Hoffmann meséi

Most olvastam a nol.hu-n a Hoffmann Rózsával készült interjút. Ebből kiderül, hogy Rózsi néni szerint ha 64-ből kivonjuk a “szerdát”, még a vak számára is nyílvánvalóvá válik, milyen egészséges a görögdinnye!

Az interjúban az újságíró lájtosan bár, de támad, Rózsika pedig apologizál. Nem tagadja ugyan a nyílvánvaló tényeket – miszerint a drasztikusan megnyírbált állami támogatás miatt mintegy 32 ezer fiatal döntött úgy, hogy nem ad be felsőoktatási felvételi kérelmet – , de azokat “más megvilágításba helyezve” úgy magyarázza, hogy a kudarcból győzelem kerekedjék ki.

Rózsika nem egy habozós fajta, már rögtön az elején bele csap a lecsóba, s kijelenti: nem most jelentkeztek felsőoktatásra túl kevesen, hanem eddig voltak túl sokan! Ámde most, hogy a “követelmények szigorodtak”, a korábban felelőtlenül döntögető diákok (és szüleik) reálisabban mérték fel képességeiket, s ez majd kedvezni fog a minőségnek is. Akik pedig most jajongani kezdtek jobb, ha tudomásul veszik, hogy egyrészt “tandíj” márpedig nincsen (nem úgy, mint a gonosz szocikormányok korabeli tervei szerint!), másrészt a jóságos Állam Bácsi annak ellenére finanszírozza hetvenezrük képzését részben (nem úgy, mint a gonosz szocikormányok korabeli tervei szerint!), vagy egészben, hogy a gazdasági válság miatt mozgástere erősen beszűkült. Tájékozatlanságra valló badarság azt állítani, hogy a felsőoktatásra jelentkezők mintegy kétharmadának részben vagy egészben fizetésre kötelezése ki fogja szorítani a kevésbé tehetős (sőt, szegény) családok gyermekeit az egyetemekről, hiszen akinek nincs pénze az simán igénybe veheti a gálásan meghatározott feltételek szerinti diákhitelt, az ingyenesek közé kerülni pedig bárki számára lehetséges, aki jól teljesít a felvételin (bezzeg a gonosz szocikormányok korabeli tervei szerint!). Ja, hogy van egy tanulmányi szerződés is? De az nem röghözkötés, hiszen a Jóságos Kormány “mindössze” 10 esztendőt kér a tanulmányok utáni húszból, s egyébként sem kötelező ezt aláírni. Ráadásul menet közben is bárki meggondolhatja magát és mehet külföldre is, ha akar (bár ott csak gazdag lehet, de boldog nem!), ám aki ezt megteszi, az fizessen! Fizesse ki, amivel a társadalomnak tartozik a képzéséért, hiszen a diplomaszerzés nem egy ingyenes és feltételek nélküi alanyi jog! … ésatöbbi, ésatöbbi, ésatöbbi …

Miközben ezt olvastam, nem csak azért kezdett lassan kinyílni a bicska a zsebemben, mert Rózsika nyílvánvalóan ferdített, csúsztatott és hazudozott, de azért is, mert az újságíró ezt hagyta neki. Ugyan megpróbált rámutatni a mai intézkedések és a 2008-as hülyenépszavazás során hangoztatott fideszes álláspont közötti kiáltó ellentétre, de Rózsika ezt könnyedén háríthatta azzal, hogy most sincs tandíj, hanem arról van szó, hogy a felvételin legjobban teljesítők a képzési költségeik 100, avagy 50 százaléklát állami ösztöndíj formájában megkapják. No az interjúer itt adta fel a harcot, s hagyta, hogy Rózsika játszon a szavakkal, összehordjon hetet-havat, s nem tette fel a jogos kérdéseket, melyek közül a legfontosabbak:

 • hogy az ördögbe lehet mindössze néhány héttel a határidő előtt, senkivel sem egyeztetve, önkényesen átírni a teljes felsőoktatási finanszírozási rendszert?
 • hogy az ördögbe lehet még elegendő időt sem adni ezzel többezernyi kölöknek (és szüleiknek) arra, hogy az egész életüket meghatározó döntésüket alaposan megfontolhassák?
 • hogy az ördögbe van az, hogy miközben taníttatásra nincs/sincs elég pénz, arra viszont dögivel jut, hogy “közeli” pr-cégek és “elemző intézetek” zsebeit tömjék ki vele?
 • hogy az ördögbe lett miniszterelnöki hatáskör az államilag finanszírozott felsőoktatási helyek számának meghatározása?
 • s, ha ez miniszterelnöki feladat, akkor mégis mi az ördögöt csinál a szakminisztérium és maga Hoffmann Rózsa, mi az ördögért tartja őket a társadalom, milyafaszé’ veszik fel a fizetésüket?

Persze lehetséges, hogy ezek a kérdések elhangzottak, s talán még válaszok is születtek. Csakhogy a megjelenés előtti “cenzúra” ezeket nem engedte nyílvánosságra kerülni. No, de akkor is: létezik olyan, hogy szakmai önérzet és becsület, mégha az manapság kezd nagyon kimenni a divatból!

Mi meg itt törjük a fejünket azon: miért nincs ellenzék, miért nincs ellenzéki sajtó? Hát többek között ezért!

… és ezt …

szendamondja!

Reklámok

3 hozzászólás on “Hoffmann meséi”

 1. asher alexander szerint:

  -es kerem mi eza pofatlansag hogy fideSS mind a mai napig elturi hogy a gorogdinnyet,ugy hivjak hogy “GOROG”-dinnye!!!
  meg nemtalaltak neki szep magyaros nevet!!??
  mert hoffmann mamus mesei utan ez a kovetkezo lepes!!

 2. farcsika szerint:

  unortodox ország unortodox törvényei nem számítanak unortodoxnak, nem igaz? a nácik tettei a saját inerciarendszerükben teljesen következetesek voltak. csak hát az a 6 millió gondolná másképp…joggal.

 3. öregszeder szerint:

  “…nem most jelentkeztek felsőoktatásra túl kevesen, hanem eddig voltak túl sokan! ”
  “Nem a zsömle túl kicsi elvtársak, hanem a pofátok túl nagy!”
  Na ezeknek a komcsiknak kéne eltűnni végre a közéletből. Bár az ilyen férgek mindenfajta ideológia mögé bebújnak a zsákmányszerzés reményében. Ebből a fajtából a magyarok kimeríthetetlen készletekkel rendelkeznek. Ez is hungarikum. Ha a köpönyegforgatás olimpiai szám lenne, akkor mi rendelkeznénk a legnagyobb csapattal. Nyerni már nem mindíg tudnánk, mert ezt is eszetlenül csináljuk.
  A tanárnő is felnőtt fejjel döbbent rá, hogy a dialektikus materializmus tanítása helyett inkább keresztény hitre tér át. Megélhetési kommunistából megélhetési keresztény és politikus. Ócska, riherongy. Hofi mondta ezekről, hogy a házatlan csiga ezekhez képest gerincoszlop.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s