Tipikus

A fideszes “kommunikáció” tipikus módszere: a kritikahalmazból emelj ki egy a témához szorosan nem tartozó elemet, azt tekintsd általánosnak, majd erre hivatkozva és önmagadat áldozatként beállítva, magyarázd meg a disznóságaidat!

Bő egy héttel ezelőtt az egyik posztomban a pécsi illetőségű Zsolnay Porcelánmanufaktúra ZRt. példáján mutattam be, hogyan is működik a jelenkori Magyarország állampárti/pártállami oligarchiája, amely sem speciális, sem általános esetben nem képes arra, hogy a társadalomból kipréselt százmilliárdjai dacára támogassanak valamilyen “nemes ügy”-et.

A Zsolnay-eset lényege, hogy a pécsi önkormányzat (az ördög tudja miért) 2005-ben átvette az államtól az akkor már évek óta veszteséges porcelángyárat, de mivel nem volt pénze a szükséges fejlesztésekre, a cég tulajdonának 49 százalékát, valamint a menedzsmentjogokat 2010-ben összesen 230 millió forint ellenében eladta egy kőgazdag ingatlanpiaci vállalkozónak, aki fűt-fát, toronyórát lánccal, illetve 500 milliós tőkeemelést és milliárdos fejlesztéseket ígért. A pasi alig egy esztendőn belül meggondolta magát, s a Zsolnayban lévő tulajdonrészét 2011-ben eladta a Simicska-Nyerges(-Orbán)-féle Közgép ZRt.-nek. Ez a vállalat kezdetben még szintén 500 milliós tőkepótlást ígért, de aztán változott a koncepció, s idén februárban már csak 130 milliós adósság-átvállalásra, 80 milliós fejlesztésre és havi 30 milliós működési támogatásra vállalt kötelezettséget. Mindezekből egy 50 milliós átutaláson kívül a világon semmi nem lett, legalább is a június végi állapot szerint.

Azt mindenki tudja, hogy a Zsolnay egy a kevés magyar “brand” közül, s egyike a legrégebbi gyárainknak, termékei világhírűek. Az elmúlt két évtized gyakori veszteségeinek oka pedig az, hogy felvett hiteleinek törlesztése elszívja a pénzt a nyereségességhez nélkülözhetetlen fejlesztésektől, s mivel képtelen a tartósan szuficites működésre ezen célokra nem kaphat újabb bankkölcsönt. Az ördögi körből tehát csakis olyan, gazdag és tőkeerős vállalkozás segtheti ki, amely a gyár megmentése érdekében hajlandó a valószínűleg csak évtizedek múlva megtérülő és viszonylag nagy összeget (cca. 560 millió) felemésztő befektetésre. A Közgép erre kétségtelenül alkalmasnak mutatkozott, hiszen az elmúlt két évben minimum 300 milliárd forintnyi állami- és önkormányzati megrendelésre tett szert, tulajdonosai pedig tavaly közel 3 milliárd forint nettó osztalékot vághattak zsebre (az elmúlt három esztendőben pedig összesen 6 milliárdot!). Az ember tehát joggal gondolhatná, hogy ennyi pénzből e nemes célra – mely kiválóan alkalmas a “közfelelősség” imázsának építésére és csillogtatására, illetve a céggel szembeni, a közpénzek orcátlan lenyúlása miatti jogos kritikák éleinek tompítására – talán akad a kasszában. Hát, aki ezt hitte az alapost tévedett!

A nepszava.hu mai írása arról számol be, hogy a Simicska-Orbán-cég úgy döntött: kiszáll a Zsolnayból. A vállalat a közleményében kijelenti, hogy “…nem üzleti céllal, hanem a Zsolnay-örökség megőrzéséért fektetett a manufaktúrába …“, ámde “…ennek ellenére alaptalan, nemtelen és durva politikai és médiatámadások kereszttüzébe került pécsi szerepvállalása óta“. Ezek miatt, továbbá “a pályázati lehetőségek ellehetetlenülése és a porcelánpiac beszűkülése” okán a továbbiakban “nem tud mit kezdeni” a Zsolnayval, s bár eddig “400 millió forintot fektetett be a gyár megmentésébe” a Közgép tulajdonosai úgy döntöttek, hogy “jelképes egy forintért” felajánlják társaságuk üzletrészét a pécsi önkormányzatnak.

Gondolom az állampárti gigavállalat  píárosai szerint ez az a pont, ahol a korábbi eseményeket (tehát úgy a konkrét ügyet, mint általában a Közgép hátterét) nem ismerő, hétköznapi hírolvasónak egyszerre kellene felháborodnia a nemes célért százmilliókat sem sajnáló céget ért “alaptalan, nemtelen és durva” támadások miatt, s a meghatottság könnyeit morzsolgatnia az “egyforintos felajánlás” fantasztikus nagyvonalúsága láttán. Mert ezek az emberek nem tudhatják, hogy a kiadott közlemény elsöprő többsége szemenszedett, netto hazugság!

Egy szó nem sok, annyi sem igaz abból, hogy a Közgép ekkora összeget fektetett volna be a Zsolnay “megmentésébe”. Ha el is fogadjuk a 400 milliós közlést, abból csupán 50 millió jutott közvetlenül a gyárnak, a maradék 350-et pedig az ingatlanmilliárdos kapta a még 2010-ben 230 millióért(!) megszerzett üzletrészéért (egy év alatt bruttó 120 milla bruttó profit ütötte így a markát, amiből aztán csak az ördög tudja kiknek és mennyit kellet “visszaosztania”!). Egyszerűen nevetséges dolog “a pályázati lehetőségek ellehetetlenülésére” hivatkoznia egy olyan vállalatnak, mely az elmúlt két esztendőben csak azokat a “közbe-szerzési” tendereket nem nyerte el, amelyeken el sem indult sőt, már ezen esztendőket megelőzően is bőségesen kapta az állami megbízásokat. Az igaz ugyan, hogy a Közgép a politikai és média-“támadások” fókuszában áll, de ezeknek közük sincs a Zsolnayban való “szerepvállalás”-ukhoz, s ha ezügyben kaptak is ugyan kritikákat, azok a gyár megmentésében való “szerepvállalás” elmaradása, az addig tett ígéretek be nem tartása miatt érték! Különösen megmosolyogtató, hogy a Közgép egyszeriben milyen “érzékeny” lett. Míg a tevékenységét esztendők óta kísérő rendkívül súlyos kritikák és vádak úgy peregnek le róla, mint vízcseppek a kacsa tolláról, a Zsolnay-ügyben mindössze tíz nap alatt kapott két-három szolíd bírálat máris retirálásra készteti? Ugyan! Badarság. Tipikusan fideszes, zagyva kampányduma!

Itt egyszerűen arról van szó, hogy az uraknak derogál bármit is visszaadni annak az országnak, melynek közpénzeiből zsírosra híztak!

… és ezt …

szendamondja!

Reklámok

7 hozzászólás on “Tipikus”

 1. Barina szerint:

  A Közgépes banda pénze is véges, kell a tőke a nagy projektekhez, ahol hatalmas a profit. Törvényeket és pályázatokat írnak át annak érdekében, hogy a Közgépeseknek legyen önrészük és a szükséges tőkéjük a projektek kivitelezéséhez. A támogatásokat előre-előbb kapják és előlegeket kapnak, mindent megtesz a kormány, mutyibandája futtatásához, saját mutyi-jövedelmének biztosítása érdekében. Elképesztően hatalmas pénzeket nyúlnak le Orbánék is, nincs sok értelme , hogy mutogassanak Gyurcsányékra, ha csak nem azért, hogy látjátok, mi is megcsináltuk….

  • szendam szerint:

   Kedves “Barina”!
   Én nem gondolom, hogy a Közgépes Banda pénze végtelen lenne (bár annyit szipolyoznak ki Belőlünk, amennyit nem szégyelnek, s nem a szégyenlőségükről híresek!). De a tavalyi esztendő adózott és kifizetett nyereségének mindössze az ötödét kellett volna a “Zsolnay örökség megmentésére” fordítaniuk. Ugyan miért nem tették?
   A Biblia szerint az egyik Főbűn a “Restség”, a másik pedig a “Fukarság”! Ugye?
   Üdv! szendam

 2. gondolkodo szerint:

  Mostanában tán nem, de nem is oly régen még gyakran emlegetett dolog volt a “kollettív tudat”!
  Tény, hogy az akarat teremtőerő, ezért akarjuk mindnyájan, minden időben: “Lopott holmi vissza!”
  Aztán sajnálkozhatnak önmagukon, a fene más sem fogja őket sajnálni, azok, akik milliói/milliárdjai szállnak el hirtelen a fejük fölötti tetővel együtt!

  • szendam szerint:

   Kedves “gondolkodo”!
   A “kollektív tudat”-ot érintően éppen ma írtam egy posztot “Pulykatánc” címmel. Igaz, a bejegyzés csupán első bekezdése foglalkozik ezzel, de szerintem jól írtam le a “kórismét”!
   Üdv! szendam

 3. Fehér Klára szerint:

  Ismerősöm a Zsolnayban dolgozott mint porcelánfestő. Most egy ún. 100 forintos gagyi boltban eladó. Ma is könnyes a szeme ha a porcelánokról mesél. Ezekért a könnyekért falhoz kellene állítani ezeket a gazembereket. Addig is dokumentálni kell ezt az esetet is, egy majdani monstre perhez…Egyelőre mást nem tehetünk…

  • szendam szerint:

   Kedves “Klára”!
   A Zsolnay-ügyben nincs kit “falhoz állítani”. A piac tényleg be van szűkülve, de ettől függetlenül még elvárható lenne vagy a Csekonics-báró módjára pénzt pazarló Államtól, vagy annak kedvezményezettjétől (Közgép), hogy a Tőlünk kizsarolt, ellopott pénzek egy minimális részével legalább egy ilyen ügyet karoljanak fel! Anyagi tehetségük lett is volna rá, hiszen a tavalyi nyereségből kiosztott 3 milliárdnak csupán alig ötödét köllött volna a Zsolnayra költeni. De nem tették sem akkor, sem korábban és nem is fogják tenni!
   Mert ezek csak PARAZITÁK, ÉLŐSKÖDŐ SZARHÁZYAK!
   Üdv! szendam

 4. entero szerint:

  Szidhatjátok, becsmérelhetitek, vádolhatjátok akár hazugsággal is Orbánékat, a lényeg az amit tesz és ahogyan, az pedig felülmúl minden eddigi kormányt, kivéve persze a sajátját még legelőször amikor kormányon voltak. 2014 – ben is nyerni fognak, talán a nép is rájön hogy ennek így kell lennie.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s