Kutyahűség vs. lelkiismeret

Egy idős, természetgyógyász barátom szerint mindenkinek van lelkiismerete, még a legelvetemültebbeknek is. Utóbbi mértéke egyenesen arányos azzal, mennyire nyomja el magában valaki a “Belső Hang“-ot, s minél inkább ezt teszi, annál hamarabb és annál súlyosabb betegségre számíthat.

Mindez onnan jutott az eszembe, hogy a 168ora.hu tegnap este közzé tett egy interjúrészletet, melyben dr. Sándor Zsuzsa, a Fővárosi Bíróság volt tanácsvezető bírája, a “túlkoros” ítészek kényszer-nyugdíjaztatásának ügyéről beszél. A “kiorbanizált” bírónő nem csak arról a jogi nonszenszről mondja el lesújtó véleményét, hogy egy hatályos alkotmánybírói döntést úgy az államfő, mint a miniszterelnök nem átall nyíltan negligálni, de azokról a magas beosztású személyekről is, akik esküjüket és az alapvető jogelveket semmibe véve, hajlandóak tevőlegesen is kiszolgálni ezt az abszurd szisztémát. Ezek körébe sorolja az Országos Bírói Hivatal pártkinevezett elnökét (Szájerné, Handó Tünde) sőt, az AB tagjait is!

Dr. Sándor Zsuzsa szerint ugyanis úgy az AB, mint az OBH elnöke ezt az egész ügyet nem jogi, hanem politikai kérdésként kezelték/kezelik. Amikor ugyanis az érintett bírák az AB-döntés alapján felszólították Áder Jánost, hogy “tegye a dolgát és vonja vissza a felmentéseket“, Handó Tündét pedig arra, hogy mint illetékes, gondoskodjon az eredeti állapot visszaállításáról, akkor úgy az államfő, mint Handó  “jogi nonszenszről” kezdett beszélni, s éppen a megsemmisített törvényre (is) hivatkozva(!) tagadta meg az intézkedést. Ezt pedig azért tehették, mert az ügyet szintén politikaiként kezelő Alkotmánybíróság ugyan korrekt döntést hozott a visszamenőleges megsemmisítéssel, de határozatába bele írta azt is, hogy “…a döntés nem érinti a bírák munkaviszonyát“. Ez ugyan nem lett volna kötelessége, de mivel megtette “…ötletet adott a köztársasági elnöknek, hogy ne kelljen azonnal visszaállítania az eredeti állapotot. Különös tekintettel arra, hogy azóta sem történt semmi, pedig Orbán Viktor kijelentette, hogy egy hét alatt megoldják a nyugdíjfeladványt.“. Ez pedig nem más, mint hogy az AB politikai alapon jogi kibúvót adott az alkotmánysértő hatalomnak ahhoz, hogy továbbra is fenntarthassa a megsemmisített jogszabály teremtette állapotot, s megszabadulhasson azon bíráktól, akik számára nemkívánatosak. Utóbbi dr. Sándor szerint abban is tetten érhető, hogy az “…Alkotmánybíróság gondosan ügyelt arra, hogy június 30. után döntsön, amikor a bírák nagy részének felmentése életbe lépett“, ez pedig kísértetiesen hasonlít ahhoz a módszerhez, amikor az AB a közhivatalnokok indoklás nélküli elbocsájtására vonatkozó törvényt “elmeszelte” ugyan, de az ítéletének hatályba lépését két hónappal későbbre tette azaz, lehetőséget biztosított arra, hogy a hatalom egy alkotmányellenes szabályt alkalmas ideig még azért “használhasson”.

Rendkívül szomorú az a kép, amely ezen interjúrészletből elénk tárul. Vajon kiktől és mit tanulhattak “alma mater”-eikben ezek az elvileg jogvégzett, magasan kvalifikált emberek? Vajon miféle történelmi (és jogtörténeti) műveltségük lehet, ha annyit nem tudnak: minden diktatúra legelébb a jogbizonytalanság, tehát az önkény bármikori alkalmazásának lehetővé tételével kezdi? Hogy annyit nem tudnak: ez az önkény – ha már meg van rá a lehetőség – bármikor és bárkivel szemben alkalmazható, így akár azok ellen is, akik azt létre hozni segédkeztek? Amikor a riporter idézi (az egyébként tokától bokáig fideszes és orbanista) dr. Makai Lajos, a Magyar Bírói Egyesület elnökének azon kijelentését, miszerint a szervezet azért nem kelt a jogtalanul kirúgandó bírák védelmére, mert “… az csupán az állomány 10 százalékát érinti“, nekik pedig a többiekkel is törődniük kell (meg egyébként is, “az államnak joga van megállapítani a nyugdíjkorhatárt“), dr. Sándor Zsuzsa megjegyzi:

… amikor a kormány egy önkényes, súlyosan diszkriminatív és semmivel sem indokolható döntéssel gyakorlatilag lefejezi a bíróságokat, akkor elfogadhatatlan aránypárokat felállítani. Ilyenkor erőteljes ellenállásra van szükség. Sokkal többre, mint elismerni az állam jogát a nyugdíjkorhatár megállapításához. Akik most nem álltak ki egységesen a kirúgottak mellett, nem érzékelik, hogy ugyanez bármikor megtörténhet velük is.

Vajon milyen mély lehet az a “pince”, ahová ezek az emberek eldugták a lelkiismeretüket, s ez az elfojtás vajon mikor és milyen súlyos betegséget fog okozni nekik (lásd: természetgyógyász barátom meglátását a “lead“-ben!)? Vajon mit fognak ezek az emberek majd mondani, hogyan fognak az ő segítségükkel jogaiktól megfosztott polgártársaik, kollégáik szemébe nézni azután, hogy a történelem által sokszorosan bizonyított törvényszerűség szerint mindent elsöprő lórúgásban részesül az a segg, melyet ők nyelvükkel igyekeztek ragyogófényesen tartani? Netán azzal a közismert szöveggel fognak védekezni, hogy “Nem volt más választásom, ki voltam szolgáltatva és csak parancsra cselekedtem!“?

Egy régi “rendszervicc” azt szemléltette, hogyan változott a jugoszláv diktátor, Josip Broz “Tito” megítélése a moszkvai “kommunista” birodalmároknál: “Először ‘kutyulimutyuli’, aztán ‘láncoskutya’, végül pedig ‘ebtárs’!“.

Diktatúrákban bármelyik “kutyulimutyuli”-ból, avagy “ebtársból” lehet huszonnégy órán belül “láncoskutya”! Ugye, viktoriánus bírókáim?!

… és ezt …

szendamondja!

Reklámok

23 hozzászólás on “Kutyahűség vs. lelkiismeret”

 1. asher alexander szerint:

  -“nem volt mas valasztasom,csak parancsra cselekedtem”-re kerem felmutatni az “olyan” iranyu irott parancsot!!
  mert “ARRA” csak es kizarolag Irott Parancs letezhetett!!
  a “nem volt mas valasztasom”-ra!!!
  pl,; Dr Munch SS Obersturmfuhrer, Auschwitz-i orvos akik kerek-perec megtagadta a judenrampan a szelelkciokban valo reszvetelt,kituno pelda arra hogy lehetett nemet mondani!!
  Dr Munch-nek haja szala se gorbult az ugy miatt!!

 2. asher alexander szerint:

  tehat,hazugsag es csalo dolog “parancs”-ra hivatkozni tomeggyilkossagok miatt!!

 3. öregszeder szerint:

  Bűnbak gyártásban, felelősség alóli kibúvásban a magyar jobboldal világklasszis. Sőt ezt még azzal is párosítani szokták, hogy aki nyilvánosan beszél az általuk elkövetett hibákról, történelmi és köztörvényes bűnökről az magyar ellenes és nemzetáruló. A fideszesek a karaktergyilkosság tökélyre fejlesztésében újítottak ezen felül még nagyot. De ha nem így lenne, akkor nem működne az uram-bátyám hűbér rendszer.

  • szendam szerint:

   Kedves “szeder”!
   A karaktergyilkolászás pont arra volt jó, hogy eltereljék a figylmet a saját, sokkal méretesebb disznóságaikról. Sajna be is jött!
   Üdv! szendam

 4. Wolffie szerint:

  Lelkiismeret? Rendszerváltás után nagyon hamar kikopott ez a magyar politikai életből. Igaz, rendszerváltáskor nem minden politikus tudta, értette, mi is az a lelkiismeret.
  Tehát min lepődünk meg? Ez egy lelkiismeret nélküli hazudozó rablóbanda!
  Szétzavarni az összeset!

  • szendam szerint:

   Kedves Wolffie!
   Igen, azok. Legalább is az elmúlt 22 esztenő alatt ilyen alakokra cserélődött ki a már eredetileg sem túlzottan “daliás” társaság! … mi meg szépen megválasztottuk EZEKET, ciklusról ciklusra egyre többet! 😦
   Üdv! szendam

 5. ??? szerint:

  Én is verselek egy kicsit, ha lehet:

  Isten áldd meg a Fideszt, több ésszel, gerinccel,
  Nyújtsd feléje öklödet, ha küzd nemzetével.
  Gyűlölet kit régen tép, hozz rá szűk esztendőt,
  Mielőtt eljátszaná ez a párt, a múltat és jövendőt.

 6. bonhomme szerint:

  OK, fiúk, lazítsatok! Itt az új bonhomme-szösszenet!

  Ha én bárki lennék

  Ha én Viktor volnék, mindig csak drogoznék,
  A való világtól totál elszakadnék.
  És ha egyszer bárki engem megkokizna,
  Meglepetéstől a szemem tágra nyílna.

  Ha én Führer volnék, népszerűtlen lennék,
  Az egész világon páriává válnék,
  Üres tekintettel átnéznének rajtam,
  Diplomáciából már megint megbuktam.

  Ha én Kövér volnék, csak bajuszra gyúrnék,
  A volt elvtársakkal büdös bunkó lennék.
  És ha a suttyóság már annyira fájna,
  Kampányolni mennék Transylvániába.

  Ha én Tompi volnék, picsaszájú lennék,
  Twitteren, írásban bárkit lefaszoznék,
  Az sem lenne jobb, ha kinyitnám a pofám,
  Kuplerájvizitből írtam a diplomám.

  Ha én Lázár lennék, rögtön feltámadnék,
  Még a WC-re is Audival járnék,
  Néhány milliárdért örömmel mutyiznék,
  Naponta akár száz indítványt beadnék.

  Ha én Semjén volnék, mindig imádkoznék,
  Fagyott kutyaszarnál is keresztet vetnék,
  Védett madarakra ráfognám a puskám,
  Mem tudom, ha látna, mit szólna apuskám.

  Ha én Nyerges volnék, oligarcha lennék,
  Simicskával párban közpénzeket nyúlnék,
  Ezermilliárdok átfolynának rajtam,
  Akkor lennék boldog, ha mindent elloptam.

  Ha én Gárda volnék, mindig masíroznék,
  Árpádsávos zászlót fennen lobogtatnék,
  S ha be lennék tiltva, magasról leszarnám,
  Úgyis fasizmus van, megvéd majd a gazdám.

  Ha én tapló lennék, fideSS-re szavaznék,
  Bármit hazudnának, én mindent elhinnék,
  És aki ellentmond, lekommunistázom,
  Mert Viktornál nincs jobb az egész világon.

  • bonhomme szerint:

   Ááá! Pótversszak, mondjuk a Semjénről szóló utánra:

   Ha én Gabi volnék, SelmeCziki lennék,
   Szoláriumbarnán bármit elhazudnék,
   És ha az ellenzék lódításon kapna,
   Ott a kiflim csücske, azt is bekaphatja.

  • bonhomme szerint:

   (és végül a Führer konklúziója) -> in vino (rosso) veritas 🙂

   Ha én döglött volnék, ártalmatlan lennék,
   Országomban többé rombolni nem tudnék,
   Mindenki jól járna, (ha) kiterítenének,
   Nem lennék ballasztja a bitókötélnek.

 7. kekec szerint:

  bonhomme szupi, de a ritmus miatt “ha mindent MÁR elloptam”
  és El Tolcsy? Ő sem maradhatna ki!
  Ha Matolcsy lennék, soha sem hazudnék
  csak a tündérmesék világában járnék
  Közben persze megy a gazdaság tropára
  Én pedig tankönyvek fekete lapjára.

  • bonhomme szerint:

   kekec,
   elszámoltad magad, itt egy sor szigorúan 2×6 szótag. Nem fér bele a MÁR, kivéve persze, ha a “ha” amolyan kötőszóként szerepel, mint az eredetiben: “Akkor lennék boldog, ha kifeszitenének..”, ahogy itt a konklúzióban épp ezért zárójelbe is tettem.
   Egyébként köszi, és az Eltolcsys versszakod is jó, még az is lehet, hogy beveszlek társszerzőnek, aztán majd megosztott plecsnit kapuk a rendszer ideológiai bomlasztásáért.
   Különben nem felejtettem el őkelmét, csak megakadtam. Odáig jutottam, hogy:

   Ha én Gyurci lennék, két irányba néznék,
   Unorthodox csodát vizionálgatnék,

   aztán nem tudtam, hogy is fejezzem be. Ez egy kísérleti verzió:

   Mind a két szememnek más lenne reális,
   Egy csepp tündérmese, egy csepp valóság is.

 8. kekec szerint:

  szendam
  Megható ez a harcos kiállás – utólag, amikor már elsüllyedt a fejsze vasa, és már csak a nyél maradt a kezükben. Valahogy nem emlékszem, hogy korábban is ilyesmit írtak volna bírói körökben. No sebaj, jobb későn, mint soha!

 9. kekec szerint:

  bonhomme
  Az utolsót vond vissza. Még belegondolni is rossz: Szent Viktoriuszt faragcsálna belőle rögtön a Semmilyen-Tömjén és csapata.
  GUMISZOBÁBAN MÁR ártalmatlan volnék
  Országomban többé rombolni nem tudnék
  Mindenki jól járna, ha BEGYÓGYSZEREZNÉNEK
  S EMLÉKE SEM VOLNA MÁR A FARY TAL-NEK

  • bonhomme szerint:

   kekec,
   nem rossz, nem rossz, látom, egy bolond százat csinál, szóval jól megindult az agyad miattam 🙂
   Viszont így elveszik a “Ha én” kezdés feelingje. Azzal együtt határozottan jókat írsz (versben is)

  • bonhomme szerint:

   kekec,
   mit szólsz egy ilyen változathoz?

   Ha kezelve volnék, ártalmatlan lennék,
   Országomban többé rombolni nem tudnék,
   Mindenki jól járna, (ha) begyógyszereznének,
   S emléke sem volna már a feritélnek. (fairytale-nek)

 10. istvan fenyves szerint:

  Vörösmarty a jövőbe làtott ˝EGY NEMZET SÜLLYED EL˝

 11. Avi szerint:

  Igazából minden rigmus nélkül egyszerűen kötélrevaló az egész bagázs! Az ország népe pedig megérdemli őket mert tűri és nem fejt ki semmiféle ellenállást.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s