Száraz tónak nedves partján …

A Kedves Vezető ánuszrózsáját nyelvével szorgalmasan tisztán tartó Lánczi András még az esztendő elején egy, a Heti Nyálasban megjelent cikk útján (szíves tájékoztatásul) minden honpolgárral közölte: “Ahhoz pedig jobb lenne hozzászoknunk, hogy a demokratikus kormányzásnak vannak költségei!” … “Az aljasnak és diktatórikusnak pedig méginkább!” – teszem hozzá én.

Tegnap (okt. 17., szerda) délelőtt rendkívüli ülésre hívta össze kormányának tagjait az Örökös MiniElnök azon célból, hogy a tíz napja elfogadott, 397 milliárd forint összértékű, “egyenlegjavító“-nak becézett megszorító csomagot újabb hét intézkedéssel egészítsék ki. Tették mindezt azért, mert az Európai Unió véleménye szerint az csak “kétharmad részt elfogadható”, s így a 2013. évi költségvetés hiánya 3,7-3,9% között fog alakulni, illetve annak ellenére, hogy a kormány (értsd: OrbánEltolcsy) szerint az EU-aggályok “közgazdaságilag megalapozatlanok“, ergo: elfogadhatatlanok. A tegnap elfogadott csomag szerint a következőkre számíthatunk:

  • A pénzintézetekre kirótt extraadó (a Bankszövetséggel tavaly decemberben aláírt megállapodás ellenére) 2013-ban nem fog megfeleződni, azaz változatlan marad – a várt bevétel: 72 mlrd.
  • Az eredetileg 0,1%-os pénzügyi tranzakciós (azaz a “sárgacsekk”-) adót a duplájára emelik – a várt bevétel: 90 mlrd.
  • Ugyanilyen mérétkű illetéket fizet a Magyar Államkincstár is az általa végzett pénzügyi műveletek (azaz a költségvetési pénzek állami és önkormányzati szerveknek való átutalásai) után – a várt bevétel: 40 mlrd.
  • A helyi iparűzési adó alapjából a cégek az eddigi 100 helyett csupán 80%-ig vonhatják le az anyagbeszerzések, illetve a külső vállalkozásoktól igénybe vett szolgáltatások árait – a várt bevétel: 30 mlrd.
  • Az eredetileg csak Budapestre (a BKV finanszírozásának forrásaként) kitalált közműadót az ország egész területére bevezetik – a várt bevétel: 30 mlrd.
  • A cafeteria (pl.: SZÉP-kártya, Erzsébet-utalvány) esetében az eddigi 10%-os EHO 27%-ra emelkedik – a várt bevétel: 45 mlrd.
  • A NAV az eddigi 10 millió forinttal szemben már 2,5 millió forintig folytat majd egyedi számlabenyújtást és ellenőrzést – a várt bevétel: 60 mlrd.

                                     

Matolcsy szerint a korábbi 397 milliárdos csomagot további 367 milliárddal, összesen 764 milliárdra hízlaló “egyenlegjavító nemmegszorítások” (ebben mondjuk igaza is van, hiszen nem az államkassza kiadási oldalát csökkentették, hanem a bevételit gondolják ezzel “növelni”! – hehehe!), a bennük rejlő “jelentős tartalékok” okán még abban az esetben is tarthatóvá teszik a 2,7%-os jövőévi hiánycélt, ha az EU a második csomagot sem fogadná el teljes mértékben.

Hazai szakértők szerint, ha léteznek egyáltalán ezek a “jelentős tartalékok”, akkor azokra szükség is lesz. A NAV-tól elvárt és elvileg 60 milliárdos többletbevételt jelentő fokozott számlaellenőrzések ugyanis kivitelezhetetlenek, lévén az adóhatóság már most is teljesítőképességének határán jár, s nemhogy a 2,5 milliós, de az 5-10 milliós számlák áfavisszaigényléseinek tételes kontrolljára sincs már szabad kapacitása. Hasonló oktondiság jelentős bevételemelkedést várni a cafeteriákra lőcsölt EHO-emeléstől, ugyanis azok adóterhelése így 51,17%-ra emelkedik, ami pedig a cégek ezen juttatási területről való tömeges kivonulását fogja eredményezni. Ugyancsak őrültség a tranzakciós adó megemelése. Bár ebből lesz ugyan némi bevétel, hiszen a kereskedelmi bankok azt meg fogják fizettetni az ügyfeleikkel, de az államkincstárra kivetettből csakis akkor várható bármiféle input, ha az a költségvetési szervek dolgozóinak és nyugdíjasainak kiutalt pénzekre is vonatkozna (fog? … fog! – szendam). Az iparűzési adóval kapcsolatos elképzelések pedig csak a vállalkozások terheit növelhetik majd, melyek erre újabb elbocsájtásokkal fognak reagálni! Hasonló a helyzet a közműadóval is, melyet a (többségükben önkormányzati tulajdonú) szolgáltatók vagy díjemelésekkel, vagy elbocsájtásokkal tudnak majd kigazdálkodni! A bankadó mértékének – a tavaly decemberi egyezség ellenére – fenntartása miatt “ledöbbent” Magyar Bankszövetség szerint pedig ezzel a kormányzat csupán annyit ér el, hogy “…veszélyeztetik a magyar gazdaság szereplőinek kiszámítható finanszírozását, minden elemükkel tovább csökkentik a bankok hitelezési képességét … (ami pedig)  nagy mértékben visszaveti a reálgazdaság növekedési kilátásait, egyúttal akadályozza az elhúzódó gazdasági válságból való kilábalást“.

Nem fukarkodott a kritikákkal a váratlanul gyorsan reagáló külföld sem!  A “Handelsblatt”  szerkesztőségi cikke megjegyzi: “Az EU által bevezetni kívánt tranzakciós adó – mellyel a (magyar) kormány szeretné összemosni az új adóját -, kifejezetten a spekulációs célú pénzmozgásokat sújtaná. A budapesti vezetés korábbi kifogásai az adóval szemben elszálltak sőt, éppen ellenkezőleg, kifejezetten támogatja az elképzelést és a kasszához szólítja a pénzügyi szektort ‘a gonosz spekulánsok, a pénzmosás és az átláthatatlan tranzakciók’ miatt“. Ámde a magyar törvény nem a “forró pénzeket” ide-oda tologató brókereket, hanem “a nagymamákat és a gyerekes családokat is a gonosz spekulánsok közé sorolja“, lévén a tranzakciós adó elsősorban ezeket terheli. A szerző írása végén nem kevés gúnnyal meg is jegyzi: “azt senki sem állíthatja, hogy a magyar kormánynak nincs fantáziája“. A Nomura elemzője egy a Bloombergnek küldött levelében kijelenti, a budapesti kormány tegnapi intézkedései csupán “újabb ragtapaszt jelentenek“, lévén “… egyik bejelentett lépés sem utal strukturális reformok irányába, és nem fogják kielégíteni az Eu és az IMF igényeit“. A Citibank londoni elemzője pedig kiemelte: “… az Orbán-kormány mindenfajta GDP-növekedést tönkretesz…“, s nyílvánvaló, hogy annak “…fogalma sincs, hogyan kell növekedést ösztönözni!“.

***

Nos, ezen utóbbi megállapítással nem tudok egyetérteni. A Nemzeti Köz(g)épszer Kormánya ugyanis kifejezetten képes arra, hogy növekedést ösztönözzön, vállalkozásokat fejlesszen és támogasson. A nepszava.hu oldalán tegnap megjelent cikk szerint ugyanis a a Fidesz “szellemi műhelyének” számító Századvég Politikai Iskola Alapítvány (Stumpf), a 2010-ben alapított Századvég Gazdaságkutató Zrt. (Giró-Szász) és a Strategopolis Kft. (Lánczi) alkotta “Századvég-csoport“-nak a kabinet 2012. február 23. és 2012. május 31. között, különböző tanulmányok és elemzések elékészítéséért cserébe a több, mint 3 milliárdos , 2014-ig kötött keretszerződés idén esedékes 939.632.750. Ft összegű forrásából 2012. június 30-ig 933.695.905. Ft. lett kifizetve. Az adataokat a kormányzattól kicsikaró Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (“EKINT”) és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) számításai szerint így a Századvég-csoport hetente (hétvégékkel és ünnepnapokkal együtt) 9,5 millió forintba, egyetlen oldalnyi leírt tanulmánya pedig 470 ezer forintba került az esztendők óta tokától bokáig megsarcolt adófizetőknek. Maga a Népszava pedig egy kissé “necces”, de mindenképpen jogos összehasonlítást is tett:

 

Az ábrát ugyan lehet nyugodtan akár “populistának” is címkézni, de szerintem tökéletesen szemlélteti azt a tényt: miként bánnak itten a közpénzekkel azok az emberszabású csúszómászók, akik orcátlan módon képesek voltak kisajátítani maguknak a “nemzet“, a “magyar”, a “polgár“, a “tisztesség” és a “felelősség” szavakat, s közben olyasmiket merészelnek mondani, mint a “munka becsületének helyreállítása“!

***

Miközben a kormány tegnap az orbánmatolcsysta tojócsatornából már eleve zápultan kipottyantott turultojáson kotlott,  a “Szegénység elleni kűzdelem világnapja” alkalmából “Tarthatatlan élethelyzetek” címmel rendezett pódiumbeszélgetést (javaslom rákattintani és elolvasni!) a Táncsics Alapítvány. Ennek során szakemberek próbáltak választ találni arra kérdésre, hogyan lehet az egyre inkább elszegényedő tömegeket kivezetni a Fidesz-kormányzat alatt tetőző reménytelenségből, és mi lesz a Fidesz öröksége 2014-ben. A résztvevők elképesztő adatokat, tényeket soroltak!

A pódiumbeszélgetés teljes terjedelmében itt végignézhető! (Melegen ajánlom!)

Kiss Péter, volt szociális és munkaügyi miniszter a KSH adataira hivatkozva elmondta: “…a magyar családok 74%-a nem képes 50 ezer forintot elérő kiadást vállalni, 29%-a anyagi okokból kifolyólag nem képes rendszeresen húst fogyasztani, 25%-a a hiteltörlesztéssel vagy a rezsivel fizetési hátralékban van, a családoknak pedig több mint tizede pedig nem képes megfelelően fűteni a lakást. A hátrányos helyzet 4,2 millió főt sújt ma Magyarországon“. A szintén szoci Lévai Katalin szerint a Fidesz-kormány hatalomra jutása óta egyfajta anakronisztikus rendpártiság restaurációja és elfogadottsága érvényesül, mely szétbombázza a jóléti államot, stigmatizálja a szegényeket, s egy olyan “perverz elosztási struktúrát” hoz létre, mely csakis a jómódúaknak kedvez.  Vécsi István, volt országgyűlési képviselő (jelenleg Ricse polgármestere) pedig a szerinte a fővárosból nem is látható vidéki szegénységet és kilátástalanságot ecsetelte, majd egy kérdésre válaszolva elmondta: amikor ezen ügyek miatt a térség fideszes országgyűlési képviselőjének segítségét kérte, az azzal utasította el őt, hogy mivel az ilyesmi számára “egzisztenciális hátrányt“(!!!) okozna, így ezekkel ne is keressék őt! (Jézusom!)

***

A csontszárazra kiszipolyozott “Magyarország”-tó nyálkás partján az orbanizmus büdösen oszladozó döglött békái demokráciáról és sikeres gazdaságpolitikáról, meg “szabadságharc”-ról kuruttyolnak. Hallgatja ezt milliónyi legatyásított, jogfosztott ember, a fideszes turhalében lubickolva. … Ahelyett, hogy felállva végre takarítana!

… és ezt …

szendamondja!

(Blogszavazás! Névről és mottóról ITT! Határidő: okt. 21. vasárnap, 09:00 CET! Minden vélemény számít!)

Reklámok

One Comment on “Száraz tónak nedves partján …”

  1. Wolffie szerint:

    Jó lenne, ha valaki kinagytakarítaná már ezt a pocsolyát, mert kezd rettentően büdössé válni az a döglött béka, meg a buborékok is, amiket kilehel magából…….


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s