Vityu kán atombombája

Mielőtt még bárki menekülőre fogná a dolgot, szeretném megnyugtatni: nem, Vityu kánnak nincs “olyan” atombombája, csak bombajó atombiznisze! Ám az bizonyos, hogy ha a dolgok így mennek tovább, nem szeretnék Pakson lakni.

Még 2009. március 30.-án döntött úgy az Országgyűlés, hogy a Paksi Atomerőművet ki köllene bővíteni további két, 1000-1600 MW teljesítményű blokkal. Akkor úgy számoltak, hogy a tervezési és előkészítő munkálatok 3-5, maga az építkezés pedig további 5-7 esztendőt fog igénybe venni, anyagilag pedig – mindent figyelembe véve – úgy 3000 milliárd forintba(!) fog majd “fájni”. Gigabiznisz ez, kétség nem férhet hozzá! Rá is mozdultak az olyan nagy cégek, mint az amerikai Westinghouse, vagy az orosz Rosatom, de van állítólag francia sőt, dél-koreai jelentkező is! … Meg persze a Közgép.

Az ördög tudja miért, de Vityu kán és alvezérei a látszat szerint egészen az idei nyár elejéig, nem foglalkoztak az üggyel. Feltételezhető volt azonban, hogy egy ekkora kaliberű lenyúlást ki nem hagynának, s a csönd ellenére azért megy a háttérben a szokásos “mutty-mutty“. Aztán május 30.-án kormányültek egy kicsinyt, minek következtében június 18.-án három rendelet jelent meg a Magyar Közlönyben. Az egyik arról szólt, hogy a takarákos gazdálkodásáról közismert Magyar Villamosművek (MVM) ZRt. hozzon létre egy projekttársaságot 9 milliárdos alaptőkével (ebből – persze meglepő módon – rögvest leesett 500 milla SimcskaMahír Cityposter” nevű cégének “kommunikációs feladatok ellátása” címén), a paksi beruházást “nemzetgazdasági szempontból kiemelt fontosságúnak” minősítették, s ennek felügyeletére megalakult a Nukleáris Energia Kormánybizottság. No, eddig rendben valónak tűnik a dolog, csakhogy …

Csakhogy ugye a fideszördög mindíg a részletekben van! Ezek egyike a “kiemelt fontosságú”-minősítés, mely tulajdonképpen azt jelenti, hogy a kormányzat ebben az esetben nem köteles betartani sem a közbeszerzési, sem pedig az építéshatósági előírások zömét. A másik pedig az, hogy a beruházással kapcsolatos valamennyi(!) stratégiai döntést meghozó Kormánybizottság tulajdonképpen az a három ember, akik ugye Magyarország legfőbb atomszakértői, azaz: Orbán Viktor, Matolcsy György és Németh Lászlóné (“Zsuzsika“)!

Aki tisztában van a jelenlegi kormánystruktúrával, az tudja mire számítson ettől a bizottságtól. A vietnámi nádbútorok importálása témájából “lepéhádézett” nemzeti (közgép)fejlesztési miniszterasszony lesz a Narancsoligarchia üzenetrögzítője, a beérkezett “igények” alapján Orbán fog mindenben dönteni, Matolcsy pedig az a “vattaember”, aki mindehhez hátlapogatva, ánuszrózsára cuppantott nyelvespuszikkal fog gratulálni mein Vezérnek. A szakértelem meg, mint “bolsevista trükk” pedig teljes biztonsággal kizárva! A szocialista Harangozó Tamás meg is érzte a rothadó narancs ezen ügyből is kipárolgó, félreismerhetetlen bűzét, s rögtön meg is jegyezte: “Két lehetőség áll előttünk: vagy gazdasági sikertörténet lesz a bővítés, vagy az ország legnagyobb korrupciós ügyévé fajul!” … nem segítek kitalálni, hogy melyik opcióból lesz realitás!

Én nem vagyok az atomenergia hasznosításának ellensége, mert tisztában vagyok azzal, hogy mennyire túlbiztosított ez az energiatermelési módszer, s különösen extrém körülmények együtthatása kell ahhoz, hogy bármi baj történjen (igaz, akkor viszont nagyon nagy a baj!). De ha bele gondolok abba, hogy olyanok hozzák meg e beruházásban az alapvető fontosságú döntéseket, akik még egy egyszemélyes vállalkozás elketyegtetéséhez is totál tehetségtelenek, s amihez nyúlnak, azt csak elrontják (még a kavicsot is!), akkor megfontolnám ezt az egész paksi bővítés leállítását mindaddig, amíg köztörvényes bűnözők, meg manifeszt elmebetegek helyett valódi szakemberek felügyelhetik a munkálatokat. Mert így nagyon jelentős – többek között környezeti – kockázatot látok az egészben.

Persze, ha meg azt a letagadhatatlan tényt veszem figyelembe, hogy EZEK a világon mindent, ami csak a kezük ügyébe kerül ellopnak, akkor az új paksi blokkok sem lesznek veszélyesek. … Urán híján?! … Ki van zárva! …

… és ezt …

szendamondja!


24 hozzászólás on “Vityu kán atombombája”

 1. emigrant szerint:

  Kedves Szendam!
  Az emlékezetes paksi atombaleset utózöngéi mostanra elhalkultak. Én úgy tudom, hogy a dolgozók által csak ötös számú reaktornak nevezett tisztítómedencében még most is ott őrzik az összeolvadt fűtőelemeket, mert azóta sem tudták kiszedni onnan. És ha bezárják az erőművet, mert minden üzemidő lejár egyszer, akkor mi lesz vele? – kérdem én. A problémát egyébként az okozta, hogy modernizáltak valamit a technológián, minek következtében nem ott történt egy kellemetlen csapadékkiválás, mint korábban, hanem magukon a fűtőelemeken, egyszerű elektrokémiai okok miatt. Ezért vált szükségessé azok gyakori tisztítása, mert nagyon romlott a hatásfok. (Calgonnal a mosógép is továbbél!) A tisztítótartály tervezőjének elmondtak minden szükséges dolgot, csak azt nem, hogy ez az anyag magától is melegszik, nem csak olyankor, amikor éppen a reaktorban dolgozik… Csernobilban is 12 szabályt kellett egymás után áthágni, hogy végre bekövetkezhessen a katasztrófa. De megtették. Mert ha végtelen idő áll rendelkezésre, akkor a végtelen ostobaság előbb-utóbb megtalálja az ő útját, és menthetetlenül manifesztálódik. Ezért nincs biztonságos atomlétesítmény.
  Üdv:: emigrant

  • szendam szerint:

   Kedves emigrant!
   1.) Egy turmixgép is lehet veszélyes, ha hülyék kezelik! Ergo: atomerőműnek még a környékére sem szabad engedni köztörvényes bűnözőket és manifeszt idiótákat (ahogy írtam)!
   2.) A hírhedt “paksi atombaleset” idején ki is volt ott a Nagyfőnök (aki aztán szakmányban nevezte ki a saját akóljából származó kisfőnököket)? És aztán hol is “dolgozott” még? Most pedig mit is csinál? 🙄 (ebben a kérdésben is lásd: “1.)” pont!);
   3.) A csernobili esetben (ahogy írtad) 12 szabályt szegtek meg. De miért is? Mert a foximaxin atomtudományokból ledoktorált Felsőbb Káder utasításait hajtatta végre egy ottani, szintén a foximaxin és ugyancsak atomtudományokból ledoktorált Középkáder azokkal az Alkáderekkel, akik ugyan már nem a foximaxin tanulták az atomerőmű-elméletet, de inkább engedelmeskedtek, semhogy egy szibériai “üdülőközpontban” találják magukat … ehelyett roston sütve a Pokolban!
   4.) Csernobil “grafitos” erőmű volt, míg Paks pedig “nyomott vizes”. Előbbi meg tud “szaladni”, mert a hűtővíz eltűnése esetén sem áll le automatikusan a folyamat (ahhoz be köllött volna tolni a kadmium-rudakat, de a leolvadás miatt nem tudták!), míg az utóbbi nem.
   Szóval részemről – egyelőre – ennyi!
   Üdv! szendam

 2. Fehér Klára szerint:

  Kedves szendam!
  Ehhez a témához aztán végképp nem értek, a hozzá nemértőkhöz hasonlóan én is félek az atomenergiától. Már a vízlépcső-témánál is bizonytalan voltam. Ott is csak annyi jött le nekem – dacára, hogy próbáltam mindent elolvasni a témáról, beleértve Moldova könyvét is, – hogy egy 3/4 részt kész építkezést nem hagyunk abba…Ja, és annak idején megnéztem a moziban a Kína-szindrómát…:))

  • szendam szerint:

   Kedves “Klári”!
   Az atomenergiától szerintem félni nem érdemes. Ugyanis ha jólfelkészült szakemberek által pontosan meghatározott szabályok szerint jólfelkészült szakemberek irányítanak/felügyelnek egy ilyen erőművet, akkor a katasztrófa valószínűsége roppant alacsony. Jó, tudom: a japán példa elborzasztó, de a Föld iparilag fejlett államainak területe túlnyomó többségén kb. 10 millió évente egyszer fordul elő extrém földrengés, s az ebből következő cunami is. Ugyanakkor tudomásom szerint a jelenleg alkalmazott “nyomottvizes” technológia a csernobilihez hasonló esetet is kizárja, lévén ha ezen reaktorokból eltűnik a hűtővíz, akkor azzal együtt az a “lassítóközeg” is, mely a fizika törvényei szerint lehetővé teszi a láncreakció fenntartását. Ez az egyik.
   A másik a híres vízerőmű-ügy. No itt is tetten érhető az, amikor az ilyen-olyan szándékokból tudatosan félretájékoztatott közvélemény nyomására a pillanatnyi (tehát: talmi) népszerűséget hajkurászó politikusok döntenek olyasmiben, amihez csak alig pár tucatnyi ember ért valójában (persze ezeknek is lehetnek magánérdekekre bandzsító “szakvéleményei”!). S most mi is a helyzet? Az, hogy a közös Dunából nemcsak egy ceruzaelemnyi áramot, de még elegendő vizet sem kapunk, miáltal szabályos környezeti katasztrófa súlytotta a folyó felső szakaszának természeti és élővilágát. Ebben az ügyben az én agyam akkor “szállt el” teljesen, amikor a Dunakörös pasi (sajna a nevére most nem emlékszem) az elmaradt magyar beruházás környezetekárosító hatását azzal javasolta kompenzálni, hogy az Öreg-Dunába dieselmotoros(!!!) szivattyúkkal emeljenek át vizet. Mert ugye szerinte egy vízlépcső az roppant ártalmas a környezetre, míg a dieselmotor meg kifejezetten hasznos … 👿
   No, hát erről egyelőre ennyit, de persze ha eszedbe jut valami, írd csak meg nyugodtan! Hátha tudok rá valami elfogadhatót válaszolni!
   Üdv! szendam

 3. emigrant szerint:

  Kedves Szendam!
  Látom, hogy szintén kedveled az említett polihisztor (népiesen: poliészter) vezérigazgatót. Meg, hogy ezzel a témával úgy vagyunk, mint a két tudós rabbi a vonaton. Mindent tudunk, nincs miről beszélgetni. “A kontraszelekció csodákra képes!” (C. Darwin)
  Azért egy régi kedves példa, még az átkosból (megtörtént): A cementgyár vezérigazgatója észlelte, hogy nem megy a termelés. Megkérdezte az egyik mérnököt: – Miért állunk? – Kiesett az egyik kemence, főnök – válaszolta amaz szakszerűen. – Hát akkor tegyék vissza! – válaszolta a derék káder.
  Mindenre lehet garanciát találni, de a legnehezebb a hülyék hatalomhoz jutását megakadályozni. Meg a közeljutásukat az atomlétesítményekhez. Ez valahogy nem műszaki kérdés. Egyébként persze teljesen igazat adok neked. Hová jutnánk, ha nem vállalnánk még minimális kockázatokat sem?
  Üdv.: emigrant

  • szendam szerint:

   Kedves emigrant!
   Igen, igen! Pontosan Őrá gondoltam. A Mindenkormány Mindekori Mindenütt-vezérigazgatójára, a gerinchúros Univerzális Poliészterre! Akire aztán oly’ pontossággal vonatkozik a Te Darwin-idézeted, hogy a hozzá hasonlókat szinte motorbiciklivel köllene keresni ebben az országban… manapság percenként találnánk vagy ötöt a különböző kormányhivatalok környékén! 👿
   A cementgyári sztorid pedig … már elolvastam egy párszor, de még mindíg könnyesre röhögöm magam rajta! 😀 … “…hát akkor tegyék vissza!” … órrriási! 😀 … meg jellemző is! 😦
   Ami pedig a hülyék elleni garanciát illeti: mint gyakorló és meggyőződéses murphysta magam is vallom azon elvet, miszerint “Csak a hülyeség a nomális, míg az üzemszerű működés csakis valamilyen furcsa véletlen következménye lehet!”.
   Nagyon köszönöm a megnevettetést! Tudod: a nevetés éltet! … hát most kaptam Tőled egypár pluszpercet!
   Ha vannak még ilyenjeid, ne kímélj! Legfeljebb “bis hundertzwanzig”!
   Üdv! szendam

 4. kekec szerint:

  Na, MOST kellene az ellenzéknek elkezdeni a vízerőmű mellett tüntetgetni a veszélyes atommal szemben. Könnyen érthető jelszavak, miszifikált műszaki részletekkel. EGY másik egypártrendszerű diktatúra ellen már bejött!

  • szendam szerint:

   Kedves “kekec”!
   Ugye nem gondoltad komolyan, hogy EZ az “ellenzék” tüntetgetni kezdene! Az egyikük, az Elempé pl. úgy képzeli el az ellenzékiséget, hogy Lázérfalván (Hódmezővásárhely) nemcsak hogy nem indít saját polgármester-jelöltet, de a többiekét sem támogatja, mivel azokat esélytelennek, meg alkalmatlannak is tartja! … bezzeg a fideszes Pótlázárt annak véli, lévén a nemindítok/nemtámogatok beszólásával tkp. a vityukános jelöltet favorizálja! (a hír a tegnapi nol.hu-n jelent meg … bocsika, de most már nem keresgetnék linket!).
   Osztán talán csínján köllene bánni az erőműellenességgel is, mert látjuk mi lett a Bős-Nagymaros sorsa! Ha ugyanerre a forgatókönyvre sülne el a dolog, akkor még a mai négy blokkot, meg az összáramszükségletünk 40%-át is elfelejthetjük, Vityu kán pedig vagy maradna, vagy nálánál is nagyobb gazemberek (Vona & Tsai. Kft.) űlnének a trónra!
   Üdv! szendam

 5. Observer szerint:

  Van egy látszólag agyament ötletem: adják oda az egész 9 milliárdot Simlis Lajosnak, és a világ minden kincséért se nyúljanak az erőműhöz! Az a szaros 9 milliárd se nem oszt, se nem szoroz (gondoljatok csak a MANYUP lenyúlt 3000 milliárdjára), de egy atompukit nagyon nem szeretnék…

  • szendam szerint:

   Kedves “Observer”!
   Nem olvastad figyelmesen a posztot! Abból kiderül, hogy az “atompuki”-nak semmi esélye, hiszen EZEK még az uránt is ki fogják belőle lopni!
   Ami meg a 9 milliárdot illeti, nekem van egy korszakalkotóbb ötletem! Zavarjuk el Vityu kánt és alvezéreit, azt a pármilliárdot meg tartsuk meg magunknak!
   Üdv! szendam
   (mára részemről kikapcs!)

   • Observer szerint:

    Dehogynem, nagyonis olvastam! Csak tudod, ezeknél minden fordítva működik: beküldik az erőműbe a káderjüket, lopná már el az uránt, mert azt a Simlis jó pénzért kínálja valami másik Vityu kánnak. Viszont a káder pont annyira érti a dolgát, mint a Kusza Szem a gazdaságpolitikát, és rossz gombot nyom meg, az urán meg nem kipottyan, hanem – bumm!

   • szendam szerint:

    Kedves “Observer”!
    Mégsem voltál elég alapos! Én ui. azt írtam, hogy azokban a reaktorokban egyáltalán nem lesz urán! … csak a beszerzésről szóló számla, amely csak akkor fog hasadni, ha eltépik!
    Üdv! szendam

 6. kekec szerint:

  szendam
  Én a Bős-Nagymarosi erőmű MELLETTI tüntetésekre utaltam. Az ellene szervezett tüntetésekkor is civil résztvevők voltak – nem kellettek hozzá pártok!

  • szendam szerint:

   Kedves “kekec”!
   Az ellentüntetőket elsősorban az a “Duna Kör” szervezte, mely “civil” szervezetnek nem csak az Öreg-Duna felső szakaszánál bekövetkezett természeti katasztrófát, hanem pl. Illés Zoltán ilyenolyan államtitkár urat is “köszönhetjük”.
   Jut eszembe! Egy másik “politikust”, azt a bizonyos madár-nevűt is egy “civil szervezet” jelölte. Tudod, az a “madár”, akit olyan “érdekes” körülmények között választott meg a parlament államelnöknek. Nos, ez a később párttá változott “civil szervezet” a 2010-es választások kampányidőszakában szintén “érdekes” körülmények közepette jutott hozzá alig 24 óra alatt a hiányzó kopogtatókhoz, s lehetett belőle “parlamenti”!
   A fentebbi példák okán én már erős fenntartásokkal kezelem az un. “civilséget”! Bocsika érte!
   Üdv! szendam

 7. Wolffie szerint:

  Erről az erőmű témáról jutott eszembe valami. Igaz, nem kapcsolódik szervesen a témához, de hová is írhatnám ki a dolgot, ha már közlés kényszerem van éppen, így 11 óra magasságában?!:-)
  Tehát még annó, tavaly sétáltam Budapest belvárosában, mert akkor még ott éltem, és hirtelen rohammal bekerített egy olyan zöld-sárga mellényes ember, aki a roham lendületét kihasználva azonnal az arcomba nyomott valami szines prospektust, és nyomni kezdte a szöveget. Kis fáziskésésem volt a meglepetéstől, így az elejére nem emlékszem, csak arra, hogy az atomot be kell zárni, mert jaj istenke mi lesz itten ha pukkan, és csak zöld energiát kell használni, és ha egyetértek, és miért ne értenék vele egyet, akkor itt írjam alá, és adjak pénzt a kampányukra.
  Szerintem az ember még mindíg ott áll a Jászai Mari téren, és nem érti, miért hagytam faképnél iszonyatot sugárzó arckifejezéssel.
  Bős-Nagymarosi vízlépcső. Sokan nem tudják, de a vízlépcsőre nem csak energia termelés miatt volt szükség. Hanem azért is, mert a Duna, mint nemzetközi viziút, karbantartása, azaz áteresztőképességének növelése volt a cél. A Duna kanyar, ami alá a vízlépcsőt tervezték építeni, egy sziklaágyazat, mármint a fenék. Kotorni nem lehet, mélyíteni nem lehet, így állandó szűkületet képez a hajózásban. Még most is. Nemzetközi szabályok írják elő a nemzetközi viziutak karbantartásának felelősségét, így a Duna kanyar viziútjának karbantartása Magyarország kötelme, amelyet ha elmulaszt, akkor a nemzetközi viziutat használó országok felé kártérítést kell fizetnie minden évben, míg az akadályt meg nem szünteti. A vicc az egészben, hogy emiatt Magyarország több évtizede fizet bírságot, miközben Szlovákiától vesszük az áram egy részét, amit ők a Bősi vízerőművel állítanak elő, miközben bírságot fizetünk a Szlovákoknak is az elmaradt nagyberuházás miatt. Szóval azért izgalmas dolog ez az erőmű kérdés…:-)

  • szendam szerint:

   Kedves “Wolffie”!
   No, most új ismeretet közöltél velem … már ami a kártérítések ügyét illeti! Köszönet érte!
   Ami a környezetvédő aktivistát illeti: gondolom Greenpeace-es volt a szentem. Ennyire agresszívak csakis ők szoktak lenni. Megjegyzem: én még egyetlen szenes erőmű környékén nem láttan grínpísz-tüntetést! Vajh’ mi lehet ennek az oka? 😉
   Üdv! szendam

   • Wolffie szerint:

    Kedves Szendam!
    Persze hogy nem látsz szenes erőmű környékén grínpíszest….. Ugyanis ott rossz a levegő:-)
    Még emlékszem arra a flash mobra, amikor a grínpísz aktivisták egy marha nagy molinóval lógtak a Lánchídról a Duna felett…. Emlékszel rá? Pár napra rá elkapott pár aktivista, és az olajkitermelés ellen kampányoltak, mint a Duna fölött himbálózók is….. Nem lehetett meggyőzni őket, hogy ne jártassák a szájukat, ha színtiszta olajból készült molinót függesztenek….:-) Az egy lökött társaság.
    Ja?! És bocs, hogy offoltam a témádat.:-)
    Wolffie

   • szendam szerint:

    Kedves “Wolffie”!
    Semmi gond! Először is ez egy szépen lassan kibontakozó fórum(nak tűnik), másrészt ez nem offolás! Abban az értelemben semmiképp, hogy némileg a posztom tmájához tartozik, ráadásul én kezdtem el!
    Úgyhogy ha “culpa”, akkor az eredetileg “mea”!
    Üdv! szendam

 8. Fehér Klára szerint:

  Emlékszem azokból az időkből, hogy mennyire nem értettem az akkor regnáló kormány reakcióit. Nem milliók tüntettek a vízerőmű ellen, hanem csak egy hangos 50-100 fős csoport. Az élén pedig egy alak, akit én csak narancssárga-dzsekis pasinak neveztem. Ha jól emlékszem Ausztráliából szalajtották. Utána el is tűnt mint szürke szamár a ködben. A másik, mennyire undorító volt amikor a szlovákok bejelentették, hogy egyedül is befejezik a projektet, akkor egy magyar “papírtigrisnek” nevezte a tervet. Az ostoba, pitiáner nacionalizmus eklatáns példája volt, és marha drága mint utóbb kiderült…

  • szendam szerint:

   Kedves “Klári”!
   Legelébb is, tekintettel arra hogy holnap “Klára” napja lesz, szeretnék Neked nagyon sok és sokkal boldogabb névnapot kívánni! Erőt, egészséget és megelégedettséget!
   Ami a megköszönt hsz.-odat illeti: igen, így és ennyibe kerül minden “ostoba, pitiáner nacionalizmus”! Időnként pedig még ennél is többe! (lásd: “Trianon”!)
   Üdvözlettel és mégegyszer köszöntve! szendam

 9. Fehér Klára szerint:

  Kedves “szendam”
  Köszönöm szépen a jókívánságokat, viszont kívánom minden jó akaratú és jó szándékú embernek…

  • szendam szerint:

   Kedves “Klári”!
   Bocsika, de 24 órával eltévesztettem a jókívánságaimat. 😦 Remélem, azért a “szavatosságuk” nem jár le holnapig!
   Üdv! szendam

 10. Fehér Klára szerint:

  Kedves “Wolffie”!
  Szendam megbocsátja nekem, ha tovább offolom az offolásodat.:) Greenpeace! Na ők aztán a bögyömben vannak!Annak dacára, hogy ha nagyon megszorítanak politikai hovatartozásomat illetően – mert az “oldalakban” nem hiszek – akkor “zöldnek” vallom magamat. Történt anno amikor a Mecsekben tüntettek a radar állomás felépítése ellen , ahol is négy (4) fát kellett volna az útépítés miatt kivágni. Nagyobbik fiam volt iskolatársa kapacitálta a fiamat – aki lelkes természetjáró, bakancsos persze – hogy lépjen be közéjük. Akkora már a fiam felfedezte, – amiről a médiában sem akkor sem azóta egy mukk sem hangzott el – hogy az egész északi Mecseket tarra vágták.
  -Ez ellen miért nem tüntettek? – kérdezte a fiam.
  -Ja, ez politika. – válaszolta a greenpeace-s aktivista. Nálam ( meg a fiamnál és mindenkinél aki ezt hallotta) megbuktak…

  • szendam szerint:

   Kedves “Klári”!
   Mint azt már “Wolffie”-nak is leírtam, semmi baj nincs az offolással. Ez egy szépen kialakulgató minifórum, ahol gondolkodó (és “gondolkodo”! 🙂 ) emberek osztják meg egymással a felvetéseiket. Márpedig véleménybörze még senkinek nem ártott meg, kivéve a bekumiszolt komiszokat … őket pedig úgy szoktam kivégni innen, mint erjesztett lótejtől hasmenést kapott macskát!
   Üdv! szendam


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s