Csak a “szokásost” …

Mostanság furcsa játékot űz a Sors az Orbánpárttal. Alig állnak elő legújabb “okosságukkal“, máris jön a Valóság és torz pofával belevigyorog az ügyesnek vélt Hazugság bandzsító orcájába.

A mindenre kész és képes Lézerbaltás János, Hódmezőlázárhely ex-polgármestere, jelenleg a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, a hétvégén (mikor máskor?!) benyújtott a Kúrmánygyárnak (leánykori nevén: Magyar Országgyűlés) egy olyan törvénymódosítást, mely különszabályt állapítana meg a legalább 50 százalékban állami tulajdonú cégek vezető tisztségviselőinek kinevezésére, illletve az ilyen vállalatok bejegyzésére nézvést. (Akit érdekel ez a legújabb, maffia-típusú jogi fércmű, az idekattitva teljes terjedelmében elolvashatja!)

A jelenleg még hatályos és általános szabály azt írja elő, hogy az adóhatóságnak joga és kötelessége megtagadnia az adószám kiadását minden olyan új vállalkozástól, melynek cégjegyzésre jogosult tagjai között olyan személy is van, aki a megelőző öt esztendőn belül  jelentős köztartozások hátrahagyásával bedöntött társaságot vezetett. A lázári módosító javaslat szerint ez az előírás a jövőben nem vonatkozna a legalább 50 százalékban állami tulajdonú vállalkozásokra, mivel ez a szabály szerinte a “csalárd szándékú cégalapítások megakadályozására hivatott“, ilyesmi pedig “Az állam esetében az állami tulajdonú gazdasági társaságok esetében … fel sem merülhet, ezért indokolt a mentesítés.”

Ha lefordítjuk közmagyarra eme módosító javaslat indoklását, akkor a következőt lehet megállapítani: ha én – ügyetlenségből avagy gazemberségből, a Társadalmat is megkárosítva – bedöntöttem egy céget, akkor öt esztendőn keresztül nincs jogom ismét kockára tenni a magam és/vagy tulajdonostársaim pénzét, vagyonát kivéve akkor, ha ez a tőke az Államtól, pontosabban az Adófizetőktől származik!

Különös ez a logika! Nemdebár? Különös ez ráadásul egy olyan párttól, amely saját bevallása szerint (különböző “konzultációk” útján) “együtt kormányoz a Zemberekkel” és a “Zemberekért“. Különös ez azért is, mert bár a “jobboldali konzervativizmusból” (szerintük) egyenesen levezethető az, hogy “az Állam a legjobb tulajdonos“, ám ennek ellenére csakis a magántőkét részesítenék maximális védelemben a gügyéktől, csalóktól és szélhámosoktól, míg az Államét, tehát a Zemberekét már nem!

Semmi kifogásom az ellen (sőt, kifejezetten támogatom), ha az Állam részben, vagy egészben olyan vállalkozásokba száll be aktív tőkebefektetőként, melyekből közvetlenül nem, illetve csak nagyon hosszú időtartamon belül származhat megtérülés, netalán profit. Ilyenek a közegészségügy, a közoktatás, a tömegközlekedés, illetve az olyan infrastruktúrális beruházások, mint például az autópályaépítés, avagy a vasút és annak vonalainak korszerszerűsítése. Ezeket a beruházásokat magántőke nem vállalhatja, mivel az esetek elsöprő többségében nem jelentkezik direkt-haszon, hanem csupán áttételesen, a gazdasági élet egy másik területén. Ámde ez az indirekt profitabilitás is csak abban az esetben képzelhető el, ha ezen vállalkozásokat az Állam hajlandó megfelelő módon finanszírozni, s azok vezetését hozzáértő, megbízható (és rendesen megfizetett!) emberekre bízza úgy, hogy ezen főnökök teljes döntési szabadsággal, de teljes felelősséggel is bírnak. A világ normálisabb és éppen ezért szerencsésebb és gazdagabb országaiban ez – többé-kevésbé – így működik.

Az, amit mi itt, Magyarországon az elmúlt bő 22 esztendőben tapasztalhattunk, teljesen más. Idehaza hosszas és kitartó keresés után sem találhatunk olyan állami (avagy önkormányzati) beruházást, amelyet ne szőtt volna át a már mindenre jellemző korrupció, a túlszámlázások és/vagy a “pótmunkázások” általi közpénzek magán- és pártzsebekbe való tömködése (pl.: autópályák, kommunális beruházások, a pesti Négyes Metró, avagy debreceni Kettes Villamos!). Ugyancsak hosszas és alapos keresés után sem találhatunk jószerint egyetlen olyan, állami (többségi) tulajdonú vállalatot sem, melyet ne jellemezne egyszerre a csekonicsos pazarlás, az elképesztő eladósodottság és az alulfinanszírozottság mélynyomoros szolgáltatási színvonala (pl.: MÁV, a bedöntött Malév, a BKV, a Volán … és a közoktatás és a közegészségügy!). Kivéve azokat, ahol az Állam, visszaélve árszabályozó szerepkörével, garantált hasznot generál … önmagának (pl.: MVM, Mavir), bár a korrupt pazarlás persze ezekre is érvényes. További hosszas és kitartó keresés után is alig taláni olyan állami/önkormányzati céget, amelyet ne olyan management vezetne, amelyet pár esztendővel ezelőtt még egy másik, hasonló cég élén láttunk volna, s akik ottani becsületük kitelte után, felriasztott verebekként ne szálltak volna át egy másik (állami) “ágra”. (Kitűnő példa erre Kocsis “Poliészter” István, aki az egymást követő kormányok pártszínezetétől teljesen függetlenül, ugyanolyan jó értett az atomerőművekhez, mint a villamosenergiához, majd pedig a budapesti tömegközlekedéshez!) A Lázár-féle módosítás, ha az realizálódik (s miért ne lenne így, hiszen a Kétharmad mindent megszavaz, amit csak az orruk alá dugnak?!), ez az “Élősködők, Korruptak és Alkalmatlanok Belső Köre” ki fog egészülni a “Netto Adócsalók és Szakmányos Cégbedöntők“-ével is, persze a “közpénzekkel való felelős gazdálkodás” legújabb dicsőségére!

Egy “modernizált” vicc szerint:Ha a Szaharában az orbanista Nemzeti Köz(g)ép Kormánya lenne hatalmon, akkor ott rövid időn belül homokhiány jelentkezne!“. Én ezt a kitűnően fintoros tréfát nem föltétlenül (csak) úgy értelmezem, hogy az Orbánsimicskacsányidemjánok még a sivatag porát is képesek lennének ellopni. Hanem úgy is, hogy a kizárólag a nepotizmus alapján az államigazgatás szinte valamennyi posztjára kinevezett pártbürokraták teljes hozzánemértése okán még az elvileg legegyszerűbb, legkézenfekvőbb dolgok is képesek dugába dőlni. Kitűnő példa erre az az államilag kiírt pályázat, melyet a negyedik hazai, 900 MHz-es mobilszolgáltató piacra lépése érdekében hírdettek meg, s melyben az esztendő elején tett közzé végeredményt a kizárólag fideszes káderkből álló Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH, közismertebb nevén, a “Szannamária-hivatal“)!

Mivel korabeli posztomban az esetet teljes részletességgel leírtam már, így most nem vesződnék a részletekkel. A lényeg az, hogy ezen pályázatból elébb a már egizisztáló három mobilszolgáltatót zárták ki, majd formai okokra hivatkozva két másikat is (a vietnámi “Vietel” és a romániai bejegyzésű “Digi“) csakis azért, hogy a három, állami tulajdonú cég (Magyar Posta, MVM és MFB Invest) által megalakított MPVI Mobil ZRt. nyerhessen. Ez ugyan így is történt, de a tenderből kizárt cégek a bírósághoz fordultak. Az pedig ippeg tegnap meg is állapította, hogy az NMHH nemcsak számos eljáráshibát vétett, de (hatásköri jogosultsága ellenére!!!) elfelejtette időben módosítani azon kormányrendelet mellékletét, mely megtíltja az állami tulajdonú társaságok számára ezen pályázat megnyerését! Az ítélet szerint így most mindent vissza kell állítani az alapállapotba: az MPVI ZRt-től meg köll vonni az engedélyt, a másik három szolgáltatótól (T-Mobile, Telenor, Vodafone) vissza köll venni az ugyancsak januárban elnyert és kifizetett frekvenciák használati jogát! Ebből pediglen az következik, hogy az orbánmatolcsyzmus miatt egyébként is nagy szarban lévő állami költségvetés most szépen visszapengethet netto 31 milliárdot a három cégnek (önmagának meg újabb tizet!), nem beszélve az esetleges egyéb kártérítésekről (a Vodafone ugyanis már kiépítette az elnyert frekvenciasávjára a kellő, de így elvileg nem használható infrastruktúráját!).

Most itt állunk cca. 31 milliárdnyi visszafizetendő pénzzel, az esetleges (szintén milliárdos nagyságrendű) kártérítéssel, meg azzal az ablakon kidobott költséggel, mely a “Viktor GSM“-cég létrehozása került (utóbbiból mindössze annyi ismeretes, hogy 70 milliót fizettek egy “Rewheel” nevű finn cégnek, hogy az kidolgozza a kormányzati mobilcég piacra lépési, illetve középtávú működési srtatégiáját … mert idehaza ilyesmire ugye senki nem képes!). Felelős, illetve azt elvállalni köteles pedig sehol! Se az Állam, se annak irányítói (személyesen Orbán!), se pedig az (informális) utasítások végrehajtói (Szalai Annamária és Bandája!). Csak mi, Adófizetők, akik korlátlan készfizetői kezességgel és felelősséggel tartozunk az idióta döntések idióta meghozói miatt, s  a Lázár-féle módosító javaslat még ezt a kört akarja kibővíteni köztörvényes bűnözőkkel is!

Persze mit is várhatnánk egy olyan kormánytól és törvényhozástól, melynek valamennyi tagja ilyen alakokból áll?! Csak a “szokásost”!

… és ezt …

szendamondja!

Reklámok

46 hozzászólás on “Csak a “szokásost” …”

 1. asher alexander szerint:

  ja kerem!
  amiota kiderult-(tobbek kozt)-hogy meg a “spanyol viasz”-t is egy magyar pasztor szarta,meg a Golf Aramlatot is magyarok pisaltak,……………..azota en kerem semmin se lepodok meg a reszukrol!!

  • szendam szerint:

   Kedves Asher Barátom! 🙂
   Üdv! szendam

   • asher alexander szerint:

    most olvastam itt egy cupido-(vagy nem itt?)-fedonevu seggnyaloncz-tol olyan utalast hogy meg a zsidokat is a fideSS-esek uztek ki Egyptombol,mert ott tulajdonkeppen benitorban oise uralkodott es nem egy senkihazi Ramszesz II.!!
    ugyhogy kerem ezek utan………………!!!

   • szendam szerint:

    Kedves Asher!
    Azt nem itt olvastad! Tuti! Én ilyen baromságokat az én blogomra be nem engedek!
    Üdv! szendam

 2. Wolffie szerint:

  Kedves Szendam!
  Remélem a posztod végén megfogalmazott kérdésedre nem vársz választ? Szerintem elég egyértelmű, hogy mi lenne rá a válasz, így nem szaporítom a szót feleslegesen. Csak annyit mondanék, hogy…. NÉPFRONTOT!
  Üdv,
  Wolffie

  • asher alexander szerint:

   wolffie!
   no es “hazafias”-t vagy inkabb a tollbuhin vezette ukran valtozatut??

   • Wolffie szerint:

    Az nem népfront volt, hanem ukrán front…. Nagy különbség.:-)
    Inkább azt mondanám, hogy demokratikus ellenzéki népfrontot..:-)

   • asher alexander szerint:

    no es KI vezetne a frontot???
    ki lenne onkent es dalolva gruppenfuhrer az elen!?

  • emigrant szerint:

   Kedves Wolffie!
   Örülök, hogy már ketten állunk a népfront pártján. (Milyen szép kifejezés! Mennyivel jobb, mint a párt népfrontján, esetleg a néppárt frontján.) Két pont már meghatároz egy egyenest, az már elvileg kitesz egy frontot, ha még valaki egyetért velünk, az már egy sík, amire szállhatunk, a negyedik ember – ha lesz ilyen – már egyenesen egy három dimenziós hálózat létrejöttét jelenti. A világ legkisebb, mindössze két fős népfrontja ezennel megkezdte működését. Figyelem, tagtoborzás indul! (Már csak a megfelelő elnevezésen kell összevesznünk, hogy beléphessünk a tipikusan magyar jelenségek sorába.)
   Üdvözöl: emigrant

   • Wolffie szerint:

    Kedves Emigrant!
    Hurrá, megnyílt az új népfront, a mi saját különbejáratú népfrontunk.:-)
    Az egyenesünk, amelynek mi vagyunk a két végpontja, még csak egészen kicsike népfront, de az elvi egyetértés okán már nevezhetjük annak nyugodtan, így talán szerénytelenség nélkül elnevezhetjük a mi különbejáratú népfrontunkat.:-) Legyen mondjuk EmWo privát népfront.:-) Természetesen a későbbi csatlakozók kedvéért a nevet változtatni nem lehetne, mert hogy is nézne ki, ha minden csatlakozó hozzátenne két karaktert, és a végén kimondhatatlanná válna. És ezzel be is lépnénk a tipikusan magyar jelenségek sorába, egy döglött elméleti népfronttal.:-) DE bízom benne, hogy széles taglétszám csatlakozása esetén mégsem lenne döglött jelenség.
    Üdv,
    Wolffie

   • szendam szerint:

    Kedves Wolffie!
    Egyetértek és EHUN AZ EGYIK ERRE ALKALMAS FÓRUM! … ezért és a kölkeimért írok szinte minden nap, lázítok az UTOLSÓ SENKIHÁZIAK uralma ellen!
    Üdv! szendam

   • szendam szerint:

    Én vagyok a Harmadik!
    Feleségem pedig a Negyedik!
    Az itt kommentelők, az idelátogatók (olvasók) pedig a Sokadikak!
    Ez pedig ugye egy “n-dimenziós” térgörbe! … vagy mi…
    Íme a Népfront magja! … feltéve, ha TÉNYLEG CSINÁLJUK IS!
    Üdv! szendam

   • Observer szerint:

    Mi is jövünk! Mr. & Mrs. Observer

  • szendam szerint:

   Kedves Wolffie!
   Nem várok választ, de igazából igen … pontosabban reakciót sőt, akciót! Éppen ezért tettem közzé a “Koalíciót most” című írást, ugyancsak ma!
   Ezt a Nép- és Országpusztító, Országtekintélyt Hozomra egy Baltásgyilkosért Eladó Bandát olyan gyorsan köll kitakaríatani innen, ahogyan csak lehetséges! Mint említettem: én “csupán” csak 45 esztendős vagyok, három (8-11-14) fiúkölökkel. KIKÉREM MAGAMNAK, hogy egy ilyen SZARFASZÚ, ÉLŐSKÖDŐ TÁRSASÁG az én jövőm után MÁR A GYEREKEIMÉT IS ELBASSZÁK!
   HÁT TAKARODJANAK OLYAN MESSZIRE HOGY MÉG AZ ÜKUNOKÁIK SE TALÁLHASSANAK VISSZA ERRE A BOLYGÓRA!
   Azt is KIKÉREM MAGUNKNAK (“Népfrontosoknak”), hogy MI KÉNYSZERÜLJÜNK KÜLFÖLDRE MENNI CSAKIS AZÉRT, HOGY SAJÁT CSALÁDUNKAT ELTARTHASSUK!!!
   Tyűha, de baromi mérges lettem! 👿 … bocsika! 😦
   Üdv! szendam

 3. emigrant szerint:

  Szendam!
  Nem Kovács, hanem Kocsis István valamennyiünk kedvence, a neves atomtudós. “Tévedni emberi dolog”, mondta Lenin, csak sajnos túl későn. A többi dolog stimmel. Sajnos!
  emigrant

 4. kekec szerint:

  + 1
  Viszont én a (H)arcvonal nevet javaslom!

 5. rupcsi szerint:

  Olvasom, leszek/vagyok tag a gyermekeimért!

  • szendam szerint:

   Kedves rupcsi!
   Tedd, olvass, írj ide véleményeket … bármiről és bármit, ami az eszedbe jut! Teljes képet alkotni a valóságról, a teendőket pontosan meghatározni csakis sok ember megkérdezésével lehet! … szerintem!
   Üdv! szendam

 6. Avi szerint:

  Csatlakozom 🙂

  • szendam szerint:

   Köszi! Néha írj is! … no meg terjeszd, amit arra méltónak tartasz!
   Üdv! szendam

   • asher alexander szerint:

    1,;-olvastam itt egy valamifele “indulo”-rol arcvonal ugyben!!
    a,;-nagyon komplikalt es hosszu a szoveg!!
    b,;-nehezen hinnem hogy kepes lenne barki is bemagolni!!
    2,;-ne indulozgassatok!!
    tessek elobb elkergetni a picsaba a Zorbanklikket meg a Jobbikos csurhet!!
    utana aztan akar danolhatunk is!!ha tetszik akar kanonban is!!

 7. farcsika67 szerint:

  az állami szerepvállalás nálunk alapból a korrupció melegágya, esély nincs arra, hogy józan felelős, számon kérhető emberekre bízzák, mindaddig amíg 1szer az a precedens nem alakul ki, hogy létezik totális felelősségre vonás az elkövetett hibákért. persze az államnak mindig maga felé hajlik a farka. nem kergetnék ideákat.
  a 31 milliárdért meg ne aggódj, ők sem aggódnak, megfizetjük azt nekik adókban.

 8. farcsika67 szerint:

  http://borsonline.hu/20120919_marosi_nem_fogott_kezet_orban_viktorral

  már azt hittem megkezdődött az ország felszabadítása orbán rémuralma alól, és végre vki aki nem fog kezet a táltossal. de tévedtem, még tart a seggnyalás.

 9. Wolffie szerint:

  Örömmel látom, hogy szélesedik a népfront. Ennek tényleg örülök! Látni vélek némi kis fényt a rideg és sötét alagút mélyéről.:-)
  Mivel szélesedik a népfront, ezért névválasztást javaslok. Ki szavaz Kekec olv-és komment társunk javaslatára? És az sem ártana, ha lenne egy saját indulónk is, meg logónk..:-)

  • emigrant szerint:

   Nekem tetszik az Arcvonal. Csak így egyszerűen. A legfontosabb, hogy legyen meg a közös platform, ami demokratikus, fideSS-ellenes (antifasiszta és észpárti), de nem kimondottan bal-vagy jobboldali (ez nehéz, hiszen az egyes ember vagy így, vagy úgy gondolkodik), mert a népfront feladata szerintem a demokratikus játékszabályok helyreállítása, és nem a hatalom megszerzése. Javaslom, hogy a hagyományoknak megfelelően a legfőbb követeléseket 12 pontba sűrítsük. Mellesleg ez is lehetne a mozgalom neve, Tizenkét pont. Néhány kis pont, ahogy számolom kb. tucatnyi, (a családokat egybeszámolva) alakítja meg, és követeléseit, céljait is ennyi pontba sűríti. A logoját is könnyű megtervezni, de most csak profán ötleteim vannak. Az Arcvonal is jó, sokkal jobb, mint a gyermekszekér. Az igazi megfelelő elnevezést Jaroslav Hasek már elsütötte, ez “A Törvény Keretei Között Működő Békés Haladás Pártja” volt, mint mindörökre felülmúlhatatlan politikai mozgalomnév. A “lehet más a politika” ennek a zseniális névválasztásnak csak kései utózöngéje. A Név másodlagos, egyelőre nevezhetjük a mi kis népfrontunknak, sokkal fontosabb a platform, a követelések, majd a program. A tartalom. Javaslom, hogy egyelőre erre koncentráljunk.

   • Fehér Klára szerint:

    Üdv mindenkinek!
    Itt vagyok én is tagnak! Jön a férjem is, A legfontosabb kérdés, (mifelénk) azonban, hogy ki lesz a vezér…Gondolom az Imre bácsiról ezúttal lemondunk…:))

   • szendam szerint:

    Köszi! És le is mondunk róla, feltéve ha Pozsgay a vezetékneve és azonos … khm 🙄 … Vele!
    Üdv! szendam

   • szendam szerint:

    Kedves emigrant!
    Mivel “Arcvonal” néven a kilencvenes esztendőkben már működött egy neonáci szervezet, így ezt elvetni javasolnám … nehogy a Barna Fos azt képzelje, hogy a Fidesz, a Jobbik, meg a Gárdák után valakik fel akarják melegíteni a szarral töltött káposztájukat!
    Üdv! szendam

 10. Wolffie szerint:

  Teljesen igazatok van. Legyen elsőnek a követelés lista, 12 pontból. Akinek van javaslata, hogy mi kerüljön be a 12 pontba, az írja be ide, Szendam (hogy ő se unatkozzon:-)) pedig összesíti majd, letisztázza, és csokorba gyűjti.:-)
  Abban is igazad van, hogy a lényeg a demokratikus gondolkodásmód és a demokráciához való ragaszkodás, így szociáldemokrata és konzervatív, valamint liberális ideológiát magukénak valló személyek is csatlakozhatnak, a lényeg a demokrácia helyreállítása melletti elkötelezettség.
  Tehát várjuk csatlakozni szándékozók jelentkezését, amennyiben elfogadják, hogy demokrácia helyreállítás a cél, és nem valamely politikai oldal melletti elköteleződés.
  Lassan alakul ez..:-)

  • bonhomme szerint:

   Arcvonal, Népfront, Demokratikus Ellenzéki Koalíció, Antifasiszta Népfront… tényleg tökmindegy, mi a neve, csak működjön. Gyurcsány sokat dobott a dolgon azzal, hogy bejelentette, nem jelölteti magát, mert akinek eddig az volt a baja, hogy őrá nem szavazna, az most már kénytelen az összefogásban gondolkodni mű-kifogáskeresés helyett.
   A 12 pontot már megfogalmaztunk páran tavaly is: az AN-en én is közzétettem az én verziómat.
   Ez volt az én személyes 12 pontom, most is úgy teszem közzé, ahogy annak idején az AN-en, de asszem, az elmúlt másfél év történései máshová tettek bizonyos hangsúlyokat, illetve több mint 12 pontos is lehet egy mostani lista.
   Tehát:

   Mit kíván a magyar nemzet?

   1. A sajtó szabadságát, a cenzúra eltörlését.
   2. Felelős, szakértői kormányt Buda-Pesten.
   3. Demokratikus Köztársaságot a készülő orbánista teokrácia helyett.
   4. Az állam ne szóljon bele az egyház ügyeibe, a papok se uszítsanak a szószékről.
   5. Jövedelemarányos közteherviselést, azaz újra normális kétkulcsos adórendszert.
   6. Hatalommal és tekintéllyel egyaránt bíró rendőrséget, hogy végre megteremthessék azt, amire mindenki vágyik – RENDET!
   7. Az Alkotmánybíróságnak jogaiba való visszahelyezését.
   8. Hangzatos szólamok (lózungok) helyett végre érdemi intézkedéseket a gazdaság minden területén, többek között munkahelyteremtést.
   9. A pártkatonák mindennemű közhivatalból való eltávolítását.
   10. Az esztelen pénzpocsékolás azonnali megszüntetését, az amúgy is kevés pénz ténylegesen fontos célokra való felhasználását, mint pl. az iskolai étkeztetés.
   11. Magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, ne harcoljanak távoli országokban idegen érdekekért.
   12. A pártokat haladéktalanul oszlassák fel, a további pártütést büntessék fő- és jószágvesztéssel.

   A két utolsó pont kissé necces, főleg az utolsó, biztos vagyok benne, hogy többen a fejükhöz kapnak majd tőle. No de nem is állítottam, hogy nálam lenne a Bölcsek Köve. Szeretnék elgondolkodtatni és vitára késztetni. Például a 12. pontot úgy is el tudom képzelni, hogy
   12. A mentelmi jogot töröljék el; a politikusoknak tudomásul kell venniük, hogy a különleges hatalommal különleges felelősség is jár.

   • Wolffie szerint:

    Kedves Bonhomme!
    Jók a megfogalmazott pontjaid, többségükben ma is megállják a helyüket. A 12. pont tekintetében a párt feloszlatást felcserélném a mentelmi jog újragondolásával. A 10. pont helyébe javasolnám azt, hogy az Orbáni teokrácia alatt hozott összes jogszabályt felülvizsgálni, eltörölni, a jogsérelmeket feltárni és orvosolni.
    A 11. pont helyébe pedig azt, hogy: Demokratikus Alkotmányt a Demokratikus Köztársaságnak!
    Egyébként jó. Köszönöm!
    W.

   • asher alexander szerint:

    tessek ugytenni mint nalunk tesz a rendorseg-(mistaroth)-!!!
    itt nincsen olyan hogy “mentelmi jog”!!!!
    itt barkit-(akar poszton levo allamfot is!!!!!!)-bevihet a rendorseg kihallgatasra barmikor!!akar ejjel is az afgyabol kirangatva!!
    nalunk a torveny valoban egyforma mindenkire kivetel nelkul!!

   • emigrant szerint:

    Én egyetértek ezekkel a pontokkal is, de közülük nem egy összevonható az “alkotmányosság helyreállítása” pontba. (Sajtószabadság, vallásszabadság, alkotmánybíróság jogai, stb.) Mások inkább egy program részei, mint azonnali követelések. A katonák külföldi szerepvállalása például összefügg a szövetségi viszonyainkkal. Lépjünk-e ki a NATO-ból? Vállaljuk-e a gazdag országoknak való semlegességet? Ezeket nem érzem a belpolitikai válság leginkább égető kérdéseinek, nem a követelések, hanem a választási program pontjai között van a helye, bár kétlem, hogy széles konszenzust lehetne összehozni mellette. Inkább megosztó, mint összekötő kérdés. Hallottam valahol azt a közhelyet, hogy “a történelem kerekét nem lehet visszaforgatni.” Dehogynem! – mondhatta volna Einstein, még előre sem egyszerű, – mondom én. A pontoknak olyan logikai sort kell alkotniuk, amiből kiderül, szerintünk “mi a teendő” (ez tényleg Lenin) – köztársaság és a demokrácia helyreállítása Magyarországon (ez lehet akár cím is), és mik az ehhez vezető logikus, és lehetséges lépések. Nyilván nem lehet minden törvényt visszamenőleg eltörölni, amit ezek a derék urak hoztak, például a költségvetési törvényeket, de a fontosabbakat igen, és ez megfelelő kiindulás lehet. Az utcai politizálásnak, a sztrájkoknak, a polgári engedetlenségi akcióknak kell elérni, hogy bizonyos lépéseket még a jelenlegi parlament megtegyen: például: 1. A Számalmány helyébe visszaállítani a régi Alkotmány 2010. márciusi állapotát. 2.Visszaállítani a választójogi törvényt a régi választókerületekkel (Még egy darabig ki kell bírni a nagylétszámú parlamentet.) 3. A parlament oszlassa föl magát, a köztársasági elnök írja ki a választásokat. 4. A parlament bízzon meg átmeneti szakértői kormányt. (“Felelős Magyar Kormányt Pest-Budán!”) Fel lehet sorolni egy pontban a fontosabb eltörlendő törvényeket (sajtó, egyházügyi, stb.) de ezzel ráér a következő parlament elbíbelődni. Egyértelmű pl., hogy új Alkotmánybíróságot kell választani, arra érdemes szakemberekből, de ez megint a program része, addig azonnali követelés lehet, hogy “A Szánalmánybíróság függessze fel tevékenységét”. Egy példa, hogy hogyan képzelem a 12 pont további felépítését: Személy szerint nagyon egyetértenék azzal, ha az eddigi képviselők nem indulhatnának a választáson, de ez nem vallana demokratikus gondolkodásra, ezért nem javaslom. Döntsenek a választók. Helyette a kampányt tenném átlátszóvá az egyenlő, titkos és szabad választások címszó alatt, valahogy úgy, hogy minden jelölt azonos média-lehetőséget kapjon, utcai magánplakátolás kizárva, mindenki csak közös tablókon, és központilag kibocsájtott nyomtatott és elektronikus felületen szerepelhetne, mindig együtt, véletlenszerű sorrendben. Ha mindenki kötelezően megszólal, kiderül, kik a kretének. pl. Kötelező kérdéssorra kell válaszolniuk, mit gondolnak lényeges társadalmi kérdésekről (nemzetiség, oktatás, közteherviselés, önkormányzatiság, közbiztonság, államháztartás, szövetségi politika, általános tájékozottság, stb.) A kopogtatócédulák kiküldése a kéthetes
    előkampány után történne. Ezt a szabályrendszert szépen kidolgozzuk előre, elnevezzük mondjuk “gyermekszekérnek”, nyilvánosságra hozzuk, népszerűsítjük, a 12 pontban pedig, mint követelést fogalmazzuk meg: “Követeljük a szabad választások “Gyermekszekér” alapján történő megtartását.” Valahogy így gondolom hierarchizálni a mondandónkat, hogy beleférjünk a keretekbe. Ne felejtsük el, hogy a sarokba szorított egér egy oroszlán bátorságával harcol, és fogai is hegyesek. Az ellenfélnek biztosítani kell a menekülési esélyt, hogy tárgyalóasztalhoz lehessen kényszeríteni. A vagyonelkobzások, börtönbüntetések, felnégyelések, autodafék (ez önműködő féktúlmelegedés-gátló szerkezetet jelent) és hasonlók széleskörű kilátásba helyezése csökkenti az erőszakmentes megoldás esélyét. Azt kell látniuk, hogy elég orbánt beáldozniuk, és megúszták. Be fogják áldozni. Ha volna gerincük, nem álltak volna mögé. Másik orbán meg hirtelen nem születik, de, hogy ne is születhessen, azt a társadalmi megegyezésnek kell szavatolnia a jövőre nézve. Abszolút biztosíték nincs, abszolút jogi garancia nincs, de rendbe kell tenni a pártfinanszírozást, vissza kell állítani a politika hitelességét, ezt pedig csak hiteles emberekkel lehet elérni. Szépen fokozatosan, “vért izzadva, éjt nappallá téve”, ahogy egykori főnököm fogalmazta.
    Végül egy kevéssé komoly hasonlat: Amikor megnyílt a New York Kávéház, a kulcsát ünnepélyesen a Dunába dobták, ezzel demonstrálva, hogy soha nem lesz bezárva. Az (igazi) Alkotmány egyik pontjaként el kellene fogadni, hogy az Alkotmány semmilyen módon tovább nem módosítható. A 4/5, meg 9/10 nem elég biztosíték, ha a következő parlament színfideSSes összetételére gondolok, amennyiben a saját szabályaik szerint folyik a választás. Bocs, hogy hosszúkásan fogalmaztam.

   • szendam szerint:

    Kedves emigrant!
    1.) Véleményem szerint nem szabad futni hagyni egyiket sem, még akkor sem, ha az egerek harapni akarnak. Szerinted lesz itt ebben z országban olyan katona, rendőr kik látva a felkelt tömegett, engedelmeskednének azoknak, akik őket is megsarcolták, jogfosztották, lealázták?
    2.) Futni hagyni azért nem szabad, mert egyrészt ez egy nyílt és tevőleges, ráadásul sikeres összesküvés volt a “demokratikus államrend megdöntésére”, ami pedig nemcsak esküszegéssel (képviselői és miniszterelnöki/miniszteri eskü még 2010.-ben!!!) valósult meg, hanem dokumentálható, tehát bizonyítható tevékenységgel is. Ha hagyjuk, hogy ezt megússzák: teljes mértékben rászolgálunk a “Következmények Nélküli Ország” dicső címére, s egyúttal menlevelet adunk a későbbi próbálkozóknak is!
    3.) Az összeesküvés és az esküszegés (tehát a Haza- és Népárulás) bűntettéért persze különböző penitenciákat szabnék ki attól függően, hogy ki mennyire “együttműködő”! … azaz a gyáva patkányok csak mártsák be nyugodtan a Főpatkányokat, osztán összezárás után harapják egymást halálra! … De félre a tréfát: a maffia-bűnök feltárása során az ún. “pentito”-khoz hasonló menlevelet adnék nekik!
    4.) Amennyiben az Alkotmány ügyében az “amerikai mintá”-ra gondoltál, akkor egyetértek! Határozzuk meg egy-két tucatnyi paragrafusban az alapvető jogokat, osztán azokat legfeljebb kiegészíteni lehessen, de visszavonni nem! … még a kiegészítést is csupán két ciklus paralmentjének megfelelő és egybehangzó szavazataival, meg egy megerősítő népszavazással! Így már rendben mehetne a dolog!
    A többit majd később!
    Üdv! szendam

   • Fehér Klára szerint:

    Kedves “bonhomme!

    A 4. ponttal van egy kis bajom. Ha az állam finanszírozza az egyházakat, akkor igenis joga van beleszólni! Ellenben ha a hívek tartják el az egyházukat, akkor felőlem azt csinálnak amit akarnak, illetve ami minden civil társaságnak megengedett! A közismert bűnőzöket, mint pl. Mayer Mihály pécsi megyés püspököt pedig ne dugdossák, hanem kapja meg amit minden tolvaj megkap…

   • bonhomme szerint:

    Wolffie, emigrant, Fehér Klára, mindenki,
    látom, sikerült egy jó nagy követ belehajítanom a langyos tóba. 🙂
    De ahogy utaltam is rá, vitaindítónak szántam a tizenkét pontot, nincs kőbe vésve, mint a Tízparancsolat. 😀
    Látom, mindenkinek meg is indult tőle az agya,
    emigrant
    elég alaposan kifejtette, minek és miért kéne benne lenni.
    Nagyon helyes, mindenki írja meg a pontokat, aztán majd konszenzusos alapon összehozunk egy 12 (vagy több) pontos követeléslistát. Ha ragaszkodunk a tradícióhoz, némelyik pont legfeljebb össze lesz vonva (ahogy emigrant is javasolta).
    Logónak el tudnék képzelni kék alapon (ami az Unió zászlajának színe), vagy zöld alapon (ami ugyan az iszlámban a próféta színe, de egyben a remény színe is) egy pár fehér kezet (Tiszta Kezek), vagy éppenséggel Justitia mérlegét.
    Indulónak valami olyan pattogós kellene, mint a Marseillase. Ha gondoljátok, átírhatom, de lehet új, eredeti indulónk is, pár kulcsszó kell csak, hogy mi legyen benne, mi legyen az alapmotívuma, aztán ihletet merítek némi vörösborból, vagy Házi Adómentesből – szendam legnagyobb örömére. 🙂

   • szendam szerint:

    Keves bonhomme!
    Kezdetnek nem rossz, de számos kifogásom van! Tudomásom szerint itt mi parlamentáris demokráciát szeretnénk (újra) kapni, így pl. a képviselők mentelmi joga szerintem evidencia! Persze csakis “politikai” (pl: becsületsértés, hitelrontás, stb.) és nem “köztörvényes” ügyekben!
    Üdv! szendam

  • asher alexander szerint:

   tortenelmi teny valamirol amit tenyleg a magyaroknak koszonheto!!!
   a pisa-i torony oldalan olvashato egy felirat az 1400-as evekbol amin ez all,;
   -“toldi rofos faszaval pisa tornyat verte,melynek tanulsagaul az meg ma is ferde!!”-

 11. Wolffie szerint:

  Emigrant ma délben írt “esszéje” teljesen jó kiindulási alap szerintem. Minden más tovább gondolkodást javaslom ennek mentén folytassuk.
  “Ha mindenki kötelezően megszólal, kiderül, kik a kretének. pl. Kötelező kérdéssorra kell válaszolniuk, mit gondolnak lényeges társadalmi kérdésekről (nemzetiség, oktatás, közteherviselés, önkormányzatiság, közbiztonság, államháztartás, szövetségi politika, általános tájékozottság, stb.)” Ez különösen jó ötlet! Támogatom!

 12. chackal85 szerint:

  Átmásolom az AN-ről.

  “Rakerdezo!
  Benne vagyok! Igaz én csak egy egyszerű melós vagyok, nem vagyok politikus, csak érzésből politizálok, de itt (és egy pár válogatott fórumon) minden cikket és hozzászólást elolvasok.
  Fogalmazunk meg közösen az új 12. Pontot.
  1. Orbán Viktor és kormánya, beépített talpnyalói azonnal mondjanak le. A személyes, családi vagyonukat, üzletfeleik vagyonát azonnal befagyasztani. Eszement törvényeiket azzonal hatályon kívül helyezni.
  Orbán Viktornak és társainak pedig egy független bíróság előtt elszámolni a nemzet vagyonával és hazaárulás vádjával szembenézni.
  Első pontnak kicsit hosszú, de talán jó lesz.
  Második pont valaki?”

  Én is itt vagyok.

 13. bonhomme szerint:

  Na, itt az induló bétaverziója.
  Jó anyag a Marseillase, nem sokat kellett-lehetett hozzányúlni; kétszáz év távlatából is csak úgy süt.
  Döntsétek el, megfelel-e. Ha nem, még mindig lehet másikat írni.

  Magyar Marseillase

  Előre ország népe, harcra
  Ma diadal vár, hív hazánk!
  Ellenünk tört a kény uralma, (Orvul tört ránk egy párt uralma,)
  Romba döntötte szép hazánk,
  Romba döntötte békés hazánk.
  Halljátok? Már retteg a zsarnok,
  Őrség vigyázza otthonát,
  Nem tisztel népet, sem hazát,
  Esküjét megszegte az akarnok,

  Hajrá, egységbe hát!
  Ma harcra hív hazád!
  Csak jöjj, csak jöjj, döntsük meg hát
  Vad őrült uralmát!
  Egységbe hát!

  Nem ül a zsarnok kénye rajtunk,
  pokolra mind, a hitszegőt!
  Boldog országot vív a harcunk,
  Boldog országban a jövőt,
  Boldog országban a szebb jövőt!
  Most hogy ha kell, mind összezárunk,
  És ha pár gyáva félreáll,
  Lesz elég majd, ki sorba áll,
  Ellened, zord önkény úgy csatázunk!

  Hajrá, egységbe hát!
  Ma harcra hív hazád!
  Csak jöjj, csak jöjj, döntsük meg hát
  Vad őrült uralmát!
  Egységbe hát!

  Érintsd a lelkünk, ősi nagyság,
  Győzünk majd minden ellenen!
  Szállj közénk drága szent szabadság,
  S miénk lesz majd a győzelem,
  Teljes lesz majdan a győzelem!
  Honlapunkon írd oldalunkra
  Írd fel nemzetünk jelszavát,
  Hadd terjedjen kibertéren át:
  “Győz a Eszme, győz a nép uralma”!

  Hajrá, egységbe hát!
  Ma harcra hív hazád!
  Csak jöjj, csak jöjj, döntsük meg hát
  Vad őrült uralmát!
  Egységbe hát!


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s