No comment 28.

Az alábbi jegyzet – amely a nepszava.hu mai kiadásában jelent meg – utánközlésével a szerző, Veress Jenő abszolut tisztességes és méltányolható kérésének teszek eleget! Egyébként: no comment!

Magyar Marseillaise

Végre ki kellene mondania valakinek, hogy Magyarország (néhai Köztárság) vezetője beteg ember!
Nem kólika kínozza vagy csuklórákban szenved, hanem valami másban. Ami csak neki nem fáj.

A régi vicc szerint a szenilitásnak három fokozata van. Az első, amikor az ember kezdi észrevenni, hogy esze már nem a régi… A második, amikor ezt már mások is észreveszik. A harmadik, amikor már csak mások veszik észre… (Van ennek egy negyedik kiegészítése – a magyar változat -, amikor a slepp semmit nem hajlandó észrevenni, csak a király új ruháját dicséri.)

Törvényben lenne célszerű rögzíteni továbbá, hogy – mint épeszű országokban szokásos – a kormányfő rendszeres egészségügyi vizsgálata, fizikai és mentális állapota közérdekű adat.

Egy beteg ember nagyon okos tanácsadókkal élete végéig titokban tarthatja állapotát, főként, ha a nagyon okos tanácsadók előle is eltitkolják. És eltitkolják, mert egy roggyant vezető mellett sokkal többet lehet lopni, mint egy éleseszű közelében.

Mert mekkora ötlet volt például országos pánikot csinálni az elsősegélykészletek ollóinak, és leukoplasztjainak szavatosságából. (Némi célzott agyonbírságolással megfejelve.) A megfélemlített lakosság erre felvásárolta a teljes raktárkészletet. Most – mert degesz a buksza, és üresek a raktárak – bejelentik, hogy már nem lesz kötelező a doboz…

És ilyen trükkből – tudjuk – ezer van.
Csakhogy! És itt érdemes figyelnie a kormányoldalnak. Mert a pici parázsból lesznek a perzselő tüzek.

Februárban ünnepeltük Göncz Árpád ex-államfő 90. születésnapját. Erre az alkalomra egy maroknyi csapat szerenádot adott. Verdi Nabuccójának Szabadság kórusa szívbemarkoló dallamára Fábri Péter lélekbemarkoló szöveget írt. (Mielőtt folytatnám, álljon itt a költemény. Aki ismeri a dallamot, az egésznek a torokszorító ívét is érzi. Aki nem, nézze meg:  http://www.noltv.hu/video/4163.html )

Szállj az égen, és szólj lent a tájon, / szállj az Értől a tág óceánig; / mint, ha sas száll és széttárja szárnyát, / száll a szó: éljen a köztársaság! / Száll a Kékes, a Kőrös vidékén, / száll az Alföldön, száll a Moszkva téren, / édes, szép föld, te szélfútta síkság, / lesz itt még, lesz itt köztársaság! / Árpád országa, szélfútta tájék, / ez a kis föld, hol komp jár a múltba! / És a múlt fogva tart, kába álom – / Ugye, lesz még itt köztársaság?! / Szinte ránk hull a rég-voltak árnya, / mintha szűk térben bénultan állnánk, / nézd csak, nézd, fent az / égen egy szó száll: / lesz itt még, lesz itt köztársaság, / lesz itt köztársaság újra még, / lesz itt köztársaság újra még, / lesz itt köztársaság!

Ez a csodálatos dal most újra szárnyra kelt az országban, ahol sokan reménykednek még egy Köztársaságban, tízezrek küldik el egymásnak. Fábri Péter talán maga sem gondolta, hogy a magyar Marseillaise-t írta meg. Pedig alighanem így van. Fogalmam sincs persze, hogy a hazai Bastille a Cinege utcában vagy Felcsúton vagy máshol áll. Hogy más párhuzamokat most ne is említsek!

Tanuljuk meg, küldjük tovább hát minél többen, mert reményt ad, és tán hamarosan sokunkak kell énekelnünk a demokrácia új himnuszát. És épp a neki tisztelgő dal révén, jelképesen Göncz Árpád ismét A Köztársaság elnöke lehet.

Veress Jenő veressj@nepszava.hu /

6 hozzászólás on “No comment 28.”

 1. Wolffie szerint:

  Sziasztok!
  Van youtube linkje is dalszöveggel, stúdió felvétellel, meg minden extrával tuningolva.
  Íme: http://youtu.be/vhkkSw5RkgQ
  Terjesszétek!
  Mellesleg, nagyon szeretem Verdit..:-)
  Wolffie

  • szendam szerint:

   Kedves Wolffie!
   Bár én nagyon szeretem a komolyzenét, de az operák valahogy nem “jönnek be” nekem!
   Ennek ellenére a linked alatt talát “dolog” nagyon jó volt!
   Üdv! szendam

   • Wolffie szerint:

    Kedves Szendam!
    Nagyon tetszik nekem ez a zene, és nem pusztán a dallama miatt. Hanem a mondanivalója miatt, és amiatt, hogy egy maroknyi lelkes ember már akkor érezte, tudta, hogy mi kell Magyarországnak. Azt már nem is említve, hogy eszükbe jutott az első és az utolsó igazi Köztársasági Elnök személye. Nagyra becsülöm Elnök urat mindazért amit és ahogyan tett, és önmagáért az emberért, mert magas méltósága ellenére is ember tudott maradni.
    Szóval ennyit megérdemel. Feltettem az AN-re is, hadd vigyék hírét az új Magyar Marseillaisenek.:-)
    Mellesleg a zenét nagyon szeretem. Mindenféle zenét!:-) De Verdi Nabucco operáját különösen. Ez volt ugyanis az első, amit hallottam még annó nagymamám zenelejátszóján.:-)
    Itt az eredeti: http://youtu.be/D6JN0l7A_mE
    Szerintem gyönyörű zene…:-)
    Üdv,
    Wolffie

 2. asher alexander szerint:

  ahitott jovokep!!latomas csupan?vagy az eg ugy tesz hogy ugy is legyen?!
  latomas-(pedig se ittam-se szivtam)-,;
  mint a himszarvas kit seggenkurt az armany,fut bujdokol viktor a erdoiben arvan!!

  • Wolffie szerint:

   Kedves Asher!
   Az utolsó sor különösen jól sikerült..:-)
   Wolffie

   • asher alexander szerint:

    jujj most elpirultam!!
    igyekszem ugye lepest tartani a korral!!
    ———————————————————————
    latjatuc feleim sumutkkel mik vogymuk is por se homu se vogymuk mer az orbanduvad mia,se marada nekunk se por se homu,mer hajta minket az duvad izzadasban vala kelestul az napestvelig,szakadas nelkul…!!
    Ujmagyar Mariasiralom!


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s