Élhetetlen

A Népszavában publikáló Andrassew Iván nálam – bevallom őszintén – benne van a “Top 10“-ben. Szeretem a lényeglátását, a “nem-a-balkezemmel-vakarom-a-jobbfülemet” megfogalmazásait. Ma megjelent jegyzetét azonban nem csak ezért teszem közzé teljes terjedelmében, hanem mert tökéletesen “rímel” legutóbbi posztommal!

Élhetetlen

Az EU statisztikai hivatala szerint legalább kétszázezer magyar állampolgár lakik más EU-országokban hivatalosan. A Tárki felmérése szerint a 30 év alattiak 48 százaléka, az idősebbek 31 százaléka, a munkanélküliek 28 százaléka tervezi, hogy külföldre megy.”

Orbán Viktor erre ezt bírja mondani – kivételesen többes szám első személyben – és föltéve, hogy a hatalomban hagyjuk: “képesek leszünk olyan Magyarországot ácsolni, ahová néhány év múlva visszajönnek a ma idegen földön szerencsét próbáló fiataljaink is.” (Nem szerencsét próbálnak, hanem menekülnek.)

Épelméjű ember csak azt gondolhatja erről, amit Bajnai Gordon mondott: “mi nem olyan országot akarunk a gyerekeinknek, amelybe egyszer talán majd jó lesz visszatérni, hanem olyat, ahonnan nincs miért elmenni.”

Szembe kellene nézni azzal, hogy Magyarország népe az elmúlt száz esztendőben soha nem volt képes olyan állapotokat teremteni, amikor a lakosság túlságosan jelentős része ne vágyott volna elmenni innen. A magyar olyan nép, amelyik hiába teremti magát újra és újra, folyamatosan fogy. (Most már akkor is fogynánk, ha nem menne el innen senki.) Nem csak arról van szó, hogy bizonyos periódusokban kifejezetten éheznek az emberek, hanem arról is, hogy még a jó időszakokban is rosszul érzik magukat azok, akik többre vágynak, mint ami itt elérhető.

Ráadásul nem csak azzal kell szembenéznünk, hogy egy évszázad alatt elment vagy elmenekült innen legalább hárommillió ember, hanem azzal is, hogy a halálba küldtünk legalább egymilliót. Mégsem elég a termés, a termék, a lehetőség. Pedig föld van, az oktatás és a kultúra időnként világszínvonalú, tele vagyunk szorgalmas és okos emberekkel. Hogy aztán ennek a rémisztő jelenségnek mi az oka, azt jó lenne kideríteni és megbeszélni.

Orbánnak volt lehetősége, eljátszotta, így aztán mindegy, mit mond. De ha az ellenzéknek nem lesz rövid időn belül világos terve arra, hogy ezt az átkozott állapotot miképpen lehetne megszüntetni, akkor kár kormányt váltani, kár rezsimet váltani, és kár visszaállítani a köztársaságot. Egy élhetetlen országban persze jobb, ha demokrácia van, de az is minek.


18 hozzászólás on “Élhetetlen”

 1. bonhomme szerint:

  Eegen!
  Röviden, velősen!

 2. asher alexander szerint:

  tegyuk fel!!
  -(elofordulhat valosagosan is hamarost!!)-az osszes zsido,es cigany elhagyja magyarorszagot orokre csaladostol,vagyonostol!!
  ket kerdes marad fuggoben!!
  1,;-ki ill kik lesznek az uj kiszemelt ellenseg?akiken nincsen sapka?
  2,;-(es ez a komolyabb kerdes!!!!!)-ki ill kik fogjak elvegezni azokat az “alja munkakat” amiket ma aljasul-bitangul rosszul fizetnek,es ma egyetlen magyar se hajlando-(meg kenyszerbol se!!!)-elvegezni!!??
  no erre adjon valaszt valamelyik okoskatorpmelymagyar!!!

  • kekec szerint:

   1. Remélem a nácik lesznek a kinevezett közellenség, és a törvény teljes szigorával fogják őket üldözni.Azt hiszem, ezt csak helyeselhetjük.
   2. Akik eddig végezték az aljamunkát: a cigányok. Mi ezért nem szorulunk bevándoroltakra. Az igazi hiány majd a jól képzett emberekben fog mutatkozni, amikor a Ratkós korosztály kezd nyugdíjba vonulni. És az bizony már a következő ciklus közepe: 2016.
   Az a csoda, hogy Bajnai ennek ismeretében is vállalkozott a szarpucoló nem túl hálás szerepére.

 3. Wolffie szerint:

  Na igen….. Tömören megfogalmazva a lényeg.

 4. Barina szerint:

  Az ország egyre élhetetlenebb lesz, amennyiben a régiek fogják vezetni. Negyedmilla adózó tűnt el a rendszerből és további félmilla fog hamarosan eltűnni. Olyanok fognak eltűnni, a fekete gazdaságba menekülni, esetleg kivándorolni, akiket a bankok – behajtók és a Nav üldöz. Egymilla menne az országból, amennyiben tehetné, lenne rá lehetősége. Szerény véleményem az, hogy nem nekünk kellene elhagyni hazánkat, hanem azoknak a szélhámos parazita politikusainknak kellene elhúzniuk gyorsan, akik 89 óta bent űltek a parlamentben, beleértve a Jobbikot és az LMP-t is. Írmagját se hagynám az országban, legfeljeb a szegedi csillagbörtönben elrettentő példa gyanánt. Ne egymásra mutogassatok a parlamentben, hanem húzzatok el örökre ti hízott döglegyek! Anyátokat altassátok tovább, szédítsétek hazugságaitokkal.

  Bocsi Szendam és mindenki, de nálam már rég betelt a pohár azokkal, akik kizárólag csak a másikban látják a hibát, miközben kollektíven felelősök mindenért – mivel együtt loptak és raboltak.

  • talalom szerint:

   Abba a hibába estél Barina, mint megmondóembereink nagy része. Sem 1989 előtt, sem utána nem lopott és rabolt minden politikus egyik oldalon sem. Csak könnyebb azt hinni, hogy sima köztörvényesek miatt tartunk, ahol tartunk. Erre a hazug közhelyre építette Orbán egész politikáját.

   • Barina szerint:

    Azt elfelejtettem odaírni, hogy tisztelet annak a pár kivételnek, akiket nem ismerek. Akiket ismerek és említem őket hozzászólásaimban, azok viszont nem tartoznak a kivételek közé.

   • asher alexander szerint:

    ma lattam a yutoube-on a zazrivecz-vona beszedet!
    hat mit mondjak!!
    azt kezdte fejtegetni,;-a jobbik zsidomentes magyarorszagot akar!!
    meg azt hogy ok lennenek-(nem atallott ekkora boduletes okorseget kimondani-hazudni nyilvanosan!!)-56 szellemenek tovabbitoi egyedulien!!
    ————————————————————————–
    kifeledve azt a TENY-t hogy pl,; Nagy Imre es tarsai egytol-egyig kommunista part tagok voltak,es eszuk agaban sem volt nem kommunista rendszert allitani ha ok gyoznek!!
    ebbol is latszik milyen hulyekbol all ossze a jobbik!!

 5. inax szerint:

  Figyu!!!!!!!!!!
  A genezis szerint Ádám és Éva leszármazottai vagyunk. Mindannyian zsidók.
  Ha minden zsidó elmegy az országból ki marad??

  • asher alexander szerint:

   inax!
   figyu az hogy “adam” es “eva” az csak a rendkivul hibas forditas eredmenye!
   az eredeti heber szovegben nugyanis szo szerint ez es igy all!
   -“bereshit bara EL.-ohim h’ADON!!!-(es nem adam)-
   ADON= Ember!
   kesobb ez all!
   -“bereshit bara EL.-ohim h’HAVA!!-(es nem eva)-
   HAVA=Nosteny!
   a szoveg”bereshit bara elohim..” azt jelenti=teremte az UR!
   az adam es eva neveket a laterani zsinat allitotta elo!!
   a hibas rossz forditas eredmenye pl a “maria-magdolna” nevu prostitulalt is,aki nem volt az sosem!!
   az eredeti neve,;-Miryam b’Magdalah=miryam magdalah varosabol!egy gazdag ozvegyrol van szo csupan,aki szinten Yeshua h’Nocri-(jezus eredeti neve!!!)-volt!

   • Barina szerint:

    Korrekt és tárgyilagos hozzászólás, osztom nézeteid.

   • asher alexander szerint:

    kedves barina!
    koszonom!
    a leszarmazast nem adon-tol es hava-tol,hanem Ham,Shem,es Yafet-tol kezdjuk!
    a SHEM nemzetseg adta a mai semita torzsekhez tartozo nepeket!
    kesobb ez ketteszakadt Yaacov osatyank ket fia altal!
    az egyik yicchaak adta a mai zsidokat!
    a masik Is m’EL adta a mai arab torzseket!

 6. emigrant szerint:

  Valaki mondja meg orbánnak, hogy ácsolni sok mindent lehet, (akasztófát, hullámvasutat, tetőszerkezetet, stb.), de országot azt speciel nem. Nincs ilyen frazeológia. Még jó hogy nem hegeszteni, önteni, pláne lakatolni! Pillanatnyilag egyébként országépítés sem zajlik, de azt már megszoktuk, hogy minden kifejezés az ellenkezőjét jelenti. A beszédírói is egyre hülyébbek, vagy direkt írnak neki hülyeségeket.
  Remélem, mindenki nézte a Kálmán Olgát!

 7. asher alexander szerint:

  miryam b’magdalah yeshua h’nocri egyik kovetoje volt mint a tobbi,pl,; yudah iskarioth,stb!

 8. farcsika67 szerint:

  én már lemondtam az országról. egyelőre az esélyek a nullához konvergálnak. de azért az ellenzéki összefogás reményét még ne vessük el. de ha valami csoda folytán vmelyik más párt nyeri a választásokat, üres kasszát fog átvenni, ezt elhihetitek ezek egy vasat sem hagynak ott. és az új rendszertől sem várhatunk gyors életszínv. változást. megint kezdhetjük majdnem elölről és beletelik vagy tíz évbe amíg a társadalom leamortizálódott rétegei újra elérik a húsz évvel ezelőtti önmagukat. itt tartunk. hajrá ellenzék.

 9. kekec szerint:

  farcsika67
  I Orbán is kifosztott államkasszát hagyott hátra, hiszen havi több, mint 1000 mrd a költségvetés bevétele, ezért az a 357 mrd- amire hivatkoztak, az az Áfa és havi adóbefizetés volt, amit már elküldtek,de az átadás napjáig még nem érkezett meg a számlára – tehát nem lehetett lenyúlni.

  • farcsika67 szerint:

   talán azért nem mert nem hitték el hogy veszthetnek. de most tudják és készülhetnek rá. van még idő, így aki jön nem sok pénzzel rendelkezhet. ez megint a szélhámos orbánnak kedvez, mert majd köpködhet és lázíthat a tehetetlen rendszerváltók ellen. ennek sosem lesz vége amíg egyeske nem kerül börtönbe.

 10. talalom szerint:

  Az eredeti cikkhez: Róna Péternek volt pár héttel ezelőtt egy írása a NOL-ban, amelyben az együttműködésre való képtelenséget jelölte meg legfőbb gazdasági és társadalmi bajaink okául. Olvassátok el!


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s