Galimatiász és az alázatos hübrisz

Fókuszban a nemzeti érdek” címmel a kormány kétéves munkáját értékelő konferenciát rendezett tegnap (máj. 31.) a Századvég Alapítvány, a Széll Kálmán Alapítvány és a Heti Válasz Kiadó. A rendezvényen Orbán elmondta élete egyik legzavarosabb beszédét.

A nepszava.hu beszámolója szerint a miniszterelnök az eredetileg rövidebbre tervezett, de csaknem egy órásra sikeredett beszédét azzal indította, hogy magyarnak lenni egyet jelent a győztességgel, s ennek ékes bizonyítéka a kormány mögött álló két esztendő. A kabinet szerinte ezen idő alatt elvégezte a nemzetmentés feladatát, s mindezt úgy, hogy közben ellent mondott az “európai csábításnak“, amely szerinte csak a “demokrácia feladása felé“(!) sodorta volna az országot. Orbán szerint ugyanis az EU a válságkezelés céljából technokrata kormányok felállítását szorgalmazta, ámde a magyar nép ehelyett egy kétharmadot “dobott össze“(!). Ez pedig azt jelenti, hogy szakítani kell az önsajnálattal, a beletörődéssel, a “csak a mát éljük túl“-logikával(!), a mások lábán állással, a mások pénzén éléssel(!). Orbán szerint a győztességből fakad az alázat kötelezettsége, ami azonban nem alázatosságot jelent, hanem a győzelem, mint cél iránti alázatot(!) … “Feltéve, ha az alázatot nem keverjük össze a hübrisszel.“. Visszatérve az EU-hoz Orbán úgy vélte, a brüsszeli bürokraták által javasolt válságkezelő lépéseket érdemes elutasítani, mivel azok csak károsak lennének. Ezt viszont – a “diplomácia táncrendje” miatt – úgy kell megtenni, “mintha egyébként barátkozni szeretnénk“, de az IMF-megállapodásra persze szükség van. Szó esett még mindezeken kívül a régi Alkotmány homokjáról, a Tákolmány sziklájáról, a “Magyarországra jellemző, civilizációs értelemben vett kultúrális homogenitásról“, bevándorlási és befogadási politikáról, arról hogy az oroszok már a spájzban vannak, illetve kutyáról és macskáról, bagolyról és egérről. (Nem röhög!!!)

A nepszava.hu ezen orbáni beszédet finom udvariassággal “kissé csapongó“-nak minősítette. Mivel én nem vagyok újságíró csak egy mezei blogger, s nem lóg felettem “damokles kardja”-ként Szannamária hatalma, magam inkább egy részeg, avagy elmebeteg ember zagyva szógyúrlmányának minősíteném az egészet. Ám hogy egészen pontosan mit is követett el Orbán, arról kitűnő tájékoztatást nyújt egy ötven esztendővel ezelőtt megjelent írás!

A neves magyar bibliofil, Ráth-Végh IstvánAz emberi butaság” című könyvében (Gondolat, 1962.) a zagyva beszédre a “Galimatiász” megnevezést használta. Fajtája szerint létezik “egyszerű” (ezt csak az olvasó/hallgató nem érti) és “dupla” (ezt már maga a szerző/szónok sem), megnyilatkozási formáját illetően pedig a “pátosz” (a lapos tartalom érzelmi dagállyal való felturbózása, a szellemi emelkedettség imitálása) és a “phébus” (nagy szavak puffogtatása, stílusbéli nagyzolás) jellemzi. Ráth-Végh szerint gyakori kisérőjelenség még ezen kívül a “gongorizmus” (mesterkélt, cifrálkodó, dagályos, képekkel és szóvirágokkal teletűzdelt zagyva stílus) és a “képzavar” (pl. amikor a szónok egyetlen mondaton belül összezagyválja az “alázatot” a “hübrisz“-szel, azaz a “gőg“-gel!).

Nos, miután irodalmilag és “orvosilag” sikerült definiálnunk a miniszterelnöki felszóllalást, már csupán egyetlen dolgot kellene tisztáznunk: meddig maradhat kormányfő egy olyan ember, akin már ennyire elhatalmasodott a kóros elmeállapot?

Mert ha már állítólag “Fókuszban a nemzeti érdek“, akkor talán tenni is kéne érte végre valamit: egy jobb gyógyszerrel, egy felkészültebb orvoscsapattal, avagy egy alkalmas időben elkövetett palotaforradalommal!

… és ezt …

szendamondja!


7 hozzászólás on “Galimatiász és az alázatos hübrisz”

 1. gets szerint:

  Kitenném a facebookra engedelmeddel (a Kohányi Társaság barátai oldalra)

 2. kekec szerint:

  a görög elképzelés szerint a hübrisz az ember mértéktelen és bűnös önteltsége, mely elvakultságában (até) túlteszi magát az istenség által megszabott korlátokon, s ezért a Nemeszisz lesújt rá. Az ókorban még a szerencsében való túlzott bizakodás is hübrisznek számított
  Azaz stimmel. És tényleg nehéz összekeverni az alázattal!

 3. […] mit fog tartalmazni a Nyírő-fan (és így nyilas-szimpatizáns) Kövér levele, de sejthető: a Fidesztől megszokott galimatiászt, azaz valamilyen, a lényegi kritikát alaposan megkerülő, általánosságokat, nemzetieskedő […]

 4. […] és tisztelettel vegyük le a kalapunkat! Elismeréséül annak a logikai zagyválmánynak, gongorista szódagasztásnak, melyre az egész világon csakis és kizárólag a magyar Állampárt habonyista […]

 5. […] galimatiászoktól hemzsegő gongorista szózagyválmányok “előállításában” (pl. itt!), azoknak meg (mint összefüggő szövegeknek) az orra alatt lévő ánuszrózsából való […]


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s