Fidesz-teszkó

Volt egyszer a Fidesznek egy Wermer András nevű pr-guruja, aki az Orbán Párt 1998-as első hatalomra jutása után az egyik lapnak nyilatkozva kijelentette: ahhoz, hogy sikeres legyen a politikai kampány, tudomásul kell venni, hogy “…egy politikai párt pont olyan, mint egy mosópor, s pont úgy is kell eladni!“. (… “Na ja! Akkor már értem,hogy miért habzik a szájuk.” – reagált erre anno a mai politikai életből általam fájdalmasan hiányolt Kuncze Gábor, a maga tempósan nyugodt humorával).

Ez a wermeri mondat azt a “titkot” volt hivatva “leleplezni”, hogy mitől volt olyan meglepően sikeres a Fidesz 1998-as kampánya. A kereskedelmi marketing korabeli alapelvének (“Mérd fel az igényeket, majd hívd fel a figyelmet az azokat kielégítő termékekre!“) alkalmazása egy választási hadjáratban akkor még nóvumnak számított. Ez a gyakorlatba átültetve úgy működött, hogy a Wermer-csapat felmérte a választói igényeket, azokat országrészekre, megyékre sőt, település-csoportokra lebontva speciális adatbázisokká formálták, s így Orbánék pontosan tudták, hogy mit kell mondani mondjuk egy győri, egy zalaegerszegi, avagy egy pécsi kampánygyűlésen, s mit egy kecskemétin, egy nyíregyházin, avagy egy miskolcin. Bár a politikatudomány ezt a nettó populizmus minősített esetének tekinti, kétségtelenül sikeresebb volt, mint az akkor még mindenütt következetesen ugyanazt beszélő szocik (hivatalnoki bikkfanyelven) és liberálisok (erősen doktríner- és enyhén lenézés-szagú stílusban előadott) választási szövegei.

A 2002-es kampányban aztán orbánék még egyszer megpróbálkoztak a már bevált módszerrel. Ámde amit meg lehet tenni ellenzékből, az nem megy kormánypártként, mivel a választók által tapasztaltak, meg az ezek alapján felmerülő igényeket (pl.: “Ki kéne már rúgni ezt a fényes nappal, pofátlanul és szégyentelenül lopkodó korrupt kormányt!“) az ígéretek szintjén és a hatalom megtartásának reményében kielégíteni lehetetlen. Ebből lett a 2002-es bukta, meg az addigra már elavult marketingelvek alkalmazásából.

A  modern módszer ugyanis megfordította a korábbi elvet: “Végy egy már létező terméket, majd állandó sulykolással beszéld bele az emberekbe az aziránti igényt!“. Esetünkre lefordítva ez tehát azt jelenti, hogy a már létező áruhoz/szolgáltatáshoz (Fidesz) megteremteni az igényt (kellő mennyiségű választói szavazat), amellyel az Orbán-Simicska Párt legelőször a 2006-os kampányban próbálkozott meg, a “Rosszabbul élünk, mint négyéve!” szajkózott mottójával. Mivel ez nyílvánvaló hazugság volt, ezzel elügyetlenkedték a dolgot, s nagyobb “zakót” kaptak, mint 2002-ben.

No, ekkor a Mi Boldogságunk három radikális lépést tett. Kirúgta a követelményeknek meg nem felelő kampánystábot, s helyére alaposan felkészült és agyonfizetett vérprofikat állított. Lapátra tette a 2006-os “turbánviselése” miatt is köznevetség tárgyává vált, bociszemű Révész “Mártíriuszt” (copyright by Kuncze), s a szóvivői feladatot a gátlástalanul hazudozni képes, teljesen amorális és szervilis Szíjjártó Péternek adta. Félreállított minden “politikust”, akikről még csak a legkisebb mértékben is feltételezhető volt, hogy van/maradt még valamennyi erkölcsi érzéke, majd kézből etethető és irányítható, agyatlan és gerinctelen senkikkel vette körül magát, kikben ugyanolyan gyorsan és egyszerűen lehetett hangoztatandó “pártalapelveket” és kampányszövegeket cserélni, mint számítógépben a CD-ROM-ot.

Aztán beindult a gépezet. Kihasználva Gyurcsány ordító ügyetlenségét, a nyaloncmédia és a doktríner liberális értelmiség orráig sem látó butasága segítségével sikeresen torzította “hazugság-beszéddé” azt a szöveget, amely éppen pont az ilyen gyakorlattal szakítani akaró program meghírdetése volt – ezzel teremtve meg a “politikai őszinteség” iránti igényt. Kihasználva az általa instruált sajtót, rendre “leplezte le” a “szocialista mutyizásokat” (melyek egy része kétségtelenül létezett!), majd a szintén befolyása alatt tartott Legfőbb Ügyészséggel kriminalizáltatta ezeket – megteremtve és felgerjesztve a “tisztakezű kormányzás” és az “elszámoltatás” iránti (egyébként jogos) igényt. Az egymás farába lógó aláírásgyűjtésekkel, népszavazási kezdeményezésekkel nem csak értékes választó adatbázisokhoz jutottak (Kubatov-listák), de sikersen termtették meg a “közvetlen demokrácia” iránti igényt is. A 2008 őszén ránk köszöntött gazdasági válságot kihasználva, illetve az emiatt indoklot kormányzati intézkedéseket hiteltelenítve és megakadályozva “két legyet ütöttek egy csapással”: nem csak a “határozott és erőskezű kormányzás“, de a “gondoskodó állam” iránti vágyat is sikerült maguk fel fordítani.

Mindezt kiegészítették a “direkt marketing” eszközeivel is: a 2002-től folyamatosan létrehozott polgári körök tagjai kereskedelmi ügynökökként házalták végig a fideszes kampányszövegekkel a körzeti Kubatov-lista által B(“barát”)- és S(“semleges”)-kategóriába sorolt polgártársaikat, míg az alapos apologetikai kiképzettséget felhasználva, sikerrel ordították le az ilyesmiben nem részesült E(“ellenség”)-nek tekintetteket.

A siker (mely szerintem várakozásukon felüli volt) ugyan nem is maradt el, de azonnal jelentkeztek ennek negatívumai is. Bár le tudták kűzdeni a 2002-ben keletkezett problémájukat (hatalomvesztés, az állami csöcsről való részleges leválaszttatásuk), ám ezzel nyomban az 1998-as legfőbb gonddal kerültek szembe. Azzal, hogy ugyan értenek a propagandához (pláne 2006-tól), a lenyúláshoz és a közpénzeken való élősködéshez, de fingjuk nincs arról, hogyan kell egy államot jogilag és gazdaságilag úgy működtetni (sőt, egyáltalán működtetni!), hogy az az elsorvadás, a tönkremenetel és az összeomlás nélkül legyen képes őket folyamatosan és hosszú időn át táplálni. Ez pedig már tavaly tavasztól jelentkezni kezdett, s bár egy ideig a propagandagépezet ellensúlyozni tudott, de az idei esztendő elejétől már rohamossá vált a kiábrándulás.

A jelenlegi felállás szerint cca. 1,1-1,2 millió csökönyös van, aki még mindíg hajlandó lenne rájuk szavazni, ami pedig a célszerűen testre szabott, új választójogi törvény mandátumelosztási szisztémája szerint bőven elegendő egy a maihoz hasonló, avagy még annál is nagyobb törvényhozási többség ismételt megteremtésére. Ehhez azonban mindenkit, az utolsó emberig mindenkit meg kell őrízni, ami pedig csak a 2010-ben sikeres propaganda-eszközökkel már nem lehetséges.

Ezért aztán az Orbán-Simicska Kft. a “reklám” mellé felvette a “kereskedelm” tevékenységi körét is, majd néhány hét alatt kinyitotta kapuit a “Fidesz-teszkó“, amelybe betérve bárki bármiféle ideológiát megtalál, csak a megfelelő osztályon a jó polcra köll nyúlnia! Náciknak Wass Albertet, Nyírő Józsefet árulnak (a Szálasi-termék még kipróbálás alatt! – Vona Gábor feje lilul!); begyöpösödött ókonzervatívoknak kereszténységet, Szent Koronát és Horthy-kultuszt; rendpártiaknak már 12 esztendős kölköket is keményen büntető, szigorú Btk.-t; a közpénz-csöcsön hízlalt dzsentriknek állami állásokat (új termék: járási pártitkárságok létrehozása!); elitistáknak a póroktól megtisztított felsőoktatást; EU-elleneseknek nemzeti függetlenséget, kurucos szabadságharcot; EU-pártiknak megegyezési hajlandóságot … és így tovább, és így tovább … ígéretek és ígéretek, kecsegtetések és kecsegtetések rakás-számra!

Akikről, mint vásárlókról pedig végképp lemondtak, azok a Fidesz-teszkó mögött kikukázhatják maguknak a reménytelenséget és a lesűlyedést, a kifizetetlen számlákat, az éhezést és a nyomort!

Hát valahogy így fog ez most működni vagy egy esztendeig. Aztán jön majd egy éhséglázadás, amely úgy az eladóknak, mint a vásárlóknak is a fejére fogja dönteni az egész Ideológiai Ígéretáruházat. A nyiszlett melléhez lopott aranyakat szorítva menekülő menedzsment pedig bosszúból majd berogyasztja a földet az egész ország alatt!

… és ezt …

szendamondja!

Reklámok

10 hozzászólás on “Fidesz-teszkó”

 1. bonhomme szerint:

  szendam,
  most hogy mondod, van benne valami…

 2. emigrant szerint:

  Igen, pontosan így lesz, nincs más alternatíva. Jöhetnek az ugandai, szomáli és afgán békefenntartók.

 3. Avi szerint:

  “szendam”
  Minden szavaddal egyetértek csak az utolsó gondolatoddal nem. Nem lesz itt éhséglázadás! Te láttál már birkákat fellázadni a vágóhídon? Én még nem!!!

  • szendam szerint:

   Kedves “Avi”!
   Erről az Egri Csillagok egyik része jut eszembe, nevezetesen az, amikor Dobó beszélget Varsányival, a kémmel:
   “- Mit tart a török Egerről?
   – Szerintük a vár csak egy rozzant akól.
   – No, akkor majd meglátják, milyen harapós birkák laknak benne!”
   Üdv! szendam

 4. kekec szerint:

  szendam, nagyon igazad van, de egy réteget kihagytál a számításból: akik elvből nem mennek be a teszkóba, mert tudják, hogy ott csak szemetet kaphatnának – viszont még nem szorulnak rá a teszkó mögötti kukázásra.

  • szendam szerint:

   Kedves “kekec”!
   Hát majd fognak, mert a mai felállás szerint vagy a benti, vagy a kinti szemét juthat csak nekik! Persze van egy másik opció is! Lásd posztom utolsó bekezdését!
   Üdv! szendam

 5. bonhomme szerint:

  szendam,
  egy nagyon nehéz szülés végeredményét olvashatod alant.
  Piszok nehéz volt átírni a Nemzeti Dalt – egy olyan verset, amelynek minden szava a helyén van, ráadásul ha a jóslatod helytálló, az utolsó bötűig aktuális lehet még most, 160 év után is.
  És még az eredmény sem lett egységes; lehet, két verset kellett volna írnom: egyet, ahol kiforgatom, aktualizálom, poénra veszem az eredeti sorokat, és egy másikat, ami modernebb – ilyen az utolsó két versszak. Szóval elégedetlen vagyok magammal, na.
  Mindegy, egyelőre ez van, viszont kíváncsi vagyok a véleményedre.

  A nemzet rivall

  Talpra magyar, hí a haza!
  Nincs több időnk; most vagy soha!
  Birkák legyünk vagy szabadok?
  Nem is kérdés, harcoljatok!
  A magyarok istenére
  Esküszünk,
  Esküszünk, hogy fideSS-rabok
  Nem leszünk!

  Vakok voltunk mostanáig,
  Kábítottak a honatyáink…
  Kik szabadon éltek-szóltak,
  Szolgasorba nem juthatnak!
  A magyarok istenére
  Esküszünk,
  Esküszünk, hogy fideSS-tahók
  Nem leszünk!

  Sehonnai bitang némber,
  Ki most folyton hazudni mer,
  Kinek drágább a Führere,
  Mint a saját becsülete.
  A magyarok istenére
  Esküszünk,
  Esküszünk, hogy hazugoknak
  Nem hiszünk!

  Fényesebb a láncnál az Uzi,
  Döglik tőle sok fideSS-es buzi,
  Így hát immár Uzit hordunk,
  Pusztuljon a kétharmadunk!
  A magyarok Hitlerére
  Rálövünk,
  Rálövünk, mert fideSS-rabok
  Nem leszünk!

  Honfiak és honleányok!
  A hazátok vár most rátok!
  Kemény kézzel, könnyes szemmel
  Tegyétek meg mind, amit kell!
  A magyarok istenére
  Esküszünk,
  Esküszünk, hogy fideSS-rabok
  Nem leszünk!

  Hogy a jövő nemzedéke
  Értékelje, megbecsülje,
  S építse, mit hagyunk rájok:
  Élhető Magyarországot!
  A magyarok istenére
  Esküszünk,
  Esküszünk, hogy fideSS-rabok
  Nem leszünk!

  • szendam szerint:

   Kedves “bonhomme”!
   Sajnos nem tudtam korábban reagálni “irodalmi munkásságod” eme termékére, mivel éppen egy másik irodalmár, Elie Wiesel írásával kapcsolatos posztom “megalkotásával” voltam elfoglalva. (közzétéve úgy egy órája!)
   Ami a versedet illeti … hát … nos … “No comment 17.” cím alatt azt is publikáltam a blogomon mintegy 5 perccel ezelőtt!
   Utólagos engedelmeddel! … persze most már mindegy!
   Üdv és köszi! szendam

   • bonhomme szerint:

    Kedves szendam,
    a véleményedre voltam kíváncsi. Nos ha közzétetted, akkor ez azt is jelenti, hogy kevesebb kétséged van az irományom minőségével, hatásával kapcsolatban, mint nekem, az (át)írónak.
    Korábban a Végjáték c. zöngeményemet bátrabban osztottam meg az AN-en. Ott jobban éreztem, hogy ütős, meg nem is átdolgozás volt – csak 2 Petőfi-sor esett áldozatul a modernizálás oltárán -, itt azért vannak kétségeim. Majdnem oda is írtam a cím alá, hogy “Bocsáss meg, Petrovics Alex”.
    Szóval, miután eldöntötted helyettem/nekem, nincs más hátra, mint előre, utólagosan is engedélyezem 🙂
    Üdv: bonhomme

   • szendam szerint:

    Kedves “bonhomme”!
    Ha majd befutott költő leszel (mondjuk a “Hócipő”-nél), akkor értesíts, mert szükséged lesz egy költőtársra! 🙄 … No nem a vers-szerzés, hanem a rakás-szám bejövő honoráriumok elköltése végett! 😀


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s