Hogy ne csak dagonyázzunk …

Ugye nem mondok azzal semmi falrengetőt, ha azt állítom, hogy kifejezetten érdemes néha bölcs emberek okos mondatait, avagy ha tetszik: okos emberek bölcs meglátásait elolvasnunk, s azokon alaposan el is gondolkodnunk. Hogy Magyarország jobb, élhetőbb lehessen. Hogy mi és örököseink ne csak abban szellemi, jogi és gazdasági pöcegödörben dagonyázhassunk, melyet az Ezerharmad, a keresztény-ateista Fővezér és amorális Mamelukhordája produkált össze nekünk!

Visszafelé?

Alig van nemzet, amely a hazugságoknak vastagabb szemüvegén szemlélné saját történetét.” (Szabó Ervin: Történelmi hazugságok. Népszava, 1902. február 1.)

A múlt rengeteg tanulságot rejteget. Megmutatja a kevés örömet, amiben részünk volt, és balfogásainkat is, a következményeivel együtt. A történelem nehéz szakma, mindez csak annak válik hasznára, akiben van képesség arra, hogy figyeljen, akarat és szándék, hogy tanuljon a múltból. Már az is valami, ha nem ismételjük meg hibáinkat, mulasztásainkat, bűneinket.. Kis túlzással azt mondanám, hogy a sokat emlegetett ezer éves múltunk féligazságok, legendák, mítoszok gyűjteménye. Ezt tanítják az iskolákban. Az első elemitől az érettségiig. Csoda, hogy itt tartunk?

Nem tudom más országokban ez hogy van, azt látom, hogy mi nem tanulunk a múltból. Sok évtizedes sérelmeket panaszolunk, őrzünk különös gonddal. Nemzeti ünnepeink – március 15-e, június 4-e, október 23-a – bukásokhoz kötődnek, van aki ezeket ünnepli. Azt hirdetik, hogy “Isten a történelem ura”, ez azonban nem más, mint a jó öreg “balsors akit régen tép”. Vallásos köntösbe öltöztetve sincs semmi értelme. Hogy lesz ebből legalább a huszadik század mércéjével mérve korszerű Magyarország? A huszadik nem elírás, a huszonegyedik századot le sem merem írni, dolgaink mai állása szerint Európa boldogabb részétől mind távolabb kerülünk. …

==> A folytatás a “Köztársaságot!” blogon olvasható!

***

A fanatikusok okozták a világ legtöbb gondját

A nagypolitika érdekes próbatétele lenne, ha egyszer végre a hatalommániától mentes, írástudó, bölcs értelmiség birtokolhatná a hatalmat. Ezt mondja Nagy Bandó András, aki hétfőn lesz 65 éves. A humorista, író futballcsapatnak nem szurkol, valláshoz nem kötődik, pártba nem lép be, s szerinte ez kell ahhoz, hogy ne váljunk fanatikussá.

– Valaha elhatározta, hogy nem politizál többé. Most viszont politikai ügyekben is újra hallatja a hangját, mégpedig meglehetősen keményen. Mikor politizál, és mikor bújik vissza a csigaházba?

– Alapvetően humorista volnék, aki mellette most már íróként és költőként is megmutatta magát. Számomra a humor elsődleges célja mindig is az volt, hogy együtt derülve összetartson. Kacsintsunk össze, és kis közösségként mutassuk meg magunkat a szavaim által. Egyike voltam a morgóknak, a nevükben is szóltam. Egyszer csak észrevettem, hogy amit mondok, az sokaknál megértésre talál, és azonosulnak is vele. A régi időkben volt egy fal, ezt akartuk ledönteni. A fal az egypártrendszer tégláiból épült, meg abból, hogy itt vannak a szovjet seregek.

– Azt írta, hogy most ön “a zember”, hogy “mi is a zemberek vagyunk”. Valaha polgárnak hívták, szeretett is volna az maradni, most meg az új terminológia szerint “a zembereknek” nevezik.

– Látjuk, ez nagyjából ugyanaz a kormány, amelyik valaha polgári kormánynak mondta magát. Aki ezt hallja, azt hiszi, attól hogy rá szavaz, ő is polgárrá lesz. De nem ettől lesz polgárrá. Polgár az, aki nem fanatizálható, sőt bölcsen szemlélődik, mindent és mindenki tetteit szókratészi módon vizsgálgatja. A fanatikusok okozták eddig a legnagyobb gondot a világnak. …
 

==> A folytatás a “Köztársaságot!” blogon olvasható!

Reklámok

3 hozzászólás on “Hogy ne csak dagonyázzunk …”


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s