“West Wing: Budapest – az első évad”

Úgy látszik, az elmúlt hét végén sokunk esze járt “egyrugóra”. Ha nem is pont ugyanazon események alapján, de azonos következtetésekre jutottunk. Még a stílus is többé-kevésbé azonos volt: “emigrant” és én leveleztünk, “Kettes” kolléga (az “Örülünk, Vincent?“-ről) pedig kvázi forgatókönyvet írt! No ezt közlöm most után teljes terjedelmében, egyfajta előre megfontolt és aljas indokból elkövetett támadásként a rekeszizmok és a könnyzacskók ellen!

“West Wing: Budapest – az első évad”

Helyszín Szemerkényi Réka miniszterelnöki főtanácsadó irodája. Jelen vannak Bali Gabriella titkárságvezető, Giró-Szász András, Győri Tibor, Havasi Bertalan, Kern Tamás, Kumin Ferenc, Miklecz Péter és Szemerkényi Réka. Győri Tibor és Miklecz Péter csak mint biodíszlet szerepelnek a jelenetben, szöveget nem osztottak nekik. Az asztalokon bekapcsolt laptopok, tabletek, mobiltelefonok, kézirásos jegyzetek. A falakon körbe lapostelevíziókon a világ és a Párt hírműsorai mennek elnémítva. A jelenlévők azonban a legnagyobb képernyőt nézik érdeklődve, amin Orbán Viktor üres irodája látszik.

Kern: Kedd van, nem? Nem úgy volt, hogy ma bejön dolgozni?

Bali: De, és be is jött a miniszterelnök úr. Öltönyben, nyakkendőben és sporttáskát sem hozott. Nagyon kipihentnek nézett ki ma reggel. Már ahhoz képest.

A többiek elgondolkodnak ezen az ahhoz képesten, de senki nem mondja ki, amit gondol. Végül Szemerkényi felveszi a telefont és tárcsáz.

Szemerkényi: Ott van a főnök? Mit csinál? …Ennyire részletesen nem akartam tudni. …Mit? A Gazetta dello Sportot? Nem is tudtam, hogy ért olaszul… Rendben, mondd meg neki, hogy elkezdjük a stábértekezletet, amikor úgy érzi, csatlakozzon hozzánk. …Ja, és János… a székletmintát ne felejtsétek el, mint a múltkor. Fontos.

Havasi: Egy kicsivel többet lehetne kérni? …Saját részre.

Giró-Szász (elképedve): Te gyűjtöd a főnök székletmintáit?

Havasi: Ereklyének. Tudod mekkora értéket fog majd képviselni, amikor…?

Giró-Szász: Te beteg vagy.

Havasi: Te meg nem ismered a magyar néplelket.

Szemerkényi: Ha befejezték az urak, elkezdenénk. Lássuk, mi van mára. (A laptopján olvas) Munkahelyvédelmi akcióterv, szociális szövetkezetek, Szűzanyám, ez már megint micsoda?, nemzeti bortermelés támogatása, nemzeti lovas stratégia, Kárpát-medencei népfőiskolai hálózat, külföldre menekített vagyonok megadóztatása. Látom, ma is megint el fogjuk kapni a lényeget. De előtte tekintsük át a miniszterelnöki felkészítő anyagát. Kezdjük a nemzetközi hírekkel! Berci?

Havasi: Áder látogatása Obama elnöknél kínos incidensek nélkül lezajlott. A protokollfotó egész jól sikerült, reméljük az internetes közösségben kedvező fogadtatásra talál. Európában tovább tombol a válság. Párizsban egy napköziscsoport tagjai egymást falták fel éhségükben. Spanyolország felajánlotta Kínának a tengeren túli gyarmatait. Gordon Brown egy háttérbeszélgetésen újságírók előtt elejtette, hogy nagyon irigyli a Nemzeti Együttműködés Rendszerének sikereit.

Kumin: Tényleg?

Szemerkényi: Nem mindegy, hogy tényleg-e vagy nem-e tényleg? Folytasd, Berci, mi van a belpolitikában?

Havasi: A kormány belföldi megítélése egyre javul a Századvégnél. (Tapsolnak, Giró-Szász szerényen nyugtázza.) Még mindig Orbán Viktor a legnépszerűbb magyar politikus, Gyurcsány pedig a legnépszerűtlenebb. Biszku Béla háza előtt többezres tömeg tüntetett és Orbán Viktort éltette. Orbán Viktor felavatott Ópusztaszeren egy tizenkét méteres tornatermet, Zalaszentgróton pedig a Nemzeti Összetartozás tizenkét személyes emlékművét.

Giró-Szász (felnéz a jegyzeteiből): Nem fordítva? Nem Ópusztaszeren avatta fel a Nemzeti Összetartozás emlékművét, Zalamiafarkamon pedig a tornatermet?

Havasi: Nekem ez van ide írva.

Giró-Szász: Bassza meg, akkor rossz helyen állítottuk fel az emlékművet?

Szemerkényi: Ne ragadjunk le a részleteken, majd az esti híradóban helyrehozzák, ha valamit elszúrtunk.

Kern (rámutat a monitorra, amin Orbán irodája látszik. Orbán Videoton-mezben, félmeztelenül dekázgat): Na, megjött. Hogy jutott labdához? És miért nincs rajta gatya?

Bali (felsikkant): Jaj, a szemem! Kiégett!

Szemerkényi: Ne dramatizálj, Gabikám.

Felpattan az ajtó, berobog rajta Lázár János. Köszönés nélkül ledobja magát az egyik székbe.

Lázár: Na mi van, mítingelünk, mítingelünk? A hátunk mögött? (leinti a feszengő Szemerkényit). Nem érdekelnek a kifogások. A megbeszélés vezetését ezennel átveszem.

Észreveszi a monitoron a dekázgató Orbánt, aki mellett most ott áll Szijjártó Péter is szürke öltönyben, rosszalló pillantást vetve a zártláncú kamerára, mintha tudná, hogy figyelik őket.

Lázár (durván felröhög): Na ez már megint kész van. Nincs az a csodabogyó, ami mára még médiaképessé tenné.

Fesztelenül hátradől és gusztálni kezdi az Orbán-csapat tagjait. Mindenki kerüli a tekintetét.

Lázár: Na, mi van, pulykatojások, csikorog a think tank?

Szemerkényi: Éppen a kormányelőterjesztéseket vettük át…

Lázár (közbevág): A picsába a kormányelőterjesztésekkel. Nyissátok ki a szemeteket. (Felkapja a távirányítót és nyomogatni kezdi. A miniszterelnöki irodában lévő kamera képét próbálja felnagyítani, míg végül az egész képernyőt betölti a miniszterelnöki fenék.)

Lázár (Kuminhoz fordul): Mit látsz, Feri?

Kumin (Lefagyott. Végül lassan darálni kezd): Az a célunk, hogy öt éven belül a mai kilenc százalékról húsz százalékra, tíz éven belül pedig…

Lázár (majdnem kedvesen): Ó, kussolj már. (Körülnéz) Hölgyeim és uraim, a főnök megzizzent. It’s official.

Bali (elkezd zokogni. Szemerkényi átkarolja és vigasztalja)

Lázár: Nehogy előadjátok itt nekem a Bukás népszínmű-változatát! Míg ti azon tanakodtok, hogy mivel mérgezzétek a főnök agyát nap, mint nap, valakinek az ország gondjaira is ügyelnie kell.

Kumin (megtörik, kiborul): Ez borzalmas! Ha ez kitudódik, nekünk végünk.

Kern: Kitudódik? Mire gondolsz? Ennél szélesebb körben ismert titka nem volt Magyarországnak Kassa bombázása óta. Csak azért, mert nem mondja be a Kossuth rádió, még tudja mindenki.

Kumin: Uramisten, mit kapok ezért megint a Vincenten.

Lázár: Ez a beszéd. Szembenézés. Fel kell készülnünk a legrosszabbra.

Kinyílik az ajtó, megjelenik Orbán és Szijjártó. Egyiken sincs nadrág. A teremben lévők felpattannak, Lázár áll fel legutoljára, hangsúlyozottan lassan és kelletlenül. Szijjártó a szeme villantásával jelzi Havasinak, hogy mi a dolga. Havasi azonnal kioldja a nadrágszíját és egy gyors mozdulattal letolja a nadrágját, az alsónadrággal együtt. Szemerkényi merev arccal áll mellette, látszik rajta, hogy túl sok volt már neki a Nemzeti Együttműködés Rendszerének férfiékességeiből aznapra.

Orbán belép az ajtón, a hónap alatt a labdával. Körülnéz, a pillantása Havasin áll meg.

Orbán: Magán miért nincs gatya, fiam?

Szijjártó a fejével jelez, hogy ne válaszoljon. Havasi hallgat, vörösödik.

Orbán: Egyébként mindegy, mert rajtam sincs. Így jöttem végig a folyosón. És tudjátok mit? Nagyszerű érzés volt.

Orbán (Int, hogy leülhetnek. A stáb tagjai engedelmeskednek. Orbán sétálni kezd a szobában. Mindenki követi a szemével, az arcukon nem látszik semmilyen érzelem.) Ma éjjel jelet láttam álmomban. Rámszállott a Turulmadár. De nem mint Emesére, semmi buzulás, meg ilyesmi, csak egy szívélyes, baráti csókot váltottunk. Üzenetet hozott nekem a Történelem Urától. Elmondta, hogy kiválasztott vagyok. Péter, jegyzeteld.

Szijjártó int Havasinak, hogy jegyzeteljen.

Orbán: Onnantól, hogy a világra jövünk, a mi hét törzsünk köt szövetséget, a mi Szent Istvánunk alapít államot, a mi seregeink vesztenek csatát Mohácsnál, a turul madár pedig, a most élő, a már meghalt és majd megszülető magyarok nemzeti azonosságának jelképe. Megvan? Akkor most figyeljetek, mert most jön a legérdekesebb rész. A politikus és a gazdaember is pásztor, el kell számolnia a rábízottakkal; a jó pásztor az, aki megkeresi az elveszett juhot. Azt mondta nekem a Turulmadár, hogy menjél. Viktor, számolj el az emberekkel, számolj el a reád bízottakkal. Mert ma nyugodtan vethetsz számot, és örülhetsz, mert megtaláltad elveszett juhaidat.

Havasi (meghatottan): Ez zseniális.

Orbán: El is dobtam a mai avatásra megírt szövegemet. Úgy éreztem, hogy az egész országnak tudnia kell erről az örömhírről.

Giró-Szász (hitetlenkedve): Ezt mondtad el az avatáson?

Orbán: Miért, mi nem tetszik?

Giró-Szász: Főnök, ez egyszerűen zseniális. Még mindig te vagy a legjobb szónok, a legkarizmatikusabb vezető, a leg… (elsírja magát. Orbán elérzékenyül, átkarolja).

Orbán: András, tudom, mit érzel. Néha még én is elgyengülök. Ez a legkeményebb férfiakkal is megesik. Kóstolj meg egyet ebből (a zsebébe nyúl, elővesz a doboznyi színes pirulát. Az ablak felé tartja, rázogatja.) A rózsaszín a legjobb. Attól mindig csúcsformába lendülök.

Giró-Szász (elfogadja, fegyelmezetten lenyeli, aztán kifújja az orrát.) Túl jó vagy te nekünk, főnök. Túl jó.

Reklámok

18 hozzászólás on ““West Wing: Budapest – az első évad””

 1. asher alexander szerint:

  nocsak-nocsak!!kiengedtek volna a Graz-i Apoltat, Benito-Orbant a tebolydabol???
  oreg hiba volt!!
  most majd mindenhova turtojast kolto Ostyukokat fog ultetni!!!

  • emigrant szerint:

   Gyerekek!
   Ez zseniális! Tényleg ezeket a sületlenségeket mondta a zorbán! A szobor egyébként nem turulmadarat ábrázol, hanem egy keselyűt, amelyikről közismert, hogy kedves állat, de dögevő,Ráadásul ez egy kondor, tehát dél-amerikai keselyű, de eddig is tudtuk, hogy mi minden kontinensen mindig jelen voltunk, pl. mi építettük a Nappiramist, igaz, hogy oda eredetileg földalatti vasutat terveztünk. Ez a dögevő speciel lézerjanira hasonlít, meg tömjénre, meg sorolhatnánk. A huszadik század elején hazánk zoológusai úgy döntöttek, hogy a turulmadár alighanem a kerecsensólyom volt. Hogy a szobrok miért hasonlítanak inkább sasra, annak nagyon egyszerű oka van. Donáth Gyula megbízást kapott a tatai turulmadár szoborra. Fogalma se volt, hogy nézzen ki egy turulmadár. Se elülről, se háturul. Meglátogatta Feszty Árpádot a műtermében, ahol a mennyezetről két kitömött parlagi sas csüngött lefelé. Ezeket Feszty még élő állapotban a Kárpátalján kapta ajándékba, amikor a körképen dolgozott. Itthon az Állatkertnek ajándékozta őket, mert sehogy nem bírta őket betuszkolni a kanári kalitkájába., ott aztán azok a féltő és szakértő gondoskodás következtében hamarosan elpusztultak. Kipreparálták őket, és visszaajándékozták a festőművésznek. Amikor meghallotta, hogy művészbarátját milyen probléma gyötri, azonnal kölcsönadta a preparátumokat. Donáth ezt a madarat, pontosabban a preparátor által elkövetett változatot tekintette mintának, később a többi szobrász már a tatai, és a szintén Donáth által mintázott budavári turulszobrot koppintotta. A keselyű-verzió is elég régi, ezt valószínűleg a magyarok ellenségei (a gonosz finnugristák, akik amúgy zsidők voltak, ha nem, akkor is) találták ki. A Keselyűn egyébként jobban áll a korona, nem teszi tönkre a frizuráját. Ez a kondor most valóságos innováció. Orbánunk állapotán mit se változtat, de szerintem az a szomorú valóság, hogy beszédét éppen a fenti írásban szereplő “agytröszt” fogalmazta kínjában. Én például bármikor képes vagyok hasonló baromságokat írni, ha megfizetik, sőt még Lenin-idézet is lesz benne. De nem állítom, hogy ezt most komolyan gondolom. Mindössze ennyi a különbség ember és keselyű (sakál, hiéna, tarajos sül és egyéb dögevők) között.
   Köztársasági üdvözlettel: emigrant

   • szendam szerint:

    Kedves Köztársam!
    “Kettes” írását nem csak azért közöltem után, hogy megszakadjunk a röhögéstől (mert ugye: “A nevetés éltet…”!), hanem hogy jelezzem: nem csak Mi Ketten vagyunk – szerényen kifejezve – egyszerűen zseniálisak! 😉
    Köztársi Üdv! szendam

 2. Fehér Klára szerint:

  Gondolatban már “válogatom” a színészeket, akik ezt a kis jelenetet előadhatnák…Már majdnem mindenki megvan, csak a kólásdobozába egy kis királyi salakanyagot óhajtó alaknak nem találok megfelelő alakot…Csak a régiek közül, akik már az égi színpadon játszanak…

  • emigrant szerint:

   Kedves Klára!
   Én a Havasi Bertalan nevű színészt javaslom. Egész élethű lenne.
   Komolyra fordítva: Előfordult néhányszor a filmtörténetben, hogy valaki saját magát alakította, mint például Al Jolson a Gershwin-filmben, a Kék rapszódiában. Utóbbit csak műveltségem kényszeres fitogtatása okán említem. Van jobb ötletem is: Havasit eljátszhatná egy székletminta. Még élethűbb volna.

   • Fehér Klára szerint:

    Kedves emigrant!
    Csak fitogtasd nyugodtan, van mit! Szóval egy colás dobozt formáló székletminta..?:))

  • szendam szerint:

   Kedes Klári!
   Eperjest ki ne felejtsd! Kár lenne(?) érte(?)!
   Pataky “Zaci”, meg Vikidál “Harihárom” pedig vokálozhatnának közben … amúgy háttérzajként!
   Üdv! szendam

 3. Wolffie szerint:

  Kedves Szendam!

  Köszi az írást, megint igen szórakoztató volt. Hogy őszinte legyek, az egyik szemem sír, a másik nevet, hogy stílszerű legyek. Az egyik szemem nevet, mert elég röhejes volt az “életkép”, amit ide smitteltél..:-) A másik szemem sír, mert elképzeltem, hogy a valóságban is hasonlóan mehetnek a dolgok, és tudvalevőleg annyi rohadt sok pénzért. Szóval sír, mert felháborító….
  De ennyit erről. Csak bíztatni tudlak, hogy folytasd.

  Üdv,
  Wolffie

  Ps: ha látod az email címeinket, akkor jó lenne egy bizonyos dologban levelet váltanunk..:-)

  • szendam szerint:

   Kedves Wolffie!
   Ezen esetben is csupán utánközlő, tehát “kézbesítő” voltam. Így nincs mit megköszönni!
   Természetesen “látom” valamennyiőtök email-címét és tudom, mit szeretnél. Hamarost el jő az ideje! Ígérem!
   Üdv! szendam

   • Wolffie szerint:

    Kedves Szendam!
    De van mit megköszönni. Pontosan azért, mert egyáltalán nem biztos, hogy megtaláltuk volna közvetítésed nélkül azt az írást, amit smitteltél honlapodra. Tehát azért illet köszönet, hogy helyettünk “megtaláltad” és ide pálgizáltad.:-)
    Nem, neked -szerintem- fogalmad sincs, hogy miért kértelek meg arra a levél írásra, azaz mit is szeretnék.:-) Jó lenne, majd valamikor, ha levelet válthatnánk.:-)
    Üdv,
    Wolffie

 4. emigrant szerint:

  Meghallgattam az egészet a jutubon, mondok, biztos más, mint olvasva. Még rosszabb. Természetesen ott volt Mécs Károly színművész úr is, mint műsorközlő, akinek ez legyen a legjobb szerepe! Szörnyű egy alak, mindig utáltam. A beszéd egyszerűen egy prédikáció volt, bibliai részlettel, majd magyarázattal, ahogy ez szokásos. Tele közhelyekkel, öntömjénezéssel, az ellenfél gyalázásával, egyszóval szimpla politikai megnyilvánulásokkal. Miközben a nemzet összefogásáról papol, közben kirekeszti az ország lakosságának mintegy felét. Kicsire nem adunk! Azért egy valamit állapítsunk meg: ez volt orbán fennálllásának leggyengébb beszéde. A szobor meg szar. Mondjuk a nemzeti összetartozásról nekem a Turáni átok ugrik be, másnak meg egy dögevő madár. Eszembe juttatja azt a nevetséges kis oroszlános kapudíszt is, amit annak idején még jó Torgyánunk leplezett le valamelyik dunántúli faluban. Ezektől ez telik. Nemzeti színház minőségű épületek, szobrok, festmények, meg a nagy semmi, persze eltekintve a rombolástól, múzeumok, nemzeti- és vidámparkok tönkretételétől. Miközben állandóan a múlt idők dicsőségére hivatkoznak, a tények alapján a múlt emlékeinek eltörlésén fáradoznak. Talán, mert azok is a valósághoz tartoznak, amitől orbánék betegesen irtóznak. Engem leginkább a szerkli színvonaltalansága ütött mellbe. Ha egy polgármester átadja az új Tomit, abban is több szervezettség és méltóság van. Szomorú dolog ez kedves köztársaim, igen-igen szomorú!

 5. Fehér Klára szerint:

  kedves emigrant!
  Valószínűleg az maradt meg bennük az Intenacionáléból, hogy …”a múltat végképp eltörölni”…Remélhetőleg nekünk többieknek meg az, hogy..”föl, föl ti rabjai a földnek”…

 6. […] a fentebbi “képet”, ideschmittelném egy már eleve schmittelt, három hónappal korábbi bejegyzésemet is. Ez is megér egy […]

 7. […] ezelőtt a zseniális “kettes” kolléga már majdnem pontosan le is írta “látomásában“!). A belberkiek esztendők, a “külberkiek” pedig minimum hónapok óta. […]


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s