Akaratkultusz és maffiaállam

A kugligolyó elgurult, a bábunak dőlnie kell!“; “Ketten lógnak a falon, össze vannak kötve és az egyik élete a másikén múlik.“; “A rendszer marad, a kormány a kitűzött céljait el fogja érni.” – három jellemző mondat egyetlen nap alatt ugyanattól az embertől. Orbán még nincs szabadságon.

Pedig úgy az Állampárt, mint a Pártállam és a Vezér saját nyilatkozatai is arról szóltak, hogy a lemerült akku újratöltése végett Viktor engedélyezte magának eddigi pályafutása leghosszabb, kéthetes szabadságát. Ehhez képest tegnap (júl. 16., hétfő) A Kereszténydemokrata Pénzpártnál konzultált (itt hangzott el a beveztőben idézett első két mondat), nyilatkozott az Alkotmánybíróság ítéletével kapcsolatosan is (ekkor mondta az idézett harmadikat), s úgy hírlik még a szerdai kormányülést is megtiszteli felséges személyének jelenlétével.

Vajon ki itt a címzett?

Mi a fene van? Dől a birodalom? Don Vittorio pedig pánikba esett? Hát miért kell cinikus pofával megfenyegetni a világ legszervilisebb és legnemlétezőbb pártját olyasmivel, hogy vegyék tudomásul a két párt között “alpinista helyzet” van, a Nagytestvérrel (Fidesz) pedig a “Vagy együtt vagy sehogy!” jegyében végzik a közös munkát, ami “ha értik egymást működik, ha össze tudják hangolni a gondolataikat meg a mozdulataikat, működik. Ha azonban nem, akkor mind a kettő rosszul jár!“? Hát mikor mondott ellent a KDNP bármiben is Orbánnak, ugyan mikor merészeltek ők akármikor is önállóskodni? Jó, előfordult olykor-olykor, hogy Nemlétezőék morogtak egy kicsit – csakis és kizárólag akkor, ha pénzben vagy stallumban érezték megrövidítve magukat – , node mondjon Viktor egyetlen törvényt, módosító indítványt, avagy interpellációs választ, amit ne szavaztak volna meg! Ráadásul a hódmezei Lázár már tavaly megmondta nekik, hol a helyük, amikor egy kádéenpés morranásra reagálva azt nyilatkozta, hogy “…Magyarországon nem koalíciós kormányzás folyik, s ezt mindenkinek tudomásul kell vennie!“. Értették ők a szót akkor is, ez nem is lehet vitás, s parírozva nyalogatják a vezéri kezet és seggett felváltva, szorgalmasan.

Akkor vajon kinek szólhatott ez az orbáni figyelmeztetés: nincs kiszállás, csinálod, amit mondok, vagy velem együtt te is megdöglesz? Ki lehet az a másik “alpinista”, aki ugyanazon kötélen lóg Viktorral, vele összekötve? Mert hogy nem a kádéenpé, az tuti, hiszen az maximum csak a zsák lehet Orbánfidesz hátán, nem pedig kapaszkodó hegymászótárs (kezek, lábak és főleg fej nélkül? – ugyan!). Hát akkor ki?

Azok a mondatok, melyek arról szóltak, hogy no pasaran, nem engednek sem az állami önadóztatás sületlen ostobaságából, sem pedig az önmagukat a közteherviselésből kivonó Egykulcsosból, az IMF-nek szóltak. Ez kétségtelen. De nem a Valutaalappal van összekötve Mein Vezér, hanem a saját befolyásos párttársaival, meg a kitenyésztett és közpénzekkel agyonetetett oligarchiával. Ígyhát kétségtelen, hogy a címzettek ezen körök tagjai voltak, ami pedig azt jelezheti, hogy Orbán egy palotaforradalmat, egy párton belüli puccsot akar megelőzni azzal, hogy felhívja a figyelmet a jelenlegi “szimbiózis” alternatívátlanságára, az együtt felépített Maffiaállam alaplogikájára, a Közös Bűn kényszerítően összetartó parancsára.

De szólt ez az intelem nekünk, közpolgároknak is (bár elsősorban nem nekünk lett szánva). Orbán alpinista hasonlata ugyanis nagyon találó az egész ország helyzetére nézvést is! Mi már nem a szakadék szélén vagyunk, hanem bizony benne – köszönhetően a 2010-es Ostobaságnak, a dermedt tétlenségünknek meg a matolcsysta ámokfutásnak. Az ami egyelőre még megóv a lezuhanástól, Orbán taktikázós, időhúzós látszatpolitikájának hazugságokból font, foszladozó kötele. Ami pedig összeköt minket vele, az az elmúlt bő két esztendő áterőltetett törvényei, a mindenhová kinevezett pártmamelukok pretoriánus gárdájának acélsodronya. Orbán nem fogadhatja el a lenyújtott kezett (EU-IMF), mert amint megmozdul, szakad a főkötél – de ez akkor is így lesz, ha marad a mostani helyzet. Mi sem próbálhatunk meg önerőből kimászni, mert visszatart az acélsodrony, s ha lerúgjuk magunkról a Vezért, magával ránt minket is! … vagy legalább is ezt hisszük, mert ezt súlykolja belénk éjjel-nappal az orbanista propaganda!

Alkotmányosság? Jogállam? – “Lószart Mama!”

Ezen propaganda része az a harmadik mondat is, melyet a bevezetőben idéztem Orbántól, s amelynek címzettje közvetlenül az Alkotmánybíróság volt ugyan, de valójában a Társadalomnak lett szánva. De mi is volt a kiváltó ok? Az, hogy a Talárosok hét tagja nem átallott fellázadni a Legfőbb Kegyúr akarata ellen! Mert bizony a 15 fősre higított AB-ben van még mindíg Hét Gonosz, akik vették maguknak a bátorságot és alaptörvényesen elmeszelték a bírák kényszernyugdíjaztatására vonatkozó törvényt, s azt visszamenőlegesen megsemmisítették. Bezzeg a Hét Jó (jól jegyezzük meg a nevüket: Balsai István, Dienes-Oehm Egon, Lenkovics Barnabás, Pokol Béla, Stumpf István, Szalay Péter és Szívós Mária), akik tudták a kötelességüket, akik tisztában vannak azzal, hogy kinek a seggéből süt rájuk a Nap, azok bezzeg nemmel szavaztak, s egytől-egyig (a felelősséget és a vezéri dühöt maguktól elhárítandó) különvéleményt fűztek az ítélethez. De hiába volt minden igyekezetük, ha a szintén szervilis, de a jogszerűség és a vezérhűség malomkövei között őrlődő, s ezért szavazni nem merő Bihari Mihály nem állt melléjük.

No, most mi lesz? Az ellenzéki pártok (MSZP, LMP, DK), valamint Vivianne Reding, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa örömmel üdvözölték az AB-döntést, mert abból kisejleni látták a magyar alkotmányosság és jogállamiság még meg nem semmisített nyomait. Ámde nem sokáig lehettek boldogok, mert a Vezér nyomban kiadta a bevezetőben már idézett kezdetű közleményét, s kijelentette azt is: a szerdai kormányülésen áttekintik a helyzetet, s még ezen a héten javaslatot nyújtanak be a parlamenthez az AB által megsemmisített jogaszabályok közötti “összhang megteremtésére”… azaz a szokásos módon, péntekről hétfőre egyszerűen átírják a szabályokat sőt, akár még a saját Alaptörvényüket is – nem először!

Ezen üzenet megfejtéséhez semmiféle különösebb spekulációra nincs szükség: “Lófütyi az ánuszrózsátokba, vazzekéim! Méghogy alkotmányosság, meg jogállamiság! Itt egyetlen akarat lehet törvény: az enyém! Ha pedig valamiért mégsem úgy történne valami, ahogy Nekem tetszik, hát majd átírjuk a szabályokat! … oszt’ jónapot…“.

*****

Nem tudom, van-e még Magyarországon olyan ember, aki őszintén hisz abban: Orbán célja az ország és a nép felemelése. Ha igen és még létezik benne bármiféle képesség a differenciált gondolkodásra, a kritikus és autonóm véleményalkotásra, akkor vesse már ugyan össze ezen miniszterelnöki mondatokat, az eredményt pedig a sajtát hitével! Elképzlhetőnek tartom, hogy nem ugyanarra a következtetésre jut majd, mint én (és Olvasóim), de akkor nagyon nagy a baj!

Nagy a baj, mert ez az egész nem más, mint az akaratkultuszra épülő Maffiaállam létezésének beismerése, annak manifesztuma. Ezt félreérteni, félreértelmezni pedig csakis szándékosan lehet!

… és ezt …

szendamondja!

Reklámok

25 hozzászólás on “Akaratkultusz és maffiaállam”

 1. gondolkodo szerint:

  ” Ezt félreérteni, félreértelmezni pedig csakis szándékosan lehet!”
  Kedves “szendam”!
  Engedd meg véleményem: nem, nem csak szándékosan lehet!
  Lehet:
  1./ hibás összehasonlításból: nekem ugyan rossz, de vannak, akiknek még rosszabb, ergo nekem jó;
  2./ jellemhibából: ha nekem rossz, miért is legyen másnak jobb;
  3./ felszines gondolkodásból: milyen jó a közmunka, mert tisztábbak, rendesebbek a települések. (Aztán a meglepetés [ahogy többször előfordult beszélgetéseim alkalmával], hogy ez nem igazi munkateremtés, mi fizetjük, hiszen hozzáadottértéket nem termel, az állambácsi egyik zsebéből a másikba rakja a pénzt, miközben abból is lenyúl! [adó]);
  4./ fásultságból: minek harcoljak, ha úgysem tudok rajta változtatni;
  5./ az agykoponya “alsómosásából” [belülről, hiszen van helye bőven az észnek!]. A sokszor hallott szöveg igaznak véléséből. (Hadd idézzem sokadjára a rosszemlékű Goebbelst: “Ha egy politikus százszor hazudja ugyanazt, százegyedjére ő maga is elhiszi!”) Sajnos, sokan vannak, akik a “nálam okosabbak mondják, különben miért lehetnének ott” elv alapján a hazugságokat már legkésőbb másodjára elhiszik.
  .
  Eredmény: a hazugságot a többség felé jól kommunkáló vezetés életképessége.
  Nem a többség akarta ezt, de passzivitásával átengedte a választá lehetőségét a kisebbségnek.
  A csókosoknak pénzük, az agyatlanoknak hangjuk van a hazugságok terjesztéséhez. Itt hibáztatom a gondolkodó – és akaró! – értelmiséget, hogy nem emelik fel kellőképpen hangjukat!

  • szendam szerint:

   Kedves “gondolkodo”!
   Végső soron igazad van, de a felsorolt esetek mindegyike a nemakarásból, tehát a szándékosságból ered … szerintem.
   Ami az ún. “értelmiség”-et illeti, abban szintén igazad van, hogy sokan közülük egyszerűen trehányak, gondatlanok, nemtörődömök, egyfajta antalljóskákként “lemerülnek és kibekkelnek” (aztán jönnek vissza észt osztani). Az is tény sajna, hogy mégtöbben közülük simán kiszolgálói sőt, éceszgéberei egy Műveletlen Bunkó, egy rakás Seggnyaló, számos Felfuvalkodott Hólyag és rengeteg Kitömött Lófasz, no meg Netto Elmebeteg rendszerének. Ámde ne feledjük: mi neveltük, tanítottuk (taníttattuk) ki őket, s mi tettük így, vagy úgy, de lehetővé a hatalomra jutásukat. Nemde?
   Üdv! szendam

 2. Barina szerint:

  Ez a rendszer annyira el lett rontva- a rendszert irányítók által, hogy nem lehet javítgatni és foltozgatni azt. Ezért is mondom, mindenkinek távozni kellene a parlamentből és a pártok élőről, aki az elmúlt 22 évben felelős a mai helyzetért. A régi “beidegződésektől” szabadulnunk kellene. Amit Orbán csinál, az maga a diktatúra, aberrált rezsimet épít ki. Azt azonban ismételten megemlítem, hogy Gyurcsány emelte magasba a diktátort, ő a legfőbb felelős a szememben. Ő és csapata felelős a baloldal történelmi vereségéért, azon választási vereségekért, amik Orbánt ebbe a pozícióba segítette. Három nagy választást buktunk el csúfosan, amiért nem szabadultunk meg időben Gyurcsány bandájától. A következő megnyerésében sem reménykedhetünk így, mert Gy-ék ragaszkodnak a hatalomhoz és kiváltságokhoz. Nagyon sok tisztességes baloldali kérte – követelte Gy eltávolítását, féltve a baloldal által eddig felépített vívmányokat és természetesen a saját egzisztenciájukat is. Időben szóltunk, mégsem történt semmi pozitív. Közben baloldaliak ezrei vesztették el munkájukat, lettek kiebrudalva a közszférából.

  • gondolkodo szerint:

   Üdvözöllek!
   Kérlek, engedj meg egy-két gondolatot!
   Időrendben, de a teljesség igénye nélkül:
   1./ Nagy Imre újratemetésekor egy, az egyetemet frissen elvégzett suhanc nagy hangon kiabálta: “Ruszkik haza!” – és sokan, mint forradalmi emberkére emlékeznek rá, pedig akkor már folytak a tárgyalások és a katonák csomagoltak;
   2./ mint a feltörekvő – és nevelhetőnek vélt – ifjú nemzedék “vezérét”, Orbánt, Antall is, Torgyán is felkarolta, sőt, Horn Gyula szavazatok átengedésével a Parlamentbe juttatta;
   3./ Gyurcsány sok mindenről tehet, de mindazok, akik egyedül az ő nyakába akarja varrni jelenlegi helyzetünket, az Isten fölé emelik;
   4./ Antallék első törvénye volt, hogy a képviselők vissza ne hívhatók (pedig ez a lehetőség az épülő szocializmusban is megvolt!), az eredmény: kordonbontás, az alkotmányos jog védelmében parlamenti képviselőnek választott emberke ki merte jelenteni: “Nem tisztelem az Alkotmányt!”;
   5./ sok pénzbe került népszavazás a vizitdíjról, ami eredménye: ma már sokan a gyógyszert sem képesek megfizetni;
   6./ Gyurcsány az öszödi beszédében legalább őszite volt, önkritikát gyakorolt, a mai vezetés tévedhetetlen, kapkodó és ha valami nem jól sikerül nekik – mert a sikerre és nem a tudásra bazíroznak! – visszamutogatnak az emúttnyócév-re.
   .
   Nem folytatom, mert előbb-utóbb visszajutok a hibáztatásban arra a kőkorszaki szakira, aki először dobta az ég felé kőbaltáját, ezzel elindította a mostani éghajlatváltozást!
   .
   Kéne, hogy legyen mindenkinek véleménye, még ha hibás is.
   Ha van mindenkinek véleménye, kéne, hogy meghallgassa a másikét is.
   Ha meghallgatta gondolkodni tudni kéne, mi a rossz a SAJÁTJÁBAN.
   Amennyiben eddíg eljutott, VÁLTOZTATNI KÉNE TUDNI HIBÁS VÉLEMÉNYÉN!
   Aki nem járja végig ezt az utat és állandóan más véleményét – érvek nélkül! – hangoztatja, az nem turul, hanem szajkó!

   • szendam szerint:

    Kedves “gondolkodo”!
    Általában egyetértek Veled, de vitatnám azt az állításodat, hogy Horn szavazatokat engedett volna át Orbánnak, hogy az a parlamentbe kerülhessen. Az MSZP-nek ’90-ben egyáltalán nem voltak szövetségesei, s a maga kb. 10%-ával eltörpült a két nagy (MDF, SZDSZ), de még az FKgP mellett is … igaz: nagyobb volt a miniatűr Fidesz-hez és a Kádéenpé-hez, valamint a szintén bejutott Magyar Néppárthoz (mert volt ám ilyen is!) képest. De tegyük fel, hogy ez később, mondjuk ’94-ben történt. Ám ezzel meg az a bibi, hogy egyszerűen soha nem ismertem olyan szoci szavazót, aki a saját pártján kívül másra is hajlandó lett volna voksolni, kivéve a taktikai megfontolások miatt “támogatott” SZDSZ-t. … ez volt akkor! Tavaly előtt azonban annál több olyan szocival találkoztam, aki nemcsak hogy átállt a Fideszhez, de volt olyanis, aki mégjobbra (Jobbik) csúszott, egyesegyedül és kizárólag a szociális demagógia, meg a netto cigányozás okán.
    Ami pedig a vélemény hibás voltának felismerését, majd megváltoztatását illeti, ahhoz rettentő nagy bölcsesség és belső nyugalom, illetőleg sokkal kevesebb keserűség és frusztráltság szükségeltetik. Előbbiekből egyre kevesebb, utóbbiakból viszont egyre több van Magyarországon. Sajna!
    Üdv! szendam

   • Barina szerint:

    Kedves Gondolkodó! Az én érveim megértéséhez, még csak gondolkodnia sem kellene, csak kinyitnia szemeit és füleit. Más véleményét is hallgatom folyamatosan, de nem elsősorban egy szűk kör véleményét, hanem az életben, lakhelyemen, ami egy átlag magyar településnek tekinthető. Az átlag ember véleményét „szajkózom”, akik nem agyhalottak, nem vakok, nem süketek és nem milliárdosok. Miattuk is írogatok, mivel nekünk nagyon nem mindegy, hogy 2014-ben ismét bukni fogunk, esetleg halványan nyerünk (ami nem elég a változáshoz), vagy elsöprő győzelmet aratunk és visszacsinálunk sok gyalázatos törvényt, elindítjuk végre országunkat azon a helyes úton, amin még sosem járt régi vezetőink idején.

   • szendam szerint:

    Kedves “Barina”!
    A jelenlegi helyzet szerint – amelyet éppen az Ezerharmados Törpe és annak balfék Jogipari Céhe hozott létre – az a nagy bűzös helyzet, hogy egyáltalán nincs szükség elsöprő ellenzéki győzelemre!
    Sajnos már nem emlékszem pontosan, hogy ki mondta (Felck Zoltántól, avagy az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet egyik elemzésében olvastam?), de a lényeg az: akár egyszerű többséggel is át lehet írni az ÖSSZES orbanista törvényt, függetlenül attól, hogy az mekkora parlamenti szavazattöbséget igényel. Ugyanis Orbánék olyannyira megcsonkították az Alkotmánybíróság (jé! ezt miért nem keresztelték át “Alaptörvénybíróság”-gá, ha már egyszer Magyarországon /mínusz Köztársaság/ nem is létezik “Alkotmány”, csak “Alaptörvény”?!), hogy az Országgyűlés hozhat akármilyen törvényt, azt hiába “meszeli el” az AB, semmiféle jogkövetkezménye nem lehet!
    Ergo: fogjon össze a mai Ellenzék (mínusz a Nácik!), változtassák meg az ÖSSZES törvényt – ez a legegyszerűbben úgy oldható meg, hogy határozatot hoznak arról: minden 2010. április 30.-ig érvényes törvény ismét hatályba lép, minden azután hozott pedig érvénytelen! – , majd az új/régi alapokon rendezzenek meg egy új választást a “Győzzön a jobbik (nem AZ)”-alapon, tisztességesen! Ezzel talán majd az elitcserét is el lehetne érni, feltéve ha végre egyszer ÉSSZEL szavazunk és nem PÁRTJELVÉNYEKRE!
    Üdv! szendam
    Ps: lásd alantabb!

 3. kekec szerint:

  Barina
  Ezzel a szöveggel igazán szívesen látnának a Mandineren, vagy a Kurucon. Akkor mi a fenének itt rontod vele a levegőt? Az Mszp-nek 1 teljes éves – és Bajnai profi kormányzása állt rendelkezésre, hogy a választásokon jól szerepeljen. DE MEG SEM PRÓBÁLTÁK! Aki szerint ezért Gyurcsány a hibás, az egy igazi, tüchtig orbánalattvaló, a kertészileg degeneritkus fajtából.

  • szendam szerint:

   Kedves “kekec”!
   A hsz.-ed olvastán Cyrano híres mondtata jutott az eszembe: “Mondhatta volna szebben is, kis kadét!”
   Magam sem értek egyet “Barina” azon véleményével, miszerint mindenért “agyurcsányahibás”, de a “gyurcsányahibátlan”-típusú ellenpólussal sem azonosulok. Tény, hogy Gy. felelőssége a mára kialakult helyzetért abban rejlik, hogy képtelen volt helyesen felmérni a pártján belüli és azazon kívüli erőviszonyokat, ami ahhoz vezetett, hogy saját pártjának Nagymoguljai (és nem Gy. és csapata!) dobták oda a hatalmat a Felkapaszkodott Alcsútinak annak reményében, hogy ő majd betartja a Mutyi Magyarország közismert “hetven-harminc” korrupciós szabályát. … tévedtek!
   Más!
   Kedves “kekec”! Kérlek hagyd meg nekem a jogot ahhoz, hogy eldöntsem: ki és mit írhat itt, nálam véleményként. Barinával több szempontból nem értek egyet, de mivel nyílvánvaló, hogy a véleményét leírandó “jár ide” és nem az önkielégítő kötözködés szándékával, hagyom hogy írjon, amit akar. Legfeljebb válaszolok rá, egyet nem értésemet kifejezendő (ezt Te is megteheted, csak ne így!), de nem küldöm el “melegebb” vidékekre és nem moderálom ki … ellentétben néhány orbanista/vonaista fajmagyarral (próbálkoztak már ilyenek is, szépszámmal)! Tehát maradjon csak az én jogom eldönteni: ki rontja itt a levegőt?!
   Üdv! szendam

 4. Barina szerint:

  Kekec, neked közöd sincs a baloldali eszmékhez, kizárólag azokat a szélső liberális gazembereket véded, akik miatt itt tartunk ma, és akik arra játszanak, hogy hagyják a politikai ellenfeleiket tobzódni, meghozatják velük azokat a döntéseket, amiket ők nem mertek felvállalni, aztán visszatérhetnek ismét a hatalomba, mert az embereknek nem lesz más alternatívájuk. A “profi” Bajnaid is csak egy báb volt, aki egészen másban volt profi, nem a kormányzásban. Aki a mi vagyonunkat lopja, közpénzeket nyúl le kapcsolatok révén, adó forintoktól fosztja meg az országot, azt nem profinak nevezik a baloldaliak, hanem gazembernek. Ez az ország reménytelenül el van veszve, mivel olyan aljas emberek irányítják 22 éve, akik kizárólag magukkal törődtek. A jövőnkre nézve sem látok reményt, mivel a bukott politikai elitünk szeretné váltogatni egymást a trónon, kifosztásunk haszonélvezeti jogáért küzdenek, kizárólag a koncért küzdenek.
  Kekec, mit jelent neked a baloldal? Mit jelent neked a baloldali eszmeiség? Szerinted, hány baloldali szavazó szeretné a te baloldali vezetőidet ismét az ország élén látni? Hol élsz te egyáltalán??

  • szendam szerint:

   Kedves “Barina”!
   Azt hiszem a köztetek dúló (és sajna elfajulónak látszó) vitához sikerült találnom egy jó adalékot. A “No comment”-posztsorozatom legújabbjaként éppen most tettem közzé. Javaslom olvasd el – sok igazság van benne, s talán kicsit más megvilágításba helyezi az Általad tapasztaltakat!
   Üdv! szendam

 5. Fehér Klára szerint:

  Orbán alpinista hasonlata szerintem a vidéki polg.mestereknek szólhatott. Akik kénytelenségből találkoznak a fenséges néppel és direktben kapják az arcukba a véleményeket…Ezek a “mesterek” nagyrészt képviselők is. Ha tényleg 200 fős lesz a következő Parlament, akkor nekik csak a polg.mesteri szék marad. 1 fizetés 2 helyett + egy kis bizottsági aprópénz. Persze hogy be vannak szarva az Tolcsy bácsi ámokfutása miatt.

  • szendam szerint:

   Kedves “Klára”!
   Igazad lehet. Többek között a vidéki p.mesterek is címzettjei lehettek Don Vittorio intelmeinek. Ezek a pasasok, különösöen a debreceni Kósalalikirályhoz hasonlóak voltak azok, akik a “közbe-szerzések”-kel megtermtették a Don és Tsa. anyagi hátterét (mert EZEK csakis közpénzekből tudnak élősködni, sikeres vállalkozás klasszikus menedzselésére már nem!).
   Felhívnám a figyelmedet egyébként egy érdekes párhuzamra! Úgy Medgyessyt (őt mondjuk megérdemelten), mint Gyurcsányt a rendkívül befolyásos emeszpés polgármesterek és megyei elnökök (meg a pártpénztárnok Puchpithecus és Barátai) mutyiközössége buktatta meg!
   Gondolom ezzel Don Vittorio is tökéletesen tisztában van, s ezért alakította át egyszemélyi vezérletűvé az egész pártját. Ámde Ő sem boldogulhat a maguk koncát is kérő Csahosok nélkül. Ergo: lehet hogy most még acsarkodva ugat, de a bukása kódolva van! Már a saját fészkébe is beleszarik (lásd jólfizető állami stallumok megvonása a MAME és az egyéb LUK-októl!)
   Üdv: szendam
   Ps: Mától szabira vonultam egészen 26.-ig, ezért valószínűleg ritkulni fognak bejegyzéseim, illetve a kommentesek hozzászólásaira adott válaszaim is. Azért Ti/Te csak beszélgessetek! Mindenkinek kívánok SZEBB (nem “azt”!) JÖVŐT ÉS MAGYARORSZÁGOT!

   • Fehér Klára szerint:

    Kedves szendam!
    Jó nyaralást! pihend ki magad, mert “forró ősz” ígérkezik…

 6. Zsolt szerint:

  Megint sikerült Szendamnak összefoglalnia a jelenlegi helyzetet, és egy írásban jellemezést adnia arról, ami itt épül már kettő éve szép apránként. Ehhez nincs mit hozzátenni, mármint Szendam írásához, az úgy korrekt kórleírás, ahogy van. Inkább arról pár sort, ami utána következik, azaz ami munka szükséges lenne.
  Itt kell elírnom, hogy “Barina” nicknevű kommentelő 1 sorával egyetértek. Igenis, minden olyan személyt, akinek politikusként köze volt az elmúlt évekhez, évtizedekhez (mondjuk az utóbbi 100 évhez) azokat messzire zavarni a politika, a közélet tájékáról. A jelenlegi berendezkedést nem lehet majd csak úgy egyszerűen visszafordítani, hanem gyökeresen kell majd kezelni a problémát. Az alapoktól kell majd újraépíteni a demokráciát, jogállamiságot, a politikai-és társadalmi kultúráltságot, a teljes államot és társadalmat. Az eddigiek jó-vagy rossz elképzelések mentén szétzilálták, azt újra kell építeni. És ehhez az kell, hogy olyan ne vegyen részt a munkában, akinek tevőlegesen köze volt az elmúlt évtizedekben a politikával.
  Szóval lesz itt munka bőven.

  • szendam szerint:

   Kedves “Zsolt”!
   Ezzel (mármint a beszennyeződött emberek eltávolítása a közéletből) egyszer már megpróbálkoztak (Antall-kormány), de aztán rájöttek, hogy elsősorban a saját pártjukat herélnék ki ezzel. Ugyanezen okból nem voltak hajlandóak anno megszavazni a Demszky-Pethő-féle törvényjavaslatot a besúgólisták nyílvánossá tételét sem! … akárcsak a jelenlegi Banda!
   Abban igazad van, hogy köllene egy lusztrációs törvény, ámde ez csakis úgy lehetséges, ha egyrészt az alkotmányt így fogalmazzák meg másrészt, ha az ebben érintettekről okadatoltan deklarálni lehet a társadalomra nézvést káros, annak érdekeit jelentősen sértő szándékos magatartásait, tevékenységeit! Ellenkező esetben ezt az “Emberi Jogok” megsértése címén még a strassbourgi Bíróság is elmeszelné!
   Szóval jogos és kívánatos a felvetésed, de nem Te vagy ebben az ügyben az első és nem is az utolsó, aki el is bukná ezt!
   Üdv! szendam
   Ps: Mától szabira vonultam egészen 26.-ig, ezért valószínűleg ritkulni fognak bejegyzéseim, illetve a kommentesek hozzászólásaira adott válaszaim is. Azért Ti/Te csak beszélgessetek! Mindenkinek kívánok SZEBB (nem “azt”!) JÖVŐT ÉS MAGYARORSZÁGOT!

 7. Observer szerint:

  szendam! Nagyjából én is hasonló következtetésekre jutottam. Azért nem szabad kihagyni a dologból Orbán – valószínűleg veleszületett – paranoiáját sem. (Ez egyébként előbb-utóbb minden diktátoron “kitör”). Megjegyezném, hogy a dolog – mármint Orbán félelme az oligarchiával kapcsolatban – nem teljesen alaptalan, sőt… A miniduce hajlamos azt hinni, hogy a farok (vagyis ő) csóválja a kutyát (a nagytőkéseket). Pedig egy frászt! Az utóbbiak – amennyiben érdekeik úgy diktálják – habozás nélkül “átállnak”, és ejtik a felcsuti tahót. Persze, ettől nekünk nem lesz jobb, sőt…

 8. kekec szerint:

  szendam,
  megfogadom az intésedet, ezért nem a kommentelőkkel (most éppen Zsolt-tal) hanem veled vitázom: (a 20-as No commentet előbb olvastam,ezért ott még válaszoltam Barinának)
  Tényleg jó ötletnek tartod, hogy elhajtsunk minden ISMERT politikust, és biankó csekket adjunk nyeretlen kétéveseknek? A politika az szakma. Tehát osztod azt a jobbos véleményt, hogy a “szakértelem az bolsevista trükk”? Én a magam részéről nem kívánom a saját és az ország sorsát ismeretlenek kezébe adni, olyan alapon, hogy melyik ígér szebben!
  Osztom ugyanis a népi bölcsességet: Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  Az más kérdés, hogy a III. Köztársaság elleni alkotmányos puccsban résztvevőket a hatályos törvények alapján eljárva, bírói ítélettel támogatom a közügyektől való 10-20 éves eltiltásban.
  Szerintem ehhez még lusztrációs törvény sem kell.

  • szendam szerint:

   Kedves “kekec”!
   Ha folyton az Általad említett népi bölcsesség alapján cselekednénk, akkor még most sem jöttünk volna le a fáról (bár, ha azok a bizonyos emlős-őseink tudták volna, hogy génjeikből politikusok is kifejlődnek majd, fent is maradnak, s elvetik az evoluciót, mint rossz ötletet!). Aztán arra is érdemes lenne emlékezni, hogy jó 22 esztendővel ezelőtt simán elhajtottuk a “profikat” és helyükbe a “nyeretlen kétéveseket” ültettük. Meggyőződésem, hogy az országban rengeteg olyan tisztességes és becsületes ember van, aki nem csak képes de alkalmas is a vezetésre, a politikusi “szakmára”. Ámde ezek az emberek egyszerűen gusztustalannak tartják még a gondolatát is annak, hogy olyanok közé üljenek, mint pl. Orbán, Tömjén, Zagyva, Puch stb. Tehát ne aggódj, van (lenne) itt utánpótlás, csak meg kell teremteni hozzá a helyzetet!
   Üdv! szendam

 9. Fehér Klára szerint:

  Kedves Kekec!
  Régi mániám, hogy ne lehessen 1 ember polgármester és képviselő is egy személyben. Nem a két helyről érkező javadalmazás miatt, habár az is pofátlan, hanem mert mindkét munka egész embert kíván. Ha ez nem változik, akkor puffoghatunk mi itt az idők végezetéig, akkor sem fog morálisan ez az ország megváltozni. Hacsak nem jönnek a “tiszta szemű vidéki fiatalok” (Hóbagoly szíves közlése), aminél nagyobb marhaságot keveset olvastam…

 10. kekec szerint:

  Fehér Klára
  Nekem meg régi mániám, hogy ne lehessen képviselő, aki korábban nem bizonyított, mint polgármester, tehát hogy képes a helyi szinten kezelni az ügyeket, a gazdaságot, a fejlesztéseket, az oktatást, stb., stb: tehát már van referenciája. Mert most milliárdos költségvetést bízunk ehhez szemernyit sem értő emberekre – a saját és az ország sorsával együtt. Szerintem az orosz rulettben nagyobb a nyerési esély, hogy nem lőjük fejbe magunkat!
  Az más kérdés, hogy ha megválasztják, akkor már ne lehessen helyben polgármester IS.
  Áthozom ide egy AN-es kommentemet: ha már lúd, legyen kövér!
  “Libiában a 200 képviselői helyből 120-at FÜGGETLEN, pártokhoz nem kötödő képviselők nyerték el. Ez nagy ötlet! A bizonytalanok legnagyobb baja, hogy a jelenlegi választékból egyiket sem választanák.
  Ezért alapítsuk meg a FÜNF mozgalmat: FÜggetlenek Nemzeti Fóruma.
  Jelképe nemzeti színű zászlón fehér, kitárt ujjú kéz (némi áthallással a “Tisza kezekre” vagy egyszerűen egy “5″ szám. A legősibb módszerrel hirdethető: már az ősember is festékkel rajzolta körbe a kezét, amelyet elvéve fehér kézfolt maradt a paca közepén.
  A FÜNF képviselőjelöltje csak köztiszteletben álló, pártokhoz korábban nem kötődő ember lehet, akit 5 másik ilyen (köztiszt, pártfügglen) ember ajánl szöveges indokolással.
  Szervezése neten zajlik, a kopogtató cédulákat a megadott címre vagy közzé tett gyűjtési helyre kell leadni.
  Kifejezetten jót tenne az országnak, ha nem bekiabálásra szavaznának a pártok, hanem vitákban kellene meggyőzni a függetleneket a döntésekről.”
  ..
  Merem állítani, hogy a túlnyomó többségben levő “nem tudja, nem szavazna” tömeg csak ilyen technikával lehetne mozgósítható. Azoknak ugyanis MINDEN pártból totál elegük van.

  • Fehér Klára szerint:

   Kekec
   Tetszik az ötlet, én támogatom!

  • Barina szerint:

   Kedves Kekec!

   Az ötleteid amúgy elvben nem rosszak, csak sok buktató van bennük. A polgármesterek zöme része volt a nemzetgazdaságunkat tönkretevő korrupciós hálózatnak, itt nem sok tisztakezű embert találsz. Az öt emberes ajánláshoz meg annyit, hogy ki lenne az öt ember, ők hogyan kerülhetnének a képbe? Őket ki ajánlaná? Nem kell sokat gondolkodjunk azon, erre a kezdeményezésre is rávetődnének a nagy pártok és saját „független” jelölteket állítanának. A Jobbik szervezeteinek egy részét pl. a Fidesz alapítatta meg, saját embereit küldte, kontroll alatt tartva a helyi erőket. Ennek különösen akkor lett jelentősége, mikor bekerültek az un. „jobbikos” képviselők az önkormányzatokba. Nálunk is ez történt, a mi városunkban kizárólag fideszesek ülnek az önkormányzatban, bár azt lehet olvasni néhány név alatt, hogy Jobbik, vagy független. A Fidesz nem bízta a véletlenre, kik láthatnak majd bele a nagyon korrupt önkormányzatok lapjaiba. Nem is hallunk semmit ezektől a független vagy jobbikos emberektől, pedig rengeteg dologról tudnak a település lakói. Még egy nagyon-nagyon fontos tényezőt be kell kalkulálni a fehérkezű függetlenek esetében, mégpedig a pénz hatalmát. Tegyük fel, hogy találunk 200 megbecsült fehérkezet. Az emberi gyarlóságot és a jelenlegi oligarchákat ismerve, hamar beadná a többség a gerincét, hagynák magukat megvenni. Kerül amibe kerül, minden pénzt megérne a múlt embereinek az, hogy ne legyen elszámoltatás, ne veszítsék el összeharácsolt vagyonaikat, ne kerüljenek börtönbe, tovább fosztogathassanak. Azt hiszed, nem dobnának össze ezek a harácsolók akár fejenkénti egymilliárd forintot is a képviselőjelöltek számára? Nagyon pesszimista vagyok, ami a választásokat illeti, nem látok kiutat. Csapdában vagyunk. Megelégednék én még azzal is, ha nem lenne elszámoltatás, de a múlt embereit kollektív felelősség okán, örökre száműznék a közéletből, családtagjaikkal együtt a nevük örökre feketelistán kellene legyen, közbeszerzések alvállalkozói sem lehetnének, stb. Sokat beszélek a pénzről, nem véletlenül. Kekec! Ki állná a független képviselők kampányának költségeit? Legminimálisabban 40 millára lenne szükség választókerületenként, hogy esélyesen felvehessék a harcot a médiákat uraló körökkel. Kizárólag lakossági fórumok és szórólapokra hagyatkozhatnának, mert tiszta kezeket nem engednének nyilatkozni a fekete kezek bandája. Arról azonban harsogna a média, hogy melyik tisztességes fehérkezű, mikor fingott az iskola folyosóján, kivel csalhatta meg nejét, stb-stb. A pártok(főleg az MSZP) öntisztulásában reménykedem, ez vezethetne valamelyest javulást nekünk. Álmodozni lehet, de nem vezet sehová.

   • Fehér Klára szerint:

    Kedves Barina!
    Úgy látom egy csónakban evezünk. keressük az “ideális” jelöltet, a “szőke herceget” ,az obligát fehér lóval…De azért szeretni tudjuk azt a barna fickót is, aki legalább nem pukizik a jelenlétünkben. Tréfát félretéve, értem a dilemmádat. Valóban kardinális kérdés, hogy ’14-ben kire szavazzunk a választékból. A tisztakezűekről van egy történetem. Ismerős tanár embert 2-vel ezelőtti szavazáson kapacitáltuk, hogy függetlenként induljon. Köztiszteletnek örvendő emberről van szó, pedagógus és közgazdász diplomával. Azt mondta a Sándor: ne kívánjátok ezt tőlem!Nyugodtan élek a családommal, a fizetésemből éppenhogy kijövünk, de azért nem éhezünk. 3 évente egy kis világlátás is összejön. Nem tudnám elviselni, hogy bölcsis koromig visszamenőleg belekotorjanak az életembe. Ha az oviban meghúztam egy kislány coffját, akkor szadista vagyok, ha megpusziltam egy kisfiút akkor meg buzi…A tiszták félnek és undorodnak…Joggal…Tanulság nincs…


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s