Íme a Jövő: Undorország!

Őspatkány terjeszt kórt …” – figyelmezetetett József Attila majd’ száz esztendővel ezelőtt, de csak legyintettek rá. Ma pedig már késő: a betegség akuttá, s úgy tűnik, végzetessé vált.

A minap hívta fel figyelmemet egyik barátom arra, hogy még az elmúlt hónap elején miféle felmérést tett közzé a Transparency International. A kutatáson alapuló tanulmány arról szól: miként viszonyulnak a mai magyar fiatalok (15-29 esztendős korcsoport) a korrupcióhoz. Az elénk táruló képet teljes joggal lehet kétségbe ejtőnek nevezni.

Ugyanis a fentebb linkelt dolgozat szerint gyermekeink elsöprő többsége vélekedik úgy, hogy a korrupció által leginkább fertőzött a politika (90%) és az üzleti élet (84%), s az utóbbin kívül az államigazgatásban és az egészségügyben forog a legtöbb kenőpénz. Közel 40%-uk tapasztalta azt, hogy egy állás elnyeréséhez nem a felkészültség, a hozzáértés volt a legfőbb bírálati tényező, hanem az összeköttetés, a rokoni kapcsolat. Bár a lefizethetőséget nagy többségük elítéli, károsnak és visszaszorítandónak tartja, a mai magyar viszonyok ismerete alapján csupán negyedük lenne hajlandó ilyen ügyben feljelentést tenni, mivel úgy vélik: az csupán rájuk (mint leleplezőkre/bejelentőkre) nézvést járna hátrányos következményekkel, míg a bűnösök simán megúsznák a dolgot. A már eddig is elszomorító adatokra pedig az tette fel a koronát, hogy a Jövő Generációja mindezek ellenére egyszerűen elengedhetetlennek, alapvető követelménynek tekinti a korrupciót, mivel szentül meg van győződve arról (80%!), hogy a boldogulás, az előrébb jutás lehetősége szignifikánsan nagyobb inmorális úton, mint a létező törvények és szabályok becsületes betartásával!

Lelki füleimmel már szinte hallom is a Transparency felmérése által közölt adatok szokásos hangvételű kommentjeit, melyek az “Internet-függő, bulizós/drogozós fiatalok erkölcsi romlásáról” szóló szövegekkel kezdődnek, a “szülői és tanári tekintélyt elvevő, romboló és káros liberális elvek érvényesülésé“-nek kárhoztatásával folytatódnak, majd a “Bezzeg a mi időnkben!” felkiáltással végződnek. Nos én csupán annyit tudok válaszolni ezekre, hogy ők, az 1983-1997 között született leányok és fiúk semmi más nem tesznek, mint az előző nemzedékek által megteremtett Magyarország mai rögvalóságát tudomásul véve, és ahhoz alkalmazkodva követik a szüleiktől, nagyszüleiktől eltanult viselkedési formákat!

Mert mi is ez a “rögvalóság”? Hát lássunk egy aktuális példát a számtalan közül!

Az állami szántók pártközeli “földműveseknek” való kiosztogatását leleplező Ángyán-dossziék megjelenése után az elmúlt hétvége legnagyobb botránykövévé az az index.hu által internetre tett videofelvétel vált, melyben egy állami tisztviselő keresetlenül őszinte szavakkal leplezi le a vasúti pályák felújítására vonatkozó állami megrendelésekben jelentkező, nyílvánvaló korrupciót (a felvételt, s annak részletekbe menő szöveges ismertetését lásd itt!). A pénteki (június 8.), a közösségi közlekedés viszonyait taglaló értekezleten a Közlekedéstudományi Intézet munkatársa azt állította, hogy a szakmai érveket mindúntalan felülírják a politikaiak, s olyan vasútvonalakon végeznek pályafelújítást, amelyeken arra nincs is szükség, míg azokon, melyeken kellene egyszerűen nem csinálnak semmit! A meg nem nevezett tisztviselő, őszinteségi rohamában még azt is bevallja, hogy többször kellett meghasonulnia önmagával, mivel olyan döntések részese volt, melyekkel szakemberként abszolute nem értett egyet, majd kijelentette azt is, hogy “Öt éve nem bírjuk elérni, hogy a MÁV Pályavasútnál a pályakarbantartási pénzeket olyan helyekre csoportosítsák, ahol menetrendi haszna van a dolognak …

A hírt tárgyaló nepszava.hu mai cikke nem mulasztja el megjegyezni, hogy a pályafelújítások két legfőbb kedvezményezettje a Simicska-féle Közgép ZRt., illetve a miniszterelnöki szóvivő, Szíjjártó Péter apja által tulajdonolt Vasútépítők Kft. volt. Az ugyanerről értekező 168 Óra pedig közli Lukács Zoltán szocialista képviselő nyilatkozatát, miszerint: “A szocialista frakció felszólítja Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy távolítsa el a NFM érintett vezetőit, mert alkalmatlanok és méltatlanok állami vezetői tisztség ellátására. Méltatlanok, mert szétverték a közösségi közlekedést, mert két éve hazudnak az országnak, mert az általuk vezetett minisztériumban korrupcióra és hűtlen kezelésre utaló események zajlanak, mert a felújításoknál a szakmai szempontok háttérbe szorításával egy vasúti katasztrófa esélyét növelik, ezzel utasok ezreinek életét veszélyeztetve nap mint nap.”, illetve “…kezdeményezi továbbá parlamenti vizsgálóbizottság felállítását az NFM-nél és a MÁV-nál folyó gyanús a hűtlen kezelésre utaló ügyek kivizsgálására és annak feltárására, hogy van-e szerepe a bűncselekménygyanús ügyekben az állami megrendeléseket sorra elnyerő Fidesz-közeli oligarcháknak…”.

Nos, ez az igyekezet a szocialista frakció részéről ugyan kétségtelenül dícséretes lenne, ha nem csak az “emútkétév“-re vonatkozna az igazságkeresésük, s ha figyelmesebben nézték volna meg az index.hu-n megjelent (fentebb linkelt) videót, melynek tanúbizonysága szerint a Közlekedéstudományi Intézet munkatársa az “elmúlt öt esztendő!” szükségtelen pályafelújításairól beszél. Márpedig ebből három a szocikormányzás idejére esett, s ezen időszakban a “Fidesz-közeli oligarchák” cégei ugyanúgy kaptak ilyen megbízásokat az akkori államtól, mint mostanság. Erről tanúskodik a nepszava.hu (fentebb már szintén linkelt) cikkének utolsó sora, miszerint Szíjjártó Apuka kft.-je “…úgy mentesült 2010-ben az utóbbi évtizedek legnagyobb vasúti kartelljében a büntetés alól, hogy feljelentette a többi kartellezőt.”. Márpedig ez csakis úgy válhatott lehetségessé, hogy a cégek közötti összebeszélés még az éppen regnáló szocikormány idején történt és az általuk adott állami megbízás ügyében.

A fentebbiekből tehát fényesen kiviláglik: igenis valós az a Dávid Ibolya által anno (2006) közkincs-csé tett “interfrakcionális korupció” elmélete, mely szerint a Két Nagy Pártot (MSZP és Fidesz) ugyanazon, önmaguk által a nyakukba ültetett és létre hozott/kitenyészett oligarchia rángatja dróton, s vezeti az országlakosok érdekei ellen!

Amikor tehát a posztom elején idézett Transparency International-felmérés eredményei fölött majd elmélkedünk MI (negyvenesek és idősebbek), s a fiatalság erkölcsi romálsáról kezdünk lamentálni, azért el ne felejtsük már, hogy ezt az egészet, ezeket az állapotokat – melyekhez leányaink és fiaink alkalmazkodni kénytelenek – éppen pont MI, az ők szülei és nagyszülei hoztuk létre a magunk zsebére kacsingató aktív, avagy a komplett társadalom állapotával trehányul nemtörődöm passzív közreműködésünkkel. MI voltunk azok, akik ciklusról-ciklusra hagytuk lerohasztani a honi oktatás színvonalát (nihilizmusba süppedni az egyre szarabbul fizetett tanárokat)! MI voltunk azok, akik faszányos fizetést hagytunk évről-évre megszavaztatni a korrupt aktatologatóknak! MI voltunk azok, akik egy kitűzött pártjelvény alapján választottunk meg négyévente egyre nagyobb gazembereket a magunk fejére ültetett törvényhozóknak! MI (a mai negyvenesek és idősebbek) vagyunk a hibásak mindenért, ami ma történik és ezt követően, félrenevelt és rossz példát/mintát kapott utódaink tettei következtében történni fog! MI voltunk tehát az az “Őspatkány”, melynek terjesztett kórja akuttá és végzetessé vált leszármazottjainkban!

Épp erköcsi érzékkel rendelkező ember csak undorodva képes elfogyasztani ez ebül szerzett javak gyümölcseit. Ezzel a jelenlegi fiatalok is tisztában vannak – talán éppen ezért olyan “furcsa” a viselkedésük. Ugyanis ők szintén undorodnak: a kényszerítő körülményektől, s (lehet, hogy már ma is!) önmaguktól!

Sikerült felépítenünk Undorországot! Gratulálok mindenkinek! … Önmagamnak is!

… és ezt …

szendamondja!

Reklámok

2 hozzászólás on “Íme a Jövő: Undorország!”

  1. Fehér Klára szerint:

    Mit mondhatnék? Én is undorodom…Mentségemre szolgáljon, hogy én elmondtam a két fiamnak , hogy ha karriert akarnak akkor a fentebb vázolt utat járják. Ha nem el lehet menni remetének az erdőbe…


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s