“Szívszaggató, pökhendi és cinikus”

Elképesztő cinizmussal a Radnóti Miklósról elnevezett művelődési házban tartott pénteken (jún. 15.) Nyírő József-emlékestet Csepel fideszes önkormányzata. Alig maroknyi DK-szimpatizáns tüntetett ellene.

A poszt címében olvasható idézet Vadai Ágnestől, a DK országgyűlési képviselőjétől származik. Egészen pontosan írja le, micsoda érzelmeket és miféle minősítéseket váltott ki minden, hazáját szerető, tisztességes és becsületes emberből Németh Szilárd csepeli polgármester, ráadásul fideszes országgyűlési képviselő eme orcátlan akciója.

Az, hogy kicsoda Radnóti gondolom nem szükséges ismertetnem. Ámde Nyírő József pályafutásának egyes részleteit érdemes górcső alá venn. Az 1889-ben Székelyzsomboron született Nyírő az 1941-es Második Bécsi Döntés értelmében a Magyar Királysághoz visszakerült Észak-Erdélyből kooptált tagja lett a horthysta országgyűlésnek, mint az “Erdély Párt” képviselője. A nyilas puccs után szintén tagja annak a “Csonka Országggyűlés“-nek (“Törvényhozók Nemzeti Szövetsége“), melynek 55! tagja (az eredetileg 372-ből!) 1944. október 15.-én megválasztotta a szálasista “Nemzeti Összefogás Kormányá“-t (némi áthallás: “Nemzeti Együttműködés Rendszere“, illetve “Nemzeti Ügyek Kormánya“!). Huszonnégy nappal később, 1944. november 9.-én Abda mellett nyilasoknak felesküdött magyarok agyonlőtték a zsidó származása miatt kényszermunkára kötelezett Radnóti Miklóst. Nyírő ’44. decemberében követte Nemzetvezetőjét, aki a közeledő szovjet csapatok elől Sopronba menekült. Itt simán megszavazta képviselőtársa, a kisgazda Bajcsy-Zsilinszky Endre mentelmi jogának felfüggesztését, akit így december 24.-én a nyilasok Sopronkőhidán “árulásért” fel is akasztottak. Míg ez az embernek selejt, írónak meg nulla, Szálasit követve tovább menekült a Német Birodalomba, 1945. január 27.-én, a balfi táborban az ő nyilas testvérei agyonverték a magyar irodalom és az irodalomtörténet egyik legnagyobb alakját, Szerb Antalt.

Nos ennek(!!!) az utolsó senkiházinak, ország- és nemzetáruló nyilas söpredéknek a műveit teszi be a mai kormány kötelező olvasmányként a Nemzeti Alaptantervbe és ennek a hátsó lábára ágaskodott aljadéknak rendezett emlékestet a csepeli fideszes polgármester!

Hát mi ez? A hatalmi gőg és a széljobb szavazataira kacsingató szándékos provokáció, avagy nettó tudatlanság, műveletlenség?

A csepeli polgármester (és törvényhozó) esetében az utóbbi szóba sem jöhet, hiszen hivatalos életrajza szerint Németh Szilárdnak könyvtárosi-tanítói képesítése van, s 1987-88-ban a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár csepeli fókjában dolgozott. Ezek alpján feltételezhető, hogy pontosan tudja: ki volt Radnóti és ki volt Nyírő, akinek emlékestjét az agyonlőtt költőről elnevezett művházban, mint fővédnök megrendeztette! Marad tehát az a magyarázat, hogy ez a Morális Selejt, akit a csepeliek – ki tudja miféle csoportos és átmeneti(?) elmezavarukban – 2010-ben nem csak országgyűlési képviselőjüknek, de még polgármesterüknek is megválasztottak, tudatosan provokálta az országlakosok tisztességes (remélem) többségét, s közöttük zsidó honfitársainkat is.

Ezt támasztja alá az eseményről beszámoló nepszava.hu-hír is, melynek tanúbizonysága szerint Németh kijelentette, hogy “… a döntés tudatos, nem Nyírő vagy Radnóti, hanem Nyírő és Radnóti!“, a tüntető demokratákat “cinikus provokátorok“-nak nevezte, majd közölte, hogy a kerület idén érettségiző diákjainak(!!!) az általa vezetett önkormányzat Nyírő “Uz Bence” című könyvét fogja ajándékozni!

*****

Az éperkölcsű csepelieknek most előbb rá köllene borítaniuk a városházát a polgármesterükre, aztán kirázniuk őt a gatyájából, majd összefogva a tisztességes országlakosokkal messzeföldre elzavarniuk ezt az elnácult és közpénzfaló Orbán-Simicska Bandát! Vona Gáborról és Társulatáról sem megfeledkezve!

… és ezt …

szendamondja! (is!)


8 hozzászólás on ““Szívszaggató, pökhendi és cinikus””

 1. öregszeder szerint:

  Nna! Hát így kéne minden országos és helyi újságban címlapon lebaszni ezt a csepeli mocsodékot. Az egri botrány után itt a fidesz még mocskosabb botránya. Ez már nem véletlen, ezt már nem lehet kidumálni. Csak azt nem értem, ha annyira ez az ő értékrendjük, miért nem vállalják fel nyiltan? Talán szégyenlik? És még a köteles bunkó kövér meri azt mondani, hogy szégyenli, hogy a demokratikus baloldal ott ül a parlamentben. Nyugodtan szégyellje magát a saját tetteiért és a saját pártja, kormánya és képviselő társai miatt, mert van rá oka. A demokratikus oldal meg majd szégyenli magát, ha lesz rá oka. És nyugodtan szégyellheti magát minden úgynevezett véleményformáló értelmiségi is, aki eddig csakk kussolt és azon töri az agyát, hogyan lehetne “egyrész” meg “másrészt kidumálni ezt a mocskot. Ékes példája ennek a féreg rétegnek az a mocsok, aki történésznek beállítva magát oda nyilatkozott(Fráter Olivér), hogy: “… elkezdte kutatni Nyirő József második világháborús szerepvállalását, az eddigi eredményei azt mutatják, az író „nem vállalt tevőleges szerepet egyik diktatúrában sem”. Háborús bűnökkel nem vádolták meg, és nem ítélték el.”
  Tevőlegesen Hitler sem nyírt ki saját kezűleg senkit tudtommal. Az viszont miért nem tevőleges szerepvállalás a nyilas diktatúrában, hogy az utolsó utáni pillanatig a nyilas “parlament” képviselőjeként ténykedett? He!? Nincs ocsmányabb disznó a cinikusan hazug történésznél!Hát nézze hülyének azt a teleb…ott, k…va édes anyukáját, akinek a hentes lehetett volna a plasztikai sebésze!Jaj, a vérnyomásom!

  • szendam szerint:

   Kedves “szeder”!
   Szerintem hagyd a francba a vérnyomásodat, illetve csökkentsd két dologgal:
   – az egyik, hogy igyál sört! (ezt komolyan mondom, értek hozzá! … a sörhöz is)
   – a másik, hogy itt a wordpress.com-on indíts egy saját blogot! … írni tudsz, véleményed van, a WP pedig ingyenes! (Hozzáférés: hu/wordpress.com … a többi értelemszerű és általában magyarul “beszél”!)
   Érdeklődéssel várom további kommentjeidet!
   Baráti üdvözlettel:
   szendam

 2. Fehér Klára szerint:

  Édesapám kommunista volt. Sajnos két éve elvesztettem. Nem párttag, kommunista. A különbség abban leledzik, hogy semmi de semmi előnye nem származott a meggyőződéséből. Ifjabb és lázadóbb éveimben, amikor az ötvenes évekről beszélgettünk én sokszor neki támadtam. Miért hagytátok, miért hallgattatok? Mondott ugyan mentségére, mentségükre ezt azt, de én az ifjúság türelmetlenségével és tudatlanságával letorkoltam. Ha a fiaim felteszik ugyanezt a kérdést, miért hagytátok, mit fogok nekik mondani…?

  • szendam szerint:

   Kedves Klára!
   Édesapád hithű volt, így részesévé vált az “eszme” nevében elkövetett disznóságoknak. Az egy másik kérdés, hogy utólag … ha nem is megtért, s hitét megtartotta … de legalább próbált mentegetőzni.
   Neked és nekem pusztán annyi magyarázkodni valónk lesz majd leszármazottjaink felé, hogy amikor még tehettük volna, miért nem pofoztuk föl a nyílt utcán és tömegesen, az akkor még csupán maroknyi hülye nácit, akik karszalagos kéményeprőknek öltözve, általuk zsidónak vélt polgártársainkat zaklatták? Magyarázni valónk tehát a weimarizálódás, azaz a diktatúra felépülésében való passzív részvételünk!
   A mai fideszes senkiházi még az unokájának is azt fogja magyarázni, hogy “… ezt kérte tőlünk A Vezér, mindent parancsra tettünk.” … ismerős ez Neked valahonnan?!
   Köszönöm a kommentedet … ezt is!

   • Fehér Klára szerint:

    Köszönöm, hogy reagáltál az én magánéleti tipródásaimra. Tartok tőle, ahogy Apám az én generációmra tolta a “miért nem tettem valamit” és “mit tehettem volna, kisember vagyok” problémát tovább hárítom a fiaim generációjára. Igen, ismerős a “parancsra tettem”, de itt nem lesz nürnbergi-per .Annak idején évekig gondolkodtam azon, hogy a művelt német nép Goethe és Heine országában miképpen tűrhette el a náci vircsaftot. Ahogy a művelt (mennyire büszkék vagyunk a kultúránkra!) magyar nép, Szerb Antal népe eltűri az ilyen talaj menti kis nácikat mint ez a Német Szilárd…Élni kell, enni kell, lakni kell, igazodni kell…

 3. isetar szerint:

  Egy hosszabb történethez kérem a türelmeteket.
  Édesanyám története jól példázza, hogyan működhetnek az aljas eszmék a mindennapokban. A mi családunkban soha nem volt sem zsidózás, sem cigányozás, annyira nem, hogy én csaknem felnőtt koromig nem is ismertem fel a zsidóság vagy cigányság külsődleges jeleit.
  Szóval nem volt zsidózás, bár a zsidó vicceket ismertük, én nem tudtam soha, hogy a család környékén lévők közül zsidó-e valaki. (Valószínűleg nem, hiszen akkoriban – 40-es, 50-es évek – a római katolikus családban az is elhajlónak számított, aki esetleg egy reformátusnak udvarolt.)
  Az elmúlt években esik szó arról is, hogy Magyarországon Trianon előtt is volt élet, és ez az élet vezetett Trianonhoz. Hogy hogyan lehet, hogy a magyarrá asszimilálódott zsidóság éppen Magyarországtól, a hőn szeretett, és 1848-ban, 1914-ben védett hazától szenvedte el a legnagyobb árulást.
  Az embert az apróságok rendítik meg leginkább. Engem például az, hogy egyik alkalommal egy hivatalos emlékező elmondta: Jeruzsálemben minden nemzetnek van egy oszlopa, amelyen a nemzet neve és a nemzet zsidó áldozatainak száma szerepel. Dánia oszlopán az 50-es szám (nem ötezer, nem ötvenezer), és mint néhány hete kiderült Franciaországban sikerült a holokauszt mind a 17 ezer valahány áldozatát azonosítani. Magyarországon meg több mint 400 ezer ember, magyar honpolgár, zsidó!!!
  Hogyan lehet ez? Ez érthetetlen, megbocsáthatatlan. A pusztításban, terrorban a nemzetiszocialista volt az egyetlen, (eddig) amely a saját léte megmentésénél is előbbre valónak tartotta vélt vagy való ellenségei megsemmisítését.
  Mi magyarázza, ha nem az őrület, hogy még 44 végén is elsőbbséget kaptak a zsidókat a megsemmisítő táborokba vivő vonatok a német utánpótlást szállító szerelvényekkel szemben? Hogy olyan zsidókat vittek el a magyar falvakból, akiknek semmijük sem volt, és hogyan vihették el őket? Mit szólt ehhez a falu népe? Lehet tagadni, lehet elismerni: a leghumánusabb hozzáállás az volt, hogy meg sem szólaltak.
  És itt térnék vissza Anyu ismeretlen történetéhez. Rákérdeztem, nem azért, mert választ vártam, hanem csak úgy: A szülőfaludban volt zsidóüldözés? (Nem gondoltam volna, hogy igen, hiszen Nyugat-Magyarországon nem voltak sokan.)
  Anyu azt mondta, nem, nem volt zsidóüldözés. A faluban négy zsidó család élt, egyik sem kiemelkedően gazdagon, üzleteltek ezzel-azzal, Anyu szerint mindenesetre rejtély volt, hogy miből éltek, egyébként szerényen. Aztán sorolta a neveket – összesen tán nyolc emberről volt szó – de csak Gizi néniére emlékszem, aki Anyu szerint rettentő kövér öregasszony volt. Volt még egy fiatalabb nő említve, akinek gyerekei is voltak, a háború után a fia visszajött, körülnézett és elment, nem tudni hová, tán Palesztinába.
  Megrendültem: voltak zsidók a faluban? Mert az ott töltött nyarakon soha, még említés sem esett róluk. És mi történt velük? Anyu elmondta, hogy nyáron jött a parancs, a zsidókat Zalaegerszegre szállították. A falu szótlanul nézte végig a pakolásukat. Anyu annyit tudott: a rettentő kövér Gizi nénit Zalaegerszegen a két pallón úgy kellett felgurítani a vagonba, mint valami hordót. Aztán beszélték azt is, hogy a másik, fiatalabb nő megőrült, mert a kicsi fiát elszakították tőle. Az információhiányból természetesnek tűnik, hogy a férfiak elpusztultak, egyedül a fiú tért vissza, de Anyu szerint nem akart az anyja megőrülésének színhelyén maradni, elment, szó nélkül. A történet szakadozó elbeszélése közben Anyu folyton-folyvást emlegette: a faluban senkinek nem volt baja a zsidó családokkal.
  És nem kérdeztétek meg, hogy miért? Nem tiltakoztatok, hogy mit akarnak a hordó nagyságú Gizi nénitől, a gyerekeket nevelő másik családtól?
  Anyu megdöbbenve visszakérdezett: ez volt a törvény, ezellen ki ágálhatott volna? De a falu csendőre rendes ember volt: még este szólt az érintett családoknak, hajnalban jönnek értük, ne 20 percük legyen a motyó összecsomagolására, készülhessenek fel legalább 12 órával korábban kitaszíttatásukra. Ezt a csendőrt a falu népe később, a háború után megvédte, mondván emberséges ember volt, mindig előzőleg szólt az érintetteknek.
  Nem, ezt nem értem, nem akarom érteni.

  • szendam szerint:

   Kedves “Isetar”!
   Mint “újdonánszt” üdvözöllek a blogomon és nem csak a látogatást, de a hsz.-t is nagyon köszönöm … értékes és tanulságos volt. Ehhez pusztán annyit tudok hozzáfűzni, hogy … ez van és volt! … bízzunk benne, hogy nem lesz! … Bár az éppen pár perccel ezelőtt közzé tett legújabb posztomban nem ennek adok okadatoltan hangot!
   Várlak Téged máskor is!
   Üdv!

 4. Fehér Klára szerint:

  Kedves isetar!
  Érteni vélem a dilemmádat, én is elszörnyedek azon a közhangulaton ami Mo.-on eluralkodott. Néztem ezt a Zagyva nevű illetőt valamelyik csatornán és megállt bennem az ütő. Nem vagyok zsidó, apai részről talán némi tót (rác?) vér csörgedezik bennem. Apám sem volt biztos benne. Már az is egy tünet, hogy az ember siet leszögezni, hogy nem zsidó, nem cigány. (Engem ugyan zsidóznak, cigányoznak, libsi-bolsiznak más fórumokon.) A lényeg: 70-es évek vége, 80-s évek eleje, amikor fiatalként jártunk-keltünk, buliztunk, jártuk az országot. Soha nem hallottam én sem ezt a gyűlölködést ami most van. Senkit nem érdekelt, hogy kinek mi a származása. Mocskos játékot játszanak ebben az országban, csak nem értem azt, hogy kinek jó ez.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s