Mehet a “mór” a sittre?

Két örökbecsű mondás: “A Mór elvégezte kötelességét, a Mór mehet!“, illetve “A hála nem politikai kategória.” Ezt a volt MTV-elnök Rudi Zoltán ippeg mostanság tapasztalhatja! Hehehe!

Gondolom az első mondás forrását nem köll megjelölnöm (gyengébbek kedvéért mégis: Shakespeare – “A velencei mór“), ámde a másikét talán már igen. Az ugyanis nem más, mint személyesen Pozsgay Imre! Igen, AZ A Pozsgay, aki számos egykor volt funkciója (Hazafias Népfront elnöke, MSZMP KB és PB tagja, Kultúrális és Oktatási, valamint Államminiszter, miniszterelnök-helyettes) mellett azon híres “Lakiteleki Találkozó” egyik állampárti védnöke! volt, melyről készült fényképekről a később hatalomra került népnemzetiek (MDF), úgy 1991 tájékán egyszerűen kiretusáltatták. Erre reagálva mondta Pozsgay az azóta veretessé és axiomává vált mondatát.

No, de mi az ördög köze van ehhez Rudi Zoltán ex-emtévéelnöknek? Hát az, hogy a bevezetőben linkelt nepszava.hu-hír szerint, a 2007-ben kötött Tévészékház-csere és -bérlet ügyében ma 600 millió forintos vagyoni hátrány okozásával gyanúsították meg (naná, hogy ártatlannak vallotta magát!), mivel állítólag nem tartotta be a közbeszerzési szabályokat, illetve az állami tulajdonost képviselő Kuratórium (elnöke anno a szoci Ceglédi László) tájékoztatásának kötelezettségét.

Hogy az akkor még “belberki” baloldal egyes döntéshozói, meg a ma “belberki” jobboldal korifeusai mennyit kerestek ezidáig az ügyleten, lényegében érdektelen, hiszen azt már az adófizetőktől betakarították. Az érdekes sokkal inkább az, hogy a “Mindent Befaló Gömböc“-cé vált jobber oligarchia már erre a nyílvánvalóan korupt ügylet haszonélvezetére is kivetette a hálóját, s mindezt úgy, hogy a korabeli kéznyalintó mamelukon, azaz Rudin akarja elverni a port.

Mert mit is tett Rudi? Semmi mást, mint a Tévészékház ügyében végrehajtotta az éppen aktuális Korrupt Hatalom befolyásos döntéshozóinak és alkalmazottjainak utasítását, s egy közös MSZP-Fidesz-mutyi prédájául dobta a közszolgálati televízió egykori és leendő telephelyeit a kijelölt üzleti körnek. Ez volt 2007-ben.

Ámde később Rudi, hallgatva az Idők, a közvéleménykutatók és az agresszív Fidesz-maffia szavára, úgy 2008-09-től kezdve fokozatosan “Orbán-tévé“-vé alakította át az egész intézményt (műsorustól együtt): vezető beosztásba nevezte ki a fidesznyikeket (pl. Medveczky Balázs jelenlegi vezérigazgatót), illetve kirúgta a szocikhoz húzni látszó Gyárfás Tamást és annak üzleti vállalkozását, a “Napkelté“-t annak ellenére, hogy a két cég között 2010. dec. 31.-ig élő szerződés állt fent.

(Utóbbi miatt kártérítési per is indult, melynek “fordulatai” pár hónapon át vezető hírek voltak a nemkormánypárti sajtóorgánumokban, aztán az egész szépen elhalt! … Hallott valaki úgy egy esztendeje erről bármit is? Tud valaki erről az egészről ma bármit is? Volt bármiféle kiegyezés a felek között? … Nem furcsa ez a néma csönd?!)

Rudi tehát az a “mór”, aki ugyan megtette kötelességét, de a legújabb pol.gazd.-játszma szerint mennie köll … a börtönbe. Mert ugye “a hála nem poitikai kategória”. Ennek ellenére én a helyében nem félnék. Az igaz ugyan, hogy most nagyon meg fogják őt hurcibálni, hiszen “pingpong-labda” lett a Nagyok játékéban, de azt soha ne feledje, mi lett a sorsa a bevezetőben idézett második mondat copyright-tulajdonosának! …

… Pozsgay anno baromira sértődött volt. Nem csak a “jobboldallal” (az “Igazságtételi törvény“-nyel kishíjján börtönbe dugták!), de a saját(?) pártjával is összeveszett. Kibukott a döntéshozói körből, évekig darvadozott a debreceni egyetemen (ostobaságokat tanítva leendő és jobbikossá nevelt, diplomás fiatal-felnőttjeinknek!), aztán fordult a kocka, s nemcsak Orbán tanácsadója, de még a Tákolmány-koncepcionáló grémiumnak is tagja lehetett!

Tehát kedves Rudi Zoltán! Ne csüggedjen! Kóterbe nem kerül, s ismerve az  Ön “gerincét“, még hatalmas lehetőségek előtt áll … már ami az éppen aktuális hatalomsegg kinyalását illeti, s feltéve, ha infarktus avagy carcinosis nélkül ússza meg ezt a jogi színjátékot!

Ámde ha véletlenül mégis leültetnék Önt, hát egyetlen könnycseppet sem hullajtok majd Önért! … mármint bánatomban!

… és ezt …

szendamondja!

Reklámok

3 hozzászólás on “Mehet a “mór” a sittre?”

 1. öregszeder szerint:

  Kedves Szendam!
  Én már lassan immunissá válok ezekre a hírekre. Már nem tud több új információt adni ezekről a rühes tetvekről és a hozájuk igazodókról, nekik bepucsítókról. Ma ez a fazon nyal be nekik, tegnap az feküdt le nekik és persze kéretlenül, a remélt zsákmányért. Annyian tülekednek, hogy orbán nem bírja már elhajtani sem őket. Néha tanúi lehetünk, hogy némelyikbe jóízűen belerúg, majd kárpótolja később, ha kellő alázattal vette az illető a feddést. Ami még fel tudott mérhetetlenül háborítani az a csepeli polgármester látványos seggnyalása, a nyilasok rehabilitációja és Radnóti Miklós emlékének, szellemiségének meggyalázása. Ez a züllöttségnek, embertelenségnek, ostobaságnak egy olyan magas foka,amelyet ép ésszel elképzelni eddig nem tudtam. De nézd meg a sajtóhíreket, mit és mennyit lehet erről olvasni? Nézd meg ,mennyien voltak ott az esemény elleni tiltakozáson! Ijesztő! Bartus úr a nyugalmazott főrabbi úr inzultálásakor azt írta, hogy átlépett a hatalom egy határt. Nos én azt gondolom, hogy ez a határsértés nem akkor volt, hanem most, Radnótival. Sajnos én nem vagyok olyan jó író, hogy egy jó írással ki tudjam fejezni a különbséget Nyírő és Radnóti magyarsága között. Azt tudom elmondani a jobbikos begőzöl fajmagyaroknak és a fideszes faszkalapoknak, hogy ha valaki igaz magyar volt, az Radnóti és nem Nyírő, annak ellenére, hogy lehetséges, Nyírőnek volt pedigréje és Radnóti csak amolyan futtatón fogant. Ideje lenne már , hogy valaki megfogalmazza azokat az értékeket, amelyek meghatározhatják a jó magyar tulajdonságait. Az irredentizmus, a fajgyűlölet nem az.

  • szendam szerint:

   Kedves “öregszeder”!
   Örömmel üdvözöllek ismét! Régen nem volt szerencsém a hsz.-aidhoz!
   Természetesen egyetértek, különösen amit a Nyírő-Radnóti esetről fogalmaztál. Olyannyira, hogy éppen ezen percben tettem közzé az ezzel foglalkozó legújabb posztomat!
   “Kellemes” olvasást, s ha egyetértesz az abban foglaltakkal: terjeszd!
   Baráti üdvözlettel:
   szendam

 2. Szilvi szerint:

  “A mór megtette kötelességét, a mór mehet.”
  Nem, ez nem Shakespeare Othellójából való idézet, hanem Friedrich Schiller A genovai Fiesco összeesküvése című darabjából (1784).
  Német eredetiben így hangzik: Der Mohr hat seine Schuldigkeit getan, der Mohr kann gehen. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2008. október 12., 12:29 (CEST)

  link:
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Tudakoz%C3%B3/Arch%C3%ADvum/2008-10-12#M.C3.B3r


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s