Pulykatánc

A minap valaki engem is megpróbált alaposan átverni azaz, hogy divatos kiszólással éljek: “pávatánc“-ot lejtett előttem. A koreográfia alapjaiban ugyan már régi volt, de akadtak benne új elemek is. Hiába, ötletes a magyar!

Történelmi korokba nyúló népi hagyomány Magyarországon, hogy néhány ritka kivételtől eltekintve mindíg sikerül megtalálnuk azokat az embereket, akik ugyan nem értenek az állam közmegelégedésre való vezetéséhez, de annál inkább a nemzet saját zsebere történő kifosztásához, az ország tönkretételéhez és a népbutító hazudozáshoz. Ezt az elitet aztán mi, ahelyet hogy már az első eset után jól picsán rugnánk, békésen eltűrjük, tápláljuk és gondozzuk (ezért – a szintén ránk jellemző “történelmi viktimológia” örökletes szabályai szerint – keservesen panaszkodunk), illetve ahol és amiben csak lehet alaposan átverjük (ezért pedig büszkén veregetjük a magunk vállát). Tesszük pedig mindezt újra és újra azért, mert sorozatos kudarcainkból nem az “elkerülési“, hanem a “túlélési” stratégiát sikerült megtanulnunk. Utóbbit nevezhetjük nyugodtan akár “Magyar Nemzeti Pávatánc“-nak is, amelynek taktikáit nemegyszer egymás ellen is alkalmazzuk.

Úgy egy héttel ezelőtt felhívott minket feleségem egyik legrégibb barátnéja (bő kétévtizedes “beszerzés”) arra kérve bennünket, hogy egy nekünk megfelelő időpontban fogadjuk az egyik ismerősét, aki egy új üzleti lehetőséget szeretne bemutatni. No, itt már megrándult bennem az a bizonyos csengőzsinór, hiszen a szöveg nagyon ismerős volt. Magam is többször voltam ugyanis szenvedő alanya a ’90-es esztendők nagy “MLM-rohamának“, amikor barátok, rokonok,  ismerősök lőcsöltek szorgalmasan hasonló szövegekkel egymás nyakába különböző beszervező ágenseket, akik “szabadidőben is elvégezhető” munkáért cserébe jelentős jövedelmekkel kecsegtettek. Persze valamennyiről rövid idő alatt kiderült, hogy szimpla piramis-játékkal ötvözött ügynökösködésről van szó, amelyben a mosóportól a biztosításig terjedő skálán valamiféle “terméket” köllött mások nyakába sózni.

Nos, ebben az esetben sem tévedtem, mivel a nálunk megjelenő hölgy – felhívva figyelmünket napjaink bizonytalanságaira, illetve az időskori öngondoskodás szükségességére – önkéntes nyugdíjpénztári tagságot árult. Illetve csak volna, ha már a betanult szövege legelején le nem állítom, s éppen pont a “bizonytalanságok”-ra (ugyan honnan lehet tudni, hogy az Orbán-kormány nem ugyanúgy fog-e eljárni az önkéntes pénztárakkal, mint tette azt a “manyup“-okkal?), illetve az általános elszegényedésre hivatkozva (ugyan kinek van itt pénze megtakarítani?) kivitelezhetetlennek nem minősítem az ötletét.

A hölgy azonban nem jött zavarba, s előhúzta táskájából az ilyen alkalmakra tartogatott második javaslatot. Ez pedig az volt, hogy szervező ügynökökként lépjünk be a rendszerbe. Mivel mindketten sok embert ismerünk, igazán nem jelenthet nagy fáradságot el-elbeszélgetnünk velük, s ha egyik-másik hajlandó ilyesmibe fektetni a pénzét, szép jutalák ütheti a markunkat. Az ügynöki jog elnyréséhez pedig semmi mást nem köll tennünk, mint elvégeznünk egy kétnapos, minden hónapban megtartott tanfolyamot, melynek részvételi díja fejenként csupán 30 ezer forintot kóstál. Mondanom sem kell, hogy ez az ötlete sem aratott sikert, s a hölgy pár percnyi próbálkozás után távozott, de “azért-csak-gondolják-meg”-alapon átadott nekünk egy háromoldalas tájékoztatót.

Tegnap alaposan elolvastam ezt az anyagot, s rájöttem: mi is ebben a tényleges biznisz! Az ügynökképzési tanfolyamot tartó cég azonos a hölgy saját bétéjével, amiből egyenesen következik, hogy a tényleges bevétel a részvételi díjakból származik, míg az esetleges tagbeszervezések után járó jutalékok csupán extrabónuszok! A nő tehát valójában egyáltalán nem az általa megnevezett önkéntes nyugdíjpénztár számára ügynökölt elsősorban, hanem önmagának toborzott tanoncokat (balekokat), akik a harmincezer pénzért cserébe kapnak egy talán díszes papirost, amivel aztán nyugodtan ki is törölhetik maguknak odalent, mivel az ügynöki szerződést ettől függetlenül a pénztár köti meg a leendő üzletszerzővel!

Először nagyon dühös voltam, de aztán haragom csillapodni kezdett, s lassan átadta helyét a megértésnek. Hiszen ez a nő tulajdonképpen semmi mást nem csinál “kicsiben“, mint az Orbán-Simicska-kabinet “nagyban“: “pávatánc“-ot jár. Ha csak a nyugdíjrendszer átalakítását nézem, ott is az a helyzet, hogy ugyan hatalmas összegeket vagyunk kötelesek fizetni az államnak, de az új szabályozás értelmében (a “járulék”-ot “adó”-vá keresztelték át!) ezzel semmiféle jogosultságra szert nem teszünk, maximum a papírra, ami a befizetéseinket igazolja. “Ügyes!” – mondaná erre a viccbéli zsidó, nemigaz?

A pávatánc, valljuk be őszintén szép látvány. No de az, amit nekünk “odafent” és “odalent” előadnak nem csak vizuálisan, de morálisan is visszataszító. Akárcsak azok a magukat páváknak képzelő pulykák, akik ellejtik!

… és ezt …

szendamondja!

Reklámok

9 hozzászólás on “Pulykatánc”

 1. Barina szerint:

  “A pávatánc, valljuk be őszintén szép látvány. No de az, amit nekünk “odafent” és “odalent” előadnak nem csak vizuálisan, de morálisan is visszataszító. Akárcsak azok a magukat páváknak képzelő pulykák, akik ellejtik!”

  A legelhülyítettebb EU-s nép a magyar, mivel a médiák a nap 24 órájában öntik a hazugságokat, csúcsra járatva megtévesztésünket. Miért is csodálkoznék azon, hogy Orbán kb. 200.000 megtévesztett barmot és hűbérest tudott mozgósítani a békemenetéhez, mikor a média 95% Orbáné. Orbánkép alatt imádkozó agyhalott nyugdíjasokból már több lehet, mint a Gyurcsányképes agyhalottakból. A következő választást különösen az fogja eldönteni, ki tud több agyhalottat és érdek-csatlóst megmozgatni. A Fidesz egyenlőre mindkét fajtából előnyben van, a “baloldal” régi jó-lejáratott kádereinek a közvetlen hatalomhoz való ragaszkodása miatt.

  • szendam szerint:

   Kedves “Barina”!
   Szerintem az “Agyhalottak Szavazása” már megtörtént (2010), s ha MI (“Párttalanok”) nem hagyjuk magunkat ismételten megtéveszteni mondjuk éppen pont a fideszes propaganda mindmáig legfőbb vonulatától (antigyurcsanyizmus), akkor igenis van esély a leváltásra! De amíg az Ellenzék régi és új pártjai semmi mással nincsenek elfoglalva, mint hogy egymást is utálva azt bámulják: hol és hogyan ne találkozzanak Gyurcsánnyal, addig itt garantáltan prolongált az orbanista simicskizmus!
   Én persze tökéletesen megértem a problémádat (magam is ezzel küszködöm): a három fiam jövőjéért érzett felelősségem azt diktálja, hogy mihamarabb szabaduljak meg ettől a Piócatársaságtól, de ezt nem úgy, hogy egy hasonló, de nem ennyire pofátlan társaságra cseréljem le! DE! … inkább SZÁZ GYURCSÁNY, mint EGY ORBÁN! … s ha ez lesz majd az opció (mert nagyon, de nagyon úgy néz ki, hogy drága nemzettestvéreim többségének egyszerűen nincs készségük a mérlegelésre), hát részemről legyen! Bocsika!
   Üdv! szendam

   • Barina szerint:

    “inkább SZÁZ GYURCSÁNY, mint EGY ORBÁN!”

    Kedves szendam, ezt a véleményedet nem osztom, mivel majdnem egykutyáknak tartom őket. Ezen kivül még úgy tartom, hogy mindaddig nem lesz normális összefogás Orbánék ellen, míg porondon akar maradni Gyucsány és bandája. Orbánnak és a csahos kutyájának(Jobbik) szinte szükségük van egy a baloldalt megosztó Gyurcsányra, akire folyamatosan lehet mutogatni. Mi lehet szerinted 2014-ben egy Gyurcsánnyal felálló baloldali szövetségnek a kampány-szlogenje? Talán: “A mi szarunk nem volt annyira büdös?”
    Sok agyhalott van, na de ehhez ennyit nem lehet találni…. Bár láttunk már békemenetet…

   • Barina szerint:

    Még egy megjegyzés. Szerintem egyértelműen Gyucsány bandájának köszönhetjük a kétharmados diktatúrát, de nem csak Gyurcsányék kormányzása miatt, hanem főleg azért, mert nem léptek idejében hátra, nem adták át a stafétabotot új hitelesebb arcoknak és mind a mai napig a hatalomért harcolnak. Szerintem nem lesz kormányváltás így, legfeljebb Orbáni kisebbségi kormányzás jobbikos asszisztálással.

 2. Barina szerint:

  Amúgy meg nekem is volt egy hasonló élményem a napokban. Egyik ismerősöm kezdte ecsetelni Orbán nagyságát társaságunkban, miután páran ócsároltuk vezérünket. Pár perc után rá is tért a menőnek számító fideszes “pávatánchoz”, ecsetelni kezdte nekünk, hogy Orbán mindent megadna nekünk, de az a fránya EU-IMF a szoci gazemberekkel kiegészülve meggátolják őt a nagy tett véghezvitelében….. Na ekkor megszakítottam a pávatáncát és rákérdeztem a lényegre, megkérdeztem őt, hogy ugye ő is ott volt a békemenet első soraiban? Miután büszkén bevallotta, hogy igen, hatalmas hahotázás tört ki azon társaságunkban, akik közül kilencből hatan a fideszre szavaztak legutóbb…..

 3. gondolkodo szerint:

  Pár éve még sürün előfordult a “kollektív tudat” emlegetése.Abbamaradt.
  Vélem tudni okát: manapság a “kollektív tudatlanság” a módi. A szajkózás, a hatalom által szájbarágott hamis szöveg ismételgetése. Persze, ennek van egy nagy előnye: nem kell gondolkodni! A “nem kell”-et aztán követi az “ugyan, minek is” – és eztán jön a bukfenc.
  A bukfenc pedig ez: a gondolkodni restek egyre jobban kihasználhatók, “lehúzhatók” azok által, akik gondolkodni tudásuk/akarásuk másokból jól élésre használják.
  Van több ismerősöm, aki “ügynöki” munkát végez, megpróbáltak beszervezni többen is. Volt olyan, aki beszélgetésünk után abbahagyta, rájött, hol veszi munkaadója őt is palira.
  A gondolkodni nem akarás, az ügynök jó szövege, a mézes madzag és az emberi sóvárság megteszi hatását.
  Már nem az a baj, hogy nem olvassák el az apróbetűs szöveget, hanem az, hogy nincs is írott szöveg! A rászedettnek nincs hova mennie, hiszen mindenütt azt a választ kapja: félreértett!

  • szendam szerint:

   Kedves “gondolkodo”!
   Tök’ egyetértünk! Az “apróbetűs” elolvasására és a gondolkodásra való restség, de a belógatott mézesmadzag minél hamarabbi megnyalintására való törekvés okozta többek között azt a bizonyos “devizahitelesek válaságát” (meg sajna a második Orbándúlást is). Én 2006-ban romboltattam le a régi (45 éves) házamat, s építtettem helyére egy újat. Akkor még volt a szocpol (életkor szerint ippeg belefértünk), amiből a három kölköm okán jött 3,2 milla, meg volt a magunk pénze (19 milla), de hiányzott még össz-vissz 1,5 millió (ez nem egy kacsalábonforgó!). A bankban közel két órán keresztül “masszírozták” a fejemet annak érdekében, hogy devizában és ne forintban vegyük fel ezt, a beruházáshoz képest nem túl jelentős összeget. Én azonban olvastam az “apróbetűst”, s a magasabb kamat ellenére is ragaszkodtam a fix havi törlesztést biztosító forintos hitelhez! … és milyen igazam lett! … akárcsak abban, hogy a “meg fogják látni, holnap már a Nap is másként süt!” orbánszövegének pozitív kicsöngését sem magamra és Családomra értelmeztem!
   Üdv! szendam

 4. kekec szerint:

  szendam, ezt igazán nem kellett volna, én vizuális típus vagyok, és megjelent előttem a Mi Pávánk, amint a természet adta farkát próbálja teregetni! Márpedig hiába dörzsölgette a nadrágzsebben, ez nem igazán sikerült (még vizuálisan sem) Lehet, hogy ezt pótolandó van mögötte állandóan szétteregetve a nemzetiszínű zászló-erdő?
  Egyébként meg ebben a “nap is másképpen süt”-ben véletlenül igazuk lett: hetekig csak esett, esett, esett…. (és nem csak az árfolyamok)

  • szendam szerint:

   Kedves “kekec”!
   Én is vizuális tipus vagyok, de csak most jelent meg előttem a kép 🙄 … miután a kommentedet elolvastam. Brrrr! 😦


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s