No comment 18.

Az alábbi jegyzet Zsebesi Zsolt tollából a nepszava.hu mai kiadásában jelent meg. Tudnám kommentelni, de minek?

Jönnek az öltönyösök

Mégis jönnek az öltönyösök. Július 17-én megkezdődhetnek a tárgyalások Budapesten a valutaalap küldöttsége és a magyar kormány között egy IMF-hitelről, ami védőernyőt jelentene a rozoga magyar államháztartásnak a mostaninál is rosszabb időkben. A jegybanktörvény tegnapi módosítása nyitotta meg az utat a hárombetűs szervezet nem szeretett emberei előtt. A hírt Brüsszelben jelentették be és megtoldották azzal, hogy a jegybanktörvény módosítása nyomán megszüntetik a kötelezettségszegési eljárást is országunk ellen.

Lehet pezsgőt bontani, hiszen mindez azt jelentheti, hogy a Fidesz-kormány egy komoly lépést tett a jó irányba, vissza az Európai Unió agyonszapult akoljába, amikor sorra eleget tett az onnan érkező kéréseknek (követeléseknek) és mintegy 8 hónap alatt, tehát nagyon ugyan nem kapkodva, de mégis rendbe hozta, amit előtte maga rontott el. Újabb feleslegesen nyitott fronton tette le a fegyvert a 2010-ben indított gazdasági szabadságharcában. Egy kicsit tehát megint normálisabb ország lehetünk, olyan, amelyik nem szájal és dacol, hanem tárgyal és érvel, előrelátóan gondoskodik gazdasága és ezen keresztül polgárai biztonságáról, amikor olyan nemzetközi szervezetekkel paktál, amelyeknek maga is tagdíjat fizet, hogy nehéz időkben a rendelkezésére álljanak, ahogyan azt immár négy alkalommal meg is tette az a bizonyos három betűs, megmentve az éppen regnáló magyar kormányt a csődtől.

Eddig a jó hír. A rossz hír az, hogy a forint a bejelentés hallatára nem hogy nem erősödött, hanem inkább gyengült, mert ma már senki nem hisz Orbán Viktor komoly megegyezési szándékában, abban, hogy kormánya nem csak az időt húzza, hanem tényleg védőernyőt akar feszíteni euró milliárdokból az ország és gazdasága fölé. Valóban kész megegyezni és európai stílusú gazdaságpolitikára akar átállni, unortodox akármi helyett, tehát valódi fordulatot hajt végre. Ma már alig van, aki hisz abban, hogy Magyarország tényleg hitelt akar felvenni és nem csak ennek kecsegtetésével javítaná pénzpiaci helyzetét. Azt sem hiszi senki, pedig Orbán Viktor becsület szavára ígérte: ha jönnek az IMF emberei, akkor ő megy. Orbán ugyanis marad, aminél rosszabb hír már nincs.

Zsebesi Zsolt / Népszava
Reklámok

8 hozzászólás on “No comment 18.”

 1. Barina szerint:

  Ebben a kérdésben talán meg fognak oszlani tt a vélemények. Az összes honatyát falhoz kellene állítani, akik megszavazták és velönk megszavaztatták, hogy olyan feltételek mellett csatlakozzunk az EU-hoz. Aztán állhatnának azok a honatyák is a falhoz mindjárt, akik később bekapcsolódva a folyamatokba, nem tettek meg mindent azért, hogy nekünk lakosságnak is jobb legyen, ne csak a rablóbanda tagjainak. Számtalan lehetőséget szalasztottunk el, szinte az egyetlen állam voltunk, akik semmilyen feltételt nem támasztva, azonnal aláírtunk mindent. Az Orbáni szabadságharc nem jelentett mást, mint saját diktatúrájának kiépítését, hazánk piacainak újraosztást úgy, ahogyan a Fidesz jelszavában is benne van: “Csak a Fidesz”
  Szerintem, az egyik rablóbanda harca folyik a másik ellen, cél hazánk piacainak bekebelezése, aminek a legnagyobb vesztesei azok, akik eddig is a vesztesek voltak, bármelyik gazember csapat is írányított, azaz az egyszerű emberek, a lakosság 95%-a. Teljesen mindegy, itt az IMF, vagy sem, mert hazánk biztosan csődbe fog menni. A kérdés csak az, hogy mikor és hogyan, kik fogják levezetni a még megmaradt vagyonunk átadását, hagynak-e nekünk még egyáltalán életteret. Egyetlen politikai alternatívát sem látok jelenleg, aki változtatni akarna ezen a helyzeten, reménytelen a helyzetünk. Teljesen hiteltelen emberek osszák meg a társadalmunkat, versenyeznek a hatalomért és a gazdasági javainkért.

  • gondolkodo szerint:

   Kedves Barina!
   “Az összes honatyát falhoz kellene állítani, akik megszavazták és velönk megszavaztatták, hogy olyan feltételek mellett csatlakozzunk az EU-hoz.” – írod.
   No jó,jó, de valahol azért a szavazónak is van felelőssége!
   Szerintem előnyös az EU-hoz tartozni.
   1.: Szabad mozgás (nem a nyaralókra gondolok!) és munkavállalás az EU területén. Ez nagyon sok kilátástalan embernek életét teszi lehetővé 21.-ik szd.-i módon. Aki (még!) itthon dolgozik, annak bére a megélhetéshez tán éppen elég, de gyarapodásra, gyermekei taníttatására nem.
   2.: Mi az EU-ban “szegény rokon” vagyunk, aki többet kér, mint amennyit ad. Nos, Te kinek adnál jobban: aki, ha nem is dicsér, de nem szapul, vagy annak, aki kér és közben minden fórumon ellened ágál?Olyanok is megépülhetnek, aminek építésére az országnak lehetősége EU nélkül nem lenne.
   3.: Nem tartod illogikusnak és gerinctelenségnek azt, hogy másokat ahhoz a közösséghez tartozni támogatunk, amiben benne vagyunk és állandóan szapulunk?
   4.: Illik az EU-t szidni az agyelszivás miatt. Nos, ami történik, hogy jól képzett embereink külföldre mennek dolgozni, nem agyelszívás! Csak akkor lenne az, ha az ottani bérnél magasabb ígéretével csábítanák őket. Nem ez történik, azt kapják, mint a többiek. Az, hogy ez forintosítva az itteni bérük többszöröse, arról az ország vezetése is tehet, Gondolj arra, ha Szeretett Vezérünk, vagy valamelik jobbkeze megszólal, romlik a Forint árfolyama. A kinti stabil fizetés tehát haza hozva többet ér.
   Ám miért is hozná haza?
   Ott egzisztenciát épít, gyerekeit ott taníttatja, csak a bolond képzeli, hogy pár év múlva hazajön munkanélkülinek, vagy jobbik esetben csökkent szinvonalon élőnek!
   Akik a mostani vezetést dícsérik és az EU ellen beszélnek, ők is megszavazták a csatlakozást.
   Bárki, aki a mostani vezetést szidja, szidja azokat is, akik rájuk voksoltak.
   Bárki, aki az EU-t szidja, szidja azokat is, akik a csatlakozásra szavaztak. Márpedig ők voltak többségben! Ha tehát a honatyákat falhoz állítjuk, falhoz kell állítani a szavazókat is! Aztán, akik az első körben lőttek, gyilkossá váltak, ezért őket is falhoz kell állítani és így tovább az utolsó emberig.

   • Barina szerint:

    Kedves Gondolkodó! Az embereket félrevezették a szavazásnál, nem ezt igérték nekik. Hazánk felzárkózása helyett az uniós országokhoz, még a románoktól és a szlovákoktól is leszakítottak minket ezek, akiket sokan közülünk a falhoz állítanának. Egy élhetetlen országot kaptunk szavazatainkért cserébe, míg a szavaztatók multimilliárdosok lettek, közben nagy ívben tettek ránk. Akinek még nem világos, akkor elmagyarázom, az EU nem jótékonysági szervezet, hanem a régi-nagy tagállamok érdekképviseleteként működő szervezet, ami gusztustalanul kizsákmányolja az új tagállamokat, különösen akkor, ha annyira korrupt hazaáruló egy új tagország vezetősége, mint a miénk…..
    Bár nem vagyok 100% echte magyar származású, de magyarnak vallom magam és itt szeretnék élni családommal, ebben az országban születtünk, itt akarunk meghalni is – de nem éhendögleni!

  • szendam szerint:

   Kedves “Barina”!
   Igazat adok “gondolkodo”-nak: az EU nem egy szeretetszolgálat, hanem több nemzet közös üzleti vállalkozása. Ilyeténként nem az a célja, hogy folyamatosan hülyéket finanszírozzon az okosabbak pénzén, hanem hogy a “hülyéket” megpróbálja tanítani és felzárkóztatni olyan anyagi támogatásokkal (is), melyek finanszírozása nem megy a “sajátnép” életszínvonala rovására. Az EU tehát egy dotációs pénzkerettel feleszerelt lehetőség, melyhez az adott szabályok elfogadása esetén bárki csatlakozhat.
   Azt írod, hogy Mi voltunk az egyetlenek, akik minden vita nélkül elfogadtuk a diktátumokat? Hát akkor vedd a hónod alá a szám.gépedet, kattints a netre és keresd már ki a vonatkozó linkeket! Amiben alkudni kellett volna (pl.: mg.-támogatások időszakos csorbítása), abban az Első OVi-kormány nem alkudott, miben pedig nem (eu-polgárok és cégek magyarországi földbirtok-szerzése), abból pedig 2014-ig tartó derogációt kért. Továbbá ugyancsak (de immáron a második) OVi-kormány az, amely szakmányban és szándékosan nem tartja be, illetve sérti meg a Csatlakozási Szerződés tucatnyi pontjait, s ennek következményeit mindenki a maga bőrén tapasztalhatja. Felhívnám továbbá a figyelmedet arra is, hogy a hozzánk hasonlóan 2004-ben csatlakozott, hozzánk hasonlóan szintén cca. 10 milliós Csehország hol tart ma, hol tartanak a később belépett szlovákok, románok?! Gondolod, hogy mindez azért van, mert az EU úgymond “kettős mércét” alkalmaz?
   Üdv! szendam

   • Barina szerint:

    Bocsika, de félreértettél, mivel tudom, hogy a 2001-es szerződéseket az első Orbán kormány írta alá, de persze nem felejthetjük el a támogató ellenzéket se a parlamenti szavazások alkalmával. Az EU tagságunk hátrányairól elég sokat hallok és olvasok, mivel több nyelven értek, külföldi médiákat is “csemegézek”. Amikor a német Bundestag-ban, arról nyilatkoznak vezető politikusok(pl. Gregor Gysi, amikor bejelenti Merkel, hogy megmentik Görögországot), hogy hazájuk felelős az Eu és az Euró válságáért és főleg azért, hogy a bajbakerült országok most itt tartanak, pl. Euro-Drachma átváltási árfolyam meghatározásával, szubvencionált gazdaságukkal, stb-stb. Továbbra is fenttartom állításom, az Eu-s vezető államok gátlástalanul kiszipolyoztak bennünket, mivel megtalálták szándákaikhoz hazánk korrupt vezetését partnerként. Véleményem szerint, az Eu továbbélési esélye az, hogy gyorsan csatlakoztassanak pár új országot, akik újabb piacokat biztosítanak majd az “alkotmányos szabadrablás”-hoz. Az utolsó gondolatodhoz annyit, hogy sehol se találtak annyi jellemtelen korrumpálható vezetőt, mint nálunk, ezért is tartunk itt. Létezik kettősmérce az EU-ban, de nem erre az ügyre gondonnék .

    Üdv! Barina

 2. gondolkodo szerint:

  A cikkhez:
  “…és mintegy 8 hónap alatt, tehát nagyon ugyan nem kapkodva, de mégis rendbe hozta, amit előtte maga rontott el.”
  Ez így az én szemeben nem igaz, mert ha egy egyed, csoport vagy társadalom úgy ront el valamit, hogy 8 hónapra megáll a fejlődésben, – sőt hanyatlik! – soha többé nem tudja behozni ezt a lemaradását! Ahhoz lyan ütemű fejlődés kéne, ami utópisztikus.(Mondhatnám: csak és csupán Tündérországban van!)
  Ráadásul annak, aki valamit elrontott és ki akarja javítani, annak etikailag is magasfokúnak kell lennie! Ez pedig nem elhatározás kérdése! Aki azt hazudja, hogy soha nem hazudott, aki külföld felé azt kommunikálja (de szép magyar szó!), hogy ne azt nézzék, mit mond, hanem azt, mit tesz, az nem képes önmaga hibáját kijavítani. Nem mellesleg, be kéne ismernie, hogy nem tévedhetetlen!

 3. inax szerint:

  Figyu!!!!!!!!!!!!!!
  Én úgy érzem , ez csak egy újjabb pávatánc.

  • szendam szerint:

   Figyu!!!!!! Kedves “inax”!
   Én meg ezt az egészet csak “pulykatánc”-nak nevezem! Lásd legújabb posztomat!
   Köszi a kommentet!
   Üdv! szendam


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s