A hétvége termése

A most mögöttünk maradt hétvégén három írás (egy interjú, egy jegyzet és egy poszt) ragadta meg a figyelmemet. Az alábbiakban – szószerinti utánközléssel – valamennyit megosztanám Olvasóimmal!

A minőségi újságírás egyik legnagyobb magyar alakja, Lendvai Pál (Paul Lendvai) interjút adott a Népszavának. Ebben “laktanyá“-nak minősíti a Fideszt, “őrmester“-nek Orbánt, a “politikai együgyűség bajnoká“-nak pedig az LMP-s Schiffer Andrást. A Bajnai-féle mozgalommal kapcsolatos kormánypárti “civilek” által indított kampányról többek között emígyen emlékezik meg:

– Újabb karaktergyilkossággal próbálkoznak?
– Így van. De Bajnai megindult az úton, amin szerintem nem szabad megállni. Amit elkezdett, a magyar társadalom érdekében folytatnia is kell. Ő ugyanis az egyetlen, akinek valamilyen sansza van egy balközép párt vagy mozgalom létrehozására. És azt hiszem, hatalmas hibát követnek el azok, akik Bajnai ellen lépnek, ők ugyanis a Fidesz eszközeiként funkcionálnak. Ebből a szempontból pedig a politikai együgyűség is nagy szerepet játszik a jövő alakulásában. Például itt van Schiffer András, a politikai együgyűség bajnoka. Én Orbán helyében odaadnám neki is a nagykeresztet, mert annyit a Fidesznek egyetlen ember sem használt még a magyar balközépen, mint Schiffer.

==> a teljes szöveg a “Köztársaságot!” blogon olvasható!

Ugyancsak a Népszavában jelent meg Bod Tamás jegyzete, mely egy ismerősével történt beszélgetésről szól. Ebben Bod barátja egy érdekes, de roppant dermesztő elméletet ad elő:

“Csak nem azt akarod mondani, hogy bár önsors- és országrontó, amit tesznek, de adni kell nekik még négy évet, hogy ebbe az eszement hatalmi őrületben végül politikailag megsemmisüljenek?! Csak nem oda akarsz kilyukadni, hogy a remélt demokratikus ellenzéki összefogással nem szabad megnyerni a 2014-es választást?” – kérdeztem. “Beleremegek, hogy kimondom: erről van szó!” – felelt, majd sokat mondóan elhallgatott.

==> a teljes szöveg a “Köztársaságot!” blogon olvasható!

Az általam minden nap meglátogatott “Örülünk, Vincent?” bloggerközösség egyik állandó szerzője, “jotunder” egy rendkívül tanulságos “sci-fi”-vel ajándékozta meg a közvéleményt. Írása szerint egy (valószínűleg) csótány arra ébred, hogy emberré vált.

    Egy reggel, amint Gregor Samsa nyugtalan álmából felébredt, azt vette észre, hogy az ágyában egy szörnyű lénnyé alakult át. Puha, rózsaszín teste lett, hasán mintha egy apró, teljesen értelmetlen és sehová sem vezető lyuk lett volna, a feje pedig tele lett szőrrel.  Két pár lába maradt, a felső pár elcsökevényesedett, nem is lehetett rajta járni. Mi történhetett velem? – kérdezte magától. “Egyáltalán, hogy lehet ez, hogy megyek így dolgozni?”

==> a teljes szöveg a “Köztársaságot!” blogon olvasható!

Minden kedves Olvasómnak melegen ajánlom: vegye magának a fáradtságot a kattintgatáshoz, meg az olvasáshoz is!

… és ezt …

szendamondja!

Reklámok

3 hozzászólás on “A hétvége termése”

 1. kekec szerint:

  szendam
  Bod barátja nagyon védett életet élhetett eddig,. Én magam is, de számos blogger és konmentelő, valamint Gyurcsány (no persze nem feltétlenül ebben a fontossági sorrendben)
  már leírtuk ugyanezt. 4 év kevés ahhoz hogy Orbánt végleg kipurgáljuk a magyarok szervezetéből, és hagyni kellene, hogy az összes általa telepített bomba a saját pofájába robbanjon. A gond ezzel csak az, hogy tipikusan a “melyik ujjamat harapjam” dilemma: Mert az ország nem bír ki még 2-3-4 év orbánjárást!

  • szendam szerint:

   Kedves kekec!
   Én attól tartok, hogy nem Orbánt köllene kipurgálni a magyarok kollektív pszichéjéből, hanem azt, ami Orbánhoz vezetett! Tudom, hogy ez most nagyon nem fog tetszeni Neked, de az a bizonyos “elvetett métely” (bocs’ a képzavarért!) még anno, az ’56-os Forradalom leverése után került bele a Nép lelkének termőtalajába, s személyesen Kádár hintette bele. Eladdig a Társadalomban létezet egyfajta szolidaritás (kivéve a zsidónak tartottakkal szemben), de a kádári Langyos Diktatúra, az a bizonyos “Társadalmi Szerződés”, melyet Kádár (Münnich és a münnichisták kipaterolása után) meghírdetett, az a bizonyos “Aki nincs ellenünk, az velünk van”-jelszó végleg kiölte belőle azt. A kádárizmus ugyanis arról szólt (szerintem), hogy ha befogod a pofádat és nem vonod kétségbe a Párt kizárólagos uralmát, akkor egy viszonylagos jólétben lehet részed (ez volt a kádári kispolgár korszaka). Ez a “Pofa be és zabálhatsz/tollasodhatsz”-kiegyezés odáig fajult, hogy amikor a lengyeleknek a ’80-as esztendők elején már megint elegük lett a diktatúrából, s sztrájkolni kezdtek (Gdansk-Walesa), az Átlagmagyar, aki alig 30 esztendővel korábban még szimpatizált az akkori lengyel lázadókkal, kijelentette: a lengyelek azért sztrájkolnak, mert nem szeretnek dolgozni! … No ez az, amit a lengyelek a mai napig nem felejtettek el “Nekünk”!
   Ez az egymással szembeni legteljesebb szolidaritás-hiány az, hogy a mindenkori hatalomtól (nevezzük csak nyugodtan a nevén: “ÁLLAM”!) nem a demokratizmust és a jogszerűség szigorú betartását, hanem csak a fizikai létezésünk egyre emelkedő színvonalának biztosítását várjuk el. No ez vezetett Orbánhoz! … És valószínűleg ez fog elvezetni Zazriveczhez is!
   Szerinted ezt a szemléletmódot hogyan lehetne kipurgálni és az vajon mennyi ideig tartana?
   Ha Orbán bukik – fog! – , az csakis az életszínvonal meredek zuhanása, az elszegényedés és a korgó hasak miatt fog bekövetkezni. Csakis azért, mert ez a Kis Pöcs, meg a Bandája egyszerűen nem ért a gazdasághoz, s annyira pofátlanul lop, hogy az már a teljes ország működőképességét ássa alá. De nem azért fog megbukni, mert egy aljas, mindenkit jogaitól megfosztó, még a saját törvényeinek betartására sem hajlandó, pofátlan diktátor azaz: nem egy össznépi reveláció okozza majd a vesztét!
   Nagyon sajnálom!
   Üdv! szendam


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s