Minden gőzt a dudára!

A nyolcvanas esztendőkben keletkezett egyik kedvenc rendszer-viccem (tömörítve) emígyen hangzott: “A szocializmus hajója azért állt le, mert az elvtársak minden gőzt a motor helyet a dudára irányítottak“. Nos, valami hasonlót művelnek a mai nertársak is: veszettül tutul a “Gyorsnaszád” kürtje, de egy centit nem haladunk előre. Hátra – a mindent beszívó csődörvény irányába – viszont annál gyorsabban.

Nem hiszem, hogy bárki számára újdonságot jelentene az, hogy kijelentem: az Orbán-kormány egyszerűen nem ért az ország irányításához. Minden tudásuk kimerül annak erőforrásainak fosztogatásában, illetve az álságosan hazug propagandaszövegek hangoztatásában. Ámde még a rablott pénzt sem képesek gazdaságosan felhasználni, hiszen bizton állíthatom, hogy minden egyes magánzsebbe tömött közforint mellé legalább még egyet (ha nem többet) szükséges költeniük az erről, valamint az általuk egyre jobban lerohasztott gazdaságról való figyemelterelésre.

A kampánygépezet, az erre szakosodott apparátus költségigénye ugyanis szinte hetente emelkedik, lévén feladatai is egyre szaporodnak, melyeket azonban egyre kevésbé tud teljesíteni, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy azt is csak kontraproduktívan. Ennek oka az, hogy a korábban vérprofi és maximálisan célorientált PR-csapat figyelme és energiái mára túlzottan megosztottá váltak: folyamatosan alkalmazkodnia köll a gyorsan változó és egyre kedvezőtlenebb helyzethez, emiatt jószerint hetente kell valami új hazugságot kitalálnia (mely egyúttal feledtetni is hivatott az alig pár héttel korábbi “igazságot”), ellensúlyoznia az önjáróvá vált Alrendszerek (a párton és a kormányon belül egymással harcoló érdekcsoportok, a felhígult médiacsapat, illetve személyesen a miniszterelnök) szaporodó baklövéseit, s mire nekiállhatnának a besulykoláshoz, máris dobhatják szemétre az egészet, s kezdhetnek kitalálni egy újat.

A 2002-10 között kitűnően működött mechanizmus szétesésének egyik eklatáns példája a hírhedt anti-IMF kampány. Az még ugyan a régi időkre emlékeztetett, hogy megíratnak egy cikket a “Magyar Nemzet” címmel megjelenő nyomdaipari termékkel, mely az IMF nemlétező követeléseit taglalja. Az is, hogy Orbán még ugyenezen napon a sárvári frakció-értekezleten erre építve kijelenti, hogy mánpedig ilyen követeléseket mi teljesíteni nem vagyunk hajlandóak. No de tíz héttel a bejelentés és 9 héttel a lelepleződés után ugyanezen témában egy IQ80-ra belőtt hírdetési kampányt beindítani maga a teljes amatörizmus. Azt ugyan sikerült elérni, hogy az erre költött 200 milla jelentős része a “megfelelő helyre” kerüljön, no de ezzel csupán azokat lehetett “meggyőzni”, akik egyébként is vakhitűek, a többiek pedig jól körberöhögték az egész díszes társaságot. Arról nem is beszélve, hogy ez, így és ekkor már semmi mást nem üzent a “bizonytalankodók” számára is, minthogy a NER tulajdonképpen semmi másról nem szól, mint a közpénzek nyergesvontatóval való ellopásáról.

Ugyancsak ez az IMF-ellenes, mindmáig le nem csengett reklámhadjárat bizonyítja azt is, hogy a sültprofi PR-osok mennyire nem képesek már egyazon mederbe terelni a nevezett Alrendszerek szétfolyó kommunikációját. A hivatalos álláspont ugye az, hogy “Nem engedünk az IMF követeléseinek!“, azaz nem akarnak megállapodni a Valutaalappal. Ehhöz képest Matolcsy múlt csütörtökön a szokásos heti válaszos cikkében már azt írja, hogy a nemzetközi pénzvilág kalózai azok, akik számára az IMF-megállapodás tető alá hozása veszélyes lenne (mivel nem tudnák fosztogatni a magyar kincses-gyorsnaszádot!), ugyanis ebben az esetben kevesebbet nyernének a magyar államkötvényeken. Már itt is ordító az ellentét, hiszen akkor Matolcsy de facto azt állítja, hogy maga az Orbán-kormány az amelyik e nemzetközi pénzkalózok érdekeit szolgálja, de még kiabálóbb a dolog, ha ugyanezen Matolcsy ugyanezen a napon Hódmezővásárhelyen megtartott előadását olvassuk, melyben schwarz-um-weiss kijelenti: Magyarország csökkenő hozamok mellett képes finanszírozni önmagát a nemzetközi pénzpiacokról! Há’ mijafasz van Gyurci, megszelidültek a kalózok?

Ámde a hódmezőlázárhelyi publikum, amely ájult szájtátással asszisztálta végig Matolcsy “japánseggpöttyös” bohóckodásait, abszolute nem olvassa a vastagon kormánypárti Heti Nyálast, így nem is ébredhetett tudatára a szóbűvészkedésnek. Ámde a demokratikus ellenzék pártjai sem, pedig egy kicsiny odafigyeléssel nyugodtan telekürtölhették volna a maguk hajókürtjeivel a számukra egylőre még rendelkezésre álló médiatartalom-felületeket ezzel. De nem tették, mert nekik sem tűnik fel már semmi, mert az ő ingerküszöbük is olyan magasan van, hogy arra állva a Csomolungma is pusztán vakodtúrásnak tűni. Ezért aztán az önellentmondások felfedezését, azok leleplezését és vicsorogva-sírva körberöhögését simán ráhagyják az olyan mezei bloggerekre, mint én is vagyok. Osztán ők kerek szemmel csodálkoznak, én meg dühöngök azon, hogy a Jónép miért nincsen még az utcákon az újabb és újabb aljasságok okán? Há’ mégis hogyan Ellenzékikéim, ha mi csináljuk a Ti dolgotokat, Ti meg egymással vagytok elfoglalva? He?!

Arra is csak mi, netskribálók figyeltünk fel igazából, hogy Vityu Kán a júliusi hőségben (bepiálva/bexanaxozva/begombázva – külön-külön, avagy összességében?) a nekivadult és elaggó Skála Kópé magánszervezetének összeröffenésén nem csak lefélázsiaizta az egész magyar társadalmat, hanem még a “gazdasági szabadságharcról”, a matolcsysta unorthodoxiáról is alaposan lerántotta a leplet. Akkor ugyanis kijelentette, hogy “Az összes fejlesztés kilencven százaléka uniós pénz és ehhez kapcsolt magyar önerő. Ez azt jelzi, hogy nincs magyar pénz fejlesztésre, csak azt tudjuk ilyen célokra költeni, amit az EU-tól kapunk. Ezért nem hagyhatunk egyetlen forintot sem a közös kasszába!“.

Én készséggel elhiszem, hogy akkor kurva meleg volt, ráadásul szabadságolási időszak is, no de az az elhűvösödött őszre már csak feltűnhetett volna valamelyik nagytudású ellenzékinek, miféle kapcsolat vagyon  ezen kijelentés, valamint aközött, hogy újabban már nem az államadósság, hanem a költségvetési hiány GDP-arányos mértéke lett az Elsőszámú Közellenség! Hogy azért kapunk három héten belül három pekidzset a nyakunkba, hogy a hiányt három százalék alatt tartva a simicskák továbbra is hozzá juthassanak az EU-s kohéziós alapokban bentragadt háromszor háromszáz milliárdnyi fejlesztési pénzalap egy részéhez … amely nem mellesleg azért maradt a brüsszeli kasszában, mert Don Vittorio másfél éven át leállítatta a pályázatok elbírálását és kifizetését, az ezzel többé-kevésbé megfelelő szakmai színvonalon foglalkozó állami szervezetet (ÚMFT) pedig teljesen szétverte.

Hát nem ez (is) lenne a demokratikus ellenzék egyik legfontosabb feladata? Hát nem az, hogy rámutassanak: a nagy hiánytartó görcsölésben néhány milliárd elvonása érdekében gyakorlatilag vizsgaidőszaki “szénszünetre” kötelezték egyetemeinket?; hogy annyira köll a pénz, hogy már a Magyar Vöröskereszt hatmilliárdnyi vagyonát is lenyúlnák?; hogy a legszegényebbeknek fenntartott, 60 milliárdos állami kasszát ippeg most kurtítják meg 20 milliárddal? Ámde eközben a kutya által nem nézett, hírhamisító konglomerátum (MTVA) 77 milliárdjából egyetlen fillért sem vonnak el (mert abból a Közeliek még lophatnak pár milliárdot), tovább csökkentik a legmagasabb keresetűek közteherviselését újabb cca. 100 milliárddal (miközben már az Egykulcsos miatti 500-600 milliárdot is maga előtt görgeti tavaly óta a költségvetés!), a Hivatásos Civileknek meg került pár százmillió valahonnan, hogy (önmagukat) emlékeztessék a “vérgyalázatos” Gyurcsány-Bajnai korszakra!

Az országgyűlés frakcióval is rendelkező demokratikus ellenzék pedig ezalatt és ehelyett mivel is tölti az idejét? A Lömpikék 84 küldöttje például azzal, hogy megszavazza a Schiffer-koncepciót, miszerint csakis a parlamenten kívüli ellenzékkel szabad szövetkezni, s ippeg ezért nem szabad összeállniuk a parlamenten kívüli “E14“-mozgalommal! Az MSZP pedig azzal, hogy elnöke a választási törvény AB elé vitele érdekében levelezgetni kezdett azzal az Áder Jánossal, aki kizárólag azért lehet a posztján, mert Orbán hű bérence, s aki ha ezt meg is teszi, nem csak újabb “demokratikus tollat” tűzhet a (vas)kalapjára, de csupán csak helyben hagyathatja ezt az egész antidemokratikus förmedvényt, lévén az ma már az Alaptörvény része!

Szóval húzza a csődörvény magába a magyar Gyorsnaszádot, amely már küzdeni sem tud ellene. Nem tud, mert minden gőz a dudára van irányítva! Ezt csinálja a kormány, de sajna az ellenzék (egy része) is!

Csak gratulálhatok az érintetteknek!

… és ezt …

szendamondja!


6 hozzászólás on “Minden gőzt a dudára!”

 1. Fehér Klára szerint:

  Tulajdonképpen akinek nosztalgiája van a Kádár.rendszer iránt, annak egy szava sem lehet. gőzerővel folyik az államosítás…Legfőképpen a szocik nem reklamálhatnak, a fityisz azt teszi csak, amihez nekik nem volt bátorságuk anno…Miért is vinnék ki a tömegeket az utcára? Régen nem utazhattunk mert nem kaptunk útlevelet, ma nem utazunk mert nincs rá pénzünk…

  • bonhomme szerint:

   Hm… Csillag István nagyon finoman hülyézte le a fideSS-fasisztákat. Az egyszerű proli, lehet, fel sem fogta, hogy a kúrmány a hibás, így ha megint elkezdenek bűnbakokra mutogatni, az eccerű embereknek megint ott a félig-megnyugtatás, hogy lám-lám, akormány mindent megtesz, csak a szemét IMF!…
   Nap mint nap kellene sulykolni, hogy igazából még nem is kértünk egy fityinget sem, csak megjátszottuk, mintha szeretnénk egy kis zsét, aztán meg azt, hogy nem is fontos annyira, meg hogy ilyen áron nem, és így tovább..
   Hol van az ellenzéki média, a propaganda, az eccerű emberek rendszeres felvilágosítása?
   Sőt: mikor indul újra a Szabad Európa Rádió?

   • Wolffie szerint:

    Nagy jó kérdést fogalmaztál meg…… Mikor indul újra a SZER?
    Nagyon kellene már, nagyon hiányzik!

 2. kekec szerint:

  szendam, ezt a 80 IQ-t egy kissé fölé lőtted, az csak “közepesen retardált” a debilség 69-nél végződik. Hidd csak el, hogy Orbán azt nálad jobban tudja, hogy melyik szintnél rezonál a többség! Sajnos.

  • szendam szerint:

   Kedves kekec!
   Szerintem nem “lőttem felül”. Ugyanis a 80-as IQ alatt már az ilyen abszolute szájbarágós szövegeket sem képesek felfogni az érintettek. Azok pediglen ugye nem is szavaznak. … max. a Jobbikra!
   A 80-100 közöttiek a tipikus Fidesz-szavazók, kik ezt “meggyőződésből” teszik. A “fölötti” Fidesz-szavazók pedig pusztán megélhetésből.
   Nem kétlem, hogy Orbán bizonyos dolgokat nálamnál jobban tud. Mondjuk a “rezonancia-szintek”-ről. Ilyeneket én is ismerek szépszámmal, de pusztán ellenfázisban tudok velük lenni. … bár az én amplitudóm jóval kisebb, mint az övéké (ordítási hangerő!).
   Üdv: szendam


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s