Nem értem

Javítson ki bárki, ha szerinte tévedek, de véleményem szerint bármi, amit az Orbán-kormány tesz, az csupán a javaink és jogaink ellopását szolgálja, illetve azt, hogy erről eltereljék a figyelmünket.

Spontán demonstrációkba torkolló tiltakozási hullámot váltott ki tegnap (dec. 10.) az egyetemi hallgatók és oktatók körében az a kormányzat által el is fogadott szakminisztériumi tervezet, melynek értelmében 2013-ban az állami költségvetés mindössze 10.480 hallgató felsőoktatási képzését hajlandó 100 százalékban finanszírozni. Örültem annak, hogy e megmozdulások nem csak a fővárosra korlátozódtak, …

… de követőkre leltek Szegeden (video-linkkel!), Gödöllőn és Sopronban is. …

… Annak pedig kifejezetten örvendtem, hogy az ad-hoc szervezőkkel együtt a kormányzati seggek nyalásában eleddig világbajnok ad-HOÖK is ezen demonstrációk mai folytatását ígérte. Utóbbi ráadásul még egy nyílt levélben meg is hívta a mai, műegyetemi vitájára a Csúti Suttyót, aki persze ezen kb. akkora valószínűséggel fog részt venni, mint hogy a szaharai tevekaravánok közlekedését valaha is hótorlaszok fogják akadályozni. (A szokásosan bunkó stílusában már vissza is utasította a meghívást! – lásd az utóbbi link alatt!)

A hallgatói megmozdulásoknak nem csak azért örvendtem, mert ezzel egy újabb és jelentős társadalmi réteg fordult Ocsmány Vezér ellen, de azért is mert éppen az egyetemi ifjúságról sorakoznak már legalább 2008 óta azon aggasztó közvéleménykutatási adatok, miszerint harmaduk fideszes, harmaduk jobbikos, harmaduk meg egyszerűen szarik az egész világra. Most azonban úgy tűnik, hogy végre kinyílt a csipájuk, s rájöttek: ők is csupán fel- és beáldozható parasztok az orbánsimicska-féle, közpénzlenyúlási sakktáblán, hogy ezeket az emberszabású gazfickókat még annyira sem érdeklik az ő jövendőjük, mint engem az, hogy kipicsázásuk után mi lesz a sorsuk (… jó, mondjuk ez azért érdekel egy picit! … nagyon!).

Nem csodálkoztam azon, hogy a spontán hallgatói demonstrációkról szóló hírekhez hozzászólások tömkelegei érkeztek. A Fidesz-egyház hívői, szokásos (bér?)kommentesei természetesen lecsürhézték a tüntetőket, s a társadalmi igazságosságra hivatkozva felhívták a figyelmet arra, hogy szerintük a felsőoktatási képzés tulajdonképpen egy szolgáltatás, melyet azoknak köll kifizetniük, akik azt igénybe veszik. Természetesen ezeket simán körberöhögtem, lévén én még nem felejtkeztem el arról, hogy a 2008-as Hülyenép-szavazás kampányában úgy ők, mint Vallásuk Alapítója a mindenki számára teljesen ingyenes, azaz államilag (tehát össz-társadalmilag) finanszírozott felsőoktatás mellett kardoskodtak. De megmosolyogtam azokat a ballib kommenteseket is, akik e spontán megmozdulásokban máris a Nemszeretem Kormány hamarost való megbukását látták, s azért, mert legalább 2006 óta minden, racionális gondolkodásra képes ember számára nyílvánvaló lehet, hogy nagy tömegeket tartósan megmozgatni képes, kormányellenes demonstrációkat kizárólag sok-sok milliós költségkerettel kitömött vérprofik tudnak szervezni, nem pedig a felháborodásukban a szalmaláng tartósságával rendelkező amatőrök!

Nos, ez volt az a pont nálam, amikor az örömködő bloggert felváltotta bennem az analitikusan gondolkodó szendam. Ippeg ezért vettem magamnak a fáradtságot, s időrendben visszafelé haladva felgöngyölítettem azt az eseménysort, amely a tegnapi tüntetésekhez vezetett. Ennek pedig az lett az eredménye, hogy ezen “társadalmi rengés” epicentruma egy pár héttel ezelőtt, a “szakminisztériumból” kiszivárgott tervezet volt (lásd: fentebb!), amely a teljes mértékben állampárti ellenőrzés alatt álló MTI-nél landolt ! Minő furcsa véletlen! Nemde? Egy titkos pártállami dokumentum ippeg pont az állampárti hírügynökség kezébe jut, s az még közzé is merészeli tenni? Anélkül, hogy ezt előzetesen egyeztette volna a Főnökséggel? Csak úgy, közszolgálatilag? Ugyan ki az a naív hülye, aki ezt el is hiszi, s komolyan veszi a szőkenős viccek igazságtartalmát pusztán a létezésével is folyamatosan igazoló Selmeczi Gabcsika azon kijelentését, miszerint itt tényleg felelőtlen kiszivárogtatás történt, mellyel szemben a kormányzat kommunikációja egyszerűen “védtelen”?!

Még októberben, egy váratlanul nagy olvasottságnak örvendő posztomban azt írtam, hogy fideszéknél olyasmi, mint hogy “véletlen kiszivárogtatás” egyszerűen nem létezik. Ha ugyanis az Állampárt háza tájáról bármiféle ilyesmi érkezik (pláne az MTI-hez!!!), az csupán három célt szolgálhat: a várható társadalmi ellenállás felmérését, ennek “híradagolással” való csökkentését, illetve a figyelemelterelést valamelyik még nagyobb disznóságról. (Mikor is akart zsidó-listákat csináltatni a jobbikos állatka? Nem éppen a választói jogot súlyosan csorbító Regisztrációs Törvény elfogadásának napján? Sikerült is alaposan elterelni erről a figyelmet, hiszen csupán a náci majmok és nem az Antidemokrata Disznó ellen tüntetett a Jónép! Nemde?) Mivel tandíj-ügyben az első kettőről szó sem lehet, marad a harmadik variáns, tehát a figyelemelterelés. Igen ám, de valójában miről? Ez itten a nagy kérdés, s hiába böngésztem végig az elmúlt két hét hírtermését, nem tudom mire vélni a dolgot!

Mindenkinek javaslom, hogy miközben aktívan, avagy csupán passzívan támogatja a diáktüntetéseket, nagyon figyeljen oda a látszólag jelentéktelennek tűnő kormányzati hírecskékre, bejelentgetésekre is! Mert ott lesz a demokratikus, avagy a közpénz-kutya elásva!

… és ezt …

szendamondja!

Reklámok

9 hozzászólás on “Nem értem”

 1. emigrant szerint:

  Esetleg a költségvetésről terelnek. Nem értem ugyan, hogy miért, azt már rég nem veszi senki komolyan. Az ellenzék is csak koptatja a száját és a padokat, ahelyett, hogy ájtatos pofát vágva a szentestére készülődnének. Az, hogy fideSSék a háttérben egyébként milyen titkos piszkos üzelmeket folytatnak, úgyse derül ki, arról nem kell terelni. Csak nyilvános téma jöhet szóba. A terelés biztos, a HÖOK olyan intézményesített eszköz, mint az MTI, vagy selmecigabika. Lehet, hogy itt önelterelésről van szó, magáról a felsőoktatási keretszámokról. Majd most engednek annyit, amennyit eredetileg is terveztek, de közben hőst csinálnak a saját bábjukból, a höokelnökből, mintha ő harcolta volna ki. Ezt nevezik mifelénk zsebhöokinak. És a bamba népek meg majd örülnek, hogy csak a kétharmadát veszítették el az eddigi keretszámnak, nem a kilenctizedét. Hurrá, a szomszéd Pityu továbbtanulhat, csak én nem!

 2. Fehér Klára szerint:

  Ha már a fiataljainkban sem bízhatunk, ha hagyják a szemüket kiszúrni üres szólamokkal, akkor ennek az országnak tényleg kolompoltak…Tehát bízom és reménykedem…

  • gondolkodo szerint:

   Kedves Klára!
   Távol áll tőlem, hogy elkeserítselek, de fel kell hívnom figyelmed arra, hogy sok emberke jutott be az egyetemre, akik nem találkoztak ezzel a szállóigévé vált sorral: “Vétkesek közt cinkos aki néma!”
   Megalkuvás, dágványozás, “ha más kikaparja a gesztenyét, mi is oda tolakszunk” lehet az alábbiak oka: (mert azt feltételezni nem szivasen tenném, hogy egy helyütt ennyi agyatlan egyetemista legyen!)
   .
   Úgy is bevezetik? Nem tiltakoznak a kaposvári egyetemisták | Közélet | Somogy | sonline.hu SONLINE
   http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/ugy-is-bevezetik-nem-tiltakoznak-a-kaposvari-egyetemistak-475301

 3. Fehér Klára szerint:

  Kedves gondolkodó!
  Akkor lesz egy ország, aminek nincsenek fiataljai csak vegetáló öregjei…A jövő történészeinek meg egy érdekes kutatási téma egy országról, ami szisztematikusan felszámolta önmagát, mert “Gyáva népnek nincs hazája…”

 4. kekec szerint:

  szendam
  Tényleg érthetetlen, hogy az eddigi legnagyobb tömegrendezvényt összehozó (a Zöld Pardon betiltása ellen tiltakozó) ifjúságot meri piszkálni Orbán. Azt hiszem megint aktuális lesz Pupu
  Bomba című posztjából az utolsó mondat (talán nem szó szerint) Ül a Mi Boldogságunk a kis homokozójában, piszkálgatja a társadalmi bombát, és elhangzik szájából az egyszeri tűzszerész utolsó mondata: “Most elvágom a kéket…”
  Mi a fenéről akarhatja elterelni a figyelmet, hogy még ezt is bevállalja??

 5. farcsika67 szerint:

  ez az analitikus látásmódot szeretem, haver. ezer éve mondom, kb azóta, hogy Istvánt megkoronázták, hogy a fiúk minden tette a közpénzek eltüntetésének van alárendelve. ők erre tettek esküt, most orbán az elmúlt 8 évért- amiért kihagyták a kormányzásból- így bünteti az országot, hatalmuk egy szűk családi vállalkozás, amibe csak a vezír és puszipajtásai vehetnek részt. a többiek csak színpadi kellékek, Selgeci és társai, akik persze megkapják ami jár, messze nem ülhetnek egy asztalhoz korunk legaljasabb maffiózóival. azt ki kell érdemelni. ők magasról leszarják , ki fog itt tanulni, meg ki nem, ha ez nem jár az ő anyagi gyarapodásukkal, nem sok időt fecsérelnek rá. majd megváltoztatják egy módosítóval, aztán el van intézve. majd bemondják nem 10ezer kap ösztönt, hanem 15 ezer, és minden meg van oldva, a fiatalok mehetnek vissza az iskolapadba. vagy egyszerűen nem is tárgyalnak semmiről, hadd morogjanak a jövő munkanélkülijei, jön a karácsony, addigra bizton abbahagyják ha a karácsonyt a szeretet jegyében családi körben akarják ünnepelni.

  na ez tetszett szendam, mert egy újabb igazságbeszéddel lettünk gazdagabbak.

 6. gondolkodo szerint:

  Merem hinni, hogy Turul-tojta Fősámánunk sejti, – tán tudja(?) – hogy a kétharmadot nem a rá szavazók, hanem a szavazni restek tették lehetővé.
  Ha gondolkodása unortodox, arra számít, hogy ’14-ben azért fognak rá szavazni, hogy aztán az emberek kis csoportokban hüledezzenek az ország padló alá tételén.
  .
  Mellesleg: az egyetemisták zúgolódnak.
  Hol vannak a középiskolások? Az ő jövőjükről is döntés született: nincs jövőjük!

  • kekec szerint:

   gondolkodó
   Azóta már a gimnazisták is kapcsoltak, elvégre az ő bőrükre megy a “játék”. Másrészt a fiatalok már a 2010-es keretszámok visszaállítását követelik (tehát már a tavalyi – szó nélkül hagyott – keretszámot sem fogadnák el. Hja: evés közben jön meg az étvágy.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s