Kérdések “Átlagék”-hoz

Legalább két évtizede szúrja a “Átlagék” szemét a pártok állami támogatása. Hát már nemsokáig: a Nemzeti Ügyek Kormánya ismét “meghallotta” a Zemberek szavát.

Egyik kedvenc online-portálom, a 168 Óra szerint Szíjjártó Péter, (jelenleg még) miniszterelnöki szóvivő, az [origo] kérdésére válaszolva megerősítette azt az értesülést, miszerint Orbán Viktor, a Fidesz csütörtöki választmányi ülésén “…megfontolásra javasolta, hogy 2013-ban és 2014-ben függesszék fel az összes párt közpénzből történő költségvetési támogatását“. Az idézett felvetés indoka természetesen a “költségvetés rossz helyzete“, illetve az, hogy ennek megjavítása érdekében mindent megtenni a politikai pártok elemi kötelezettsége.

Ismerve “Átlag Józsi/Juci” hozzáállását a parlamentáris és népképviseleti demokráciához (főleg annak hazai változatához) el tudom képzelni, hogy e hír hallatán/olvastán hányak szájából böffent ki a “Na végre!!!” felkiáltása. Nem is csodálkozom ezen, hiszen “Átlagék” a fideszes (és a jobbikos) propaganda jóvoltából immáron több, mint másfél évtizede “tudják” (és ebben még nem is tévednek olyan nagyot!), hogy nekik mindenkoron csupán az ilyen-olyan gazdasági és költségvetési válságokból származó szopatás jutott: mindíg az ő zsebeikből húztak ki pénzt, mindíg nekik köllött “takarékoskodniuk”, s eközben “A Pártok” meg dőzsöltek … meg loptak, csaltak, hazudtak, stb. “Átlagék“-nak továbbá azt is látható sikerrel (ld: 2010-es választások eredményei!) magyarázták be, hogy a fentebb említett üzelmeket folytató “pártok” kategóriájából csupán egyetlen kivétel van, s az természetesen a Fidesz! Ugyan mi más?!

Amiben viszont “Átlagék” alapos nagyot tévednek az az, hogy e “párt-dőzs” nem a nekik juttatott közvetlen állami támogatások következményei. A tavalyi adatok szerint ugyanis a parlamenti pártok összesített dotációja mindössze 2,55 milliárd forint volt, melyekhez ha hozzá adjuk azon parlamentbe be nem jutott, de legalább egy százaléknyi szavazatot szerzettek pénzeit is, a 2011-es költségvetés alig két ezreléke jön ki. Az ennek megvonásából származó “megtakarítás” tehát még egy rendkívül szerényen túlszámlázott Simicska-projektre sem elegendő! A kutya ugyanis a költségvetési adóforintok állami megrendeléseken (a híres “közbe’szerzések“) keresztül való magánzsebekbe való szivattyúzásában van eltemetve.

Ezzel a 168 Óra is tisztában volt, így a fentebb linkelt értesülését csak a “sidebar”-ra tette, míg a Főoldal“-on kiemeltek között a következőt közölte (különösen ajánlom ezt Keszthely notorikus Fidesz-szavazói figyelmébe, amúgy tanulságként!):

Keszthelyen az önkormányzat úgy döntött, hogy csinosítja a főteret, ami nagyon dicséretes dolog, még ha az épp az ínséges időkben történik is. Erre beterveztek közel 2 milliárd forintot. A győztes pályázó azonban – amely minő meglepetés, a Közgéppel közösen létrehozott konzorcium – úgy gondolta, hogy meg lehetne toldani ezt az összeget még 300 millió forinttal. A gond csak az, hogy az indoklásban mindössze 83 millió forint igazolható régészeti feltárásokra való hivatkozással, a többi 217 millióra viszont nincs a közvélemény számára is hihető magyarázat.

Én most szívesen feltenném a kérdést “Átlagék“-nak, hogy a keszthelyi főtér “kicsinosításá”-ra fordított összeg szerintük ér-e majdnem annyit, mint a teljes magyar pártrendszer támogatása, de nem teszem. Azt is szívesen megkérdezném, hogy a már tulajdonképpen meg sem indokolt, 217 milliós túlszámlázás arányban áll-e mondjuk az LMP (mint párt) évi 249 milliós költségvetési dotációjával, de nem teszem. Azt sem fogom megkérdezni Tőlük, hogy vajon arányban áll-e az orbáni javaslat “pártmegtakarítása” azzal, hogy az elmúlt szűk két esztendő alatt a Simicska-féle Köz(pénznyelő)gép Zrt. 300 milliárdnyi adóforintot vágott zsebre, ami a pártpénzek megvonásából két esztendő alatt várhatóan a költségvetésben maradó összeg több, mint hatvanszorosa (eddig!). Még azt sem kérdezném meg, hogy ugyan mióta elemi felelőssége az ellenzéki (sőt, a Parlamentbe még be sem került) pártoknak megoldaniuk az állami költségvetés nehéz helyzetét. Azt sem, hogy ugyanez mégis mióta nem egyedüli és kizárólagos felelőssége a választásokon törvényhozói és végrehajtói hatalmat szerzett politikai csoportosulásoknak? Sőt, még azt sem kérdezném meg, hogy a “költségvetés nehéz helyzete” ugyan mégis ki a büdös franc tevékenységének következménye?

Én csupán azt kérdezném meg “Átlagék“-tól, hogy: “Ugyan nem gondolják-e véletlenül, hogy:

 • ez az egész orbáni javaslat csupán csak újabb porhintés az egyébként is akkut gyulladásban lévő szemükbe?
 • ez az egész csupán arra szolgál, hogy a városiak ne az Orbán-Simicska ZRt. által a közkasszából “Nyerges”-vontatóval kilopott százmilliárdokról beszéljenek, azaz semmi másról nincs szó, mint egy aljas és nettó polgárhülyítésről?
 • ez az egész csupán arra jó, hogy a vidékiek ne arról beszéljenek: miként rúgja ki megélhetésük sámlait lábaik alól az Orbán-féle állami hűbérbirtok-osztogatás, azaz semmi másról nincs szó, mint egy aljas és nettó parasztvakításról?
 • ez az egész (amúgy “járulékos haszon”-ként) csupán arról szól, hogy ellehetetlenítsék a jelenleg ellenzékben lévő pártok működését, s így az Orbán-Simicska ZRt.-n (és leányvállalata, a “Vona Kft.”) kívül ne legyen más politikai alternatíva?

Ezen kérdésekre jó lenne, ha “Átlagék” mihamarabb válaszokat adnának! Már csak azért is, hogy Mi, “Nemátlagék” még időben eldönthessük: “Szabad-e Dévénynél betörnünk új időknek új dalaival?“, avagy marad a szokásos “Mert nekünk Mohács kell!“-felállás!

… és ezt (immáron sokadjára) …

szendamondja!


5 hozzászólás on “Kérdések “Átlagék”-hoz”

 1. Avi szerint:

  “Nekünk Mohács kell”!!!
  Sajnos ez így igaz.

 2. öregszeder szerint:

  Mi ez az egész, ha nem az ország elzüllésének bizonyítéka? Minden a gátlástalan zsákmányszerzésről, a koncért való kíméletlen marakodásról szól az erősebb kutya prütyköl alapon. Az a szabály, hogy nincs szabály. Azt látom, hogy a fideszes vezetők már az “Átlagék” primitív gondolkodási szintjén sem fogalmaznak meg fedősztorikat, indokokat kivéve néha a szőke démont. Ezeket “Átlagék” már saját maguk megfogalmazzák maguknak miközben sorba állnak a marakodáshoz a koncért, s emellett úgy érzik, hogy a primitív indokaik felmenti őket a rablás következményei alól. A siker érdekében csak jó helyre kell igazodni és túl kell lihegni a gazdit. Akkor majd adni fog cukrot. Ezért olyan sikeres a fidesz, ezért szavaznak rá még sokan, ezért nem számít sem emberi, sem szakmai tisztesség. Ezt a szamár orra elé répa lógatást csinálja nagyon jól a fidesz és nagyon sok a szamár. Mi lesz ebből? Szerintem mint a lavina felgyorsul és kiteljesedik ez a jelenség. “Ha mindenki ezt csinálja, én sem maradhatok ki , mert nem jut belőle” effektus fog kialakulni.

 3. Observer szerint:

  Szendam, a helyzet az, hogy Átlagék ugyanazt csinálják (kicsiben), mint az Orbán-Simlicska-Nyerges-klán nagyban. Tudod, similis simili gaudet…

 4. farcsika67 szerint:

  pedig csak pár mol részvényt kéne eladni,máris minden fasza lenne. ja, hogy 5000 ft-tal kevesebbet érnek mint a vásárlás pillanatában? így üzletel a felcsúti tahó és simlis bandája.

 5. […] Rendszere“! – újabb sikeres antagónia, ami még csak fel sem tűnik “Átlagék“-nak!), amely úgy oldja meg majd ”azemútnyócév” mindent […]


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s