No comment 22.

Az alábbi írás a gepnarancs.hu-n jelent meg tegnap “nocenz_Ura” tollából. Tartalma minimum elgondolkodtató, s bár nem értek teljes egészében egyet az abban foglaltakkal, ennek ellenére … no comment!

Simicska lefizette a Népszavát

Mától a Közgép birodalom hirdetései jelennek meg a szocialistákhoz közel álló napilapban. Ennek feltehetően „csak” annyi az ára, hogy a Népszava ne foglalkozzon Simicskával vagy talán a Közgéppel.

 

A mai Népszava egy újságos standon – ez a megdöbbentő látvány késztetett a cikk megírására

Ezzel újabb mérföldkőhöz érkezett a magyar sajtót sújtó cenzúra fokozatos, ám következetes kiépítése.

Mitől cenzúra, ha végre hirdetnek egy ellenzéki lapban is? Mert bizonyára öncenzúrát várnak el cserében, hiszen még normális viszonyok között sem szokás belerúgni a lapot életben tartó hirdetőbe. No meg azért, mert vannak ennek súlyos előzményei, nevezetesen a lap és általában az ellenzéki sajtó anyagi ellehetetlenítése. Ma már közhely, hogy a kormányt bíráló orgánumokban nem jelennek meg állami hirdetések, miközben a magánvállalkozások zöme is fél ott hirdetni (mert állami projektek beszállítói, pályázatokon indulnak vagy csak az adóhatóság ellenőrzésétől tartanak, és nem jönne nekik jól egy-két rossz pont a bizonyítványban).

Konkrétan a Népszava is bukdácsol, a bérek kifizetésével például néha hónapokat késnek. Miután a lapot ilyen lehetetlen helyzetbe manőverezte a Centrális erőtér, most egyszer csak megtörte a trendet és felajánlott némi életmentő pénzt. Nyilván megkéri az árát. Legyen világos: a hirdetés ilyen esetekben csak technikai megoldás, csak ürügy a pénz átadásához.

Nem tudhatjuk, pontosan miről szól az ilyenkor elkerülhetetlen háttéralku, de abban biztosak lehetünk, hogy nem szolgálja a tisztánlátást.

Tartok tőle, hogy ezért sokan a Népszava vezetőit fogják bírálni, pedig az őket lehetetlen helyzetbe hozó hatalmat kellene. A lapnál arról kellett dönteni, engednek-e az elvekből, vagy veszélybe sodorják az újságot és több tucat ember egzisztenciáját. Ilyenkor nincs jó döntés. (Ezt teljes empátiával írhatom, hiszen – ha kisebb léptékben is – szerkesztőként magam is kerültem hasonló szituációba, amikor egyik szerzőnket azzal fenyegették: kirúgják a családtagjait az állami állásukból, ha folytatjuk a cikkét. Nem folytattuk.)

Számomra az is feltűnő, hogy rögtön az első Simicska hirdetés egy ordító Közgép reklám, meg sem próbálták a narancsos háttérbirodalom valamely kevésbé ismert részét népszerűsíteni. Nem, ők azt akarják, hogy a dolog feltűnő legyen. Majd nyilván lehet arra hivatkozni, hogy lám, mégis csak megy hirdetés az ellenzéki médiába. Vagy ami még rosszabb, a Centrális erőtér céljainak az is megfelel, ha hiteltelenítik a Népszavát.

Mielőtt valamelyik kommentelő nekem ront, hogy ebben most segítek Simicskának, hangsúlyoznom kell, hogy ha én nem, akkor megírja ezt majd más, valószínűleg legfeljebb csak megelőztem a Magyar Nemzet című központi pártlapot vagy a HírTV-t. Én még azt is valószínűnek tartom, hogy az ügyhöz egy kommunikációs stratégiát is kidolgoztak, mert a Centrális erőtér, ha valamire, hát erre figyelni szokott.

A Népszava kiszolgáltatottságát az is növelte, hogy az MSZP Simicskája, gazdasági háttérembere várhatóan kivonul mögüle. A lapot elvileg egy éppen bedőlő svájci cég adja ki, de azért mindenki tudni véli: Puch László áll a háttérben. Mondjuk nem eléggé, hiszen soha nem öntött elég pénzt a lapba, azt meg végkép nem engedheti meg magának az MSZP, hogy a hozzá kényszerített Népszabadság mellett a Népszavát is finanszírozza.

Ugyanis – mint azt nemrég Karácsony Gergely meggyőzően megírta –, a Centrális erőtér úgy akarja tönkretenni a legolvasottabb ellenzéki napilapot, hogy a szocikhoz kényszeríti. A Népszabadság piaci alapon való fenntartható működését a Ringier és az Axel-Springer fúziója tette volna lehetővé, ezt pedig a fideszes médiahatóság eddig megakadályozta.

A két médiakonszern fúziója Közép-Európa-szerte nagyrészt már megtörtént, Magyarországon azonban a médiahatóság keresztbefeküdt ennek. És most Karácsony szavai szerint megszületett a zseniális (mert a Népszabadságot kinyíró, ám baloldalról mégis támadhatatlan) megoldás: a fúziót engedélyezik, de csak azzal a feltétellel, ha a Népszabadság kimarad a buliból, és a Ringier megszabadul a laptól, méghozzá olyan módon, hogy jelképes összegért visszaadja a Szabad Sajtó Alapítványnak (vagyis az MSZP-nek). A Népszabadság ezzel véleményformáló orgánumból pártlappá minősül, ennek minden üzleti, szakmai és politikai következményével. 

Karácsony Gergelynek abban igaza van, hogy ezzel nagyot nyer a Fidesz, hiszen kicsinálja a legtekintélyesebb ellenzéki lapot, abban azonban szerintem téved, hogy hosszabb távon az MSZP is nyerne. Az MSZP most abban reménykedik, hogy majd talál egy befektetőt, aki megveszi a Népszabadság többségi részesedését és finanszírozza a lapot. Hát, majdnem lehetetlen küldetés. Az MSZP pedig nem tudja majd fenntartani…

Az internetes portáloktól és a hetilapoktól eltekintve országos hatású ellenzéki orgánum csak kettő van a bajba kevert Népszabadság és Népszava mellett: a Klubrádió és az ATV. Azt, hogy a médiahatóság milyen mondvacsinált ürügyekkel tagadja meg a frekvencia átadását a Klubrádiótól és milyen trükkökkel hozza gazdaságilag nehéz helyzetbe, felesleges ecsetelni. Elég arra emlékeztetni, hogy legutóbb arra hivatkozva érvénytelenítették a pályázatát, hogy nem írták alá a beadott papírlapok nem számozott és üres hátoldalát. Az a legkevesebb, hogy a teleírt oldalakat sem formálisan, cégszerűen aláírni kell, hanem szignálni (láttamozni), de ki az a bolond, aki üres papírokat aláír, hogy aztán mások azt írjanak majd fölé, amit csak akarnak? Az ATV eddig csak kisebb vegzatúrát volt kénytelen elszenvedni, de bizonyára ők is sorra kerülnek majd, csak egyelőre a hatalom betartja a fokozatosság elvét.

A cenzúra nem olyan, mint a terhesség, ami vagy van, vagy nincs. A sajtószabadságnak fokozatai vannak, és a Freedom House például máris leminősítette Magyarországot ebből a szempontból. Talán nem véletlenül…


8 hozzászólás on “No comment 22.”

 1. Barina szerint:

  Kedves Szendam!

  Ebből is látszik, merre tart az ország, mi a magyar média valódi feladata. A baloldali mágnásaink csakis kivenni szeretnek a kasszából, visszatenni azonban nem. Offshore-lovagjaink, nagy tudású szakembereink, miután 242 milliárd dollárnyi(kb. háromszoros államadósság) vagyont loptak el-mentettek ki az országból (a közreműködésükkel), nem képesek áldozni semmit a nagy visszatérésüket támogató médiákra, kizárólag az állami forrásokra alapoznak, adóforintjainkra fáj ismét a foguk, ezeknek kapzsi és harácsoló milliárdosoknak. Közpénzből kampányolnak majd megint ezek a szarháziak, azért, hogy utána ismét rátehessék mocskos mancsaikat a nagy közpénzkasszára.
  http://index.hu/gazdasag/vilag/2012/07/23/offshore/
  Logikus lépés lenne manapság az, ha a baloldal nagyjai visszatennék azoknak a pénzeknek a töredékét, amiket „félretettek a közösből” és az összes baloldali médiát támogatnák, a nagyoktól a kis bloggerekekig bezárólag. Ezt azonban ezektől nem várhatjuk el, mert ők nem ilyenek, nem ehhez vannak szokva, csapdaszerű zsebeik vannak, a pénz csak egy irányba haladhat bennük.
  A Fidesz holdudvara összenőtt a baloldal nagyjaival, talán még azt is közösen döntik el, melyik oldal, mivel kampányolhat, miről írhatnak a másik oldal médiái a látszat fenntartása végett.
  Speciel én, nagyon szívesen olvastam volna a baloldali médiákban, Orbánék ügynökaktáiról, amit már más médiának odadobtak. Mégsem tehetem, mert az igazságot bizonyos alkuk gátolhatják.
  Nagyon sajnálok minden olyan bátor médiamunkást, akik úgy harcolnak az igazságért az első vonalban, hogy nem csak szemből, hanem hátulról is lőhetnek rájuk…..

  • szendam szerint:

   Kedves “Barina”!
   Én is olvastam a magyar offshore-lovagrend dicsőséges teljesítményéról szóló cikket és kellően el is képedtem! Az még hagyján (a lófaszt!), hogy a magyar államadósság háromszorosa van adóparadicsomokba kimentve, de ez az összeg megegyezik a tavalyi magyar GDP 2,4-szeresével is!
   Kurva gazdag ország a miénk! Ugye?
   Nem véletlenül dumál Hektor arról, hogy itten “mindenkinek dolgoznia kell!” … kivéve …
   Ami pedig a honi “ellenzéki média” állapotját illeti:
   Már többször leírtam, hogy micsoda kitömött lópikula a “baloldali” milliárdosok bandája! Míg a jobberek számolatlanul tolták be a (közpénzes)milliárdokat a saját infokommunikációs virtuális valóságba, addig a baller milliárdosok, meg “azemútnyócév” közpénzkezelő kormányzatai úgy szarintották le a hozzájuk húzó sajtóorgánumokat, mint butagyerek a saját lábszárpörkölttel teli tányérját!
   Ami pedig a “vissza-nem-adás”-t illeti, ebben nem csak a “balos” pénzmogulok, hanem (és főleg!) a jobbosok is alapost érintettek!
   És még valami!
   Magyarországnak összesen KÉT MINISZTERELNÖKE volt csupán, akik gyakorlatilag ingyé’ vállalták úgy a saját pártjuk, mint az Orbán&Tsai Kft. által reájuk osztott “Bazári Majom” szerepét! Őket úgy hívják, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon!
   Szóval …?!
   Üdv! szendam

   • Barina szerint:

    Kedves Sendam!

    Sok mindenben egyetértünk, de egy dologban sosem. Gy-ék megítélésében nem vagyunk közös nevezőn. Az utolsó gondolatoddal kapcsolatban az a véleményem, hogy honatyáink bevételeik javát nem hivatalos úton szerzik, nem ez a bolt nekik… Akár ingyen is csinálhatnák, mégis sokkal jobban élnének, mint pl. egy nyugdíj előtt álló iskolaigazgató. A mi baloldali családunk és rengeteg barátunk-ismerősünk Gy-éknak köszönhették azt, hogy életpályájuk megtört, elvesztették munkájukat, megélhetési forrásaikat és egyre lejjebb kerülnek a lépcsőn. Gy-ék ténykedése miatt billent ekkorát a mérleg nyelve, kapott koronát Orbánunk, mi meg lapátot mindenhonnan. Az alsóbb szinteken tisztességes dolgozó baloldalú kötődésüket tette tönkre Gy és a többi harácsoló. Nekik mindig fog annyi maradni, hogy a tízedik generációjuk is milliomosként éljen, míg nálunk a gyerekek ismét szülőknél kell meghúzzák magukat, egyre nagyobb kilátástalanságba kerülve. Keserű mondatok ezek, de ennél sokkal szomorúbban néz ki a valóság, reményt sem látunk.

 2. kekec szerint:

  szendam:
  ez azért árnyalja a képet!
  http://www.andrassew.blogspot.hu/2012/07/a-folhaborodott-mszp-frakcionak-egy.html
  Barina
  aztán ugyan hogyan függött össze a barátok és rokonok hanyatlása Gyurcsány tevékenységével? Mert remélem nem tartozol azon oktondiak közé, akik szerint a világgazdasági válságért IS a Gyurcsány a hibás?

  • Barina szerint:

   Kedves Kekec!

   Most nem igazán értelek, mert az általad belinkelt cikkben foglaltakkal egyetértek, teljesen együtt érzek az íróval. Ez a cikk sem szól másról, mint amit állítok, harácsoló nagyjaink mindenkire nagyívben tesznek, kizárólag a saját zsebükkel vannak elfoglalva, de nagyon bután, mert ez vissza fog ütni ismét. Azonban nem ők fogják istenigazából megszenvedni „tévedéseik” következményeit, hanem mi mindannyian.
   Nem értem, hogy mit nem értesz azon, amennyiben Gy-éktől és a többi főkolompostól idejében megszabadulhatott volna a párt, akkor nem lett volna 2/3 és nem számolhatott volna le azokkal a baloldali kötődésűekkel ez a rezsim, akik nem tettek hűségesküt Orbánra. Fogalmazhatok úgy is, hogy Gy-ék elégették az egész baloldalt, beáldoztak mindenkit – mindenki megélhetését a saját ambíciójuknak, törtetésüknek. Ezek a szarháziak most is ott vannak elől, most is ott türemlenek a hatalomért, arra alapozva, mint Orbán tette a választásokig, azaz, mennél nagyobb a társadalmi elégedetlenség, annál nagyobb az esély a visszatérésre. A baloldal állami támogatásaira fáj a foguk, a „félretett”(finoman fogalmazva) pénzekből semmit se akarnak áldozni a saját visszatérésükre. Ennyi!

   • szendam szerint:

    Kedves “Barina”!
    Már több viszontkommentemben próbáltam megvilágítani Számodra azon véleményemet, miszerint Neked tök’ igazad van, amikor a “baloldalt” ekézed, csakhogy nem a megfelelő célszemélyt(személyeket) találják el jogos kritikáid kilőtt nyilai!
    Ugyanis a Magyar Szocialista Párt, mint közéleti és politikai tényező azóta van folyamatos lejtmenetben, mióta a megkérdőjelezhetetlen pártbéli tekintélyt is kivívó, s ezen minőségében eleddig utolsó elnöke, Horn Gyula a sajnálatos betegsége miatt már nem volt képes aktívan befolyásolni a szervezeten belüli folyamatokat. Ugyan Horn idejében is dívtak már a pártközi mutyik de az, amit az egyik kiváló (de sajnos – talán éppen pont a kiválósága okán – teljesen közismeretlen) politológus kollégám a “Pártpénztárnokok Uralmá”-nak nevezett, korántsem jellemezte azt a korszakot (1990-98). Az ezt követő esztendőkben – Horn elnökségről való lemondása és háttérbe vonulása után – azonban elszabadult a pokol: a pártelnök és az elnökség már csupán kirakat lett (azon belül pedig csak próbabábuk), a valódi hatalmat a Simicskával és Akárkivel is bármikor üzletelő Puch László, meg az általa támogatott és fizetett “Megyei Elnökök Érdekszövetsége” birtokolta.
    /:Közbe vetve: a túlzottan nagy befolyásra szert tett “megyeielnökök” találták ki pl. azt, hogy a koalíciós partner teljesen nyílvánvaló elutasítása (s így a megválasztáshoz szükséges többség hiánya!) ellenére 2005-ben köztársasági elnöknek jelölték (az egyébként erre teljesen alkalmatlan) Szili Katalint, melynek következménye ugye Sólyom Laci bácsi “bánatos bazsarózsája” lett – teszem hozzá: LMP-s jelöléssel, fideszes szavazatokkal és a titkos voksolás áderjánosos felügyelettel történt, “vakondkeresés”-nek minősített teljes lealázásával. Mi is lett a következmény? Hát az, hogy Sólyom ott tett keresztbe a szocikormányoknak, ahol csak tudott (jutalma: újraválasztás ugyan nuku, de hóttig tartó appanázs maxi! … – álá Shittplagi! És még el is fogadta! Pfujjj!), Szili Katica pedig a karrierépítés egy olyan sajátos útját választotta, mely egyrészt a politikai (“fideszes baloldali” lett), másrészt az erkölcsi (független képviselőként ő volt az egyetlen “baloldali”, aki a teljesen etikus merev elutasítás helyett még “véleményezte” is Orbán oktrojált Tákolmányát!) szakadékba vezette őt.:/
    Nos, az Általad mereven elutasított Gyurcsány éppen ezzel a gyakorlattal akart szakítani. A “célzottan idézett” és alkalmas módon többszörösen félrekommentált “Őszödi Beszéd” ippeg pont erről szólt! Arról, hogy mostantól (2006) kezdve a “politikusok” ugyan legyenek már oly’ szívesek elvégezni azt a munkát, melyre a Társadalom felfogadta őket, s melyért az Adófizetőktől pénzt kapnak! Ez pedig arról szólt volna, hogy gatyába rázni a Köztársaságot, a mutyik helyett a tisztességre helyezni a hangsúlyt! Gyurcsány ezt simán meghírdethette, hiszen megélhetése nem azon múlott, hogy ő politikus-e, avagy sem. Akikkel azonban a “lutheránus tisztesség”-et bevezettetni akarta volna (Magyarisztánban?! Ajvé, ezért volt hülye és alkalmatlan Gy.F.!), azok erre tökéletesen alkalmatlanok voltak. Számukra a megélhetés semmi más nem volt (ma is az!), mint a korrupcó, amit oly’ szemléletesen “mutyizás”-nak nevezünk! (lásd: Mikszáth korabeli írásait! – időben bő száz esztendő a különbség, aktualitásában viszont a világon semmi!) Ergo: azok, akik a “Baloldal”-t lenullázták és a Nemzeti Közgép martalékának dobták az eltörölt köztársaságot, az nem Gy.F. és társasága volt, hanem ippeg pont az MSZP-ben még ma is vezető tisztségeket betöltő “emberkék”! Akiket tehát Te vehemensen bírálsz (joggal!), azok a mai napig is befolyásos tagjai a “gyurcsány&tsai.”-tól ‘mentesített’ Magyar Szocialista Pártnak!
    Horn idejében egyszerűen elképzelhetetlen volt, hogy a párthoz közel álló sajtóorgánumok a lét-nemlét határán egyensúlyozzanak. Gyula, a maga “pufajkás-pártállami” beállítódottsága okán még arról is gondoskodott, hogy a vele és pártjával/kormányával abszolute nem szinpatizáló “Magyar Nemzet” c. napilapot állami segítséggel kimentse a totálcsődből!
    A “post-Horn” időszak “baloldala” azonban még annyit sem volt képes elintézni (“azemútnyócév” alatt), hogy legalább a hozzá húzó médiumokat anyagi biztonságba juttassa!
    Hát ennek látjuk ma a következményeit: az elképesztő rablások, meg a teljesen ostoba, mindenkit bendöntő matolcsysta gazd.pol. ellenére a választásra hajlandóak jó harmada még mindíg fideszista!
    Kedves “Barina”!
    Bocs’, hogy túl hosszú letem, s valszeg ki is hagytam egy-két “magas labdás” lecsapásást! Ígérem: pótolni fogom!
    Üdv! szendam
    ps: engem nem zavar, hogy bizonyos dolgokban nem értünk egyet … “nu! sag shon!” … a fontos az, hogy beszéljünk/vitázzunk róla! Ugye?!

   • szendam szerint:

    Kedves “Barina”!
    Sajna elmulasztottam okadtolni a JELENLEGI MSZP és a jelenlegi maffia-állam közötti kapcsolat okadtolását!
    Bepótolandó a mulasztásomat: http://hvg.hu/gazdasag/20120705_fidesz_mszp_gazdsagi_kapcsolat
    Az egészre pedig “Fabius” blogger-kollégám hívta fel a köz- és jónép figyelmét!
    Hát! … erről van itten “nagybaszó”!
    Ismét üdv! szendm

  • szendam szerint:

   Kedves “kekec”!
   Én is olvatam Andrassew blog-bejegyzését, s magam is kellően el vagyok képedve! … teszem hozzá: ezen tényekkel – mint egykori hivatásos újságíró – magam is tisztában vagyok.
   Ippeg ezért nincs szükség arra, hogy “árnyald” a képet. A http//:www.gepnarancs.hu posztját csakis azért tettem magam is közzé (“no comment”-tel – ugye?, hogy mindenki lássa: miként viszonyul egy “normál üzleti trazakció”-hoz az ún. “ballib” népség! Különös tekintettel arra, hogy a szocipárt egyesei (sokadik senkiháziai) még arra is vetemedtek, hogy miután a “saját” lapjuknak tartják a Népszavát, még arra sem volt gondjuk “Aztemútnyócév” alatt megalapozzák annak üzemszerű működését!
   No szerintem ez AZ ami PFUJJJ! … és nem a Közgép-hírdetés!
   Üdv! szendam


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s