Gyógyintézmény kerestetik!

Mesterházy Attila blogjának egyik múltheti bejegyzésében azt írta hogy: bár ez a kormány a választók többségét már nem tudja becsapni, önmagát még mindíg sikerül. Ha bárki kételkedett még a szocielnök ezen megállapításának igazságában, az tegnap alapos bizonyítékot kaphatott személyesen Matolcsy Györgytől!

Jobbsorsra talán érdemes Hazánkban szinte már axiómának számít az a megállapítás, hogy az Orbán kormány tagjainak viselkedéséből, megnyílvánulásaiból és nyilatkozataiból több tucatnyi elmekórtanász írhatna kimagaslóan jó PhD-dolgozatot sőt, futna belőlük még egy-két akadémiai székfoglalóra is. Ha sorrendbe köllene állítanom ezeket az emberkéket, akkor közvetlenül Mein Vezér után (annak szinte már a sarkára lépve) következne az ő “Szent Jobb“-ja, azaz Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

Aki eleddig azt hitte, hogy a pofátlan hazudozás “Csomolungmá“-ját a már erősen amortizálódott, s ezért nemrégiben (“…érdemeinek elismerése mellett, saját kérésére…”) oldalra-felfelé buktatott Szíjjártó Péter testesíti meg, még soha nem olvasta/hallotta a nevezett miniszter egyetlen nyilatkozatát sem. Aki azonban már volt kénytelen elszenvedni egy-két ilyen eszmefuttatását az tudja: Terpesz Szem ezen téren nyújtott teljesítménye sztatoszférai magaslatokból szemléli a szíjjártói vakodtúrást!

Hithű kormánypártiak nevezhették ugyan még “a nemzeti érdekért indított szabadságharc“-nak azt, amikor Elkúrcsy 2010. őszén diadalittasan bejelentette az IMF kirúgását, majd az “eurozóna válságá“-nak azt, amikor ugyanezen pasi egy esztendővel később deklarálta ugyanezen “hárombetűs szervezet“-hez való visszakullogást. Azt pedig, hogy eleddig Dr. Unorthodox egyetlen gazdasági jóslata sem jött be, illetve az általa “elkészített” költségvetési törvények már a hatályba lépésük második-harmadik hónapjában rendre megbuktak, magyarázhatták akár úgy is, hogy “csak az nem hibázik, aki nem dolgozik“. Nevezhették őt még jóindulatúan akár fantasztának is, amikor tavaly december elején a kormany.hu portálon közzé tette Magyar Növekedési Terv” című tanulmányát, melyben olyan agyament kifejezéseket használt, mint “új borostyánút“, “új gazdasági selyemút“, “fordítókorong” és “Kelet-Európai Banán“, de ahhoz már különösen vakhitűnek kellett lenni, hogy bárki gyomorforgás nélkül sőt, egyetértően olvassa/halgassa végig azt az öntömjénező ömlengést, azt a töményen narcisztikus hazugságáradatot, melyet ez az alak produkált tegnap az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának ülésén.

A nepszava.hu rövid, de érzékletes beszámolója szerint ez az alak a közgazdaságtan fel nem ismert és meg nem értett, zseniális művészének képében tetszelegve válaszolgatott a neki feltett kérdésekre … illetve pontosabban: úgy csinált, mint ha felelgetett volna, de egyébként csakis a saját szövegét nyomta. Az Állami Számvevőszék által “részben megalapozatlan“-nak nevezett, jövőévi költségvetési törvénytervezetről ugyan egyetlen szót sem ejtett, de a Központi Statisztikai Hivatal aggasztóan negatív tendenciákat mutató adataiból a saját miniszteri működésének laudációját volt képes kiolvasni. Amikor a “háromszoros bóvli“-minősítésről kérdezték, azt csupán jelentéktelennek nevezte, mely szerinte csak szimpla “bosszú” volt azért, hogy a kormány a szükséges 3000 milliárdos megszorításokat nem a magyar lakosságra és vállalkozásokra, hanem a multikra terhelte. Azt ugyan beismerte, hogy recesszióban van a honi gazdaság, de szerinte némi további(!!!) romlás után “növekedésnek indulhat a GDP“. … ésatöbbi … ésatöbbi … blablabla és blablabla! … Aki kíváncsi az összesre, hát olvassa el a fentebb linkelt cikket, feltéve ha van benne kellő mazochizmus, avagy strapabíró gyomor!

Én inkább visszatérnék a Matolcsy esetében a közgazdaságtannál jóval indokoltabb elmekórtanra. Nem vagyok e terület szakértője, így nem tudom pontosan megnevezni azt a betegséget, melynek elsődleges tünetei az önimádat, a létező valóság valós tényeinek figyelmen kívül hagyása, ezek helyett egy virtuális valóság generálása, illetve a kóros hazudozás. Hogyan nevezi a pszichiátria azt, amikor valakiről lesír: tisztában van azzal, hogy szakmányban és sorozatosan valótlanságokat állít, meg azzal is, hogy ezt mindenki tudja róla, de elvárja, hogy falmelléki dumáit megfellebbezhetetlen igazságoknak tekintsék? Hogy hívja az elmegyógyászat azt az esetet, amikor valaki komolyan elhiszi: rajta kívül mindenki hülye?

Matolcsynak nem minisztériumra és nem “jövőkutató” intézetre, hanem egy olyan intézményre lenne szüksége, ahol felkészült orvosok és türelmes (de markos) ápolók segítik a hozzá hasonlóak esetleges gyógyulását. Egy olyan, árnyas és csendes helyen lévőre, melynek egyik magánlakosztályában (falak puhára gumizva!) a miniszter úr Főnökét is kezelik!

… és ezt …

szendamondja!

Reklámok

4 hozzászólás on “Gyógyintézmény kerestetik!”

 1. emigrant szerint:

  Ezt úgy hívják, hogy magyar betegség. Beteg valóságérzék – ahogy Kolozsvári Grandpierre Emil nevezte. Eltolcsynál ennek a kórnak egy különösen szélsőséges esete áll fenn. Úgyis mondhatnánk, hogy nem egyszerűen szimplán hülye, hanem triplán. Sajnos a helyes diagnózis még nem nyit utat a jó terápiához. Azért mégis mondok egy távoli példát. Etológusok (az állatok magatartását kutató tudósok) egy csoportja lelátogatott egy pusztára, ahol a juhász pulikutyájának képességeit vizsgálták, különösen arra voltak kíváncsiak, hogyan tanul az eb, ill. milyen módszerekkel tanítja a gazdája. A kutya gyönyörűen dolgozott, a juhász egyetlen intésére a megfelelő irányba terelte a nyájat, ha kellett, egyes egyedeket leválasztott, és a “főnökhöz” kísért. A tudósok le voltak nyűgözve, magukban megállapították, hogy rátaláltak az emberükre, akitől sokat fognak tanulni a kutyák tanulásáról, fogékonyságáról, büntetési és jutalmazási módszerekről. Mindenesetre magukban már elkönyvelték a megírandó sikeres szakcikkeket is. Este a tűz körül – némi alkoholos italok bevetése után – a professzor elérkezettnek látta az időt a titkok leleplezésére, és megkérdezte az egyébként pusztai módra hallgatag juhászt. – Aztán, mondja bátyám, hogyan tanítja be a kutyáit, hogy aztán ilyen szépen dolgoznak. A pásztor elgondolkozott, majd válaszolt: – Hát az úgy van, tetszik tudni, hogy néha tízet-tizenkettőt is agyon kell ütni, mire egy beválik.
  Csak annyit tennék hozzá, hogy pénzügyminisztereknél hasonló az arány.

 2. gondolkodo szerint:

  Goebbels ( a rosszemlékű) megmondotta volt: “Ha egy politikus százszor hazudja ugyanazt, százegyedjére önmaga is elhiszi!” Emberi tulajdonság. A gondolkodni nem akarók vagy nem tudók menedéke, ha sokszor, illetve sokaktól hallják ugyanazt, igaznak vélik.
  Mindez persze, mai vezetőinkre nem vonatkozik, ugyanis ők hamarabb elhiszik, mint kimondják hazugságaikat.
  Természetesen van mentségük, ők nem akarnak rosszat, csak
  – vagy patologikus hazudozók, akik betegségük miatt nem tudnak igazat mondani;
  – vagy mentális korcsok, akik nem is akarnak igazat mondani;
  – vagy Tündérvilágban élő infantilisek, akik hiszik Mikulást és a Nyuszit is.
  A három közül bármelyik fennállása kizáró ok, hogy tisztességes világban vezető lehessen, tehát most éppen megfelelő!

  • szendam szerint:

   Kedves “gondolkodó”!
   Én az első kettőre szavaznék. Eredetileg csak nem akartak, de most már évek óta nem is tudnak igazat mondani. A harmadikat azért zárnám ki, mert “Tündérvilágban élő infantilisek” nem lopnak, harácsolnak ilyen orcátlanul!
   Üdv! szendam
   PS.: jellemrajzukat árnyalandó, éppen most tettem közzé egy posztot!


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s