Illetékes nertársak

Akik már éltek sőt, többé-kevésbé felnőttek is voltak az 1980-as esztendőkben, bizonyára jól emlékeznek még Koltay Róbert kabaréfigurájára, az “Illetékes elvtárs“-ra. Most, úgy két és fél-három évtizeddel később nyüzsögnek hazánkban az ehhez hasonló alakok, csak éppen közel sem lehet rajtuk olyan felhőtlenül röhögni. Túl sokba vannak nekünk, túlságosan is pöffeszkednek, s mindezek mellett még elképesztően gyávák is.

Egyik ismerősöm, a még az új esztendő elején írt, “Maca” című posztommal kapcsolatosan feltette nekem a kérdést, hogy ugyan miért nem írtam le schwarz-um-weiss az érintett minisztérium nevét, hiszen talán nem ártana tudni, hogy hol uralkodnak ilyen viszonyok. Azt válaszoltam neki, hogy egyrészt védeni akartam “Marianná“-t (nem csak a nevét, de még karrierjének egyes dátumait is megváltoztattam!), másrészt a leírt állapotok nem csak egyetlen, hanem az összes minisztériumra sőt, valamennyi állami és önkormányzati, közigazgatással is fogalalkozó szervezetre egyaránt jellemzőek. Erre ő azt kérte, hogy soroljak fel néhány konkrét esetet! No, ezzel kissé megfogott, lévén a sajtó általam ismert része a 2010-es kormányváltás óta nem regisztrálta a pártpolitikai alapon meghurcolt köz- és államigazgatási szakemberek egyéni tragédiáit, pusztán néhány kirívó esetet (pl.: Sukoró-ügy, avagy a szintén bedőlt BKV-per). Azt azonban, hogy az ilyen szakemberek kirúgdosásai (meg a helyükre pártalapon tett Semmirevalók ténykedései, avagy tétlenkedései) miatt miféle állapotok uralkodtak el az országban, annál inkább.

Az inkriminált, s rajtam számonkért posztomban egyetlen ember példáján keresztül egy általános jelenséget akartam bemutatni. Nem elsősorban azt, hogy a hatalmaskodással súlyosbított pöffeszkedés miként tehet fizikailag és pszichésen is tönkre valakit, hanem inkább azt, hogy a döntési jogosítványokat magának ugyan kizárólagosan vindikáló, de a felelősséget semmiért vállalni nem akaró Gyávaság, Tunyaság, Tudatlanság, Lustaság és Amatörizmus miként tesz működésképtelenné egy eladdig többé-kevésbé jól működő szervezetet, azon keresztül az Országot úgy, hogy annak hatásait a köznapi polgár akár naponta is közvetlenül tapasztalhatja. Ezekről pedig még heti bontásban is tucatszám nyüzsögnek a különböző hírportálokon az elrettentő példák!

A Népszava online kiadására ma (2013. jan. 16.) rákattintva három ilyet is találtam. Az egyik írás például arról szól, hogyan és miként bénult meg Budapest teljes (felszíni) közlekedési rendszere a vasárnaptól hétfő reggelig tartó, 15 centiméteres hótakarót produkáló időjárás miatt. A tapasztalati tények közismertek: a kitartó havazás következményeivel egyszerűen nem boldogult a fővárosi közterületfenntartó cég (FKF), mert kevés hókotrót állítottak szolgálatba. Azok pedig az ostoba utasításoknak engedelmeskedve kontraproduktívan dolgoztak – a belső sávokból a buszsávokra tolták a sóelegyes, kissé olvadozó kásás masszát, amitől a buszok leálltak, a villamosok vágányai, váltói pedig eltömődtek, lefagytak. “Ki a felelős?” – merül fel ilyenkor a teljesen jogos kérdés. Nos, a 70 százalékos fizetésemelését néma(!) megvetéssel(?) elfogadó Főpolgármester szerint természetesen az időjárás. A közterület-fenntartást ellenőrző BVK Zrt. szerint pedig a meteorológiai szolgálat (OMSZ), amelyik hibás előrejelzést adott vasárnap délelőtt. Ehhöz csatlakozott a csupán hétfőn délelőtt felébredt BKK ZRt. elnök-vezérigazgatója, a beosztását amolyan diploma-ajándékként kapott Orbán-rokon is. Orrtúró Rudi szerint nem az ő hibája, hogy nem volt tisztességesen megszervezve a tömegközlekedés, bár igaz, hogy ez az ő dolga lett volna, lévén ezért(?) vágta zsebre tavaly a milliós jutalmát is. Igen ám, de kiderült, hogy az OMSZ vasárnap további két előrejelzést is kiadott (15 centisre módosítva jóslatát), s bár ezzel az FKF is tisztában volt, intézkednie csakis a víkendező BVK-s és BKK-s főnököknek volt joga. Azoknak, akik akkor nem tettek semmit, ma meg másokra tolják a felelősséget! … Rögtön eszembe is jutott a klasszikus vicc: “A Szocializmusnak öt főellensége van: a Kapitalizmus és a négy évszak!

Ha már a Kapitalizmusnál tartunk, következzék a második példa! Hatalmas bevételi reményeket fűzött az Orbán-kormány az elektronius úthasználati rendszer bevezetéséhez. A tavaly nyáron összevasvellázott költségvetési törvényjavaslatban elébb 100, aztán csak 30, végül (az elfogadott verzió szerint) 75 milliárdos idei inputot terveztek ebből. A kiépítésre és üzemeltetésre vonatkozó pályázat elbírálása azonban úgy nyúlt, mint a rétestészta, s a kiírók csak a sztratoszféráig kipárolgó ízzadtság-szaggal tudták azt megnyeretni a Getronics nevezetű hazai (s minden bizonnyal “közeli”) céggel, amely a legolcsóbb, 35 milliárdos ajánlatot tette. Igen ám, de a Getronics sajna egyáltalán nem ért egy ilyen rendszer kiépítéséhez, s ezért alvállalkozóként bevonta a norvég “Q-Free ASA” nevű vállalkozást. Az állami autópályakezelővel december 27.-ről tegnapra elhalasztott szerződés-aláírás azonban elmaradt, mivel a skandinávok egyszerűen kiszálltak a már előre jól levajazottnak tetsző bizniszből. Az ok egyelőre nem ismeretes, valószínűleg a Q-Free a képtelenül alacsony vállalási ár miatt nem látta biztosítottnak a saját pénzét. Most ott tartunk, hogy a rendszer az eredetileg meghatározott, s (a felültervezett költségvetési bevétel miatt is) már eleve túl rövidre szabott július 1.-i határidővel bizonyosan nem fog beindulni. Talán őszre lesz belőle valami, de akkor is csak a mostani ár duplájáért(!), az elképzelt bevétel pedig jó, ha csak a felére(!) olvad. További “plusbonus”-a dolognak, hogy az elképzelt E-útdíj bevezetése miatt a 3,5 tonnánál nehezebb árúszállító járművek tulajdonosai nem vásárolhatták meg a 2013-as esztendőre vonatkozó éves matricákat, ami nem csak az államkasszának nagy szívás, de nekik is, hiszen akkor hogyan használhatják majd idén az utakat, s az nekik mennyibe fog kerülni (sokba!)?  “Ki a hibás?” – merül fel ilyenkor a teljesen jogos kérdés. Nos ezzel kapcsolatban egyelőre nincs hivatalos magyarázat, de ismerve a habonyista kormánypropagandát, hamarost a norvég cég lesz erre kijelölve, nem pedig azok a barmok, akik a korrupciós gyakorlatnak megfelelően egy nulla-hozzáértésű és felkészültségű “közeli” vállalkozással nyerették meg a tendert, osztán azon melegiben be is terveztek a költségvetésbe egy mondvacsinált bevételi számot! … Ugye milyen kár, hogy nem Orbán Viktornak hívják Norvégia királyát, s nincs nekije kétharmada az osloi parlamentben? Mert akkor egyetlen kézmozdulattal meg tudná akadályozni, hogy az ottani spekulánsok rátámadjanak szeretett Felcsútisztánjára!

Mert ezekkel a spekulánsokkal bizony sok a baj, ahogyan azt a harmadik példa is bizonyítja! Elkúrcsy mester, a Csúti Chavez kacskán kancsal Jobbkeze sajnos a múlt héten ismét olvasott egy könyvet, melynek alapján kijelentette, hogy a gazdasági döntésekben itten tulajdonképpen az a racionális, ami irracionális ergo: nem ő a hülye, hanem azok, akik őt, meg a “gazdaságpolitikáját” annak nevezik! Mindezt megtoldotta még azzal is, hogy “katasztrofálisnak” nevezte a magyar Jegybank azon politikáját, mely szerinte “túlzottan erősítette” a forint árfolyamát! Nos Matolcsy ezen problémáján még aznap “segített” a tőzsde, s (über) 296 forintra “normalizálta” az euro árfolyamát, mely azóta is izmosan tartja magát. Persze ezzel sikerült alaposan kibaltázni nem csak az államháztartással, hanem azon devizahitelesekkel is, akik alacsony jövedelmük és a nullával egyenlő megtakarításaik miatt “véletlenül” kimaradtak a “rendkívül sikeres” megmentő intézkedésekből. Az előbbi milliárdos, az utóbbiak pedig “csak” tízezres kárt szenvedhettek el emiatt! “Ki a hibás?” – merül fel a teljesen jogos kérdés. Terpesz Sam szerint természetesen nem ő, aki szakmányban írja és nyilatkozza a legelképesztőbb hülyeségeket, hanem azok a ronda, nyugati spekulánsok! Közülük is kiemelkedik Nouriel Roubini, aki fizetős blogjában kifejezetten a forint elleni shortolásra bíztatta olvasóit, akik aztán ebben ürügyet találva, mindössze “24 órányi felkészülés” után neki is támadtak Fairytaleland maximálisan sikeres és éppen ezért irígyelt gazdaságpolitikájának! Igen ám, de a helyzet az, hogy Rubini az inkriminált posztját még január 3.-án(!) tette közzé, a forintbedőlés pedig egy héttel később, a Matolcsy-cikk megjelenésének napján történt (jó sokáig tartott ezeknek a gaz spekulánsoknak megfogadniuk Roubini uszító tanácsát! – nemde?). Persze az ok ennél jóval prózaibb. Mivel nem csak Magyarországon közismert pletyka (? – inkább “félsz”!), hogy ez a kuszagondolkodású Tekintetes lesz tavasztól az MNB elnöke, hát minden befektető joggal gondolhatta, hogy a Heti Nyálasban közzé tett cikk egyfajta, a jövendőre vonatkozó credo. … Matolcsynak csak az volt a szerencséje, hogy a hülye cikke után sikerült találni egy zsidónak hangzó nevű tanácsadót (Roubini egyébként tényleg az! Iránban született!), akire a saját ostobaságának következményeit rákenhette!

No, de mi is az értelme eme három példának? Az, hogy szemléltessem, miért nem működik már esztendők óta ez az ország. Hogy hogyan menetel egyre fokozódóbb tempóban a szakadék felé azért, mert akiknek itt döntéseket kellene hozniuk egyszerűen nem értenek semmihez. Nem csak azt nem képesek felmérni, hogy egyes tetteiknek mik lesznek a következményei, de még csak arra sem hajlandóak, hogy valahogyan … később … utólag legalább csökkentsék az általuk okozott kárt! Avagy hogy hagyják már azokat dolgozni – pláne a legnagyobb kakaó kellős közepin! – , akik értenek is hozzá! Akik valamennyire képesek oltani a tüzet! Azt a pár tisztességes, de naponta vegzált és megalázott szakembert, kiknek áldozatvállalása miatt még nem omlott itten össze az egész Kóceráj vasárnapról hétfőre (nem úgy, mint a fővárosi közlekedés)!

Hatalmaskodni, minden hatáskört a seggük alá dugdosni, a fizetést felnyalintani … ezt tudják! Felelősséget vállalni? No, azt már nem! Ahhoz gerinc köllene, meg némi hivatástudat! … Ja, meg Hazaszeretet!

… és ezt …

szendamondja!

Reklámok

7 hozzászólás on “Illetékes nertársak”

 1. asher alexander szerint:

  szendam!
  valahogy kifelejtetted-(remelem puszta szeszelybol!!)-a hon imadott Mein Vezer hatso fertaja korul szorgoskodo NYELV-TARSAK-at!!!
  van beloluk dogivel!!

  • szendam szerint:

   Lieber Asher!
   Nem, nem felejtés volt! Csak ezen poszthoz már szükségtelennek tartottam az Általad hiányolt “terminus technikus”-t is hozzá tenni! … Egyébként egyetértünk! 🙂
   Üdv! szendam

   • asher alexander szerint:

    oh!
    hat erosen nyugtatolag hatott bejegyzesed!!most mar lemaszhatok az uborkafarol nyugodt szivvel,ahova a ketely uzott fel,………..mezg az asszony a nyujtofaval,de ez most nem ide tartozik!!
    talan ha nyilvanossa tennenk a nyelvtarsak nevsorat mindenki elott!
    kezdem en mondjuk a,;
    matolcsy himzeses szijjarto nyelvtars-sal!!

 2. kekec szerint:

  szendam
  Egy kicsit off, de a “levelező rovatba” feltétlenül megőrzendők:
  http://raerunk.blogrepublik.eu/2013/01/16/level-svejcba/
  http://fsp.nolblog.hu/archives/2013/01/17/Lazar_Janos_levele_a_svajci_bankokhoz/
  ..
  Ha a hülyeség fájna, ezek folyamatosan ordítanának. Vagy pedig csak tesztelik, hogy az ő pénzeik mennyire vannak biztos helyen.

  • szendam szerint:

   Kedves kekec!
   Kösz a linket! Ippeg pont a “svájcozás”-ról írtam meg a mai posztomat! Szóval nem offoltál!
   Üdv! szendam
   PS.: Valami gond lehet a gépeddel, avagy valami mással! Már nem első eset, hogy a Te hsz.-odat a WP moderációs listára teszi! Esküszöm, hogy nem én vagyok a hibás! Esetleg nézz utána, nehogy sértődés legyen a dologból!

 3. kekec szerint:

  szendam
  Bartus valószínűleg tlltólistára tett a múltkor, amikor az egész AN-t is hazavágta. Ezért kekec.ként nem, hanem csak kerülő úton tudok bejutni, és mivel hozzád is legtöbbször az AN oldaláról lépek, a rendszer a Crome inkognitóablaka miatt nem tud azonosítani. Nincs sértődés.
  Hiszen az AN-t sem hagytam a fenébe, csak korlátoztam a jelenlétemet, nem húzgálom a tigris bajszát feleslegesen. Viszont a felszabaduló időben végignéztem aTrónok harca második évadát. Ez már úgyis régi restanciám volt.

 4. […] gyakorlatukban is, képesek voltak azt a Getronics Magyarország Kft.-t pályázatgyőztesnek maszkírozni, mely nem csak, hogy egyáltalán nem ért az ilyesmihez (se felszereltség, se gyakorlat, se […]


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s