törvények” gyakorlati “alkalmazója”), aki bizonyos esetekben a klasszikus “jobb”, másokban pedig a “bal” megoldásainak híve, 2010-ben párttalanul maradtam. Parttalan pártkersesésem pedig sikertelen maradt, azért osztán “jobb híján” (de nem úgy, ahogyan a Dilinyósból “jogász” lett!) a Schiffer-féle LMP-re adtam mindkét voksomat. Tettem mindezt annak ellenére, hogy tudtam: Sólyom Laci bácsit a Schiffer által ügyvivősködött “Élőlánc” ajánlotta az Orbánpárt figyelmébe (nos, miért is?!), akit aztán az ismert körülmények (csalások!) közepette Közt.elnöknek is válaszottak (nos, miért is?!). Teszem hozzá: S.L. előélete szempontjából sokkal alkalmasabb volt erre a posztra, mint az Úttörő Örsvezető (Szili), arra pedig csak később jöhettünk rá (S.L. képtelen volt leplezni preferenciáit és köztársasági elnökként viselkedni!), hogy talán mindkettejük helyett lehetett volna egy Bölcs Öreget jelölni erre a posztra! … Például Vitányi Ivánt!

Jobb- és balhíján tehát 2010-ben az LMP-re voksoltam, s teljes megdöbbenésemre a pártnak sikerült is bejutnia az Országgyűlésbe. Igaz, hogy a sikernek már akkor is volt némi “szaga” (hirtelen és a kellő időre előkerülő, kellő mennyiségű kopogtatócédulákról szólt a “választási saga“), de ezt még nem vettem annyira komolyan, hogy meghúzzam a vészharangot (én marha!). Még azt sem, hogy a schifferista vezetés már a kezdet kezdetén is “harmadik pólus”-ként határozta meg magát (bár “pólus”-ból max. kettő lehet!) kijelentvén: egyenlő távolságot kíván tartani a levitézlett szociktól és a hasonlóan alkalmatlan fidesznyikektől. Osztán történtek (Manyup-pénzek lenyúlása, Tákolmány, Új Munkatörvény, stb.) amik történtek, s egyáltalán nem tapasztaltam tőlük (legyek igazságos: “sem”!) effektív ellenállást, bármiféle hatásosnak szánt tiltakozást, holott erre a meghírdetett alapelveik kötelezték volna őket. 

Az LMP-saga szaga akkor kezdett legfőképp az orromba facsarodni, amikor civil kezdeményezések “egymásutánjai” (Milla, Szolidritás, stb.) próbáltak fellépni az orbanista autokráciával szemben, ámde ezek egyikét sem volt hajlandó a parlamenti párt súlyával támogatni a schifferista mozgalom. A gyurcsanyista DK-val kapcsolatban az volt a bajuk, hogy azt Gyurcsány alapította, s bár az Országgyűlés korábbi gyakorlata szerint (a “MIÉP” – 1993., illetve az “MNDP“- 1995. megalakulása!) erre lehetőséget adott volna, a “demokrata” LMP simán eltűrte a kövérlászlói önkényt, s még csak a szavát sem emelte fel, amikor az MSZP-ből kivált 10 képviselő nem hogy azonnal, de a szokásos “kivárási idő” után sem alapíthatott önálló frakciót! Amikor pedig az orbanista diktatúrával szemben egy jól megalapozott és előkészített társaság (“Együtt 2014” – “E14“) jött létre tavaly októberben, amely három civil szervezet konglomerációja, s amely minden antiorbanista (tehát: demokrata) pártnak/mozgalomnak feladta a csatlakozási leckét, úgy kezdtek tekeregni, mint a fejénél megragadott kígyó: szeretnék ugyan marni, de nem tudok!

Tavaly novemberben aztán össze is rántottak egy kongresszust, mely előtt két választási lehetőség állott: az úgynevezett “Nyolcak” által tökéletesen megértett helyzet adta kézenfekvő megoldás (csatlakozni az E14-hez), avagy a schifferisták által ajánlott – gyakorlatilag nem is létező pártok/mozgalmak összefogásával alakított – “önálló pólusképzés”. A küldöttek akkor sajnos az utóbbi opciót fogadták el, s mind ők, mind a javaslók úgy tettek, mintha nem is ismernék az orbanista választási törvényt, mely semmi másról nem szól, mint hogy az egyetlen tömbbe tömörült vesztes még akkor is (kétharmados) győztes, ha az összes leadott szavazatok alig harmadát kapja meg! Ergo: aki megbontja az ellenzéki tömböt, az pofázhat ugyan amit akar demokráciáról, meg az Orbán-kormány kirúgásának szükségességéről, az nem tesz mást, mint a Csúti Chavez uralmát prolongálja!

Én már akkor éreztem, hogy 2010-ben nem jó helyre adtam az “ikszeimet”, amikor tavalyelőtt környékünk főfideszese (Kubatovlista-gondozója) hírtelen elfelejtette “eszdéeszkettő“-nek nevezni az LMP-t, majd pár hónappal később rendszeresen dícsérgetni kezdte Schiffer Andrást. Arra gondoltam: “Ellenséged barátja az nem a barátod!“. Aztán tapasztaltam, amit tapasztaltam, meg olvastam, amit olvastam és rájöttem, hogy olyanok, akik minden eddigi tapasztalat ellenére azt merészelik hírdetni, hogy “inkább még négy év Orbán, mint egy bármi olyan kabinet, melyhez Bajnainak, az Emeszpének, pláne pedig Gyurcsánynak köze van” … azok egyszerűen NEM LEHETNEK DEMOKRATÁK!

Lejárt szavatosságú, ócska pártocskának tartom az MSZP-t még akkor is, ha ezért most sok Olvasóm leveszi rólam a “lájkját”! Ámde közel sem olyan ócska és lejárt szavatosságúnak, mint azt a Fideszt, melyből Orbán és Oligarchái egy borzalmasan pocsék emberekből álló “közkereseti társaságot” csináltak. Előbbiek “csak” loptak, de nem támadtak rá a Demokráciára – bár azt erősíteni nem is igyekeztek, így elkövetett bűnük alól nem kaphatnak felmentést!. Utóbbiak azonban még büszkék is a harácsolásaikra, s amikor csak tehették, “rá is rontottak” a Törvényességre, a Köz Uralmára, s mint már tudjuk: az Alkotmányos Köztársaságra is! Ippeg ezért merészelem állítani, hogy aki itten és ma, Abszurdisztánban a Demokrácia-Diktatúra dichotómiája mellett egy “Harmadik Pólus”-t akar képezni, az vagy Tudatlan – tehát alkalmatlan! – , vagy Gazember – tehát alkalmatlan!

Akik pedig ezt bármiféle módon karikírozni, avagy propagálni merészelik, szintén vegyék magukra az elébbi két minősítést valamelyikét … bár én az utóbbit javasolnám, ha teljesen őszinték akarnának lenni … mindössze egyszer, ebben az általuk is bűzösre elcseszett “magyar” életükben!

Schifferizmusról elébb azt hittem, hogy “… nincsen benne semmi, ámde az legalább érthető” (LGT). Osztán rájöttem, hogy van is benne valami, meg érthető is … máma már! … Remélem szakadnak, s elválik végre a szar a májtól!

… és ezt …

szendamondja!

/PS: Még 1989-ben A Géza egyik kabaréjában válaszolt a korabeli “munkásember” félelmeire: “Azurak ne jöjjenek vissza, mert nekünk ők nem köllenek! És ne jöjjenek vissza, mert nem köllenek! És mi nem akarjuk, hogy visszajöjjenek!” … Mire A Géza: “Nyugodj meg! Nem jönnek vissza az Urak! A franc se’ akarja, hogy visszajöjjenek! … DE TE SE!” … Géza tévedett: az Urak vissza jöttek. Azok választották meg őket – minden létező külső kényszer nélkül! – akiket A Géza szintén nem akart viszontlátni! … Sic transit…!/

Reklámok

12 hozzászólás on “Schifferizmus – vagymijafene?!”

 1. Avi szerint:

  Sajna igaz amit írtál 😦

 2. Kőrösi Sándor szerint:

  A személyes megtámadtatás okán: nem igaz, hogy én az LMP védelmében bárkit is lebarmoztam volna, főként nem orbitálisan. Az eredeti polémia ITT tekinthető meg:”#562176 2012.10.15. 09:34, nonest ” 168 óra fórum.

  Egy blogger ne legyen ennyire…hmmm…”feledékeny”!

  Üdvözlettel: nonest

  • szendam szerint:

   Kedves “nonest”!
   Mindenek előtt: üdv a blogomon és köszönöm, hogy válaszoltál!
   Az Általad megjelölt linket megpróbáltam behívni, de többszöri próbálkozás után sem sikerült (teljesen compu-hülye vagyok, bevallom!). Mindezek ellenére – ippeg pont azért, mert válaszoltál/írtál nekem! – készséggel elhiszem, hogy én tévedtem és Neked van igazad. Ennek ellenére határozottan emlékszem, hogy amikor anno egy 168Órás linkről érkező megkeresést visszakattintottam az admin-oldalamról, egészen pontosan az “orbitális barom” kifejezést olvastam magamról a tavaly novemberi LMP-kongresszusról írott posztom kapcsán. Ezek szerint nem Te voltál a “feladó”! (Megjegyzem: nem a sértődöttségem okán tettem szóvá a dolgot!).
   Ergo: NONEST! MEA CULPA, MEA MAXIMA CULPA!
   Továbbá: ICH BIN EIN DUMKOPF!
   Remélem így – a “Nehézlovasság Szabályai” szerint – sikerült kiköszörülnöm a tompa agyam okozta csorbát!
   Várom további (esetleges) hsz.-aidat, melyek a továbbiakban nem fognak moderációra várni!
   Ugyanakkor most visszakattintottam a 168órás Fórumon rólam szóló értekezésre, s megállapítottam, hogy “csak” orbitális bunkónak neveztél, de állítólag nem a Lömpikék, hanem a millás Juhászról és a zöldmunkás TGM-ről leírt véleményem miatt. Ezt ugyan megteheted (tetted is), ámde vajon Te mit szóltál volna, hogy ha én írok Rólad ilyesmit csakis azért, mert valamiről/valakikről eltér a véleményünk?!
   Üdv! szendam
   (PS: a posztból eltávolítom a Rád utaló megjegyzésemet!)

   • Kőrösi Sándor szerint:

    T.szendam!

    Köszönöm a gyors reagálást. Be kell valljam, eredeti írásod stílusa késztetett arra, hogy érdesebb legyek az általam megszokottnál. TGM nálam egy szellemi etalon, összes tévedésével és gyarlóságaival együtt. Ettől eltekintve, nem kellett volna elragadtatnom magam.
    Ami az LMP-t illeti, legutóbb magam is rájuk szavaztam, ma már nem tenném, véleményem közelebb áll a távozókéhoz, mint Schifferéhez.
    Engem Orbánistának gondolni igen nagy művészet!:-)
    Sem az “átkosban”, sem a “demokráciában” sosem voltam semmilyen pártnak a tagja, manapság viszont lépten-nyomon lekommunistáznak, így maradhatunk akár ennél is!:-)

    Üdvözlettel:nonest

   • szendam szerint:

    Kedves nonest!
    A lekommunistázást már én is megszoktam, bár kissé nehezen ment a dolog, lévén ótvaros pártállamszolgák, meg az ők újsütetű haverjaik szoktak ilyenekkel minősíten, másrészt életkoromnál (45) fogva sem nagyon lehettem volna sokáig MSZMP-tag (ellenpélda: Martonyi!).
    TGM-et magam is nagyon szeretem, s időnként még tisztelem is … kivéve amikor olyan orbitálisokat téved, mint hogy nem is lesz nagy baj ebből a kétharmados Focistából!
    Ami a “többit” illeti: vegyük a dolgokat elintézetteknek és meg nem történteknek!
    Véleményeidre továbbra is kíváncsian várva, üdv:
    szendam

   • szendam szerint:

    És még valami (nonest-nek)!
    Kikerestem és elolvastam azt a posztomat – valszeg ez volt az: https://szendamondja.wordpress.com/2012/10/13/a-honi-ellenzek-es-a-rossz-alom/ – , ami kiváltotta Benned az ellenérzéseket.
    Nos, én írtam ennél már sokkal keményebbeket is, sokkal kevésbé válogatva a kifejezéseimben. Ámde akárcsak azok, úgy ez is bőven belefért még egy blogpostba, ami ugye egy magánszemély közzé tett internetes naplója, s amellyel szemben a pontosság és a hitelesség követelményei elvileg jóval alacsonyabbak, mint egy hírportálon publikáló újságíró cikkeivel kapcsolatosan. Továbbá azt is megállapítottam, hogy az akkor (2012. okt. 13.) leírtakat a mai napig is vállalni tudom, s a későbbi események részben még igazoltak is!
    No, de most már tényleg lezárnám (a magam részéről) a témát!
    Köztársasági üdvözlettel: szendam

 3. kekec szerint:

  szendam
  Alapjaiban tetszik a poszt, de én azért nem nevezném pártocskának az ellenzék legnagyobb erejét az 1 millió feletti szavazójával, és Orbán a fideszből “közPÉNZkereseti társaságot” csinált. A közkereseti társaság tagjai korlátlan felelősséget vállalnak. Ugye érzed, hogy ez Orbán és bandája esetében nonszensz?
  Lehet, hogy te semmi különbséget nem látsz közöttük, de én 3-4 “semmit” azaz nullát is: az Mszp pár milliót, a fidesz jó pár milliárdot lopcsencsórt. Engedtessék meg nekem, hogy a nagyságrendi eltérést ne vegyem semminek!
  Nekem meg az első perctől az volt a véleményem, hogy az LMP Orbán lepkehálója a szabadon röpködő liberálisok befogására. Na hallod: amit az ügyvédjével csináltatott, aki a Védegyletben szerepelt korábban?! Akiknek Sólymot köszönhettük? Aki a sukorói feljelentésével szépen belesimult a Fidesz választás előtti szoci-kriminálásaiba?
  Egyébként csak kíváncsiságból: Ha Szdsz szavazó voltál, mi bajod volt az Mszp-vel? Hiszen végig ráerőltették az akaratukat a koalícióban az Mszp-re, Gyurcsány inkább volt liberális, mint szoci kormányfő a költségvetési kiigazítással és a reformok iránti elkötelezettségével, és az Szdsz is “tele volt korrupciós ügyekkel” by Medgyessy. Azaz egy tisztán Szdsz kormányzás ugyanezt produkálta volna. A költségvetési kiigazítás a gazdaság lefékezésével (emelkedő előtti kettesbe kapcsolással) ugyanis történelmi kényszer volt, nem lehetett nem megcsinálni.
  A társadalom átalakításában pedig az Szdzsz “reformgőgje és reformblablája” diktálta az irányt és a társadalomnak visszás erőltetett ütemet.
  Azaz mi az, ami az Mszp SAJÁTja volt, és neked visszatetsző? Aminek nem volt köze az Szdszhez? Tényleg érdekel!

  • szendam szerint:

   Kedves kekec!
   Bocsánatodat kérem, hogy ma korahajnali felvetéseidre csak most reagálok! Sajnos nem vagyok “hivatásos”, így osztán kénytelen vagyok időnként mással is foglalkozni, mint a blogoldalam “gondozásával”.
   Amiket szeretnék megválaszolni:
   – Igenis látok különbséget a szocik és az Orbánpárt között! (ezt le is írtam a posztomban!)
   – Igenis tettem különbséget a két párt lopkodásai, azok mennyisége és minősége között! (ezt le is írtam a posztomban!)
   – Tisztában vagyok azzal, hogy a szocik eleddig csakis koalícióban, s (hivatalosan) mindenkoron az SZDSZ-szel kormányoztak (ezt nem írtam le a posztomban, lévén köztudomású tény!)
   Amiket szeretnék megkérdezni:
   – Miből gondolod, hogy az MSZP-nek bő milliós a választói tábora … ma? Ez ui. csak egy 2010-es adat (ennyien – kb. 1,2 milliónyian adták rájuk akkor a voksaikat – az Orbánpártra pedig 2,7!), ámde a jelenlegi felmérések szerint “csak” 800 ezer körül/alatt tartanak egy 1,3-1,4-es Fidesz mellett. (Nem örülök neki!)
   – Miből gondolod, hogy az MSZP-nek (illetve korabeli elkövetőinek) bármiféle felmentést adhat az, hogy úgymond “kevesebbet” loptak, mint az Orbánpárt? Szerintem az ezen tettek megítélése szempontjából teljesen lényegtelen a mennyiségi összehasonlítás. Az ítélet meghozatala, annak elbírálása során azonban latba esthet az “elkövetés módja” is, azaz az, amit a posztomban leírtam. (Szociék legalább “szégyelték”, fideszék meg még büszkélkedtek/kednek is vele!)
   – Nem értem, hogy miután elolvastad(?) a posztomat, miért teszed fel nekem a kérdést, hogy mi a bajom a szocikkal? Hát AZ, meg EZ, meg úgy MINDEN! (Le vagyon írva, olvasd el mégegyszer!)
   Amiket szeretnék megjegyezni:
   – Az MSZP-ből úgy lett Nagy Párt, hogy 1990-94 között az MDF-kádéenpé-Kisgazda koalíció gyalázatosan rosszul kormányzott. Ezért osztán a “zemberek” 1994-ben – a kádárista nosztalgia okán is – készséggel beszavaztak az Országgyűlésbe akárkit, még a Puli kutyát is feltéve, ha rajta volt a szegfűs embléma. Tudom, hogy így volt, mert tapasztaltam!
   – Ugyanez és ugyanezen okoknál fogva történt meg 2010-ben is, csak akkor a “narancs” volt a blökire feltűzve és egy gyalázatosan elbaszott kormányzati kommunikáció (mert a teljesítmény azért nem volt olyan rossz!) okán.
   – Az SZDSZ-re a szociknak “csak” 2002-ben és 2006-ban volt szükségük ahhoz, hogy kormányt alakíthassanak. Az 1994-es ciklusban azonban nem. Az előbbi két esetben a liberális párt vezető politikusainak jelentős része már tényleg totál el volt hülyülve és telve a maga doktrínerségétől, s “életszagútlan”, azaz laboratóriumban előállított reformokat igyekeztek ráerőltetni az országra, figyelmen kívül hagyva az össztársadalmi államfüggő-mentalitást (ezt köllött volna már 1990-től kezdve megváltoztatni!!!), meg a koalíciós partner alapvető provincializmusát. Ámde 1994-ben (pontosabban 1995-ben!) soha nem lett volna az a sokat és sokak által átkozott Bokros-csomag, melyből egészen 2001-ig élt az egész Ország (… utána meg hitelekből!)
   – Nekem ne mondja egyetlen hithű (tehát tényeket nem néző és mérlegelő) szoci sem, hogy “azeszdéjesz” miatt bukták el az 1998-as és a 2010-es választásokat, mert “azeszdéjesz” úgymond rájuk erőltette a reformokat. Azokat ugyanis már legalább 1990-től végre köllött volna hajtani és nem úgy, hogy mivel már “égett a ház”, s “ezért osztán gyorsan köllene valamit csinálni, de ne úgy, hogy Bivalybasznádi Béla megyei pártelnök környülállásait megséccsük”, hanem gyorsan és en-bloc! Ebből a szempontból pedig jobban jártunk volna egy 1990-es netto SZDSZ-kormánnyal (tessék csak megnézni az akkori képviselőik nacionáléit!), mint a kádárista kisember által a nyakunkba szavazott Tesze-fosza, illetve pszicho- és szociopata kabinetekkel!

   No, de ez már inkább egy poszt, mint rekomment!
   Ígérem Neked, hamarosan ezt is leírom, osztán talán világosabb lesz (az én részemről) minden!
   Köztársasági üdvözlettel:
   szendam

 4. Van itt azért számos tévedés. Jómagam platformpárti vagyok, de az messze nem igaz, hogy az LMP nem tiltakozott volna az Orbán-rendszer bűnei ellen. Ellenkezőleg, ők voltak a legharcosabb ellenségei. Ha ezt nem tudod, akkor nem nagyon követed a politika eseményeket.

  A Millát, Szolidaritást meg éppen hogy támogatták (mondjuk a Milla speciel elutasította minden párt részvételét), éppen hogy velük akartak tavaly január után új pólust létrehozni, amely azonban el lett lazsálva, nem jött létre. Később jött az E14, amely elvitte őket, ezzel az önálló pólus mindössze a 4K-ra csökkent.

  És természetesen nem volt semmiféle kopogtatócédula-saga, ezek hamis vádak.

  • szendam szerint:

   Kedves Macskafogó!
   Legelébb is elnézésedet kérem, hogy “Awaiting for moderation“! A WordPress trollszűrője valamilyen oknál fogva a Spam-kukába dobta a Te hsz.-odat, ahonnan én azért kivettem, s most válaszolok is rá.
   1.) Én továbbra sem vagyok hajlandó meg nem történtnek elfogadni a “Hosszúcédulák Éjszakájá“-t. Ezt a pletykát(?) nem a fidesznyikek és még csak nem is az LMP-vel szemben többször is barátkozós szándékot tanúsító ballibek terjesztették. A Párttól pedig egynehány “beperellek!”-en kívül nem sok értelmes és hihető magyarázatot hallottunk/olvastunk! … Ámde ez legyen az én bajom, Te pedig higyj, amit jónak látsz!
   2.) Az LMP-nek valóban volt néhány jelentős demonstrációja a Nemzeti Közgép Rendszere ellen. Egészen pontosan kettő: a parlament előtti, meg a Közgép telephelye előtti ülősztrájkjuk. Ámde ezt nem a schifferisták, hanem a “szakadós” platformisták csinálták.
   3.) Sem a Manyup-lenyúlás, sem az Új Munkatörvény, sem a szociális támogatások új rendszere (pl.: közrabszolgaság), meg az ezekhez hasonlóakkal kapcsolatosan nem tudok jelentős, országos méreteket öltő LMP-s tiltakozásokról. Igaz, mások sem nagyon “virítottak”, de ez nem felmentő körülmény! (Szerinted igen?)
   4.) Az orbanista Választási(-csalás) Törvény teljesen nyílvánvalóvá teszi, hogy akik ezt a pocsék emberekből álló “Közpénzkereseti Társaság“-ot VALÓBAN le akarják váltani, kibólintani a korrupció-meleg akólból, s a lehető leghamarabb “Melegebb Égtájak” felé elzavarni, azok semmi mást nem tehetnek, mint ideiglenesen, a közösen elérendő cél érdekében összefognak.
   Nos… egyelőre ennyi!
   Várom válaszodat, illetve bármelyik posztomra küldött kommentedet!
   Köztársasági üdvözlettel: szendam!

 5. Avi szerint:

  Kedves szendam!
  A posztod címe téves. a Schifferizmus mint olyan nem létezik viszont ha megakarjuk határozni akkor inkább a beépített ügynök kifejezés lenne a legtalálóbb rá.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s