Interjú az Őrülttel!

Bár a szeretve sem tisztelt HungaroEwing állítólag a felcsúti “South Footballfork“-ban töltögeti az akkumulátorait, ismét sikerült időt szakítania egy kis médiaszereplésre …  óránként két Xanax és kétliter Házi Adómentes lenyelése között!

Bár most egy a policity.eu honlapján ma (aug. 13.) megjelent interjút fogok teljes terjedelmében idézni, ennek ellénre mégsem a szokásos “No comment” címet adtam e posztomnak. Azért nem, mert igenis kommentelni, tehát kiírni akarom (magamból) az ezzel kapcsolatos véleményemet, de szükségem van egy bizonyos időre ahhoz, hogy elképesztően magasra ugrott vérnyomásomat és felháborodásomat “közreadható” szintre csillapítsam!

Olvassuk el tehát előbb az inkriminált interjút (szerző: Zaránd Péter)! Aztán a “Szendamondja-minifórum” szokásos Gondolkodói majd jól kikommentelik. Mégosztán pedig én majd alaposan belegyalogolok majd az “Akkutöltő” túlságosan nagyra növekedett orcájába! Ígérem!

… és ezt … szendamondja!

Interjú Orbán Viktorral:

“A kalandozások népe vagyunk”

A miniszterelnök nosztalgiázott egyetemi éveiről, beszélt az elmúlt év kormányzásának nehézségeiről és sikereiről, illetve arról, hogy mi várható a jövőben.

Miért választotta az ELTE-t és miért választotta a jogot?

Kevés fogalmam volt, hogy mit jelent jogásznak lenni, viszont nem voltam elég jó magyarból és történelemből ahhoz, hogy felvegyenek a bölcsészkarra, valamint nem voltam elég jó matematikából és fizikából sem. Egyetlen lehetőségem volt: a jogi kar. Megcéloztam és elértem.

…úgy tudom, a futball is szerepelt a jövőképek között.

Szerettem volna futballista lenni. De olyan kevesen voltak, akik biztattak volna azzal, hogy van elég tehetségem hozzá, hogy beláttam, jobban teszem, ha inkább diplomát szerzek. De ha választhattam volna, akkor nem kétséges, hogy a futballt választom.

Azonban úgy tudni, hogy tanulmányai alatt is folytatta a játékot, az egyetemi bajnokságban is játszott.

Próbálkoztam én, mert ez egy olyan fertőzés, amiből nem lehet kigyógyulni, ha az ember egyszer elkapja, akkor úgy hal meg. A BEAC-ban eltöltöttem egy vagy két évet, nem tartozik a legsikeresebb éveim közé. Nem ment igazán. Viszont nagyon jó emberekkel játszottam együtt; hogy csak egy példát említsek, ott volt Bóka István, aki ma Balatonfüred polgármestere. Ő volt a beállós.

Egyetemi éveire visszaemlékezve, Miniszterelnök úrnak kik voltak a legmeghatározóbb oktatói?

Nekünk akkor szerencsénk volt, mert épp generációváltás zajlott a jogi karon. Akkor készülődött egy fiatal oktatói nemzedék, szervezettek is voltak ráadásul. Például Mezey Barna a jogtörténetnél, aki ma már rektor, ő ehhez a körhöz tartozott. Az alkotmányjogi tanszéken nagy felhozatal volt, ott tanított Stumpf István, Kéri László, Fellegi Tamás és Paczolay Péter is, aki ma az Alkotmánybíróság elnöke. Egy ígéretes, komoly és az akkori viszonyok között bátornak mondható tanári kar volt, amely szakított a hagyományos, nehézkes oktatási felfogással. Nekik mind sokat köszönhetek.

Szabó Máté ombudsman is az oktatói között volt…

Szabó Máté már akkor is olyan volt, mint most. Obskúrus témákkal foglalkozott obskúrus megközelítésekből. Abban az időben obskúrusnak számított a mozgalom, mint probléma. A későbbi szakdolgozatomban sokat használtam az írásaiból, mert ő hozta be a mozgalommal foglalkozó társadalomtudományi gondolkodást Magyarországra. Valamint az akkor itthon még nagyon éretlennek számító zöld ügyekkel is foglalkozott, de már akkor is alig tudta követni a cikázását az ember, most ombudsmanként is nagyjából ez a helyzet.

Az egyetem mellett szakkollégista is volt, ahol további képzéseken is részt vett.

Küzdöttünk azzal a problémával, hogy miközben nagy tekintélyű emberek adtak elő az egyetemen, nem éreztük úgy, hogy az intézmény széles ablakokat nyitna a világra. Miközben oktatóink között nagy személyiségek voltak, az egyetemi élet gyakran belesüllyedt a provincialitásba, ezért egy szakkollégiumot szerveztünk, hogy ablakokat vágjunk a nagyvilágra. Sok energiát fektettünk ebbe. Bizonyos szempontból itt többet tanultam, mint magán az egyetemen.

Meglehetősen sikeresek lettek volt kollégiumi társai. Van köztük házelnök, köztársasági elnök, sikeres vállalkozó. Egy, a Bibóban készült, azóta a világhálón elhíresült videón azonban egy másik kortársa tárgyalási kultúráját méltatja: Gyurcsány Ferencét, aki akkor KISZ-titkár volt.

A nyolcvanas évek második felében a kommunista párthoz hasonlóan a KISZ is szétesőben volt. Mindenki érezte, hogy ennek a szervezetnek nincs jövője. A kérdés csak az volt, hogy abban a világban, ami utána jön, egy párt lesz és egy ifjúsági szervezet, vagy több is. Abban mindenki egyetértett, hogyha egy lesz, az akkor sem a KISZ lesz, és ezt a KISZ-esek is így gondolták, tehát kellő időben átalakították magukat. Ott a szervezői és helyzetfelmérő képességével, a teendők logikus számbavételének képességével kitűnt közülük a szóban forgó úriember. Daliás idők voltak, éles karaktereket igényeltek, a többiek sem voltak éppen buták, de puhák voltak. Nem volt bennük elég vér meg csont.

A videóban úgy fogalmazott, hogy az alapvető képességek hiányoznak a többieknél.

Abban a korszakban a bátorság volt a kulcsszó. Nemcsak a személyes cselekvési bátorság, hanem a gondolkodás bátorsága. Egy dolog, hogy valaki okos, másik dolog, hogy azt a képességet, amit okosságnak nevezünk, mire használja, mer-e megfogalmazni új téziseket. Akik változtatni akartak a kommunista időkben, kurázsira volt szükségük.

Az egyetemi szórakozást tekintve Miniszterelnök úrnak milyen emlékei vannak?

Az egyetemi és a szakkollégiumi elfoglaltságok nagyon sok időt vettek el az életünkből, és csak ezen felül maradt valamennyi időnk a szórakozásra. Az egy igényes korszak volt Magyarországon: fantasztikus filmklubok, népzenei és néptánc mozgalmak működtek, még felfelé ívelt az LGT-hez köthető zenészvilág…

A nyolcvanas évek underground vonalát is követte Miniszterelnök úr?

Kevés koncert volt nélkülem. Akkor jött be az avantgárd vonal: a Kontroll Csoport, a Bizottság vagy az Európa Kiadó, a Vágtázó Halottkémek. Látomásos kavalkádban telt az a négy-öt év.

Szakdolgozatán átívelő gondolat a kelet-közép-európai társadalomfejlődés víziója, amely a mai napig meghatározó eleme Miniszterelnök úr retorikájának. Így már több mint húsz évvel a rendszerváltás után mennyire releváns még ez a gondolat, amikor a régió országai minden gazdasági mutató szerint hosszú évek óta jobban teljesítenek Magyarországnál?

Még releváns.

Mindezek ellenére, a válság mégsem erősítette a Visegrádi Négyek együttműködését, sőt 2004 óta folyamatosan gyengült az együttműködés.

Az Európai Unió láthatóan nem ketté fog szakadni, hanem egymástól jól látható módon elkülönülő területekre bomlik majd. Az egyik az államadósságot megfékezni nem tudó államok hanyatló világa, a másik pedig a közép-európai országok felemelkedő világa. Azt gondolom, hogy a közép-európaiaknak érdekük, hogy velük együtt emelkedjünk, semmint puttony legyünk a hátukon. Senki nem fog pénzt adni nekünk a közép-európai országokból, senki nem akarja a bajainkat megoldani helyettünk, de azt mindenki érzi, hogy az unión belül erősebb Közép-Európa egy felzárkózó Magyarországgal, mint egy gyenge Magyarországgal. Ezért mindenkinek önérdeke a lengyelektől a csehekig, hogy Magyarország erősebb legyen.

Kormányzásának egyik mottója, hogy a rendszerváltás óta eltelt húsz év tabutémáit tudják majd megoldani a kétharmadnak köszönhetően. Az alkotmányozás, a kettős állampolgárság, vagy épp a különös gazdasági, pénzpiaci lépéseken túl vannak olyan tabuk, melyek bár a kampányban elhangoztak, de a végrehajtásuk még korántsem igazolt. Ilyen az ügynökkérdés tisztázása.

Az ügynökkérdésben jól haladunk. A problémát az okozza, hogy amikor az ember kikér egy dokumentumot, akkor ki vannak belőle húzva nevek és adatok. Itt csak az a vita áll fönn, hogy az érintettek kitakarás nélkül jussanak-e hozzá az információkhoz. A magyar ügynök-ügy rendezettsége jogi megoldások tekintetében figyelemre méltó Európában.

Az előző néhány hónapban az ellenzéki pártok mégis élesen bírálták kormányát.

Az ellenzék mégsem dicsérhet!

A Nemzeti Emlékezet Bizottság megoldás lehet erre a problémára?

Közel vagyunk megoldáshoz. Én azon az állásponton vagyok, hogy a szabadság mellett érdemes lándzsát törni, tehát mindenki, aki áldozata volt az előző rendszernek, például megfigyelték, az korlátozás nélkül hozzáférhessen az őrá vonatkozó összes információhoz.

A másik komoly hiányosság az elszámoltatás.

Épp egy közelmúltbeli kormányülésen néztük át, hogy hol tartunk: komoly munkát végeztek az ezzel foglalkozók. Számos eljárást indítottak meg, sok eljárás van még folyamatban. Inkább ott lehet az embernek csalódottsága, hogy lassabban haladnak az eljárások, mint azt az ember egészséges jogérzéke előre jelezné.

A napokban mentették fel Gyurcsány Ferencet a vád alól, holott az ő elszámoltatása az egyik kiemelt kampányüzenetük volt.

A magyar alkotmányos rendszerben az ügyészség nem áll kormányzati irányítás alatt, szemben Európa legtöbb országával, ahol az igazságügyi minisztériumon keresztül az ügyészség transzparens módon utasítható. Ha a kormány azt akarná, hogy az ügyészség vádat emeljen, akkor nem tudná elérni, mert az a parlament alá tartozik. Mi csak azért tudunk felelősséget vállalni, hogy felderítsük a tényeket, összegyűjtsük a dokumentumokat, és utána az igazságszolgáltatás rendelkezésére bocsájtsuk.

Budai Gyula munkájával tehát meg van elégedve?

Budai Gyula munkájával egy dolgot kell most még tennünk: egy szép, érthető szerkezetű, áttekinthető könyvben össze kell foglalni, és hozzáférhetővé kell tenni, hogy mindenki lássa, mely ügyek feltárásával foglalkozott a kormány az elmúlt két évben. Azért, hogy tisztán álljunk az Úr és a választók színe előtt: amit lehetett, mi megtettük.

Friss felmérés szerint a 18-29-es korosztály fele mondja ma azt Magyarországon, hogy elhagyná az országot, ha tehetné. Egy másik adat szerint csak tavaly negyven ezren mentek Magyarországról Németországba munkát vállalni. Miniszterelnök úr mivel győzné meg a korosztályomat vagy épp engem, hogy itthon maradjak?

Nem akarnám meggyőzni, hogy ne menjen. Arról akarnám inkább meggyőzni, hogy ha úgy érzi, elég tehetséges, ha úgy érzi, helyt tud állni a versenyben egy idegen anyanyelvű közegben, ha úgy gondolja, van elég tudás a zsebében, hogy el tudja magát tartani, akkor azt mondanám, bátran próbálkozzon, de ne maradjon kinn! A magyar fiatal generációkban századokra visszamenőleg megvan az az ösztön, hogy más kultúrában is kipróbálják magukat. A kalandozások népe vagyunk, és ez igaz a XXI. században is. Ha nem jönnek haza, az a veszteség! De hát mindenkinek egy élete van, és arról neki magának kell döntenie. Itt a kormány csak annyit tehet, hogy világossá teszi: nyugodtan mehet, itthon rendben lesznek a dolgok, itt egy olyan ország várja majd, ahova lesz kedve hazajönni. Menni, bizonyítani, pénzt keresni, okosodni, aztán hazajönni és szolgálni a hazát. Én is elmentem ’89-ben, amikor ösztöndíj lehetőséghez jutottam. Azonnal mentem Oxfordba, hogy tanuljak. Megmértem magam, próbáltam helytállni, hazajöttem, most itt teszem a dolgom, szolgálom a hazát.

Miniszterelnök úr nemrég tett nyilatkozatában azt állította, hogy a tandíjnak ellensége, miközben szeptember elsejétől egy olyan új felsőoktatási rendszer veszi kezdetét, amely a drasztikusan lecsökkentett állami helyek mellett ismeri a tandíj fogalmát. Hogy tudja összeegyeztetni a kijelentését és az új NFTV-t?

Valóban, a tandíjat ellenzem. Azt szeretném, hogy Magyarországon olyan felsőoktatási rendszer működjön, ahol képes legyen minden diák maga állni a tanulási költségét. Mindenki a teljeset. A mostani állapot még nem ilyen, mert ide csak több lépéssel lehet eljutni. A cél egy teljesen új felsőoktatási rendszer kialakítása. Egy önmagát finanszírozni képes felsőoktatási rendszerben gondolkodom, ahol az állam minden egyes magyar diák számára, aki az egyetemek által előírt minimális követelményt képes teljesíteni, biztosítja annak lehetőségét, hogy saját maga finanszírozhassa a tanulását úgy, hogy az a diáknak ne jelentsen vállalhatatlan megterhelést, és az igénybe vett erőforrásokat hosszú lejáratban kelljen majd visszaadnia. A 2 %-os diákhitel 10-30 éves lejárattal olyan gazdasági lehetőség, amelyet csak kevés társadalmi csoport számára tud biztosítani a magyar állam. Az új rendszer elvi alapja a következő: a mérleg egyik serpenyőjében az van, hogy az egész nemzeti közösség érdeke, hogy tehetséges tagjai tanulhassanak, és tudásuk hasznából később az egész közösség részesedhessen. Ezért van a Diákhitel 1 és 2, és ezért kell az állami ösztöndíjasnak bizonyos időt Magyarországon dolgoznia. A mérleg másik serpenyőjében pedig az a társadalmi tény található, hogy aki képzettebb, jobb álláshoz juthat, kevésbé fenyegeti a munkanélküliség, tágabb tér nyílik előtte a felnőtt életben. Az új rendszer lényege a kölcsönös felelősségvállalás, amely az egyén és a közösség között jön létre.

Arról beszélünk, hogy a hallgatók az ötéves képzés után majd milliós tartozással fogják megkezdeni életüket.

Ezt képzése válogatja. Vannak képzések, amelyek olcsóbbak, és vannak drágábbak. Minél drágább egy képzés, annál inkább el kell nyújtani a visszafizetés idejét, és annál hosszabb türelmi időt kell kérni. Valamint arra kell ösztönözni a munkaadókat, hogy amikor felvesznek fiatalokat, akkor váltsák ki őket ebből a diákhitelből. Például azok a jogászok vagy közgazdászok, akik most állami ösztöndíjból nem részesültek, ha az államhoz jönnek munkáért, és elnyerik az állást, akkor az állam azonnal ki fogja váltani őket a diákhiteleikből. Az állami logika mentén működtetett felsőoktatás helyett egy modern, a diákok felelősségére és a munkaadók érdekére alapozó új rendszert próbálunk felépíteni.

Mennyi idő alatt történik majd a teljes átalakítása a felsőoktatási rendszernek?

Szükség lesz hozzá néhány évre. Minél gyorsabb, annál jobb.

Említette a jogász hallgatóknak szánt lehetőséget. Elképzelhető, hogy az idei száz állami férőhelyből jövőre nulla marad?

Ez lett volna helyes már az idén is. Ám az oktatási kormányzat a fokozatosság mellett döntött.

Fotó: Bartha Bálint – Policity


37 hozzászólás on “Interjú az Őrülttel!”

 1. asher alexander szerint:

  a zorban riportot olvasva,-vajon miert azonnal a ,;- Gogol altal irt “Egy Orult Naploja” jut eszembe???

  • szendam szerint:

   Kedves “Asher”!
   Hát talán azért, mert én egy erre utaló címet adtam a posztnak. Aztán meg talán azért, mert elolvastad a Nemzet Közveszélyes Idiótájának össze-vissza beszélő interjúját!
   Egyébként mit szólsz? Van Magyarországon kívül még egy olyan (kultúrállambéli) politikus, akit egy ilyen sajtónyilatkozat után nem a saját pártjának vezetőtársai szólítanak fel azonnali lemondásra?
   Persze egy olyan országban, ahol egy komplett államot bíznak olyanokra, akik még a kavicsot is vagy csak ellopni, vagy csak elrontani képesek, ott semmin nem lehet csodálkozni! Pl. azon sem, hogy egy Matolcsy a gazdasági miniszter, egy csupán középiskolai végzettséggel rendelkező nőszemély (“Zsuzsika”) pedig a nemzetfejlesztési miniszter!
   Üdv! szendam

   • asher alexander szerint:

    hogy mit szolok hozza?
    egy-egy ilyen kiszolas-riport utan itt izraelben a beth h’knesseth-ben-(parlament)-a sajat partja-(legutobb eppen a fideszhez kozeli politikat fojtato kadimah)-kertek fol hogy ugyan huzzon mar el veglegesen a jobubanatospi…ba!!!
    ———————————————————————–
    a kozepiskolai vegzettsegu zsuzsika,meg erosen emlekeztet a ceausescu becses nejere,aki analfabeta luvnya letere lett az allamtudomanyok,es az orvostudomanyok professzora,elsoszamu elvtarsno!!!
    te joooooooooooooooooooooo eeeeeeg!!
    csak nem a zorban is ide tart??!!

 2. Fehér Klára szerint:

  “Kalandozások kora.” Mindig is tetszett nekem ez az eufemizmus, amivel dicső őseink illették kegyetlen és véres rabló hadjárataikat. Ezután a kis kitérő után nézzük a mi kis csuti kalandorunkat. Megejtő volt az az őszinteség amivel bevallotta, hogy az egyetemi éveit permanens részegeskedésben töltötte. Nem meglepő, hogy gyenge volt magyarból és történelemből. Látjuk, tudjuk. Ellenzi a tandíjat, de azt szeretné, ha minden diák a teljes képzését maga fizetné! Uram atyám, hol egy elmegyógyász! Ha egy diák maga fizeti a költségeit, azt mifelénk tandíjnak nevezik…

  • szendam szerint:

   Kedves “Klári”!
   A helyzet az – szerintem – hogy ide már nem csak Orbánnak kell egy elmegyógyász (állítólag egész team működik rajta és esztendők óta Grazban), hanem (és főleg) azoknak, akik még mindíg hithű módon elfogadják pl. azon orbáni kijelentést, amelyet Te is antagóniába állítottál! Közvéleménykutatások szerint még mindíg majd’ 1,1 millióan vannak! Ebbe belegondolva: iszonyú sok pénzbe, meg időbe fog telni, mire “gyógyulás” lesz!
   Üdv! szendam

 3. Fehér Klára szerint:

  Még valami, ami nincs ugyan a cikkben, (nem véletlenül) de egy orbitális nagy hazugság az egészségügyi dolgozók béremelése! Idáig nem szóltam sehol a témához hozzá, vártam, hogy a fiam mit mond. Ez számomra hitelesebb, mint amit Szocska meg a többi szocska mit hazudozik. Tehát: a fiam mentő (nem mentőS, ahogy a tűzoltó sem tűzoltóS) 13 600 forint béremelést kapott. De. A délutános pótlékot elvették, az éjszakai 50%-os pótlékot levették 30%-ra. Felemelték ugyan a közalkalmazotti alapbért, de a pótlékokat a régi alapbér után számolják. Summa summárum: kb. 10 000 forinttal fog kevesebbet keresni. 3 orvosról és 4 nővérről tud aki biztosan elmegy Németországba dolgozni a “béremelés” dacára….

 4. Wolffie szerint:

  Érdekes cikk volt, köszönjük Szendam!
  És igencsak várjuk a véleményed, már ha sikerült lenyomnod a vérnyomásodat..:-)

  • szendam szerint:

   Kedves “Wolffie”!
   Már sikerült “normalizálnom” magamat, s ha lesz időm rá, azonnal neki is fekszem a klaviatúrámnak.
   Ámde a helyzet az, hogy túl sok a kölök (3), ezért osztán időnként dolgoznom is kell!
   Abban azért biztos lehetsz, hogy ezt az egészen elvetemült orbánszöveget nem fogom szó nélkül hagyni!
   Üdv! szendam

 5. gondolkodo szerint:

  “…nem voltam elég jó magyarból és történelemből ahhoz, hogy felvegyenek a bölcsészkarra, valamint nem voltam elég jó matematikából és fizikából sem.”
  Tehát: nem volt elég jó a “mese tárgyakból”, ám a természettudomány is távol állt tőle.
  Szépemlékű középiskolás tanárom kedvenc mondása volt: “Valaki vagy mesélni tud, ezért jó irodalomból és történalamből, vagy pedig tud gondolkodni, az a matematikában, fizikában éli ki magát! Aki egyikben sem jó, jobb ha itthagyja a gimnátiumot, tanul szakmát és hülyegyerek helyett lesz jó szakember belőle!” Viktorkának volt HELYE az észnek, ezért gondolt egy nagyot és beiratkozott a jogi karra, amiről saját szavai: “Kevés fogalmam volt, hogy mit jelent jogásznak lenni…” Olyan helyen múlatta az időt, amiről fogalma sem volt, mi az.
  Hasznos ez az interjú, mert megvilágosítja: nem ért semmihez, ezért, amit csinál, nem tudja jól csinálni, hiszen fogalomhiányban szenved!
  Az egyetem elvégzése után belevetette magát a politikába,tudomásom szerint szakvizsgája nincs, tehát alaptalanul nevezi magát jogásznak, hiszen csak “jogi egyetemet végzett személy!”
  A “káderkölkek rögös útja” az övé.
  Futballista nem lehetett, (ahhoz azért fizikum is kell), A tudomány egyik ágában sem tudott jeleskedni, elvégezte az egyetemet, lett belőle politikus. Olyan, amilyen adottságainak megfelel:
  mivel semmihez sem ért, mindenbe belekotyogó, bizonyításvágytól túlfűtött akarnok.

 6. bonhomme szerint:

  Emmán ühüm!
  Ilyen őszintén felpüffedt arccal ekkorákat hazudni!
  Kedves szendam!
  Egy kis háttérinfo a dolgozatodhoz, bár gyanítom, hogy ezzel most a tengerbe hoztam némi vizet: http://aristotle.5mp.eu/web.php?a=aristotle&o=Zklf6SNpIF

 7. Barina szerint:

  Ezt az interjút nem akarom tovább ragozni, mert nem nekem szólt. Az agyhalottaknak viszont ez is egy igazi csemege, szopják is, mint az anyatejet. Engem meg a hányinger kerülget.

  • gondolkodo szerint:

   De igen, Neked is szól, nekem is szól, mindnnyiunknak szól!
   Ha mindnyájan elhallgatjuk véleményünket és nem hangoztatjuk minden lehetséges fórumon, a “hallgatás beleegyezés!”-nek magyarázza a hatalom. Még a birka is béget, amikor a vágóhídra viszik!
   Azért tartunk most itt, mert a választáskor nagyon sokan nem tudtak/akartak dönteni, ezért a némaságot választották! Ha mindenki él állampolgári jogaival AKKOR, nem tartunk itt MOST!
   Ne várjuk, hogy majd mások megoldják, az agyhalottak és a zombik megoldása itt van.
   Ha regisztrálni kell szavazás előtt, hát regisztráljunk minnél többen, hogy az ellenszavazatok száma megfelelő legyen!
   Mellesleg, megkérdem: ha nem Neked szól, miért kerülget emiatt hányinger?
   Üdv!

 8. szgabi szerint:

  Csak azt nem tudom, miből volt jó? Hogy vették föl a jogra? Oda a legjobbak is alig tudtak bejutni. Tán mégiscsak jó volt abból a besúgás nevű tantárgyból, mer azt tudom még elképzelni, mint követelményt az akkori egyetemen, ha másbú semmibű se vótá jó. NEM?

  • Wolffie szerint:

   Szervusz!
   Ne felejtsd el, hogy a “kedves” papa pártitkár volt, ez pedig plussz pontokat jelentett a felsőoktatásban. És ki tudja, honnan volt még hátszele, ami “befújta a nagyelőadóba”:-)

   • szgabi szerint:

    Szia Wolffie,
    csak most olvastam a válaszod, bocsánat. A papa egy nagy nulla volt, őt küldték gyufáért a téeszben, arra jó vót. Egy piti kis tolvaj, a párttitkársága sz@rt sem ért, már bocsánat. Az én papám rakta néha helyre, mikor nem bírt magával. Ő becsületes rendőr maradt egész életében, nincsen is bányája, egy se! “Csak” böcsülete, amit tovább tudott adni a gyerekeinek.

 9. Barina szerint:

  Már nagyon várom:

  http://nol.hu/belfold/ujabb_level_jon_orbantol

  Erre is van pénz

 10. kekec szerint:

  Barina
  ritkán értünk egyet, de most nagyon. Hányinger – ez a jó kifejezés!
  szendam
  ha ez a szöveg sem képes kijózanítani a narancsmámorban fetrengőket, akkor balról írhatnak, amit csak akarnak, hatástalan lesz. Orbán rendszerének szétveréséért a legtöbbet eddig Orbán tette – nem az ellenzék. Amelyről – mivel érdemileg nincsenek – említés (már jó szó).se essék!

 11. cogito szerint:

  Ez az interjú is száz százalékig bizonyítja, hogy Orbán Viktor nem más mint egy politikai kaméleon, egy hatalom technikus. Akinek nem a szavait, hanem a tetteit kell nézni, mert a szája az igazság elfedésére, a hazugságra van kitalálva. Akár mennyire mondja nincs e hazában egyetlen gondolkodó ember, aki a felsőoktatás hallgatók általi finanszírozását másnak tekintené, mint a tandíj diktátumnak, rabszolgaságnak. Európa nem ebbe az irányba halad, de még Ázsia sem. Finnország, Dél-.Korea a legjobb példa arra, hogy az oktatás a legjobb állami befektetés. Orbán nem befektetni, hanem kifektetni akarja a hallgatókat és az őket alkalmazni fogó cégeket is. Szerintem kötelezővé fogja tenni, hogy a cégek vásárolják ki a tandíj rabszolgákat. Ez ugyan nem fog újabb befektetőket ide hozni. A bankokat már elűzte. Nem előre, hanem hátra fele haladunk. Orbán rendszere nem más mint a nemzetinek hazudott fél-ázsiai államforma. A nemzeti ebben annyi, hogy Orbán és bandája akarja megmondani, hogy ki magyar és ki nem, ki nemzeti és ki nem. A mezőgazdaságot is tönkreteszik a hozzá nemértő zugügyvédi módszereikkel, amelynek a célja a fideszes vitézi rend megteremtése.
  Gazemberek.

 12. Ez az ember tényleg őrült! De sajnos még mindig nagyon sokan rajonganak érte. Félek, hogy az ellenzék szétaprózottsága miatt részünk lesz még egy cikluson át tartó őrült ámokfutásában! Adja a nem tudom kicsoda micsoda, hogy ne úgy legyen! Sok cikket kommentet olvasván még mindig azt tapasztalom, hogy hívei eltántoríthatatlanul hisznek benne. Szerintük bármit tesz vagy mond az úgy van jól! Ha az arcába tartod a fehér kockát és a hős szabadságharcos azt piros gömbnek látja, akkor az piros gömb! Ha kap egy pofont szeretett vezérétől, azt mondja muszáj volt, hogy pofon vágja, mert azelmútnyócév……,meg a gyúrcsány…..! Szóval a katyvaszt ezeknek az embereknek a fejéből nem tudom mi vagy ki tudja kimosni! A mostani ellenzék biztos nem, mert hogy nem is létezik. Nem hisznek az emberek már senkinek. Tulajdonképpen én is tanácstalan vagyok. 51 éves lévén azért ezt az elmeháborodottat szeretném látni arcára fagyott mosollyal, bukottan, hatalmától megfosztottan!!!!!!!!

  • szendam szerint:

   Kedves Marcsi!
   Isten hozott a blogomon! Bocsánat a várakoztatásért, de a megígért vélemény-poszt megírásával voltam elfoglalva (most tettem közzé!).
   Mivel egyetértek Veled, nem is tennék Hozzád semmit.
   Kérlek írj máskor is, ha úgy érzed! Moderációra már nem köll várnod!
   Üdv! szendam

 13. József Lakatos szerint:

  LGT: Nézd az őrült

  1. Arról énekel, hogy szeret és nagyon szenved, pedig nem igaz
  Néha más a szó, de az, hogy játssza csak mindig ugyanaz.
  Latint is tanult, mégis elvadult, táncol, pózban áll,

  R. Nézd az őrült, nézd, hogy játssza, nézd, az őrült mit csinál!

  2. Fizető, s fizetett néző, edzett optikák lesik mosolyát:
  nem kell félni, nem bánt senki,
  Adott jelre vonzó, igéz egy festett asszonyt, vagy a kamerát,
  Megható halál, de meg van írva már, a kréta jelben áll.

  R.

  Megható halál, de meg van írva már, a kréta jelben áll.

  R.

  3. Akkor él, ha testét kábel fonja át, adja erejét,
  Szemében váltott fényes vakító villanás arca velejét,
  Készül már a kép, ha nem ismernéd meg, és látni szeretnéd.

  R.

  • szendam szerint:

   Kedves József!
   Mindenek előtt köszöntöm a blogomon, remélem lesz szerencsém máskor is!
   Elnézést kérek a moderálásra várakozásért, ez a WP alapszabálya az elsőkommenteseknek (amíg esetleg ki nem tiltom), másrészt nem értem rá a kommentoldalt megnézni, mivel az Őrültről éppen most írtam meg és tettem közzé a vélemény-posztot!
   Ami a bemásolt LGT-számot illeti, nagyon találó!
   Megjegyzem: ált.sulis korom óta nagy rajongójuk vagyok!
   Üdv! szendam

 14. […] van a Világegyetemben, az Idő és az Emberi Ostobaság" – A. Einstein Interjú az Őrülttel! […]

 15. gagyimami szerint:

  Azért azt jegyezzük meg, hogy a Szegény Dzsoni és Árnika c. filmben kifejezetten ügyesen, már már élethűen játszott a rablóbanda tagjaként…
  Ergo csak ért valamihez.:D

  • szendam szerint:

   Kedves “gagyimami”!
   Ezt a kommentet biztos, hogy IDE szántad?
   Üdv! szendam

   • gagyimami szerint:

    Kedves Szendam!
    Csak azért tettem be, mert sokan szemére vetik, hogy kaméleon, és semmihez nem ért. Ezért utaltam az Ipiapacs vezette rablóbanda tagjaként való alakítására. Az ment neki. Kínomban már csak poénkodni tudok. Nyelveket nem beszélek, szakmám speciális, esélyem sincs, hogy elmeneküljek innen.
    Üdv

   • szendam szerint:

    Kedves “gagyimami”!
    Elnézésedet kérem, hogy eleddig nem tudtam reflektálni, de némi “megélhetéssel”, meg egy újabb poszt megírásával voltam elfoglalva.
    Bocs’, hogy nem értettem a hsz.-at, de abból tényleg nem derült ki a mondanivalód! Most és így, már kezdem érteni!
    Ha van mit, írj máskor is!
    Üdv! szendam

 16. stefanvarga9251 szerint:

  Egy ilyen oldalal meg rakosi elvtars is meg volna elegedve

  • szendam szerint:

   Kedves “stefan…”!
   Nem tudom pontosan kihüvelyezni a hsz.-odból, hogy melyik is az az “ilyen oldal”, mellyel “Rákosi et. is meg volna elégedve”.
   Direkte a Te kedvedért végigszörföltem a “policity.eu” oldalát és a világon semmi olyat nem találtam rajta (néhány jó íráson kívül), mellyel “Rákosi et. is meg volna elégedve”. Ha nem hiszed, itt a főoldal linkje: http://policity.eu/
   Ha pedig nem a policity.eu-val kapcsolatosan vélelmezted a posztumusz rákosi-megelégedettséget, akkor pedig csakis velem, a “szendamondja.wordpress.com”-mal lehet a bajod (már ha Neked “baj” az, ha “Rákosi et. … stb.”). Gondolkodni kezdtem azon, hogy vajh’ mivel érdemelhettem ki ezen minősítésedet, s “komolyan” mondom: nem tudom (dehogynem!)!
   Ugyanis én, a blogom mottójához híven mindíg az ostobasággal, a faszarisággal, a bürokratikus és egyéb hülyeségekkel foglalkoztam valamennyi posztomban. Így aztán érdemei szerint rúgdaltam jó alaposan oldalba nem csak Orbánt, meg az ő Pártállamát és Állampártját (meg annak díszes példányait: Simicskától Budain át Szíjjártóig, meg Lázárig … és a baromisok satöbbi!), hanem a szocikat, a nácikat, az elempéseket, meg a gyurcsanyistákat is! Kinek-kinek azt, ami járt! Bizonyítékom: az a több, mint 170 poszt, meg űber 1000 hsz., amit a blogomon olvasni lehet!
   Szóval akkor kedves “stefan…”, mi is a konkrét problémád? Csak tán nem az, hogy az Általad “Oltáriszentség Viktor”-nak tekintett, egész aktív pályafutása során közpénzből fizetett pasast annak nevezem, ami … és aminek akarom?!
   Kifejthetnéd esetleg bővebben is! Nyugi, ha nem náculsz és nem anyázol, hanem higgadtan érvelsz, akkor garantálom az itteni megjelenést! … mint eddig is!
   Üdv! szendam

 17. […] Magyar Jogállamiság abszoljate nemlétező “elveit”, mint Paczolay, aki a “Jobb híján Jogász” […]

 18. […] és Jogtudományi Kar), ahová még a maximális pontszámmal is nehéz volt bejutni. Ráadásul a saját bevallása szerint sem volt valami kiemelkedő középiskolai tanuló: “Kevés fogalmam volt, hogy mit jelent […]

 19. […] más választásom“, no meg úgy, hogy mindez “jobb híján” történt (lásd: itt!). Mindezek után volt bőr a képén összehasonlítani magát Frau Merkellel?! Azon az alapon, […]

 20. […] csupán egy törtető, cím- és rangkórságban szenvedő nacsalnyik. Pont annyira, ahogy a “jobb híján jogász“, kőbölcsőben ringatott, korrupt, hatalommániás, szocio- és pszichopata államférfi […]


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s