A honi ellenzék és a rossz álom

Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek volt már legalább egyszer olyan álma, hogy teljes erőből fut valami elől, vagy valamiért, de egy centit nem képes haladni, miközben ott lihegnek a sarákban a mumusok. No így vagyok én a magyarországi ellenzék összefogásával.

Bevallom őszintén, az elmúlt napok sorjázó hírei ellenére is kerülni szándékoztam az antiorbanista ellenzéki szervezetek október 23.-ára vonatkozó összefogásának témáját. Nem azért, mert nem volt véleményem, hanem csupán nem akartam elhamarkodva mérleget vonni, különösen úgy, hogy igazából még nincs is miről.

Úgy véltem, s úgy vélem most is, hogy nem az a fontos, miként tudnak megegyezni és összefogni egymással, hanem az, hogy sikerül-e. Hogy nem az a lényeges, mekkora (remélem “ütős”) nagyságú tömeget tudnak az ’56-os Forradalom napjára összetoborozni, hanem hogy képesek-e ezt majd a szükséges ideig nemcsak egyben tartani, de növelni is. Hogy nem az a fontos, ezen szervezetek bizonyos, a lényeget ugyan érintő, de ahhoz képest parciális kérdésekben mennyire tér el a véleménye, hanem az, hogy képesek-e megállapodni a Közös Minimumban, s ehhez – egymás mellett hűen kitartva – ragaszkodni is egészen A Cél eléréséig.

Mert mi is lehet ez a Közös Minimum? Természetesen az alkotmányosság (és maga az Alkotmány!), a jogállamiság helyreállítása. A demokratikus és parlamentáris Köztársaság(!) helyreállítása. A “Fékek és Ellensúlyok” szerepét betöltő intézményeknek a mindenkori hatalomtól és bármiféle párttól való függetlenségének helyreállítása (és az ezek élére, szervezeteibe kinevezett pártkatonák azonnali eltávolítása). Az Emberi és Polgárjogok helyreállítása. A tisztességes választási szabályok és a népszavazás rendjének, tehát a népszuverenitásnak helyreállítása. S ha mindezek már megtörténtek, s ezeket megváltoztathatatlan jogi garanciákkal bebetonozták, akkor a külkapcsolatok és az ország elvi hitelességének helyreállítása, s mindezek után(!) a gazdaság beindítása. A Cél pedig mimás is lehetne mint az, hogy miután ez az Összefogás és az általa megválasztott Szakértői Kormány mindezen feladatokat (kb. 2 esztendő alatt) elvégezte, testületileg lemondva utat nyisson egy új, és immáron ismét szabad választásoknak.

Vannak-e ennél fontosabb dolgok ma Magyarországon? A jelenlegi helyzetben lényeges-e, hogy ezen Összefogásnak melyik szervezet/párt a “vezető ereje“, hogy melyik szervezet/párt egy közös tüntetés “szervezője“, s hogy egy közös demonstráción ki és miféle szervezet/párt jelvényeibe öltözik be akár tokától bokáig? Ilyesmikkel köll-e foglalkozni ma Magyarországon, avagy (szerintem már régóta!) azzal, hogy a fentebb vázolt Közös Minimum elérése érdekében ki, mikor és mit csináljon? Mi legyen a Menetrend: kezdve a változásra vágyakozó (de részben még bizonytalankodó, mert a “hogyan?“-t és a “kikkel?“-t jelenleg nem látó), közel 6 milliónyi polgár elébb regisztrációra, majd szavazásra bírásával, folytatva a már említett közpolitikai/jogi és “személyi” intézkedések végrehajtásával, bezárva a Szabad Választások kiírásával? Hát mindezekhez képest nem abszolute lényegtelen minden más?!

Kifejezetten örültem neki, amikor pár napja azt olvastam: a Szolidaritás együtt ünnepel majd a Millával (jó, külön-külön gyülekeznek, de annyi gyarlóságot minden mozgalomnak meg lehet engedni, hogy legalább szemmel felmérhesse a mozgósítóképességét, vonzerejét!). Ugyanezt éreztem, amikor hasonló nyilatkozatot adott ki elébb Gyurcsány, majd Mesterházy is. A “Piroskától és a Farkastól egyenlő távolságot tartani igyekvőLMP ugyan nem csatlakozott, de nyilatkozatuk szerint a tüntetésen való részvételt “tagjaira bízza” (ez is valami, az eddigiekhez képest!). De csak pár napig örülhettem csöndesen, mert …

Mert aztán csütörtökön ismét elszabadult a Pokol és főleg az Elmebaj! Elébb Gyurcsány sértődött meg a legelébb ippeg pont általa(!) közös miniszterelnök-jelöltnek javasolt Bajnaira, mert az állítólag majd a Milla-tüntetésen fogja bejelenteni politikai “comeback“-jét. Aztán a szerda este egyesületté alakult Milla vezérkara (egészen pontosan az elnökké választott Juhász Péter) kezdte folytatni a szokásos hepciáskodást, hogy márpedig az “Ő(!) tüntetésükön” senki ne lobogtasson pártlogókat, mert akkor … irgumburgum és pfuj! Aztán Tamás Gáspár Miklósnál gurult el a gyógyszer, s kijelentte: márpedig ő nem fog asszisztálni “egy Új Messiás földre szállásához”, pláne úgy, hogy számára tök’ elfogadhatatlan az, amit Bajnai képvisel! (Anyám, borogass!)

Hát idefigyeljenek Emberek, de Mindnyájan! Bajnai azon két magyar gazdasági szakember egyike (a másik Bokros), aki már bebizonyította, hogy képes kihúzni az országot a gazdasági pöcegödörből, ráadásul azt is, hogy pártfüggetlenül képes szolgálni a hazáját! Ehhöz képest kurvára érdektelen, hogy hol jelenti be az erre való ismételt hajlandóságát, a szolgálattételre való jelentkezését (ugye, Feri?!). Ugyan ki a méretes pacipéniszt érdekli, hogy mi a véleménye személyesen Bajnairól Tamás Gáspár Miklós pártelnöknek (Zöld Baloldal – szűk 1500 szavazat 2010-ben!), ha az elmúlt két esztendőben Tamás Gáspár Miklós filozófus és közírótól mást sem lehetett olvasni, mint hogy minél hamarabb meg köll szabadulni úgy a népnyúzó, mindent tönkretevő Orbanizmustól, mint annak valamennyi következményétől is (ugye, Gazsi?!)?! És végül ugyan kijafaszaza Juhász Péter,  és miféle jog alapján merészeli megtiltani bárkinek is, hogy egy többszervezetes tüntetésen bármelyik résztvevő, akármelyik csatlakozott párt/mozgalom jelképeit közszemlére tegye? Mert tudomásom szerint Juhász csupán egy 13 fős egyesület tucatnyi tagja által megválasztott elnöke, s bár a Facebookon hivatalosan 100.014 támogatóval bír, de nem tudok róla, hogy az egyesületté alakulásról, annak megalapításában való részvétel szándékáról valaha is megkérdezték volna a többi 100.001-et, hogy ők vajon elfogadják-e Juhászot elnöknek, s arról sem, hogy egészen pontosan mi is a véleményük a párt- és szervezeti logók tiltásáról szóló “előírásról” – az oda bejegyzők jelentős része nem értett egyet! … (ugye, Peti?!).

Mindezek alapján tehát talán nem csoda, hogy ezt az egész, jellegzetesen magyar “ki-kit-útál-és-kit-nem“-magatartást, pláne a jelenlegi helyzetben, ahhoz a bizonyos rossz álomhoz hasonlítottam. Remélem hamarosan MINDENKI felébred, mert különben folytatódik az orbáni NIGHTMARE!

… és ezt …

szendamondja!


23 hozzászólás on “A honi ellenzék és a rossz álom”

 1. asher alexander szerint:

  meghogy ellenzeki osszefogasa magyarok kozt??!!! ugyan kerem!!ne almodjon ha ebren van!!!
  mert mindegyik szervezet vezetosege igazi balfaszmodra mindent es mindig jobban akar tudni-tenni mint a masik!!
  ez igy sose fog menni!!
  a kozos gondolkodas-(konszenzus)-elkepzelhetetlen egy ilyen kivagyisagban leledzo nepseg kozt!!
  -es ennek az ugynevezett “virtus”-hoz semmi koze,-…….megmielottbarkiis!

 2. Barina szerint:

  Kedves Szendam!

  Mikor jutsz el végre arra a felismerésre, hogy ezekkel az “ellenzéki nagyvezérekkel” nem fogunk olyan győzelmet aratni, ami változást hozhatna egyre nyomorúságosabb életünkbe? Ezek “döglegyek” , akik az elhessintés után azonnal visszaszálnak a dögre. Egyik általad sztárolt ellenzéki nagyembernek se a “demokrácia visszaállítása” a fontos, hanem a saját klánjának további konchozjutása. Arcátlan és gátlástalan gazemberek kezében vagyunk, ki vagyunk szolgáltatva nekik teljesen, mivel mindenkit eltúrnak a hatalom környékéről, akik nem őket segítik, más véleményen vannak, más utat járnának. Nagyon – nagyon naív ember kell legyen az, aki abban hisz, hogy egy nagy összefogás utáni győzelem után, helyreállna a demokrácia, féllreállnának nagyjaink és szabad választásokat írnának ki…..
  Orbán is így nyert, egyszer, azzal a kéréssel a néphez, bízzatok meg bennünk, szavazzatok a Fideszre és mi majd mindent helyreteszünk….
  Na pont ezt a taktikát akarják balos vezéreink is kipróbálni, mert ugye mi olyan hülye nép vagyunk….
  A marakodásokat se közönnyel fogadom, hanem émelygő gyomorral, hányingerrel küszködve.
  Új arcok nélkül nem lesz változás, legalábbis a kisemberek számára.

  üdv

 3. kekec szerint:

  szendam
  Úgy adod elő, mintha Gyurcsány minden előzmény nélkül “sértődött meg” és nem azért, mert a millásjuhász egybemosta és egyenlőségjelet tett az előző 22 év ÖSSZES kormányai között, és kizárta a részvételüket a SZÍNPADON. Erre teljesen helyesen mérte fel, hogy ő nem alkalmas biodíszletnek.
  Viszont a külön gyűlését úgy időzítette, hogy a tagjai még átérhetnek a Millára (két vezetőségi tag már be is jelentette, hogy átmegy)
  Az ellenzék nem autokratikusan szervezett egységes erő, természetes, hogy vitáznak – és javukra kell írni, hogy ezt a nyilvánosság előtt teszik, és nem mutyiban. Ha létre jönne egy kormányváltó koalíció- azt hiszed, az tudna ilyen viták nélkül működni? Jobb, ha hozzászokunk – vagy marad Orbán csordája, ami mindenre gombot nyomogat, és ahol fel sem merülhet, hogy vele lehetne akár vitázni is. Lehet választani!

  • Observer szerint:

   Legkedvencebb kekecem valamennyi ismert kekec közül!

   Az eszemmel többnyire egyetértek Veled, de bevallom, sokat vitatkozom magammal. Lehet, hogy undorító és opportunista dolognak tűnik (szerintem nem az), én arra is gondolok néha, hogy ami most történik, az teljesen érthető és logikus. Az ú.n. demokratikus ellenzék (ilyen már az 1980-as években is létezett, érdekes, mi?) nem homogén massza, és remélhetőleg soha nem válik azzá. Az ide sorolható szervezetek vezetői mind-mind esendő emberek, olyanok, mint Te, Szendam, Emigrant, Asher, én, és a többi köztárs. Vannak ambícióik (miért is ne lennének, hisz politikusok, illetve, politikus-jelöltek). Az ellenzéki összefogás még nem született meg, ez még a vajúdás állapota, annak is a kezdete. De meg fog születni, mert meg kell születnie. “Régiesen” ezt történelmi szükségszerűségnek hívták. Azonban nem tudom kizárni azt sem, hogy ez az idén, vagy a 2014-es “választások” (én inkább választási komédiának nevezném) előtt még nem fog megtörténni. Lehet, hogy ehhez szükség lesz Orbán rendszerének “fokozódására” (burkolt vagy nyílt terror, gazdasági csőd, teljes külpolitikai elszigetelődés, kilépés vagy kizárás az Unióból, esetleg mindezek valamilyen kombinációja). Reálisan elemezve a mai helyzetet, sajnos, ez elképzelhető. Ha így lesz, az szörnyű lesz. Nemcsak nekünk, “köztársaknak”, hanem az ország lakói döntő többségének is. Lehet, hogy ennek az országnak meg kell járnia a poklot ahhoz, hogy újjászülessen. De nem szabad feladni a reményt. Nekünk (én már hatvanas éveim közepetáján járok) már semmi jó nem néz ki, még a gyerekeinknek se sok. De talán az unokáink még megérik…

   Meglehet, nagyon pesszimista a kép. De legalább annyira lehetséges, mint az, hogy belátható időn belül létrejön egy kormány- és rendszerváltó (igen erről van szó!) demokratikus unió. Reménykedjünk, és tegyünk is érte. Ezért lettem (hacsak szimbolikusan is) oroszlán, és ezért megyek el október 23-án a Szabadsajtó útra, és utána mindenhová, ahol jelenlétemmel ezt segíthetem. Hátha… Hiszen a remény hal meg utoljára…

   • Fehér Klára szerint:

    Tetszik a harci avatárod…Az enyém Svejk lesz, a mindenkit legyőző “kisember” prototípusa…Mihelyt az öcsém kiskamasz fia feljön és megcsinálja nekem…:))

  • talalom szerint:

   Csak egyetértésemet tudom kifejezni. Üdv!

 4. Fehér Klára szerint:

  Kedves Köztársak!
  Titkon reménykedtem benne, hogy az ellenzék magatartása csak az “ellenség megtévesztésére” irányuló taktika csupán. Személy szerint nekem sincs kifogásom ellene, ha vitatkoznak, ütköztetik az elképzeléseiket, véleményüket…Csakhogy…Jártamban-keltemben sokat beszélgetek emberekkel, akik ezt másképp gondolják. Az ún. csendes többség tagjai ők, akik mégiscsak el fogják dönteni a választást. Nekik nem igazán tetszik ez a “marakodásnak” tekintett ellenzéki magatartás…Csend, rend, fegyelem…Erre vágynak és ezt jelenleg Orbántól kapják meg. Ha anyagilag sem tartoznak a vesztesek közé, akkor le fognak szavazni Orbánra, még ha nem is kedvelik ezt a turulbaszületett szarházit…Ezeknek az embereknek kéne valami okosat mondani 23.-án…

 5. öregszeder szerint:

  Sok cikket, kommentet olvastam az elmúlt napokban, néztem az ATV-n Kálmán Olgánál megnyilatkozókat.Hátradőltem, összegeztem , gondolkodtam és részeredeményre jutottam. Eléggé ambivalens számomra ez az egész. A Millával kapcsolatban PuPu blogja és a galamuszon Mihancsik Zsófia által leírtak fejezik ki legjobban a véleményemet. Ezt kiegészítve jutottam még arra a gondolatra, hogy ők most mintha azt próbálnák eljátszani, amit korábban már a fidesz, a kisgazdák, a jobbik, az lmp is . Bízzunk bennük és majd szavazzunk rájuk, mert ők még tiszták, nem sározták be még magukat. Csak az a bibi, hogy a felsorolt pártok az idő folyamán nem igazolták vissza ezt a kért bizalmat és pláne nem maradtak tiszták. A fidesz ezt a bizalmat már másodszor játsza el. Tehát nekem nem kell egy új messiás. Kónya Péter kijelentése, miszerint várja a pártok vezetőit, szimpatizánsait a saját zászlójukkal, már inkább erősítette bennem a bizalmat iránta. Ezzel már lehet együttműködni. A kérdés az, hogy ebben a kavarodásban a profi pártok figyelembe tudják-e most ezt venni vagy csak később lesz ennek a nyitásnak eredménye? A Millát nem érzem őszintének, nem tudom hányan vannak, mit képviselnek, erőszakosnak, néhol kirekesztőnek tartom őket. Ezzel a viselkedéssel ismét nagyon sok embert lehet becsapni. Hogy helyesen látom-e a dolgot, az nemsokára ki fog derülni. Jó lenne, ha tévednék.

 6. kekec szerint:

  öregszeder
  Mindig is az volt a véleményem, hogy nem adunk SENKINEK bianco csekket, és nem bízzuk az országot olyanra, aki nem rendelkezik referenciával. Én a magam részéről még a vízszerelést sem bíznám ilyenre. Olyan ember meg kevés van, aki már bizonyította, hogy ért is hozzá, és ereje is van megcsinálni (időrendben):: Németh, Bokros, Gyurcsány, Bajnai, és Simor. Bár országot az utóbbi még nem vezetett, ezért ez egy félig kitöltött csekk lenne. De harcos alkat, és ért a pénzügyekhez. A többihez meg válasszon szakembereket maga mellé. Nekem aztán jöhetnének együtt is!

 7. Wolffie szerint:

  Kedves Köztársak!
  (Már ha szabad nekem is használnom ezt a megszólítást:-)) A napokban azzal foglalkoztam, hogy próbáltam tájékozódni, Kálmán Olgát hallgattam az Egyenes beszéd című műsorban, blogokat és véleményeket olvastam, próbáltam nyilatkozatokat keresni, tanulmányozni, majd igyekeztem összegezni a dolgot. Ezek alapján azt gondolom, hogy nem véletlenül történik úgy, hogy Bajnai a Milláson “tér vissza” a politikába. És ennek tudatában nem véletlen, hogy a Milla “elnöke” olyan értelemben nyilatkozott meg, ahogy hallhattuk. Most őszintén, hol találhatna Bajnai egy olyan tüntető tömeget, mint ami a Milla-Szolidaritás közös tüntetésen lesz? Melyik ellenzéki politikai erő lenne képes, vagy tudna akár csak ennek felét is elővarázsolni a kalapból? Ha pár ezres-tízezres tömeg előtt térne vissza, az nem lenne akkora “boom”, mint ha ezt negyed millió (megelőlegeztem a bizalmat nekik:-)) tüntető előtt jelenti be. Na most őszintén…. Gondoljatok bele! Ennek tudatában pedig teljesen megértem a Milla elnök nagyképű hozzáállását, hogy semmiféle párt ne legyen jelen. Megértem, hiszen nála az adu-ász! Most úgy érzi, ő diktálhatja a feltételeket, még akkor is, ha elfelejti, hogy népképviseleti demokráciában pártra van szükség, és nem egyesületre a sikeres politikai ambíciók beteljesítéséhez. Igyekszik kihasználni az adu nála jelenlétét, és vezető szerepre szert tenni, hogy később is megkerülhetetlen szereplő legyen. Azaz még egy ember, aki politikusi ambíciókat dédelget magában, és ezért mindenre képes, még akár arra is, hogy az éppen elkezdődni készülő demokratikus rendszerváltó koalíció létre sem jön a makacs önfejűsége miatt, azaz OV hatalmát erősítené be.
  Egy dolog a lényeg…… Az, hogy Bajnai mit fog mondani a Milla-Szolidaritás közös tüntetésen! Az nagyban fogja determinálni a jövő lehetőségeit, eseményeit. Nagyon drukkolok, hogy politikailag éretten, felnőtt módjára képesek legyenek viselkedni politikusaink, ezért én nagyon drukkolok nekik.:-)
  Kellemes vasárnapot mindenkinek!
  Üdv,
  Wolffie

  • talalom szerint:

   Wolfi!
   Nekem az a bajom a millával – bár részt vettem két tüntetésükön is – hogy azt a magatartást erősítik, ami miatt idejutottunk: a politika, a politikusok lealázását, semmibevételét. Ez pedig annak az érdeke, aki azt szeretné, hogy a társadalom többsége undorral forduljon el, amint közügyekről hall. Akár akarja, akár nem a Milla. El fogok menni, mert jó lenne, ha többen lennénk, mint a megvezetett románok.
   De azt is gondolom, hogy semmit nem oldunk meg, ha az ellenzéken belül nem hagyjuk a vitákat szabadon zajlani, lehetőleg a nyilvánosság előtt. Ez lehet a garanciája annak, hogy végül értelmes kompromisszumok szülessenek.

 8. öregszeder szerint:

  Kekec!
  Mindig sokra értékelem a véleményedet. A fenti névsorral azonban van egy kis vitám. Azt mondod, hogy ezeknek az embereknek volt szakértelmük és erejük. Nos a szakértelem valóban megvolt kifogástalanul. A bibi az erővel volt, különösen Gyurcsány esetében (Simor mögött sem látok erőt). Az a véleményem, hogy ez olyan fontos kérdés, hogy megérne egy hozzáértő által, objektíven megírt külön cikket. Némethnek mindkét oldalról megvolt az erős támogatottsága, hogy megcsinálja a fordulatot. Bokros mögött Horn felsorakoztatta az mszp-t és az szdsz-t. Nem engedett semmiféle hátba árulást. A hátba árulás Medgyessy esetében már zaccos. Gyurcsány esetében pedig kimondottan kriminális, zavaros. Azt tudjuk, hogy a sajátjai hátba árulták, ezért a külső karaktergyilkosokkal szemben védtelenné vált. A politikáját nem tudta végig vinni. A felelősöket a mai napig nem ismerjük, így lehet, hogy továbbra is hatalmi tényezővé válhatnak. Bajnai már egy kedvező helyzetbe került, mert az mszp az árulása miatt saját magát belenavigálta egy zsarolható állapotba. Bajnai ezt ki is használta, hogy a politikáját megvalósítsa. A kérdés az, hogy e nélkül a zsarolási pozíció nélkül mit tudott volna elérni, hiszen ő nem épített soha pártot a politikája mögé.

 9. ??? szerint:

  Én a szakértői kormányhoz szeretnék hozzászólni. Nem az lenne a normális, ha mindig szakértők vezetnék az országot. Tehát például én azt szeretném, hogy a mezőgazdasági miniszter jól értsen a mezőgazdasághoz, átlássa a birtokviszonyokat, legyen jó vezető, aki tud bánni az emberekkel, és legyen tisztességes. Stb. stb. a többinél ugyanígy. Ez annyira lehetetlen? Nincsenek ilyen emberek az országban?

 10. kekec szerint:

  ???
  Ángyán szakember, de egészen másképpen látja a szakmát, mint mondjuk egy szoci szakpolitikus. Ez még nem igazít el tehát, hogy ki lenne alkalmas.

  • ??? szerint:

   Kekec, ez rendben van, de akkor egy un. szakértői kormány mitől lenne hatékonyabb a válságkezelésben? Mert ideológiamentes? Ha azért, akkor miért nem lehet kivonni az ideológiát onnan, ahova nem való? Gondolom, és ha jól számolok 2+2=4 kéne hogy legyen pártállástól függetlenül.

 11. Barina szerint:

  Most néztem az ATV-n a szabad szemmel műsorban, a millás különvéleményt, amivel szinte teljesen egyetértek. Azonban Bajnaitól is távolságot kellene tartsanak, amennyiben mégnagyobb támogatást akarnának kiharcolni, választásokon való indulás lenne a végcéljuk és nem egy Schmuk Andor féle, “szavazz oda agyhalott!”mozgalom képzése.
  Nem elsősorban kormányt kell váltani, hanem a komplett politikai elitünket kell leváltani, a régi nagyoktól kellene megszabaduljunk. Amennyiben egy új mozgalom indul, célul tűzve a politikai elit-váltást és nem hagy soraiban lejáratott kivételeket, akkor nagyon széleskörű támogatásra számíthat, köztük az enyémre is.

 12. kekec szerint:

  Barina
  Lelked rajta, hogy te nyeretlen kétévesekre bíznád az ország sorsát. Én nem leszek ennyire naiv. Orbán hozzá hű nyeretlen kétévesekre cserélte le a minisztériumok szakembereit (lévén a szakértelem bolsevista trükk) és nézd meg, hogy hova jutott velük. Képtelenek egy tisztességes költségvetést végig számolni, összeállítani, egy jogszabályt úgy összerakni, hogy ne kelljen majdnem azonnal módosítani. Ha ti ezt prolongálni szeretnétek – remélem kevesen lesztek hozzá.

  • Barina szerint:

   Kedves Kekec és Observer

   Nyeretlen kétéves volt Gyurcsány-Bajnai és Oszkó is, akik rablóprivatizációból, mutyiból, offshorizációból lettek milliárdos üzletemberek negyvenéves korukra. Ezeknek fogalmuk sincs arról, mi a tisztességes munka, hogyan kell működtetni egy normális gazdaságot, mivel ezirányú tapasztalataik nincsenek és nem is lehetnek. Az én különvéleményem az, hogy ha mindig egy átlagos magyar közgazdász irányította volna ezt az országot az elmúlt 23 évben, politikai nyomás nélkül, akkor most hazánk az EU élvonalához tartozna. Felejtsétek el azokat a nagy szakembereket, akik tönkretették az országunkat, miközben ők milliárdosok lettek.

   • Observer szerint:

    Kedves Barina,

    én tisztelem mások véleménynyilvánítását, még ha nem is értek azzal egyet. Veled egyetérteni pedig semmi okom nincsen. Te itt rablóprivatizációról beszélsz. Az eredeti tőkefelhalmozás időszakában milyen más privatizáció létezik? Magyarországon a rendszerváltás idején senkinek nem volt annyi pénze, hogy megvásárolja azokat a gyárakat, ingatlanokat stb., amelyek végül a “rablók” tulajdonába kerültek. (Megjegyzem, ez a világ más részein is kb. így zajlott, csak régebben. Tudod, Amerikában ma is él a mondás: “Ne kérdezd, hogyan szereztem az első milliómat”). Az “offshorizáció” pedig – bocsi – bullshit, vagyis marhaság. Ez a FideSS és a Jobbik kedvenc lejárató szövegeinek egyike, és a nép legnagyobb része – anélkül, hogy tisztába lenne az offshore cégek lényegével – ezt szajkózza, közben habzó szájjal komcsizik. Te is ezt teszed (na jó, nem komcsiztál, legalábbis nyíltan nem…). Ami pedig Bajnai, vagy Oszkó szakértelmének megkérdőjelezését illeti, az finoman szólva nagyfokú tudatlanságról tesz tanúbizonyságot. Oszkó Péter pl. – mielőtt pénzügyminiszter lett Bajnai Gordon kormányában – két Big Five cégnél dolgozott vezető beosztásban (gondolom, jól ismered a Big Fivehoz tartozó vállalatokat, tevékenységüket, stb, ezért erről most nem írok részletesen…): a KPMG-nél és a Deloitte-nál. Oda pedig nem vesznek fel akárkit. Oszkó, Simor, Bajnai, Bokros, Békesi – hogy csak az elmúlt 23 év irányító szerepet betöltő közgazdászait említsem – nem “átlagos”, hanem átlagon felüli, nemzetközi szinten is bizonyított magyar közgazdászok.

    Bocsáss meg nekem, de a Te szöveged kicsit ismerősnek tűnik. A kurucinfo, meg a fidesz.hu tele van hasonlóval. Tényleg, Te magadtól vagy itt, vagy küldtek? 🙂

 13. Observer szerint:

  Kedves Kekec,
  megint csak veled értek egyet. Barina az ábrándozás szintjén van, holott Vörösmarty óta tudjuk, hogy “Ábrándozás az élet megrontója, mely kancsalul, festett egekbe néz”. Egyrészt, elutasítom a millás demagógiát, mely szerint “az elmúlt 22 év valamennyi politikusa egyformán bűnös, abzug, le velük!” Nekem kicsit(?) kilóg a lóláb: Juhász Péter ezzel tulajdonképpen azt mondja, hogy a régi székekbe új seggek jöjjenek. Vagyis ő, és elvbarátai. Tudomásul kellene venni, hogy ha valaki azt állítja, hogy csupán a politikai elittel van a baj, és lecserélésével minden megoldódik, csupán azt az ócska trükköt ismétli, amit már többen is bevetettek az elmúlt 2 évtizedben (legutóbb például a Lömpöpő, aki egy jól hangzó szlogennel úgy került be a Parlamentbe, hogy halváby fogalmuk sem volt arról, hogy tulajdonképpen ott mit is kellene csinálniuk). Orbánék ócska demagógiájára nem elég egy másképpen demagóg, de mégiscsak demagóg dumával válaszolni.

  Másrészt, elegem van a kirekesztésből, abból hogy önjelölt megváltók és próféták határozzák meg, ki érdemes arra, hogy részt vegyen a viktoriánus rendszer megdöntésében, és ki nem. Az általa leszólt és megvetett “régi elit” nem egy homogén politikai gengszterbanda, és igenis óriási különbség van Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc, vagy éppen Mesterházy Attila politikai krédója között! Utóbbiak például (bár sok hibát vétettek politikai pályafutásuk során) egy dolgot sha nem csináltak: még csak véletlenül sem akarták megsemmisíteni a magyar demokráciát. Orbán Viktor pedig minimum 10 éve egyebet sem tesz, mint (ellenzékben, kormányon) ezzel foglalatoskodik. És amióta a 2/3 birkái szinte korlátlan lehetőséget adtak neki, buldózerrel rombol le mindent, ami útjában áll.

  Én elmegyek a tüntetésre, de nem Juhász Péter glóriáját akarom fényezni.Egyébként is, majd akkor fogok elgondolkodni arról, hogy szavazatommal támogassam, ha már nem csak szövegelni, de tenni is fog valamit. Azért leszek ott, hogy jelenlétemmel tiltakozzak minden olyan dolog ellen, ami a demokrácia elpusztítását célozza.

  És (hogy klasszikust idézzek) viszek magammal még egy embert…

  • Barina szerint:

   Kedves Observer!

   Eleget komcsiztak már engem, pedig sosem voltam az mszmp-ben, csak az mszp-ben. Kitartok véleményem mellett, politikai elitváltásra lenne szükség és nem sima kormányváltásra. Azonban nem vagyok annyira naív, hogy elhiggyem, vágyaim teljesülni fognak, jön egy új garnitúra, aki megvált minket….. Egyben biztos vagyok, gazember politikusain foggal-körömmel fognak harcolni kiváltságaikért, a hatalom közelébe maradásért. Ezt látjuk most is, egymás torkának esnek telhetetlen nagyjaink.

   http://atv.hu/cikk/20121015_hatalmas_fejmosast_kapott_az_mszp_s_nagyagyu_az_atv_ben?source=hirkereso

 14. bonhomme szerint:

  Hm… nálam okosabbak olyan frappánsan foglalták össze azt, ami az én véleményem is, hogy már csak bólogatni tudok! 🙂


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s