Pávatojás-keltető

Az alábbi írást a nepszava.hu oldalán találtam. Oly’ tökéletességgel karikírozza az elgennyesedett, tragikomikus magyarországi közviszonyokat, hogy olvasása közben az egyik szemem a sírástól, a másik meg a röhögéstől volt könnyes.

Régebben úgy tudtuk, hogy a rút kiskacsából impozáns hattyú lesz. Meg a rusnya féregből a bebábozódás után tündöklő pillangó. Mára ez a trend megfordulni látszik. De nagyon. A fülkeforradalom előtti világszép hernyókból az “emúttkétév” rémisztő halállepkéket, nota bene a kakukktojásokból is fészekalji rút varnyakat (keselyűket, turulokat) produkált.

Szépreményű hajdúdorogi emberek dermednek saját újságjukra, ahonnan egy gyermekrendezvény csoportképéről a polgármester – mert szoci – eltűnt…
A Lenin-mauzóleum mellvédje idéződik, az idők szavával onnan leretusált emberekkel.

Csakhogy, míg a tribün-tisztogatás a diktátor direkt utasítására ment végbe, ma Magyarországon ezt kibábozódott önszorgalmúak hajtják végre.
A hajdúdorogi polgármester kifestése egyenes leképeződése a közpénzből való közszolgálat éthoszának. Az egyik helyi halljakend, akire rákenték az egészet, így magyarázza a kollektíva által ráruházott szégyent: “a cikkhez sajnálatosan nem megfelelő kép jelent meg, mert én úgy találtam helyénvalónak, hogy a cikkhez a gyerekekről szóló fotó kerüljön. Így egy személy nem jelent meg azon…” Vagyis ez a hamubasült még a képet sem látta, hiszen azon “rajta maradt” egy másik “nem gyerek”, egy pedagógus.
Az unortodox simabőrűek mégis vadul hiszik, hogy aki nincs a képen, az nincsen a valóságban sem. Hiba!
Vuduvarázslat ez, Fidesz-módra.

De a pávatojás-keltetőben nem csak efféle “vattatyúkok” látták meg a napvilágot, hanem az alcsúti polgármester is.
Ő azzal törleszkedik a felcsúti fellegvárhoz, hogy siet kijelenteni: “Alcsútdoboz önkormányzata elhatárolódik az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) október 23-i fővárosi demonstrációjától, annak céljaitól és az ott elhangzottaktól”. A település önkormányzata erről a tüntetésen megjelenő Alcsútdoboz feliratú táblák miatt adott ki szerdán közleményt. Az önkormányzat semmilyen hivatalos felhatalmazást nem adott senkinek, hogy a politikai rendezvényen a települést képviselve, annak nevét ábrázoló táblával megjelenjen. Közölte azt is, hogy magánszemély a település képviseletében nyilvános rendezvényen csak a polgármester vagy az önkormányzat képviselő-testületének felhatalmazásával vehet részt.”

Nem emlékezem, hogy a Békemenet nevű bornírt önellentüntetésen felmutatott helységnévtáblák miatt bárki is tiltakozott volna. Ugyanakkor azt sem értem, hogy vajon a népfelség előtt porban hentergő alcsúti polgármester milyen közösségi, többségi felhatalmazás alapján határolódik el polgárai megmutatkozásától.
Tilos-e vajon a jövőben a lakhely megnevezése bármely közjogi vagy civil aktuson? Beléphetek-e például lakhelyem megnevezésével egy (akár helyi) ellenzéki tömörülésbe, ha a testület engedélyét nem kértem ki?
(Persze, ha arra gondolok, miképpen távolították el posztjáról nemrég nemzetünk székhelye, Felcsút polgármesterét, aki csúnyán buktatta el annak idején a Fidesz-jelöltet…, s emelték helyébe a fociakadémistát…)
Ezért szükséges-e vajon megszüntetni a lakcímnyilvántartást?
De most komolyan, mibe lett volna kiretusálni a Milláról Alcsútot?
Amúgy meg hallom, üresedés várható az MTI élén. A Hajdúdorogi Újság főszerkesztőjének magasan áll a tábla.

Veress Jenő / Népszava

6 hozzászólás on “Pávatojás-keltető”

 1. asher alexander szerint:

  no es a pusztaakarhol-(ott ahol nagy derrel-durral,hacacareval felallittatta a Mein Vezer a turldogkeselyut)- elultetett Turultojasokat ki fogja kikolteni?
  mert velem hogy a feneseges alcsuti henci kiralyi segge ahhoz keves lesz!!
  uff!beszeltem!

 2. Wolffie szerint:

  Szánalmas amit csinálnak, és az igazi tragédia az, hogy azt hiszik, ezt simán megtehetik, mert megúszhatják. Simán ostobák….

 3. bonhomme szerint:

  Ja, ezekhez képest a Koltai Róbert által megformált “Illetékes Elvtárs” is egy tripla Einstein 😀

 4. öregszeder szerint:

  Tisztelt Köztársak!
  Nagyon szellemes és ördögien jó cikkek, hozzászólások, gyilkos humorú versek látnak itt is napvilágot, de lassan tele a tütüm már ezzel is.
  Miért? A TV-székháznál történ nyílt erőszak az ott tüntetőkkel szemben és annak lereagálása most kiborította nálam a kis edényt. Az AN-en leírt hsz-emet megismételném itt is magyarázatul.
  “Nyílt erőszakot alkalmaztak a tüntetőkkel szemben, amikor kirángatták őket a sátrukból kigyúrt biztonsági őrök. A földön húzták az egyiket, hogy az arcáról lejött a bőr, egy nőnek egy kigyúrt háromajtós barom meg a karját csavargatta, rángatta, taszigálta. Ha az én feleségemet bántalmazta volna így valaki, ha még maga Klicskó lett volna is , akkor is agyonverném, kibelezném(persze a rendőrök nem találtak ebben semmi kivetnivaló törvénytelenséget). De azt már nehezen fogadom el, hogy alig pár tizen rohantak oda demonstratíve megvédeni őket. Azok is az agyon ócsárolt dk, mszp és lmp politikusok voltak. Hol volt drágabolgárúr, német péter, avar jános, a Milla és a többi sajtószabadságért szóban nagyon hangosan küzdő? He!!! Miért nem települt ki a klubrádió és az egyenes beszéd műsora? És akkor egy 89-ben lett III/III-as besúgó önelégült pofával nézi elégedetten, hogy sikerült megalázni a tüntetőket minden következmény nélkül. És még ez sem ok arra, hogy az újságíró társadalom tisztességesnek tartott része odamenjen és akár a testi épségét is kockáztasva tiltakozzon. Gyáva társaság, így veszítik el a hitelességüket. Arról nem is beszélek, hogy az AN sem akadt ki ezen a nyílt terroron.”
  Az a helyzet,hogy ezen a fórumon sem rezdült a léc ettől, ezért van tele a tütüm az egésszel. Üres fecsegés, poénkodás az egész!

  VA:F [1.9.3_1094]

  • bonhomme szerint:

   öregszeder,
   én megértelek. De tudod “őrizzük a lángot”, meg “ki ekével, ki kalapáccsal, ki tollal…”.
   Továbbá “szikrából lobban fel a láng!” mondta volt bizonyos Lenin.
   Azzal együtt mint a kétszázan törnünk kéne egymás fejét, hogyan jusson el az üzenet a Kossuth rádión, meg m1-tv2-rtlklub-on szocializálódott – lebutított, na! – tömegekhez.

   • öregszeder szerint:

    Őrizzük a lángot, meg minden. Hát ez nekem nagyon karcsú!
    Ha jól csalódom, akkor a Milla az egymillióan a sajtószabadságért harcosok faszbúkos szövetsége. Amikor gyakorlatilag a sajtószabadságért tüntetővel feltörlik az utcát, megverik a rendőrök szeme láttára (aki elismerően csettint a verés szakszerűségére, nem mondhatni rá, hogy közömbösen szemléli a dolgot), akkor egy darab nincs belőlük a helyszinen. De még utána sem szólnak egy kumma kukkot sem. Viszont tele pofával osztályozzák a parlamenti ellenzéki pártokat és minősítgetnek mindenkit, mint egy felkent vátesz. Hát őrizze nekik a lángot a szirti morc! Az ATV Újságíró klubja pedig a stúdió melegében szörnyűlködik, hogyhátez millen hallatlan és baromi okos gondolatokat képesek megszülni a kamerák előtt! Ki tollal, ki kamerák előtt pózolva? Ugyan már! Amúgy pedig a többi újságírónak nevezett akárki, aki sznob módon tollat hord a felső zsebében, hogy mindenki “láthassa” nem akárki ő, egy árva szót nem pazarolt erre az eseményre.
    Na kérem! Mi van akkor itt? Kijafaszt érdekel egyáltalán a sajtószabadság?


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s