A hét vicce

Vasárnap lévén egy tisztességes blogger nem terheli meg nehezen emészthető témákkal Szeretett Olvasóit. Én azonban csak félig vagyok az, ezért e posztban most a lovakról és egyéb állatokról fogok értekezni.

Minapi posztomban már megemlékeztem arról a káoszról, melyet az egészségügyi ellátás rendszerének kormányzati “reformja” okozott. Az átalakítás lényege, hogy a kabinet (szegény Semmelweis nevével burkolózva), legelébb is lenyúlta az összes kórházat, azok éléről kirúgdalta a neki nemtetsző személyeket, s helyükre a csókosait ültette, bezáratott egy rakás osztályt, utcára tett egy csomó szakembert, illetve “Területi Ellátási Központok” (jé, még egy “TEK”!) néven új betegirányítási útvonalakat hozott létre. A káosz ezen utóbbiból fakadt, mivel a méltóságos minisztérium túlfizetett politikai komisszárjai a körzetfelosztásokról “elfelejtették” időben értesíteni az érintetteket: az orvosok csupán az új rendszer mai életbelépése előtt négy nappal szerezhettek ezekről tudomást, a betegek viszont még ma sem.

Nem hiszem, hogy ma Magyarországon, bármilyen összefüggésben is vita tárgyát képezné, hogy honi egészségügyünk olyan, mint az állatorvosi ló: minden olyan betegségtünet megtalálható rajta, melyek általában a társadalmat, a gazdaságot és az államigazgatást jellemzik. Reformja tehát tényleg elengedhetetlen, de talán ezt nem úgy köllene csinálni, hogy az egészet csupán egy állami vagyonhalmaznak és lefaragandó kiadási tételnek tekintjük, s közben teljesen megfeledkezünk az annak lényegét képező “humán” részéről, azaz az ellátókról és az ellátandókról!

Márpedig a Szeretett Vezető és nertársai pontosan ezt teszik. Teljes mértékben leszarják a betegeket és a napirobotos személyzetet, de skrupulózus alapossággal igyekeznek rátenni kezüket minden vagyontárgyra, még az olyanokra is, melyek nem is léteznek!

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Költségvetési Főosztálya elrendelte a lovak megszámlálását a kórházakban – legalábbis erről kaptak levelet a minap a főigazgatók. A vezetői utasítás indoklása szerint a lovas ágazathoz jelenleg is jelentős vagyon tartozik, s e vagyonelemek összeírása nélkül nincs jó gazdálkodás. Ezért arra kérték a címzetteket, hogy mérjék fel a lovas ágazathoz tartozó állami ingatlant, földterületet, ingóságokat, lóállományt. A kórházi vezetők egy hetet kaptak lovaik megszámolására, a tenyészkancák, a mének, a csikók számbavételére, az eredmény jelentésére.

Lovak a kórházakban? A Horthy-korszakban tán még voltak, no de ma?! Aztán “tenyészkancák” (ápolónők, esetleg a szülőanyák?), “mének” (hímnemű szakszemélyzet, netán a férfi ápoltak?) és “csikók” (újszülöttek, ápolt gyerekek, avagy a rezidensek?) … nem tévesztették ezek össze a CBA-testvérek orbánilag támogatott hobby-vállalkozásával az egészségügyet? Elképzelhető, hogy napszúrást, hőgutát kapott valamelyik miniszteriális főfejes, avagy egyszerűen csak elgurult a gyógyszere? Ilyen ostobaságokkal zaklatni a kórházakat éppen akkor, amikor egyébként is áll a bál és elszabadult a káosz?

Ez csak vicc!” – mondhatná bármelyik Kedves Olvasóm, s tán még igaza is lenne, ha nem a Falkaforradalom harmadik esztendejének  Magyarországán élnénk, ahol bizony bármi (és annak ellenkezője is) elképzelhető és komolyan veendő, mert bármikor meg is valósulhat! Akárcsak a fentebb említett egészségügyi lófelmérés is, melyről a Népszabadság számolt be pénteken. Aki pedig azt hinné, hogy csupán a lap akarta megtréfálni olvasóit, az olvassa el az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiküldött körlevelet (pdf.-ben itt letölthető)!

Tulajdonképpen nincs is azzal semmi baj, ha egy állam pontosan tudni akarja, mi van a birtokában, legyen szó akár állatokról is. De a felmérést kezdhette volna önmagával, hiszen politikai és igazgatási rendszere nyilvánvalóan tele van szamarakkal, ökrökkel, tinókkal, barmokkal, majmokkal, disznókkal, lajhárokkal, szarkákkal, papagájokkal és piócákkal, az Országban pedig ott béget az a sok birka! Komplett az Állatfarm!

… és ezt …

szendamondja!

Reklámok

2 hozzászólás on “A hét vicce”

 1. gondolkodo szerint:

  Ha arról az oldaláról nézem a dolgokat, hogy nagyjából tudjuk, mennyi marha van az országban – kicsitől a nagyig! – nagyon helyes tisztában lenni, hány ló van a kórházakban!
  A tenyészkancák számát azért kell tudni, nehogy lázadás törjön ki vezetésükkel, ha a tenyészmének bizonyos testrészét a eü. dolgozók közt osztják fel!
  Végső soron lovas nemzet vagyunk!

 2. kekec szerint:

  Még mindig nem értetek fidesz-újmagyarán, ezért kénytelen vagyok lefordítani:
  Az emberi erőforrás minisztériumnak eszébe sem jutott, hogy a kérdőív kiterjedhet a kórházakra is. MIVEL A BETEG AZ NEM EMBER (legalábbis nem mátrixos erőforrás) ezért ekként kell vele bánni. Nem megmondta előre Lézerjani, hogy akinek semmije sincs az annyit is ér? Tehát teljesen logikus, hogy az a sok nullát figyelmen kívül hagyták.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s