Ki olvasta Wiesel levelét?

Már június 7.-én megírta, de csak 11 nappal később került nyílvánosságra (de legalább kiderült!) az a levél, melyet a Holocaust-túlélő Elie Wiesel, amerikai író küldött a magyar Országgyűlés elnökének. Kövér László állítólag ma fog válaszolni rá.

A magyar származású, Amerikában élő Nobel-békedíjas iró levelében (itt olvasható!) egyebek között ezt írta Kövérnek:

„Mély megdöbbenéssel és felháborodással értesültem arról, hogy Szőcs Géza kulturális államtitkár és Vona Gábor, a szélsőjobboldali Jobbik elnökének oldalán Ön is részt vett azon az ünnepségen, amelyet Romániában szerveztek a nyilaskeresztes parlament tagjának, Nyirő Józsefnek a tiszteletére. Megbotránkoztatónak találom, hogy a magyar Országgyűlés elnöke képes volt elmenni egy olyan ünnepségre, amely a Horthy– és a Szálasi-rezsim fasiszta ideológiája előtt tiszteleg …

…egyre világosabb, hogy a magyar hatóságok bátorítólag lépnek fel azokban a kísérletekben, amelyek tisztára mosnák Magyarország múltjának ezt a tragikus fejezetét, nevezetesen a világháborús magyar kormány részvételét az ország több százezer zsidó állampolgárának deportálásában és meggyilkolásában …

… Nem akarom, hogy közöm legyen ehhez, ezért ezennel visszaadom a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét, amelyet 2004. június 24-én Magyarország elnökétől kaptam.”

A Wiesel-levél megfogalmazása olyannyira pontos, hogy sem annak megírásának okait, sem pedig tartalmát félremagyarázni nem lehet (ennek ellenére megpróbálkoztak vele – lásd lentebb!). Egyértelmű és nagyon súlyos kritikája az ókonzervatív és  a szélsőjobb ideológiai iparvállalatai által esztendők óta egyre fokozottabb mértékben elkövetett szellemi környezetszennyezésnek (mely abban nyílvánul meg, hogy romlott ideológiai termékekkel eteti mind a jelen, mind a jövendő nemzedékét), illetve annak, hogy ez a tevékenység immáron nyílt és aktív támogatásban részesül a magyar kormány, a magyar törvényhozás és annak egyes pártjai részéről.

Az ember azt hinné, hogy ha egy ország vezetői ilyen súlyos és ráadásul demonstratív bírálatot kapnak egy világszerte közismert személyiségtől, akkor (úgy a nemzetközi, mint) a belföldi közvélemény nyomására az adminisztráció azonnali kármentésbe fog. Azonban sem Orbanisztán kormánya, sem annak társadalma nem így működik … sajnos!

Talán van aki emlékszik még arra a tavaly nyári-őszi diplomácia botrányra, mely arról szólt, hogy a Clinton-féle figyelmeztetésekre füle botját sem mozdító Orbán (a magyar “nemzeti hős“), majd’ három hónapon keresztül bújkált az USA budapesti nagykövete, Eleni Tsakopoulos-Kounalakis elől, hogy az ne tudja átadni neki kormányának hivatalos tiltakozását (“démarche“) a “viktoriánus” kabinet által elkövetett antidemokratikus törvénykezési és egyéb módszerekkel kapcsolatosan. Az egész ügyről a magyar sajtó csak úgy szerezhetett tudomást, hogy azt az amerikai diplomácia a “The Washington Post“-on keresztül tudatosan szivárogtatta ki (a “Kárpát-medence Lepisilt Lángelméje” rögtön ezután és szinte azonnal talált két órát a megtekintendő focimeccsekkel telezsúfolt naptárában!).

Ez a bújkáló, “talán-agyon-tudjuk-hallgatni“-típusú időhúzás jellemzi a Wiesel-levéllel kapcsolatos ügyet is, bár itt azok a bizonyos “malmok” már jóval gyorsabban “őröltek”. Míg a démarche-ügyet több, mint két hónapig, addig Elie Wiesel tiltakozását már csak 11 napig volt képes titkolni a magyar államvezetés – feltételezem, hogy ebben az esetben sem a honi sajtó (nevezetesen az elsőközlő Népszabadság) ügyességén, hanem inkább újfent a külföldi “füles” működésén múlott a dolog -, a kitudódás miatt pedig lépésre kényszerült, melynek “termékét” mára (jún. 20., szerda) ígérték.

Fogalmam nincs, mit fog tartalmazni a Nyírő-fan (és így nyilas-szimpatizáns) Kövér levele, de sejthető: a Fidesztől megszokott galimatiászt, azaz valamilyen, a lényegi kritikát alaposan megkerülő, általánosságokat, nemzetieskedő lózungokat halmozó, Wiesel tájékozatlanságát sőt, megtévesztettségét hangoztató szózagyvalékot, kellően morcos méltatlankodás kíséretében. De tulajdonképpen nem is ez az érdekes, hanem az, hogy az egész ügynek lesz-e bármiféle hatása a hazai társadalomra, a közgondolkodásra? Tartok tőle, hogy aligha!

A Clinton-démarche ugyan hagyott valami nyomot a honi közvéleményben, hiszen az USA diplomáciájának vezetőjét, a volt elnök feleségének nevét azért ismerik idehaza egynehányan, no de Elie Wieselről ugyan hányan tudják, hogy kicsoda? Hány polgártársam képes felfogni azt, miféle hatása lehet az író demonstratív tiltakozásának az egész ország (már egyébként is romokban heverő) megítélésére? Mindezt pedig annak fényében, hogy az egészről úgy a passzív kormánypárti, mint a szintén passzív ellenzéki tulajdonképpen tájékoztatást sem kapott? Rögtön meg is adom a választ: senki!

Az egész üggyel csak a két oldal aktivistái foglalkoznak csupán. Mi, az antiorbanisták az elnácult Orbán-Simicska Kormányt, meg annak “Házelnök”-ké kinevezett elmeklinikai esetét ejnyebejnyézzük szorgalmasan, míg az Ellenoldal pedig hozza a formáját és szorgalmasan zsidózik-kommunistázik, nemzetellenesezik. Utóbbiak netszennyezőit köztisztasági okokból nem szeretném részletesen idézni (mondanivalójuk lényege: “kijafaszaza…?“, “miközehozzá?“, “apénztisvisszadata?“, stb.), de azért vannak ott olyan “személyiségek” is, akik azért kultúráltabban fogalmaznak.

Mondjuk a kultúrális államtitkárságból épp a minap kiérdemesült Szőcs Géza, aki még nincs olyan rég kiesve a pikszisből, hogy ne emlékezne a heti kommunikációs tréningen szájába rágott “őszinte és saját” véleményére! Mivel azonban nem csak állami kultúrhivatalnok volt, de magát költőnek is mondja, nem teheti meg, hogy egyszerűen lesenkizze, lezsidózza Wieselt. Így aztán maradt a szokásos szöveg (az alábbi a nepszava.hu mai kiadásában jelent meg):

Szőcs összeesküvést sejt

Elie Wiesel szerepe azt bizonyítja, hogy “semmi nem drága, ha fogást keresnek a kormányon” – fogalmazott tegnap a Klubrádióban Szőcs Géza volt kulturális államtitkár. Mint mondta, Wieselről “biztosan ki meri jelenteni”, hogy nem foglalkozik Nyirő József műveinek olvasásával, sem azzal, hogy milyen módon szólalt meg a második világháború idején. “Nála hangosabban ordítottak különböző aljasságot politikusok”. Szőcs szerint Wieselt félretájékoztatták azzal kapcsolatban, hogy “mekkora a nyilas és náci múlt ennek az írónak a személyiségében”. Szőcs egyébként a Nyirő-ügy többi visszhangját is a lejáratás részének tekinti.

Hát mit lehet erre mondani? Azt, hogy ugyan honnan a francból tudja Szőcs, hogy Wiesel “félre van tájékoztatva” sőt, azt hogy Wiesel Nyírő irodalmi és politikai “munkásságát” illetően bármiféletájékoztatásra” rászorulna (lévén a bőrén tapasztalta!!!)? Azt persze készséggel elhiszem neki, hogy Wiesel “nem foglalkozik Nyírő József műveinek olvasásával“, mivel nincs rákényszerítve, hogy nyilas szart vegyen a kezébe … ellentétben gyermekeinkkel, akiknek ez szeptembertől kezdve kötelező lesz! Ha most triviális akarnék lenni, hát azt írnám: “Elmész te a jó büdös q…a…-ba Géza!

*****

Anno, amikor a Vatikán diplomáciai jegyzékben tiltakozott a Harmadik Birodalomban megnyílvánuló egyházüldözés ellen, Hitler feltette a cinikus kérdést: “Hány hadosztálya van a Pápának?” Gondolom Orbán és Kövér pedig azt, hogy ugyan “Ki olvasta Wiesel levelét?“.

Hát, nem sokan, s így csak kevesen tudják, hogy bár takarítsuk ugyan el innen ezt az elnácult, de valójában csak nettó tolvaj társaságot, évtizedekig fog tartani, míg úrrá leszünk szociálpszichológiai rombolásán és visszaíratkozhatunk a Világ Kultúrnemzeteinek körébe!

… és ezt …

szendamondja!

Reklámok

11 hozzászólás on “Ki olvasta Wiesel levelét?”

 1. Fehér Klára szerint:

  Kedves szendam!
  Kivételesen nem értek egyet veled. Nem gondolom, hogy évtizedekig tart majd a lélek és kútmérgezők hatása. Aminthogy attól sem tartok, hogy a serdületlen ifjúság olvassa majd Nyírő és Wass műveit. Tanár férjemtől tudom, hogy egyáltalán nem olvasnak semmit. Valahol hivatkoztál az “Egri csillagokra.” Azt sem olvassák. 3 és 5 évesek voltak a fiaim, amikor az esti mese Gárdonyi műve volt, sok más egyébbel együtt. Van egyébként egy Wass könyv, amit kötelezővé tennék a jobboldali fiataloknak. (nem hiszek egyébként az “oldalakban”, jobb híján én is így nevezem). A kard és kasza című könyvről beszélek, ahol feketén-fehéren le van írva, hogy senki nem vett el tőlünk semmit. Mi adtunk oda mindent önként és dalolva…

  • szendam szerint:

   Kedves “Klári”!
   Még azt a rombolást sem sikerült eliminálnunk, amelyet a Horthy-, a Szálasi-, aztán a Rákosi- és a Kádár-rendszerek okoztak! Mindezek terméke az, ami ma van. Ha nem hiszed, hát nézz körül!
   Vajon hány lapáttal tett/tesz rá az Orbanizmus az egyébként is égig érő és szőnyeg alá söpört magyar trágyakupacra?
   Tartok tőle, hogy ezúttal nem Neked van igazad. … bárcsak másként lenne!

   • Fehér Klára szerint:

    Tegnap gondot okozott a kommunikáció, nem talált a kiszolgáló…Igyekszem nyitott szemmel és füllel járni. A világért nem állítanám, hogy nekem bármiben is igazam lenne, annál én szerényebb nő vagyok. Előfordulhat azonban, hogy én nem egészen úgy látom a dolgokat, esetleg máshová helyezem a prioritásokat. Nem baj ugye? Felsoroltad a xx. század összes kormányát, mind bűnös abban, hogy most itt tartunk, ahol vagyunk. A magam részéről az egyéneket sem venném ki a bűnösök közül. “Miért hagytuk, hogy így legyen?”

   • szendam szerint:

    Kedves “Klári”!
    Ugyan miért ne állíthatnád, hogy igazad van? Miért lenne az “szerénytelenség”?
    Ha összeveted eddigi komment-viszontkomment-váltásainak rá fogsz jönni: ugyanarról beszélünk, s ha nincs igazunk, akkor Kettőnknek nincs … avagy éppenhogy van.
    Az “Igazság”, a “Valóság” és a “Hazugság” közötti öszefüggésről egyébként éppen a pár perccel ezelőtt közzé tett legújabb posztom (“A magyar ‘Relativitás-elmélet'”) utólsó bekezdésében írtam le egy jó bölcseletet. Sajnos a forrására már nem emlékszem, de az idézet garantáltan szöveghű!
    Legyen szerencsém itt Hozzád máskor is!
    Üdvözlettel: szendam

 2. öregszeder szerint:

  Kedeves Szendam!
  Gyurcsány haladéktalanul , levélben reagált, amit a DK közzé tett.(http://www.demokratikuskoalicio.hu/index.php/2011-12-05-15-42-05/dkhirek/2801-gyurcsany-ferenc-levele-elie-wieselnek)
  Erről ne többet, mert még kikiáltanak gyurcsány hívőnek. Bár leszarom az ilyen bírálatot, ha egyszer ez a manus képes a politikusok közül normális mondatokat fogalmazni a közügyekről és én ezért őt díjazom. Emiatt szendam fannak is kikiálthatnának.
  Egyébként az a fő gondja a hatalomnak és a “közvéleményformáló jobb-és baloldali értelmiségnek”, hogy amíg Radnóti Miklós, mint áldozat nem tudott visszaszólni ezeknek, addig Elie Wiesel ezt meg tudja tenni és meg is tette. Áldassék érte a neve. Amit nem értek, hogy a többi demokratikus pártról nem hallottam, hogy reagáltak volna valamit a témában. Vajon miért?

  • bonhomme szerint:

   öregszeder,
   ez egyszerű. lapulnak, mint sz@r a gazban, és várnak a különféle reakcióra, hogy mindent összevetve kialakíthassák a “saját” véleményüket.
   Vagy éppenséggel nem érdekli őket az ügy.
   Mindkét esetben kiállították magukról a bizonyítványt, mert ez épp az az eset, ahol nemigen kell sokat gondolkodni, mit is reagáljanak nyilvánosan.
   És azt még nem is említettem, hogy közös nyilatkozatot is kiadhatnának, mert egyértelmű, hogy mit kellene mindannyiuknak mondani. Ehhez viszont ráadásul még összefogás is kellene. De amíg az az elsődleges, hogy ki kivel miért nem fog össze…

  • szendam szerint:

   Kedves “szeder”!
   Örömmel üdvözöllek ismét! a Gyurcsány-reakció szerepel az általam megadott nepszava.hu-linkben, csak nem emeltem ki külön (mivel másra volt kihegyezve a csattanó). Abban pedig tök’ egyetértünk, hogy vajh’ a “demokratikus” ellenzék pártjai miért nem adnak ki egy közös nyilatkozatot?!
   Sőt, a DK és az MSZP megszólalása után vajon miért hallgat az LMP?
   He?!

 3. Avi szerint:

  ” vajon miért hallgat az LMP?
  He?!”
  Még nem kapták meg az utasítást a führertől, hogy mit mondhatnak!

  • szendam szerint:

   Kedves “Avi”!
   Ebben tévedsz, ugyanis a nepszava.hu által ma 05:08-kor közzé tett írásában már megemlíti Schiffer ezügyben tett nyilatkozatát is ( http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=562306 ), tehát már megkapták a Nagytestvértől a “saját véleményüket”. Ezt most nem részletezném és kommentálnám, mivel éppen most írom az erről szóló legújabb posztomat. Ha semmi nem jön közbe, úgy dél körül már közzé is tudom tenni!
   Üdv! szendam

 4. […] posztomban már leírtam az események azon láncolatát, mely odáig vezetett, hogy Elie Wiesel demonstratív […]

 5. […] azt követően, hogy nyílvánosságra került a Nobel-békedíjas amerikai író, Elie Wiesel Kövér Lászlóhoz intézett memoranduma (melyben […]


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s