Kinyílott az Ibolya

‘Több ember ellen elkövetett emberölésre való felbújtás’ háborús bűntettének gyanújával vette őrizetbe tegnap reggel Biszku Bélát a Budapesti Nyomozó Ügyészség: az egykori belügyminisztert az 1956-os forradalmat követő megtorlással kapcsolatban két sortűzzel hozták összefüggésbe.” – adta hírül ma a nepszava.hu. Végre! … Végre?

 Kevés embernek adatik meg, hogy kétszer vonuljon be a történelembe. Egyszer a “munkásmozgalmi“-ba, mint hős és rendteremtő, az ellenforradalmat letörő belügyminiszter, egyszer pedig az “újmagyar polgári“-ba, mint háborús bűntettekre felbújtó. Biszku Bélának azonban ez sikerült sőt még az is, hogy 91 esztendős korára Magyarország Második Legfőbb Közellensége legyen … közvetlenül az IMF után! (Az EU besorolása egyelőre vitatott, ugyanis meg köll várni, hogy még mennyi eurót tud lenyúlni tőle a Nemzeti Köz(g)ép Kormánya!). A pártállmi ex-belügyminisztert – aki ugyan tegnap nem tett vallomást, de tagadva az ellene felhozottakat panasszal élt a gyanúsítás okán – végül lakhelyelhagyási tilalommal súlytotta az ügyben eljáró Budai Központi Kerületi Bíróság.

                     

Azt, hogy ki is ez a Biszku Béla, az idősebbeknek nem köll elmagyaráznom. Az ifjabbak és tájékozatlanabbak kedvéérét azonban ismertetném életrajzának néhány, az üggyel szorosabban összefüggő részletével. A hapsi a II. Világháborút követő magyar, pártállami diktatúra keményvonalasainak egyik “ultrája” volt. Az ’56-os Forradalom idején, mint a Budapest XIII. kerületi pártbizottság titkára ottani párttagokból és munkásokból fegyveres alakulatot toborzott a felkelők ellen. A Forradalom leverése után előbb megbízott (1957. március 1.), majd az MSZMP és a Kádár kormány megalakulása (1957. május 9.) kinevezett belügyminiszterként irányította közvetlenül a leszámolásokat. Mint Münnich Ferenc megbízható híve azonban 1962-ben Kádár enyhülő politikája ellen fordult, minek következtében kegyvesztett lett (1962. szeptember 27.), félreállították sőt, 1978-ban nyugdíjazták is, s azóta tényleges közéleti tevékenységet semmilyen formában nem folytatott. Biszku legközelebb akkor került reflektorfénybe, mikor a mandiner.hu két bloggere által róla (és vele) készített dokumentumfilmet bemutatták (2010.), s mind ebben, mind a Duna TV  2010. aug. 4.-i “Közbeszéd” című műsorában a legteljesebb érzéketlenséget tanúsított az ’56-ot követő leszámolásokkal kapcsolatban, s kijelentette, hogy nem bánt meg semmit. Emiatt két nappal később egy jobbikos (!!!) “politikus” a “nemzetiszocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyílvános tagadása” (holló a hollónak?! – hahaha!) miatt feljelentést tett ellene, melyből 2011. január 27.-én vádemelés is lett, de a bíróság az eljárást (a törvényhely vélt alkotmányellenessége okán) alig egy hónappal később felfüggesztette. Egy másik feljelentő (Gellért Ádám, jogász), aki “emberiesség elleni bűncselekmények” okán kezdeményezett volna eljárást (2011. okt.) még eddig sem jutott: úgy a Fővárosi, mint a Legfőbb Ügyészség megtagadta a nyomozást. No ehhez képest tegnap (2012. szeptember 10.), ugyanezen Fővárosi Főügyészség, immáron “háborús bűncselekményekre való felbújtás” miatt kezdeményezett “elfogást”.

Az “esemény” okán összehívott sajtótájékoztatón Ibolya Tibor, megbízott főügyész kijelentette, hogy bár számos egyéb bűncselekmény gyanúja is felmerült Biszkuval szemben, azonban ezekből mindössze a Nyugati pályaudvarnál 1956. december 6-án öt ember életét kioltó, valamint a december 8-án Salgótarjánban 46 halálos áldozatot követelő sortüzekről bizonyíthatóak egyértelműen, hogy azok “részben (!) Biszku döntésein alapultak“. Szerinte azonban már ezekért is életfogytiglani börtönbüntetést kaphat a gyanúsított.

Számomra egyetlen percig nem kétséges, hogy Biszku Béla komoly bűntetteket követett el a magyar nép (ha tetszik: az emberiesség) ellen ráadásul úgy, hogy ezeket – saját bevallása szerint – nem is bánta meg. A korabeli magyar törvények szerint emberek százait “segítette” bitófa alá, ezreit börtönbe. Büntetést érdemel tehát, akárcsak a kutyakorbácsos Csatáry, aki személyesen kínzott és alázott meg emberek százait, s a korabeli magyar törvények szerint mintegy 15 ezer, zsidónak minősülő embertársát őriztette és vagoníroztatta be (embertelen körülmények közepette) a kassai gettó parancsnokaként, hogy azok aztán elképesztően embertelen módon halálukat leljék Auschwitzban. A két ügy között tehát “csak” az áldozatok “létszáma”, az elkövetési mód és a személyes brutalitás tehet különbséget … meg talán az is, hogy a Biszku-esetben nem áll meg a “háborús bűncselekmény”, míg a Csatáry-esteben az “emberiesség elleni” IS!

Mindezek fényében lenne néhány kérdésem Ibolya, megbízott fővárosi főügyészhez (ha már a hivatásos sajtó ezekről nyílvánvalóan megfeledkezett!):

 • Hogyan lehet dokumentálni, bizonyítani a két, 1956. decemberi sortűzben Biszku érintettségét, amikor ő csupán 1957. márc. 1.-től lett megbízott belügyminiszter?
 • Nem tévesztik őt össze a Karhatalmistákat (“Pufajkások“) addigra megszervező és parancsnokló, de 1967-ben méltán a Pokolra jutott Münnich Ferenccel (aki “mellesleg” még NKVD-ezredes is volt!)?
 • Miért nevezte Ön Biszku tegnapi úgymond elfogását “a rendszerváltás utáni magyar büntető igazságszolgáltatás jelentős mérföldkövének“, amikor arra már esztendők óta lehetőségük lett volna, csak akkor simán megtagadták a nyomozást?
 • Milyen újabb bizonyítékok, avagy újabb “szempontok” merültek fel azóta?
 • Minek köszönhető az, hogy míg Biszku őrizetbe vételét egészségesen kinyílt, vidáman virító ibolya-ábrázattal jelentette be nagy csinnadratta közepette, addig Csatáry elfogásáról mindössze egy savanyúpofás, száraz közleményre tellett Öntől?

Tudom én, hogy ezek a kérdések teljesen fölöslegesek. Aki tud és akar is gondolkodni, annak már a fejében vannak a válaszok. Ez az egész, Biszku kárára (de általa azért megérdemelten!) rendezett autodafé tulajdonképpen nem más, mint figyelemelterelés. Figyelemelterelés arról, hogy Orbán Viktor Baltazár a Bakui Becsületbörzén eltőzsdézte Magyarország erkölcsi részvényeit. Hogy ugyanezen pasas IMF-levelet hamisított, s gyáva módon a Valutaalap számlájára hazudta rá a saját, tervezett, további népnyúzó intézkedéseit. Figyelemelterelés arról, hogy a Pártügyészség eleddig minden “elszámoltatási” vádiratát elcseszte: Gyurcsánytól kezdve, Hunvaldon, Molnáron és Szabón át egészen Hagyóig. Ámde most elővettek a molyzsákból egy vén, orthodox komcsi bűnöst, akinek tetemét majd ki lehet szögezni a sikítóan üres “Dicsőségtáblá“-ra!

Bár, ahogyan a jelenlegi Pártállam “büntető igazságszolgáltatás”-ának szakmai “kvalitásait” ismerem: két éven belül Biszkunak fogunk kártérítést fizetni, a most virító Ibolya pedig megy a “komposzt”-ba!

… és ezt …

szendamondja!


4 hozzászólás on “Kinyílott az Ibolya”

 1. emigrant szerint:

  Kedves Szendam!
  Sokáig gondolkoztam, mi az a kellemetlen érzés, ami engem ezzel a Biszku üggyel kapcsolatban eltölt. Aztán rájöttem, én ettől az egésztől viszolygok. (Biszkutól is viszolygok.) Eltérően attól az általános emóciótól, amit az orbánrendszerrel kapcsolatban egyébként érzek, mert az a hányinger. Most csak viszolygok. Talán azért, mert visszatetszőnek találom, amikor egy diktatúra tárja fel a másik diktatúra bűneit. Vajon elegendő erkölcsi alap-e a bosszúszomj, vagy erkölcsös dolog-e az emberek bosszúszomjára apellálni, ahelyett, hogy az igazságszomjukat csillapítanánk. Utóbbi nem az igazságszolgáltatás, hanem a történészek és valamennyiünk feladata. Egyébként egyetértek veled abban, hogy ez most – sok egyébbel együtt – figyelemelterelés. “Az ország kirablása és szakadékba kormányzása a munkálatok alatt zavartalanul folyik!”
  Üdv: emigrant
  Szolg.közlemény: Ennél a cégnél mindig van felvétel, mert a munka sok és nehéz. Ha beajánllak, még jutalmat is kapok érte. Netto 900-1000 között lehet keresni. De ilyet találsz közelebb is. emigrant

 2. gondolkodo szerint:

  Nézzük csak logikusan!
  Emberiesség elleni bűncselekményt “békeidőben” is el lehet követni, példa rá az elmúlt, valamivel több, mint 2 év.
  Emberek millióit a megélhetési szintre, vagy az alá!
  Az én felfogásom szerint viszont “háborús bűncselekmény” csak és kizárólag háborúban valósulhat meg.
  Amennyiben ez így van – eltekintve attól, hogy a háború önmagában is bűntett! – az 56′-os esményeket forradalom/ellenforradalomról polgárháborúvá kell átminősíteni! (Véleményem szerint – éltem már akkor, eszemet is tudtam – közel voltunk hozzá.)
  Ha viszont ezt tesszük, a sok “forradalmár”-ból mi lesz?
  Mi lesz Mariska néniből, aki 17 évesen szült, gyerekét “államiba” adta, majd egy év múlva forradalmi tevékenysége a kiürült fegyverek újratöltése volt? (Ezt ő mondá!)
  Ha annyi “forradalmár” lett volna akkor, ahányan most (jól) megélnek belőle, sem Kádár éra (Biszkuval), sem Nagy Imre újratemetése nem lehetett volna!
  (Tudom, a “volna” nem történelmi kategória, de most ez jutott eszembe…)
  Nem a rendszer megdöntése, hanem Rákosi megbuktatása volt a cél! Emlékeztetőül: Nagy Imre rádió-szózatában a Magyar Népköztársaság (sic!) megmentésére szólította fel nyugatot.
  .
  Nem menteni/mentegetni akarom Biszkut! – nem célom és nem fűződik hozzá érdekem.
  .
  Amolyan bosszú és “benyalás” a Jobbiknak szagot érzek, ami kizárja az érzelemmentes igazságszolgáltatást..
  .
  Melyik a magyar ABC legfontosabb betűje?
  Az “i”. Az választja el az igazságot a gazságtól!

  • Wolffie szerint:

   Szervusztok!
   Azt gondolom a legtöbb, amit most ehhez a cikkhez, és az eddigi kommentekhez hozzá lehet tennem az, hogy…..
   Egyetértek!
   Üdv,
   Wolffie

 3. […] Az “Elnök” által jegyzett AB-határozatra hivatkozó “Tudhassuki” pedig onnan ismeretes, hogy szerinte “nem bizonyítható” (nem a fenét nem!) a kassai gettóparancsnok, a kutyakorbácsos Csatáry bűnei, ezért osztán ez az Állat szerinte bűntelen, ámde a vénhülye Biszku Béla tavaly szeptemberben simán őrizetbe vehető volt, lévén ő “összefüggésbe hozható” egyes ’56-os megtorlásokkal! (esetleírás itt!). […]


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s