A Schmitt-komédia tanulságai

Lezárult a január óta tartó Schmitt-komédia második felvonása. Az ítélet kimondatott: az államelnök piti csaló, doktori címétől ezennel megfosztatik! Következik(?) a Finálé!

Majd’ három hónapon keresztül húzódott Schmitt plágium-ügye, míg végre az arra illetékesek vették maguknak a fáradtságot és a döntés bátorságát, hogy megállapítsák azt a tényt, mely a Heti Világgazdaság január 11.-i cikke óta köztudott és vitathatatlan. Az esetnek számos negatív és pozitív tanulsága van.

Tények:

 1. A Heti Világgazdaság január 11.-én bizonyítékokkal terhes cikkében nyílvánosságra hozza, hogy Schmitt Pál államelnök 1992-es kisdoktori dolgozatána jelentős része egy bolgár sporttudós tanulmányának szövegszerinti átvétele azaz: plágium.
 2. Szíjjártó Péter miniszterelnöki szóvivőbulvárkacsá“-nak minősíti a HVG írását. Giro-Szász András kormányszóvivő szerint a kormánynak feladata, hogy “minden esetben feltétel nélkül” támogassa a köztársasági elnököt. Tóth Miklós, az ügyben érintett Semmelweis Egyetem (SE) dékánja közleményben tudatja, hogy szerinte az intézménynek nincs oka vizsgálni Schmitt disszertációjának valódiságát. Kövér László Házelnök pedig kijelenti, hogy az egész ügy “egyáltalán nem” az államelnökről szól, hanem arról, hogy egyesek így próbálják aláásni a kormány tekintélyét.
 3. A HVG és  a magyar sajtó kormány által nem ellenőrzött része a következő hetekben további lopásokra derít fényt, így a jelenlegi “állás” szerint Schmitt 225 oldalas írományából (fedőlappal együtt és talán!) mindössze nyolc minősíthető “saját termék”-nek.
 4. Ezen közben (jan. 28.) a közvélemény, de elsősorban a hivatásos sajtó, illetve a bloggerek és a netpolgárok nyomására az SE egy öt fős – személyi összetételét tekintve “titkos” – tényfeltáró bizottság felállítása mellett dönt. A jelentéstétel határideje: március 28.
 5. Sajtóinformációk szerint vita dúl a fideszes pártelnökségen belül: miként viszonyuljanak a Schmitt-ügyhöz. Egyes vélemények szerint el kell “mismásolni” az egészet, ám Orbán a teljes mellszélességgel való kiállás mellett dönt, s kiadja a jelszót: “No pasaran!”. Ennek ellenére egyesek (pl.: Hoffmann Rózsa és Pokorni Zoltán) “kiénekelnek” a kórusból.
 6. Egyetlen nappal a határidő előtt (márc. 27., kedd) az SE közzé teszi a bizottság megállapításait. Ezek szerint Schmitt ugyan tényleg plagizált, de ezért az akkor még önálló Testnevelési Egyetem (TE) a hibás. A grémium nem mer dönteni az államelnök doktori címének érvényessége ügyében, így azt – a több, mint 1100 oldalas jelentéssel együtt – átadja az SE rektorának.
 7. Tulassay Tivadar rektor sem mer dönteni, így az egész anyagot továbbítja Réthelyi József szakminiszternek, aki azonban (miután valószínűleg nem tudta felelős döntésre bírni saját Főnökét) azt felbontatlanul visszaküldi a rektornak. Ezen közben (szerda) az egyetem néhány felháborodott hallgatója elfoglalja a rektori irodát, s ülősztrájkkal kívánja döntésre kényszeríteni a nyílvánvalóan hezitáló professzort. Tulassay előbb rendőröket hív, majd megígéri a diákoknak a doktori bizottság, illetve a Szenátus másnapra történő összehívását.
 8. A jelentés közzétételét követően (márc. 28., szerda) Selmeczi Gabriella kormányszóvivő a RémHír Tv-ben kijelenti: “a tényfeltáró bizottság döntése alapján megmaradhat Schmitt Pál doktori címe“,  illetve ” a Fidesz egységesen kiáll Schmitt Pál mellett (…) A jelentést megismerve a Fidesz lezártnak tekinti az ügyet“. Hasonló, de még elvetemültebb álláspontot képviselnek a Tahó Tv prominensei, az emlékezetes január 21.-i Békaügetést megszervezők. Bencsik András és Kerényi Imre szerint Schmitterkölcsi győzelmet aratott“(!!!), mivel “nem igazolódott be“(!!!) a plágium vádja, majd “hitet téve” az államelnök mellett Bencsik még azt is tutira vette, hogy Schmittől “nem lesz elvéve” a doktori cím. Ám ugyancsak szerdán megszólal a mindaddig mélyen kussoló Magyar Tudományos Akadémia is, mely bár “minden bizonnyal politikai indíttatású“-nak nevezi az ügyet, s letolja az “akkor gyorsan és gondatlanul” eljáró TE bizottságát, már az országra és a tudományos életre “rendkívül hátrányos“-nak minősíti az egészet, s sürgeti az ügy megnyugtató lezárását. Hasonlóképp nyilatkozik az Orbánnal szembeni karakán kiállásáról soha el nem híresült Professzorok Benyali Köre is. 
 9. Egy nappal később (márc. 29., csütörtök) a “Magyar Nemzet” címmel megjelenő nyomdaipari termék egy aláíratlan szerkesztőségi jegyzetében már lemondásra buzdítja Schmittet mondván: a tényfeltáró bizottság ugyan nem mondta ki nyíltan véleményét, s ezzel a méltó visszavonulás esélyét adta meg neki, de ha ezzel nem él, az “az ő érdekeivel is ellentétes“!
 10. Ugyanezen napon az SE doktori bizottsága, később pedig az egyetem Szenátusa megfosztja doktori címétől Schmitt Pált. Az eseményről egyetlen konkrét, kormányzati véleményt nem sikerül kipréselni az eladdig nagyon nagy szájjal nyilatkozó politikusokból: Orbán, Szíjjártó, SelmecziLázár és tsa. kussolnak! Egyedül Giro-Szász András szóvivő az, aki nem térhet ki az állásfoglalás elől, s ő ki is jelenti, hogy Schmitt-ügyben a kormány intakt, lévén Plagi Bácsit nem Orbán Viktor miniszterelnök, hanem Orbán Viktor pártelnök (!!!!!) javasolta elnökké választani a Parlamentnek (ez tényszerűen hazugság!). Mindezzel párhuzamosan pedig akcióba lépnek a Net közismert jobber (bér)kommentesei a “Nu, sag schon! Így csinálták az elvtársak is a kommunista rendszerben!“-szövegeikkel megpróbálva kisebbíteni a kormányzati égést, s offolni a témát.

Tanulságok:

 1. Schmitt plágium-ügye soha nem derült volna ki, ha a magyar sajtónak nem maradt volna néhány máig is tisztességes, azaz a dolgát végző orgánuma! “Summa cum laude” a HVG-nek és minden ebben tevőlegesen részt vevő írott, avagy elektronikus lapnak!
 2. Schmitt plágium-ügyét simán el lehetett volna “altatni”, ha a magyar hivatásos sajtó azon bizonyos része (lásd: 1. pont!), illetve a hozzám hasonlóan nagypofájú bloggerek és kommentesek, azaz MI, a NETPOLGÁROK nem tartjuk “melegen” az egészet, s nem vágjuk a hatalom pofájába nap-napután a szaros pelenkáját!
 3. A rendkívül profinak látszó állampárti/pártállami propagandagépezet azonnal becsődöl, ha MI nem megyünk bele az általuk diktált játékba (lásd: 2. pont!) sőt, rájuk kényszerítjük a MI “játékunkat”, azaz az Igazság El Nem Hallgatását!
 4. Az Orbanista Diktatúrának nem sikerült teljes egészében megtörnie az értelmiség ellenállását! Bár a Semmelweis Egyetem megpróbálta kikerülni a nyílvánvaló tényekből nyílvánvalóan következő döntéshozói kényszerét – s az emiatt elkerülhetetlennek látszó Hatalmi Haragot és Bosszút – de végül kénytelen volt a saját becsülete, tisztessége és tekintélye (immáron csak maradéka) megőrzése mellett dönteni. Igaz, erre rá is lett szorítva (lásd: 2. és 3. pont!). Akárcsak a pl. filozófusait orbáni parancsra készséggel meghurcoló, majd kirúgó MTA és a teljesen szolgalelkű Professzorok Batthyány Köre (PBK)!
 5. Az Állampárt mellett mindmáig kitartóknak tűnőek (szavazók, kiszolgálók, koncon tartott ebek) többsége sem annyira bátor és karakán, hogy ha sűlyedni érzik a “Gyorsnaszádot”, akkor a fulladásig kitartsanak az Őrült Kapitány mellett. Ha már számukra is nyílvánvalóvá válik az Orbáni Ország összeomlása – ez megkezdődött már hónapokkal ezelőtt! – menekülni fognak a mindent beszívó örvény elől. Már meg is kezdték (lásd: az MN jegyzetét és az MTA, valamint a PBK közleményét!)!
 6. Ez az omnipotensnek tetsző Hatalom simán legyőzhető! Alig féltucatnyi hírportál és párszáz Netpolgár szűk három hónapon belül sarokba szorította a Bebetonozottakat, mert egyszerűen begyöpösödöttek, ostobák és főleg tahók! Vajon mi lenne, ha ezt ugyanilyen kitartással, hónapokon keresztül és minden nap több százezren tennénk az utcákon, köztereken?! (Milla, Szolidaritás és demokratikus ellenzék figyelem! Esetleg nem lehetne a demokratikus jogállam visszaállításáig ÖSSZEFOGNI?!)

És végül: a “Harmadik felvonás

Tudom, hogy most sokan azt követelik (a jobberek egy része is), hogy Shitt Plagi mindezek után mondjon le. Mert e közel három havi komédia harmadik felvonásának ez köllene lennie… már ha egy normális országban élnék, melynek élén a minimális erkölcsiséget ismerő és el is fogadó politikusok állnak. Csakhogy Schmitt csupán az Orbanista Rendszer jéghegyének (immáron olvadozó, elkásásodó) csúcsa. Ezektől erkölcsiséget és józan (morális alapokon nyugvó) belátást várni annyi, mint elhinni oroszlánról, hogy a jézusi tanok hatására élethosszig tartó vegetárius étrendre tért.

Hát inkább ne! Schmitt az utolsó percig töltse csak be államelnöki posztját! Mert ahogyan Ripp Zoltán írta a minap a “Galamus“-on:

Kinek volna az jó, ha Plagi bá’ lemondana, és a kedves vezető egy másik, még el nem használódott Schmitt 2.0 típusú cyborgot tenne a helyébe? (Meghosszabbítva ráadásul a mandátum fideszes birtoklását.) Csakis a Fidesznek tenne jót. Tiszta szerencse, hogy az egyre aggasztóbb állapotba keveredő kedves vezető saját érdekét sem tudja felfogni, képtelen bármilyen kudarc beismerésére, ezért körömszakadtáig ragaszkodik a választottjához. Kanalazza csak ki fenékig, amit főzött.

Azt kell követelni, hogy Schmitt maradjon a helyén. Egészen addig, amíg Orbán ellenforradalmi rendszere fennáll. Ugyan ki reprezentálhatná jobban Orbán országának morális állapotát? Mi más mutathatná világosabban, hogy milyen erkölcsi fertőbe süllyesztette hazánkat a fideszes szolgahad? Viseljék csak e szánalmas tolvaj melletti kiállásuk terhét egészen a bukásukig! Megtalálta zsák a foltját. Derüljön csak ki nap mint nap ország-világ számára, hogy éppen egy ilyen morális csődkupac, önálló szellemi teljesítményre képtelen szervilis „álamfő” az orbáni rezsim szerves tartozéka.

 

De azért meg ne feledkezzünk az újabb Ügyek (se szerik, se számuk!) felderítéséről, “melegen tartásuk”-ról, “Ikon”-ként való felmutatásukról sem!

… és ezt …

szendamondja!


10 hozzászólás on “A Schmitt-komédia tanulságai”

 1. H. Kinga Georgina szerint:

  Ha Réthelyi nem Fidesz utasításba kapta, hogy küldje vissza a jelentést, akkor jó nagyot bakizott!!!
  Én S. P. helyében NEM mondanék le, újraírnám a disszertációt, újravédemém a dr.-i címet, és közben kirúgnám az egyébként is mindenre alkalmatlan Réthelyit.

 2. pannon szerint:

  attól félek , hogy az orbán nevű tahó köcsög, shitt lemondása után egy még nagyobb szervilis tahót választana magának. mert ki hinné, hogy orbán tahó majd most megvilágosodik, bevallja a népnek, hogy ‘ezt biz elkúrtuk, nem kicsit nagyot, de mától rendes emberek leszünk és nem egy talpnyaló, mindentaláíró kis ócska hazudozót jelölünk, úgy ahogyan azt gyurcsány ferike nekünk országépítő kivételes tehetségű fideszes demokratáknak javasolta.’
  félek, hogy az új elnök hasonló ‘kvalitásokkal’ fog bírni és orbán tahó ettől a kudarctól még véresszájúbb lesz, bosszúját pedig az őt nem kellően tisztelő népén fogja levezetni.
  egyetértesz szenda boy?
  egyébként ez is rendben volt, igyunk egy sört.üdv

 3. kekec szerint:

  Csak ne lenne az a szörnyű gyanúm, hogy most már megint napok óta ezen a szánalmas bohócon rágódunk, miközben elsikkad, hogy elküldték az Uniónak a válaszukat – amelynek tartalma naná, titok) Pedig az ország sorsát az jobban érintené. Ettől a szociopata hatalomtechnikustól meg még az is kitelik, hogy koncnak dobja a haverját, ha abból ő a beteg agyával valamilyen előnyt lát!

  • szendam szerint:

   Igazad van “kekec”!
   Most írtam erről egy új posztot! Jó olvasást!

  • szgabi szerint:

   Drága kekec, számból vetted ki a szót, tényleg nem látják ezt a többiek? Mindjárt idescmittelem az AN-es hsz-omat, egyszerűbb, mint újraírni (Plaginak van igaza :))
   “Milyen érdekes, hogy akkor “szabadulnak el az indulatok”, amikor néhány cikk finoman felveti Orbán érintettségét ügynök ügyben. Hopp, rögtön visszavonják Plagi doktori címét, aki viszont nem és nem mond le, pedig ez lenne az egyetlen logikus lépés mindenki (Pl, az összes nagykövet, lásd Gyurcsány interjú-ATV) szerint, DE MÉGSE TESZI! Senki nem érti miért. Az egyik szerint önállósította magát a hülyéje, mások szerint Orbán utasítása. Egy biztos: BOTRÁNY van. Mindenki ERRŐL beszél. És nem arról, vajon mit keres Orbán Viktor neve bizonyos titkosszolgálati papírokon? Ha a Fideszen és Orbánon múlik, a Schmitt csont még sokáig rágható marad.
   Barátaim, gondolkodjatok!
   Csontot kiköpni, és forduljatok az igazi finom falat felé!!!
   Ahogy a többi fórumon is látom, a rengeteg hozzászóló alig várja, hogy sp többi ügyének is utánamenjenek, közgáz diploma, nyelvvizsga, érettségi, mittudomén. Az össze fontos és nem fontos hírportál, blog stb. vele foglalkozik, f…ssák a cikkeket. És mit csinált Viktor, miután eljött Kecskemétről, míg a szenátus épp tanácskozott??? Hazaugrott Felcsútra focizni egy jót, és marhára nem úgy nézett ki, mint aki aggódik.Minél nagyobb a botrány, neki annál jobb. Hányan kérdezték meg az elmúlr héten, hogy te Viktor, mit jelent az a saját kezeddel írt lista a komenyista titkosszolgálat rólad szóló aktájában?
   …és közben továbbgondolva a dolgot: Vajon ki beszél most a katolikus egyházról, az IKSZ támogatta pedofil felvonulásról, Gyurcsány cikkéről, a Három csapás-ról, a Fidesz oligarchákról, arról, hogy elindult valami?
   Ja, hogy Scmitt ügye most fontosabb? Egy gerinctelen marionett figura 20 évvel ezelőtti csalása? Eddig is tudtuk, milyen. Hadd ne mondjak most nagyon csúnyát. Mitől lett ez a nagy felháborodás egy olyan országban, amelynek sajnos a többségét leképezi Schmitt jelleme (vagy fordítva?), ahol a többség ezt sajnos bocsánatos bűnnek tartja a saját szintjén, és max. jó sztorinak szánja, ha a tudomására jut. Jó példa erre felmenőm sztorija X megye rendőrkapitányáról, aki a diplomája védésén egy kérdésre sem tudott válaszolni, mert arra sem vette a fáradságot, hogy elolvassa, miről szól. Ha négyszer nem mesélte el, akkor egyszer sem. És ez a téma mindenhol. Senki nem beszél az igazán fontos dolgokról, amit Bartus, majd utána Gyurcsány felvetett. Még ők maguk sem. Ez a félelmetes!!!

 4. kekec szerint:

  szgabi – van ezzel szemben olyan vélemény is, hogy Orbán elmérte Schmitt hiúságát -mivel ha azt kipukkasztják, nem marad belőle – a saját szemében sem – semmi. Ezért foggal-körömmel ragaszkodik az elnöki külsőségekhez, pedig Orbán már nyilvánvalóan megadta rá a torgyánféle kilövési engedélyt – ellenkező esetben nem merne az MN ellene írni! Márpedig Orbán jó hatalom-technikus (hacsak teljesen meg nem zakkant) biztosan felmérte, hogy a maradás neki többet árt!

  • szgabi szerint:

   kekec – szerintem ennyire sem önálló ez a plagi, azt tette, amit mondtak neki. Ha Orbán elszámította magát, az nem a hiúság be nem számítása volt, hanem csak a rossz taktika, hogy azt gondolta, ezt sokáig lehet húzni. Szerintem pont hogy Schmitt könyörgött neki, hogy engedje lemondani, pont a hiúsága miatt, mert minél tovább tart a dolog, annál inkább csak egy piti tolvajként fognak rá emlékezni. Nézd meg a lemondó beszédét, amit írtak neki, szerintem ez is ezt támasztja alá. Ráöttek, hogy minél tovább húzzák, annál nagyobb az esélye, hogy a vén hülye összeomlik, és annak beláthatatlan következményei lehetnek. Szerintem Vitya eltaktikázta magát, remélem, nem utoljára. Üdv neked, mindig örömmel olvasom a hozzászólásaidat 🙂

 5. Dr. Doktor Observer szerint:

  Kéne egy jó kis megoldás, amolyan kecske-káposzta féle, szerintem ezen agyal a teljes fideszes agy(?)tröszt már napok óta. Shitt Plág – úgy néz ki legalábbis – valóban önjáró lett péntek óta, és ebben Orbán nem nagyon akadályozza. Valszeg úgy véli, hogy Shitt mindenki előtt nyilvánvaló hülyesége előbb-utóbb lemondásra kényszeríti a zemberek emberét, de úgy, hogy ő, OV mindebből kimaradjon… Mondjuk Shitt nyilvánosan megkeféli a titkárnőjét, vagy ilyesmi. Vagy kap egy jó kis infarktust, és nagy pompa mellett el lehet temetni, mint a komenisták méltatlan támadásának ártatlan áldozatát, akit a halálba kergettek a szemét vádaskodó liberálisok.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s