Kumin Communication (.org)

Orbán Viktor döntése értelmében “átalakul és egységesül” a kormányzati propagandagépezet. Már megint.

A “nepszava.hu” tegnap délutáni híre szerint ismételten átalakul és egységesül a kormány kommunikációs rendszere. Mondjuk rá is férne, mert már eddig is meglehetősen bonyolult volt. Kezdetben ugyanis volt a feledhetetlen Szíjjártó Péter, mint a miniszterelnök személyes szóvivője. Mellette (fölötte?, alatta?) “dolgozott” Havasi Bertalan, aki a “Miniszterelnök Kommunikációjaért Felelős Sajtófőnökség“-et irányította, helyettes államtitkári besorolásban. Mindezek mellett (alatt?, fölött?, helyett?) volt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium keretén belül működő “Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság“, melyet a szintén joggal elhíresült Kovács Zoltán államtitkár irányított. Aztán ez az egész még tavaly “kiegészült” Giró-Szász Andrással, aki a “Belföldi Kommunikációt Irányító Kormányszóvivői Iroda” vezetője lett, később pedig Selmeczi Gabriellával, aki Szíjjártóval együtt (helyett?, alatt?, mellett?) lett miniszterelnöki szóvivő. …

Eddig érthető? … Nem?! … Sejtettem.

No, most az a helyzet, hogy a nevezetes Szíjjártó oldalra-felfelé bukva a kormány nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkára lett. Selmeczi maradt miniszterelnöki szóvivőnek, a KIM-es Kovácstól elvették a nemzetközi kommunikációt (de maradt neki a nemzetközi rendezvényszervezés) és azt a kormányszóvivő Giró-Szász felügyelete alá rendelték, az erre a posztra frissen kinevezett Kumin Ferenccel egyetemben, meg az “eddig-sem-tudni-mi-a-dolga” Havasival együtt. Így lett tehát “egyszerűsítve és egységesítve” az egész.

Még mindíg  nem érthető? … Nem?! … Megértem.

Persze igazából ki az ördögöt érdekli ez az egész? Hogy ki és melyik balbla-területért felelős és melyikért nem. Itt inkább az a szép, hogy már megint kiderült egy “politológusról”, nevezetesen Kumin Ferencről, hogy nem más, mint egy bérenc.

Én még élénken emlékszem azokra a “daliás időkre”, mikoron a tévénézők szájtátva lesték a különböző “független elemzők”, az ilyen-olyan politológusok képernyők előtti elmélkedéseit az országos és kormányzati poltikáról, a várható eseményekről, folyamatokról. Később számos ilyen tévéarcról derült ki, hogy véleményalkotás szempontjából annyira “független”, mint egyszeri plebános a Római Pápától. Az Orbán-nyalizást úgy 2007-től egyre inkább csúcsra járató “TV2” nevű “kerskedelmi” csatornán pl. már odáig ment a szerkesztői szemtelenség, hogy a rendszeresen meghívott “független elemzők” (Mráz Ágoston Sámuel, Giró-Szász András) közé ugyanilyen minőségben ültették be Stumpf Istvánt (az első Orbán-kormány kancellária-miniszterét) is, akik az egyszem kakukktojás – mert valóban független – Lakner Zoltánt bánatosan csodálkozó bociszemekkel küldték el a francba, amikor azon véleményének adott hangot, hogy a regnáló szocikormány azért mégesm baszott el mindent és annyira.

Nos, ezen “függetlenek” közül ma már Stumpf alkotmánybíró (bár törvény szerint/is/ alkalmatlan), Mráz a szakmában is közröhej tárgyát képező, de “udvari beszállító” Nézőpont Intézet főnöke (pár tízmilliónyi közpénzzel kitömve!), Giró-Szász pedig (cége, a “Századvég“, pár milliárdnyi közpénzzel kitömve!) ugye kormányszóvivő, míg Lakner maradt az “időnként-megkérdezett-és-fizetett” független elemző.

Aki a bérpolitológusok eme sorából kimaradt, az nem más, mint a most kinevezendő Kumin Ferenc. Ő “csak” 2005-ig volt a különböző beszélgetős-elemzős műsorok észosztója, aztán a köztársasági elnökké (“érdekes” körülmények közepette) megválasztott Sólyom László tanácsadói és elemző csapatába került. Véleményeivel és nevével öt esztendőn át csak akkor találkozhattunk, amikor “adóforint-politológusként” magyarázta meg Sólyom időnként, de meglehetős rendszerességgel elkövetett ostoba nyilatkozatait, politikai húzásait (nem ismertetném: aki tudja az tudja, aki nem az nem!). Ámde ShittPlagi eljövetelével megszűnt az ő közpénzen fizetett kiskirálysága, anyagi ellátottsága s most, szűk két esztendő múlva – miután elfogyhatott a felhalmozott pénze – ismét pártszolgálatra jelentkezett … régi haverjánál, Giró-Szásznál. Persze fideszéknél hűségbizonyíték nélkül nincs stallum, ezért nemrégiben volt orcája leírni egy olyan “elemzést”, mely az egekig magasztalta a pártkinevezett Áder Jánost mondván: “…ez az elnök megdöntötte minden elődjének rekordját, hiszen Áder – alig pár nappal hivatalba lépése után – egyszerre háromtörvényt küldött vissza az Országggyűlésnek! … ez bizonyítja, hogy Áder valóban elnök akar lenni, szakítva elődje gyakorlatával!” (aki akarja, keresse meg a linket, én ezzel most nem bajlódnék!). És most mi a helyzet: Kumin állami/kormányzati alkalmazott (ismét) Giró-Szász főnöksége alatt!

Eddig még talán rendben is lenne a dolog, ha ez az egész nem lenne fényes bizonyítéka az ún. “értelmiség árulásá“-nak. Ugyanis a politológia, mint a történettudomány egyik leánya nem csak megfigyelő és elemző, de összehasonlító is. Egy virtigli politológusnak az a dolga, hogy a múlt eseményei és tapasztalatai alapján szemlélje a jelent, arról alkosson véleményt, majd vonja le (úgy a jelenre, mint a jövőre vonatkozó) következtetéseit. Egy politológusnak tökéletesen tisztában köllött lennie az orbanizmus lényegével már annak első, 1998-2002 közötti országlása alapján is. De ha ez egyeseknek akkor nem is sikerült, az Ellenzéki Korszak (2002-10) megnyilatkozásai és tettei ötszáz decibell hangerővel ordították volna a fülükbe: ez egy populista diktátor, aki saját és bandája meggazdagodása, illetve hatalma sokesztendei megalapozása érdekében hajlandó bedönteni úgy a demokratikus jogállami berendezkedést, mint a komplett gazdaságot!

Ezt a hangot sok tisztességes tudós (Lengyel, Ágh stb.) meghallotta ugyan, s próbálta is elmagyarázni mindenkinek a Lényeget, de az elvetemült propaganda, az azt kiszolgáló sajtóorgánumok, az idiótán doktríner és hangadóan liberális értelmiségiek, a Diktatúrát pénzért/stallumért megalapozó és létrehozó, a “Tudományos Zaj“-t generáló, a “tudós értelmiségi” köntösébe öltözködött, seggnyaló senkiháziak, ezek a hátsó lábukra ágaskodott előemberek ( “pithecusok“)  kiabálásai simány elnyomták az okos szavakat.

Nos ma – Kuminopithecus személyében – a sokadik  Értelmiségi Áruló, Diktatúra-  és Diktátor-bérenc kapja meg az árulás “harminc ezüstjét” ilyen, avagy olyan – közpénzen fizetett – stallum átvételével! Mivel pedig “EZEK” simán lejáratták a szakma becsületét (is), már senki nem hallgat a tisztességesnek megmaradtak intő/óvó szavaira!

Pedig kellene! … Kellett volna!

… és ezt …

szendamondja!


15 hozzászólás on “Kumin Communication (.org)”

 1. Fehér Klára szerint:

  Nem lettek erősebbek a becstelenek, csak eggyel többen lettek…

  • szendam szerint:

   Pont ugyanezt írtam. … pontosabban azt, hogy eggyel többről derült ki a becstelenség.

   • Fehér Klára szerint:

    Igen, ezt írtad. Én pedig úgy érzem, hogy az ilyen alakok “helyzetbe hozása” rettentően kontra produktív. ugyanis a magyarok korántsem az a barom-tömeg, akiknek a most regnálók szeretnék látni. Nem dőlnék be a közvélemény-kutatásoknak sem, mely szerint a választásra jogosultak közel fele nem menne el a választásokra. “Fecseg a felszín, hallgat a mély”.

   • szendam szerint:

    Kedves Klára!
    A helyzet az, hogy ezen alakok “kontraproduktív helyzetbe hozását” ippeg pont a közvéleménykutatások által meg nem téveszthető magyarok egy roppant aktív kisebbsége (2,7 millió!) intézte el a maga szavazataival. … felbérelt közvéleménykutatók és politológusok “tudományos”-nak álcázott kampányszövegei által! Ugye?
    Egyébként köszönöm a hsz.-t!

 2. emigrant szerint:

  Van, aki úrnak születik (a szó polgári értelmében, tehát önálló gerinccel rendelkező egyénnek), és van, aki szolgának. Kumin Feri – akit van szerencsétlenségem korábbi életemből szerencsésen ismerni – az utóbbi körbe tartozik. Jó modor, kellemes megjelenés, elfogadható fogalmazási készség, és ennyi. Erős egyéniségnek nyoma nincs, de naívnak sem mondható. Egyébként ezt a lépését nem feltételeztem volna. Valószínűleg nemcsak gerince nincs, de gyomra sem, mert ehhez már nem létezik jó gyomor. A magam részéről most írtam ki végleg az ismerőseim köréből. Pfuj!

  • szendam szerint:

   Kedves “emigrant”!
   Anyai nagyapám, aki roppant nagy köztiszteletnek örvendett városában, a hozzá anno támogatásért betérő nyilas gauleitert a következő szöveggel zavarta el a “melegebb égtáj” felé: “Tudja, vannak bizonyos dolgok, amiket Úriember még bottal sem piszkál meg. Nehogy szagos legyen!”
   … nos Kuminopithecus egy újabb “darab” azon a bizonyos, erősen szagló hegyen!
   Egyébként köszi a hsz.-t!

 3. Observer szerint:

  Kicsit árnyalom a képet: szerintem olyan, hogy “politológusi függetlenség” nem létezik, nem is létezhet. Minden politológus a saját világnézetéből és meggyőződéséből kiindulva elemzi a politika világának történéseit, és ez természetesen megjelenik az értékelésben. Ezt a fajta függőséget azonban én igen nagyra értékelem, mert kizárja azt, hogy a tényeken kívül bármi más is befolyásolja az adott szakembert. Ezzel nincs is semmi problémám. A gond akkor kezdődik, amikor az illető politológus egyre inkább a valóságtól és a tényektől függetlenedik, és a saját pucér érdekeit helyezi előtérbe, ezért aztán – esetenként talán legjobb tudása és szakismerete ellenére – elkezdi gyártani az olyan, minden szakmai tisztességet mellőző helyzetelemzéseket, amelyekről ordít, hogy megrendelésre készültek. Ez akkor is igaz, ha nem direkt megrendelést kap az illető (bár Giró Szász, Kumin, Stumpf és Mráz esetében ezt sem lehet kizárni), hanem “csak” egyszerű haszonelvűségről van szó: “Én most csontig benyalok, és ezért majd valószínűleg megkapom az ellentételezést egy jó kis zsíros állás, esetleg a “független” cégemnek juttatott megbízások formájában”). Aztán eljön az idő, amikor a derék politológus már semmi mást nem csinál, mint alákanyarítja a nevét az előre elkészített “elemzés” alá… Ez Magyarország, 2012-ben, a Fidesz uralkodásának harmadik esztendejében…

  • szendam szerint:

   Kedves “Observer”!
   Köszönöm a látogatást és pláne a hsz.-t.
   Kérdésem csupán annyi lenne, hogy ha az utolsó betűig egyetértünk az általam e posztban felvázolt képben, akkor most mit is “árnyaltál”?
   Üdvözlettel: szendam

 4. Observer szerint:

  A függetlenség fogalmát igyekeztem árnyalni és pontosítani: vagyis, nem az a baj, ha egy politológus nem függetleníti magát bizonyos dolgoktól (részletesebben lásd a hsz-t).Hanem az, amikor hatalmi tényezőktől válik függővé, és a tényektől függetlenedik. Sajnálom, ha nem jött át az üzenet, amúgy tényleg egyetértünk. Üdv, Observer

  • Morci szerint:

   Nem hiszem, hogy Kumin Ferenc képviseli a magyar “értelmiséget”. Így áruló sem lehet. Ő pont úgy viselkedik, ahogy a harmincas, itt-ott tanult yuppik. Sem több, sem kevesebb.

   • szendam szerint:

    Kedves “Morci”!
    Én egyetlen szóval sem állítottam, hogy Kuminopithecus képviselné “A Magyar Értelmiség”-et, csupán azt, hogy egyike a tudását, képzettségét önös és rossz, a társadalom érdekével ellentétes célokra használóknak. Se többet, se kevesebbet!
    Mindazonáltal köszönöm a látogatást és a kommentet is!
    Üdv! szendam

 5. Morci szerint:

  Lehet, hogy így van. Csak én a tudását, képzettségét, illetve annak nagyságát vonom kétségbe, kivéve a szóbeli kommunikációs tehetségét. Mindazonáltal tényleg nem altruista és közösségi célú “felhasználó”, az egy biztos. De ha egy másik értékrendű kormány jön, szerintem ő, és yuppi barátai akkor is a felszínen lesznek, és profitálnak…. A mostani fura rendszer nekik kedvez, és én sajnos nem látom, hogy ez a jövőben bármit is változna, Kumin karrierje ennek az egyik tünete.
  Nem tudom, a valódi értelmiséget — akár egyik, akár másik oldalon — hogyan lehetne helyzetbe hozni. Szükség lenne rá!
  Én köszönöm, hogy meghallgatott, “bemoderált”. 🙂

  • szendam szerint:

   Igazán nincs mit!
   Örültem a látogatásnak és a hsz.-oknak is. Remélem nem utóljára!
   Ami a moderációt illeti: itt a WordPress-en az a stíl, hogy ha v.ki egyszer már “bemoderálva” lett, az egészen kitiltásáig szabadon írhat, amit akar!
   Szóval nosza!
   Üdv! szendam
   (Ja, tegeződjünk már! Kellően koros vagyok hozzá.)

 6. Morci szerint:

  Nem ismertem ezt az oldalt, a Kuminra ugrottam rá..:-) Majd tanulmányozom…..üdv, M.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s