Kossuth tér 1944/2012

Sokáig gondolkodtam, hogyan is írjam le röviden és tömören véleményemet a tegnapi (dec. 2.) antináci tüntetésről. Tanakodásom végül arra vezetett, hogy inkább adjam át a szót Dési Jánosnak, kinek jegyzete szintén tegnap esete jelent meg a nepszava.hu-n. Egyszóval: no comment!

“A Kossuth tér 1944-es állapotba való visszaépítése, jelképes értelemben is, megszakadt néhány pillanatra vasárnap.

Komoly és fontos szavak hangzottak el. S ha nem közelről ismernénk azt, ami itt történik, most boldogan dőlhetnénk hátra, hogy igen, tessék. Itt több-kevésbé rendben mennek a dolgok. Szomorú ugyan, hogy újfasiszták kerültek – nem is kis támogatással – az Országgyűlésbe, de ami ennél sokkal fontosabb, az az, hogy a demokratikus politikai erők közösen képesek fellépni ellenük. Végülis, ez a legfontosabb.

Csakhogy, mi itt élünk és napról napra tapasztaljuk, mi folyik ebben az országban. Tiszteletreméltó és szeretett honfitársaim, barátaim egész sora fogalmazta meg abbéli véleményét, hogy vajon mennyire lehet hiteles egy afféle megmozdulás, ahol annak a pártnak a képviselője is szót kap, amely párt pedig igen sokat tesz a demokrácia, a szabadság megsemmisítéséért, amelyik rendszeresen kokettál az újfasiszta párttal, amelyik gátlástalanul együttműködik vele, ha úgy hozza érdeke.

A Fidesz az, amelyik piedesztálra emel egykori fasisztákat, háborús bűnösöket, uszítókat. A Fidesz veti el a demokratikus hagyományokat, deportáltatja Károlyit, és a többi. A Nyirők, Wass Albertek, Tormay Cecilek, Prohászka Ottokárok dicsőítése bizony nem más, mint szellemi értelemben a szélsőjobbnak való szálláscsinálás. Miközben igen lagymatagon védik meg például a fenyegetett cigány közösségeket a bakancsos menetelőktől. Néha úgy érezzük, nemcsak szemet hunynak az effajta közösségi terrorizálások felett, hanem mintha még bátorítanák őket. Tudjuk, oszd meg és uralkodj.

Nem fogom megvédeni a Fideszt. Nem is akarom. Nem is tudom. Ám felidézném azt, hányszor írtuk le irigykedve, milyen fontos akció volt, amikor néhány éve Prágában a legkülönfélébb politikai erők képviselői, egyházak papjai, civilek és a hatóságok emberei egyként akadályozták meg, hogy Prága zsidó negyedében, a Josefovban randalírozzanak a szélsőjobb képviselői. Irigykedtünk rájuk, mindazokkal együtt, akik most a közös fellépést kritizálják. Innen persze nem látszott akkor sem, miféle ellentétek feszítik az ott és akkor közösen fellépőket. Nem is volt fontos azokban a pillanatokban.

Jogos persze a kérdés, mennyire őszinte mindaz, amit a Fidesz most tesz? Nyilván erre majd az idő ad választ. De talán jelzi, hogy a Fidesz vezetőinek egy része legalábbis, felismerte, hogy mindaz nem mehet tovább, ami eddig itt folyt. Rogán Antal szavai bárhol a művelt világban elhangozhattak volna és tapsot érdemeltek, ahogy a Kossuth téren is. Jó, talán nem véletlenül beszélt végig egyes szám első személyben? Lehet, hogy ez is a pávatánc része? De ha így is lenne, mégiscsak azt mutatja, hogy akad egy józanabb hang, amelyik belátja, van egy határ, amit nem szabad átlépni. Én nem vonom kétségbe Rogán szavainak az őszinteségét. És valóban, ahogy Mesterházy Attila mondta, a nagy párt nagy felelősséget is jelent.

Megmutathatja – ha például csatlakozik a Demokratikus Koalíció ajánlotta, s az MSZP támogatta bojkotthoz, hogy nem csak a levegőbe beszélt: pártjának van ereje szembenézni a szélsőjobbal, nem rálicitálva akar szavazókat elhódítani a neonáci párttól. Ettől még, amit a választójog korlátozásával vagy az oktatási rendszer szétverésével tesznek elfogadhatatlan marad – de mégiscsak kijelöli a vita határát. És ez is ad némi bizakodásra okot, hogy Magyarország egyszer visszatérhet a normális országok sorába. Ne feledjük, Orbánnak előbb vagy utóbb mennie kell és utána is lesz élet. Sőt.

Bajnai Gordon államférfiú beszédében szintén több alapvető dolog elhangzott. Hogy azokban az 1944-45-ös években nemcsak az áldozatok, de jelentős részben a gyilkosok is honfitársaink voltak. Íme a szembenézés a múlttal – amit szintén olyan rég óta hiányolunk.

És Bajnai arra is felhívta a figyelmet, éppen napjainkban is ölt a gyűlölet. Embereket csak azért vadásztak le, gyilkoltak meg, mert romának születtek. Ráadásul, a romagyilkosságok sorát, még ha finoman fogalmazunk is, társadalmi közöny fogadta, amiért valóban szégyellhetjük magunkat mindannyian.

Mesterházy Attila, igazi pártvezetőként pedig túllépett azon, hogy csak szép szavakat mondjon. Jogosan figyelmeztette a Fideszt arra, hogy alapvető felelőssége van abban, mi történik ebben az országban. Nem becsülöm le Rogán Antal fellépésének a jelentőségét, de ha Orbán Viktor valóban kiáll a Kossuth térre, vagy bent a parlamentben szólal fel és utasítja vissza a szélsőséges nézeteket, akkor az talán hatna azokra is, akik politikai számításból azt hiszik, szabad összekacsintani a szélsőjobbal. Mi lesz az önkormányzatokban és más testületekben? Vasárnap tüntetünk ellenük, hétfőn meg picsi-pacsi együtt szavazunk?

Mesterházy Attila másik követelése, a Jobbik teljes politikai karanténba zárásáról ezért jelentős, mert kiderül: ami itt elhangzott az csak szépségflastrom akar lenni egy ronda politikán vagy komolyan is vehető. Csak a külföldnek szóló játék ez is, vagy egy icipicit komolyan gondolják? (Nem beszélve arról, hogy pár nappal azután, hogy a demokratikus erők összefogását ajánlották az Orbán-rezsim leváltására, gesztusértéke is van egy Demokratikus Koalíciótól származó javaslat támogatásának. Újabb jó jel.)

Sokan attól tartottak barátaim közül, hogy ez a rendezvény csak arra való, elfogadhatóbbá tegye a világ szeme előtt a mindinkább szélsőjobbra sodródó Fideszt. Dramaturgiai értelemben Mesterházy mentette meg ettől a közös tüntetést. Mert ha holnaptól visszaveszik az Új Színházat attól a csapattól, amelyik most bitorolja, ha menesztik azt a Papcsák nevű polgármester és képviselőt, aki turulszobrokat avatgat és fekete zászlókat adogat egy magát “Magyar Nemzeti Gárdának” nevező csoportnak, és a többi, akkor van remény. Ha Orbán hétfőn mindezt bejelenti a parlamentben, akkor, ok. Ám, ha nem, akkor – a szocialista párt elnökének tesztje nyomán – az is kiderül, hogy túl sokat nem érnek az effajta közös megmozdulások.

A jobboldal Orbán után is létezni fog, és azért nem árt tudni, hogy ott is akadnak, akik másként gondolják.
Mert másként kell, már csak önvédelemből is gondolniuk. A szellem kikerült a palackból és most csak abban bízhatunk, talán közösen vissza tudjuk gyömöszölni. Adjunk egy esélyt a reménynek, hogy hátha ez a Kossuth téri felvonulás hozzájárulhat ehhez.

De ettől még, ceterum censeo: Orbánnak mennie kell.”

Reklámok

6 hozzászólás on “Kossuth tér 1944/2012”

 1. emigrant szerint:

  Hát, ez bizony langyosra sikerült kis “egyfeles dolgozat” Dési Jánostól. Még, hogy “remény?! Szerző tévedéseire Bartus egyenként rámutatott, sőt előre látta a baloldali sajtó efféle reakcióit. Én csak Dési legnagyobb melléfogására mutatnék rá. A fideSSt pártnak nevezi, pedig nem párt, hanem bűnszövetkezet, a szó “legnemesebb értelmében” maffia. És a keresztapát nem Rogán Antalnak hívják, nem is fogják soha. A keresztapán kívül senkinek nem számít a szava. A keresztapaságot csak egy módon lehet megörökölni, mégpedig vér útján, mindegy, hogy ez a genetikai rokonságot, vagy a fizikai megsemmisítést jelenti.

 2. asher alexander szerint:

  a kossuth ter 1944-es allapotokba valo visszahelyezese nagyon-nagyon fontos volt a fideSS-nek amint hatalomra kerult!!
  most ez a kis alig par oras “rongyrazas” azon nem valtoztat semmit!!
  mert ugyan szepek voltak a szavak amik elhangzottak,-(kulonosen nekunk tuleloknek!!lattam elo adasban az ATV internetes csatornajan!!)-de tartok tole erosen ezek maradnak csak pusztaba kialtott jajjszavak!!meglatjuk valodi hathatos tettek is kiserik-e oket………….!!
  look th speach,;- Wait,and……………………..see!!!

 3. öregszeder szerint:

  Először is ne hivatkozzunk a prágai tüntetésre, mert ott fasiszta hatalmat építő pártról nem tudunk, hogy együtt vonult volna a demokratákkal! Ha ilyen volt, akkor elfogadom ezt a példát, egyébként pedig dühítőnek találom, hogy a fideszt demokratikus pártként próbálja Dési úr feltüntetni. És ez a fő probléma az egéssz politikai palettával, még mindig demokratikus pártnak tartják a fideszt, még mindig demokráciának, jogállamnak tartják a rendszert. EGYIK SEM IGAZ. Aki ezt állítja vagy sugalja, az HAZUDIK! Fogja fel már végre mindenki, hogy itt nincs már jogállam, nincs demokrácia.
  A vasárnapi hercehurca egy jól megszervezett szemfényvesztés volt, ahol nagyon sok jószándékú embert ismét lelkiismeretlenül, röhögve becsaptak. Miféle mazohizmus,szentimentális idealizmus dolgozik ezekben a jószándékú emberekben, hogy újra-és újra meg lehet ezt csinálni velük?
  A megoldás egy olyan tüntetés let volna, ahol fidesz nélkül történik a demonstráció a jobbik és a fidesz azaz a nácizmu, a fasizmus ellen. Bajnai és Mesterházy ezt passzolta el és legitimálta a fidesz eddigi országrontó politikáját, mert egyenrangú demokrataként kezelték őket. Hát mi a paripa péniszről locsogtunk eddig hónapokon keresztül? Elfelejtettük? Akkor meg minek?

 4. bumburi szerint:

  szendam drága!
  Keresd meg a Dési cikkénél a 2 hozzászólásomat!Egymás után van. Elég keresetlen szavakkal, de leírtam a véleményemet!
  Üdvözöllek!

 5. bonhomme szerint:

  Kedves szendam,
  ismét és nem először abban a megtiszteltetésben részesülsz, hogy nálad bocsátom útjára a
  Bonhomme”s Rebel Yell
  újabb gyöngyszemét Bár hogy tényleg az-e, majd eldönti a hálás avagy hálátlan utókor.
  Mondjuk, ha a NAT-ben Nyírő és Wass Albert helyére kerülnék, az elég megbízhatóan jelezné, hogy több voltam egy sötét történelmi közjáték életérzésének kifejezőjénél.
  No de félre a répával!…. izé, a tréfával:

  Orbán Viktor nyakkendője

  Orbán Viktor nyakkendője
  – ha nem is épp divatos -,
  esztendőre, vagy kettőre
  elkészült és jó szoros.

  Kedves Führer, lepd meg néped
  azzal, hogy ezt viseled!
  Volt ez már itt korábban is
  Nép-nemzeti viselet.

  Villon is járt ily’ cipőben,
  ő is kapott kravátlit…
  Tedd meg nékünk még időben,
  mert mondhatsz már akármit:

  uralmadnak immár vége!
  Jobb lesz, ha ezt megérted!
  Akasszad föl magad végre!
  Csak ennyit kér a néped.

  Lámpavason lengedezzél,
  hadd lássa a világ is:
  talpad alatt fütyül a szél…
  Így lesz szép a majális. /Szép lesz még a majál is./

  Nélküled is lesz majd jövő
  a mi szép kis hazánkban,
  az uralmadat követő /az uralmad után jövő/
  új demokráciánkban.

 6. öregszeder szerint:

  Mihancsik Zsófia: Ilyen jutott cikkéhez írtam:
  “öregszeder
  2012. december 2. vasárnap
  10:04 Sokaknak az a véleménye, hogy a megjelenő tömeg meghatározó része kormányellenes lesz. A hátatfordítós akció pedig majd a képernyőkön is látványos lesz. Erősen kétlem. A fidesz odacsődíti majd az összes bértapsolóját, szimpatizánsát, békemenetesét, álcivil szervezetét, akik közpénzből hírdetik , hogy Bajnai és Gyurcsány tehet mindenről, még a jobbik nácivá válásáról is. Okt. 23.-án láthattuk és a világ is láthatta, nincsenek kevesen. Egy jó megoldás lett volna. Egy másik , a fidesz nélküli valódi tüntetés a nácizmus, a jobbik ÉS a fidesz ellen.”

  Odacsődítették a bértapsolókat, békemenetelőket, álcivileket? ODA! A szervezett kormánypártiak többen voltak a jószándéktól vezérelt civilektől? TÖBBEN! Útálom ezt a ” na ugye én megmondtam” szitut, hiszen tényleg egy kis logikával ezt előre lehetett tudni. De akkor sem bagózott oda erre senki és most is elhallgatnak, ha azt firtatjuk, miért kellett a fideszt Bajnainak és az mszpnek ártatlanná mosdatnia? Miért kellett a jószándékú polgárok tömegeit becsapni? Miért kell még mindíg úgy tenni mintha a fidesz demokratikus párt lenne? Magas ez nekem, mint kacsának az eperfa.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s