Diplomák és dumák

Az idén mindössze alig több, mint 104 ezren jelentkeztek felsőoktatási képzésre a tavalyi közel 150 ezer helyett. A NEFMI – azaz a “szakminisztérium” – szerint ennek csupán demográfiai okai vannak. … Hát a büdös frászt!

A mi dicsőséges kabinetünk, a “Nemzeti Ügyek Kormánya” (NÜK) amihez csak nyúl, az mind tönkre megy a magának kapari mancsai között. Tavaly januártól bevezette az “egységes és igazságos, valamint arányos” egykulcsos szja. rendszerét, mely közel 600 milliárd forintnyi lukat ütött azon a 2011-es költségvetési törvényen, mely (az ideihez hasonlatosan) már az esztendő második hónapjára összeomlott. Az új szja-rendszerben jól járók (a felső 20 százalék) ugyanis már nem tudtak, de nem is akartak többet fogyasztani belföldön, míg a megsarcoltak csökkentett netto fizetésük (valamint az elszállt devizaárfolyamok) miatt kénytelenek voltak azt visszafogni. Az ezen okok miatt kiesett adóbevételeket (költségvetés foltozása) a NÜK ott próbálta visszavenni, ahol csak tudta, s ezen “ahol” egyike lett … no nem a “Hauté” (azaz önmaguk) mégiscsak megadóztatása! … hát micsoda elavult, nyugat-európai szemlélet ez?! (mellyel ugye még “…egy vidéki kócerájt sem lehetne eligazgatni!” – “mein Vezér” szerint) … hanem pl. a felsőoktatás!

Még 2010-ben vehette tudomásul a magyar választópolgár azt a tényt, hogy a honi oktatás “szakmai” irányítása egy olyan szektapárt (KDNP) kezébe került, melyet modernitásában és világnézeti toleranciájában csakis az iráni ajatollahokhoz hasonlatos, “Opus Dei” nevezetű fundamentalista keresztény “szakszervezet” működtet. Az ezek által összebarkácsolt “Nemzeti Köznevelési Törvény” úgy szellemiségében, mint tartalmában ennek fényében egyetlen szakembernek sem okozott meglepetést, de az már igen, hogy e jogszabály-halmaz elfogadását az egyébként teljesen amorális és igazából ateista miniszterelnök a személyes kiállásával szavaztatta meg a 2010-es felcsúti castingon önmaga képére formált párt-biodroidjaival. Az pedig különösen elképesztő volt, hogy a felsőoktatásra vonatkozó felvételi keretszámok meghtározását nem csak, hogy ezen miniszterelnök a saját kezébe vonta, de még azzal sem törődött, hogy kegyúri határozatát egy, a felvételikre való jelentkezés határidejéhez képesti elfogadható időpontban hozza meg.

Némi (pár havi!) huzavona után a Főméltóságú Méltóságos Főméltóság – két focimeccs megtekintése közötti 10, drága percében – a korábbi bő 50 ezer helyett mintegy 33 ezerben szabta meg azt a keretszámot (egyes esetekben egészen konkrétan meghatározva azt – 100 jogász, 250 közgazdász!), melyen belül mein Vezér” a maga kasszájából (értsd: állami költségvetés!) hajlandó finanszírozni a szerencsés bejutók felsőoktatási kiképzését, a többiekre (resztli) pedig évi 150 ezer és egymillió forint közötti tandíjat terhelt rá. Bár utóbbit annyiban enyhítette, hogy mint a NER-NÜK feje, aki minden eladósodással “elvi” harcot vív, lehetőséget teremtett a jövendő költségtérítéses diákoknak egy államilag garantál hitelfelvételre (Diákhitel 2.; – futamidő: röpke 20-25 esztendő!). A felháborodott kérdésekre a NER-NÜK feje azt üzente meg HÁRózsikán keresztül, hogy egyrészt “túlképzés van diplomásokból“, másrészt a negylelkűen ( KILENC NAPPAL!) meghosszabbított jelentkezési határidő éppen elegendő arra, hogy mindenki el tudja dönteni a jövendőjét. (Viktor! De szívesen látnám, hogy mindössze kilenc napod van eldönteni: emigrálsz, vagy idehaza felakasztanak! – szendam). Leendő diákok és költségfizető szülők döntöttek is: mindössze alig több, mint 104 ezer jelentkezés érkezett be, melyből alig 34 ezernek van lehetősége az állami finanszírozásra.

Aztán napvilágott látott egy HÁRózsika által aláírt, de mindmáig vehemensen tagadott “tanulmány”, melynek lényege az, hogy a kormányzat által kiadott ukáz, valamint az ostoba adótörvények csökönyös fenntartása miatti költségvetési megtakarítások szükségessége okán 2014-ig 88 milliárdot köll visszavonni a felsőoktatásból, s ennek egyik módozata az “ingyenes” felsőoktatási keretszám drasztikus megnyírbálása.

Ezen morfondírozva a net böngészése közben rátaláltam egy friss hírre: újabb 800 milliós megrendelést kapott az Inter Media Group (IMG) Kft.. A kormányzati megrendelés különböző írott és elektronikus hírdetések megvásárlására vonatkozik, mely reklámokban  “A kormány arculatát erősítendő továbbra is használni kell a már bejáratott, a jobboldalhoz kötődő olyan kifejezéseket, mint nemzet, haza erkölcs, felelősség, józan ész.” Az említett cég egyébként tavaly már mintegy 1,5 milliárd forintnyi, ugyancsak a kormányzattól származó megrendelést kapott, melyek közül egy 180 milliós tétel a 2011-es népszámlálás “népszerűsítését” volt hivatva finanszírozni! (Basszus! Egy népszámlálás során válaszokat adni mindenki számára törvényes kötelezettsége. Mijafaszt kellett ezen még “népszerűsíteni” is? Pláne ennyiért?)

No, akkor számoljunk már egy kicsit! Az IMG Kft. a tavalyival együtt összesen 2,3 milliárdot kapott a NER-NÜK imázsának építésére. Idén szeptembertől egy önköltséges egyetemista éves költsége – középarányosan számítva – 575 ezer forint. A NER-NÜK által csak az IMG Kft.-nek kiutalt dumadíja 4 ezer diák egyetlen esztendei, avagy 800 teljes (10 szemeszternyi) kiképzését biztosítaná!

No, de ennél a kormányzatnál a Duma sokkal fontosabb, mint a Diploma. Igaz, hogy többségük (kivéve a fejlesztési miniszterasszonyt) diplomás, de ha már ők azok ( a “kommenista rendszerben”, meg “az utódpárti uralom alatt” ingyé’ szerezve!), akkor mások mijafaszér’ legyenek azok … pláne faluról feltörő tehetségesek, akik talán még gondolkodni is képesek lennének: mondjuk azon, hogy mijafaszér’ lehet jogász az állam által hülyére fizetett ügyvéd (miniszter/államtitkár, stb.) kölke és miért nem lehet az egy a gánti kőbányában ma is segédmunkásként dolgozó gyermekéből?

Még a ’80-as esztendők közepe tájékán, amikor éppen megint bedöglött az akkor éppen megint pártállamilag irányított Magyarország gazdaságának hajója, és amikor minden, ami “Made in Japan” volt, az egyet jelentett a csúcsminőséggel és a maximális szakértelemmel, dívott egy jó vicc:

Leállt a magyar szocializmus hajója. A kapitány és tisztjei hónapokon keresztül kutatják az üzemhiba okát, de nem találják. Míg végre engednek az egyik kiskadét unszolásának, s a fedélzetre hívnak egy kicsi, sárga, ferdeszemű emberkét. Ez lemegy a gépházba, majd alig két perc után ismét megjelenve mélyen meghajol a Kapitány előtt, s elmond neki egy számára érthetetlen dumát. “Mit ,mondott ez?!” – kérdezi a kapitány a kadétot. “Hát azt, hogy a gőzt a dudáról a motorra kellene irányítani!”

 

Ja, és ha már a “dudánál” tartunk: mintha 2008.-ban lett volna valamiféle “Szociális Népszavazás“, melynek harmadik kérdése éppen pontosan az államilag finanszírozott felsőoktatás garantálása lett volna, s mintha ezt éppen és pontosan a mai kormánypárt (annak szektapártjával együtt) kezdeményezte volna! Aki esetleg nem emlékezne, nézze meg a Vastagbőr” blogoldal erre vonatkozó posztját!

Mecsoda posztkomcsi kizsebeléstől szabadultunk meg … alig több, mint 5 milliárdnyi költséggel! Aki pedig rákattint a fentebbi linkre rájöhet: kik, mikor, mit hazudoztak nekünk!

… és ezt …

szendamondja!

Reklámok

7 hozzászólás on “Diplomák és dumák”

 1. farcsika szerint:

  azért már azon, hogy a szájuk csak hazudozásra van programozva, már nem kell annyira meglepődni.
  egyébként értem , mért nem mered az arcodat vállalni, bár én nem szégyellném amit leírsz. a kérdés az, veszítek -e vmit azzal, ha történetesen névvel személyi számmal jelennek meg a cikkeid. bartus esetében más, bár ő is kemény( igaz, basztatják is itthon rendesen)mégiscsak más hazát választott. így az atrocitások száma elenyésző. a kérdés az, a munkád, családod megélhetése függ -e a fidesz létezésétől, végzel-e közfeladatot stb. ha mondjuk tanár lennél egy állami iskolában, na akkor érteném a földalatti mozgalom keretében végzett aknamunkát.
  egyre merészebb írásaid vannak. ha lenne egy fasza, kemény öklű képviselő a parlamentben hasonló verbális képességgel és kellő mennyiségű igazságszérummal beoltva, az általad leírt, kimondott szavak elégségesnek bizonyulnának a fidesznek még a történelmi tankönyvekből történő kiiktatásához is. de ilyen ember nincs és nem is látok. mind egybeforrt a hatalommal, legyen akár ellenzéki, a kapcsolatrendszerek élnek, szerintem titokban minden párt beette, berágta magát annyira a gazdaságba , hogy a rendszer bukása iszonyú veszteség lenne a 20 éve változatlan struktúrában élő elit számára. és az új elit sem lenne más, csak ahogy hofi mondaná, még éhesebbek lennének. és ezt én mondom, pajtás.

  • szendam szerint:

   Kedves farcsika!
   Mindenek előtt bocsi, hogy késett a kommented megjelenése. Valamilyen oknál fogva a wordpress nem ismert fel téged és berakott a moderálandók közé (mással is előfordult már) … pedig ugye, aki már nem először kommentel és nincs innen kitiltva, az …
   Én nem végzek közfeladatot, de a nejem igen. Ennek ellenére egyikünk megélhetése sem függ a “Fidesz létezésétől” … sőt, éppen ellenkezőleg: emiatt élünk mi is rosszul! … de a bosszúállásuktól viszont igen! Ez az, ami miatt nem akarok kockáztatni, tehát marad nekem a földalatti net-mozgalom (és ezért vagyok amerikai szerveren … eredetileg a honi Népszavánál kezdtem írogatni!).
   A törvényhozásban azért nincsenek (már) keményöklű képviselők, mert a pártjainkat – az elbaszott finanszírozási tv. miatt – már kilóra megvette az oligarchia, lassan kiszorítva onnan a “keményöklűeket”, az “igazságszérummal beoltottakat”, helyükre pedig berakatták a kijáróikat, biodroidjaikat … akárcsak Orbán a 2010-es csúti castingon! Az utolsó ilyen “mammut” tavalyelőtt távozott a Parlamentből. A Hócipő ki is adta a “Best of Kunczé”-t, mert ui. Ő volt az utolsó, a lényeget látó és tökéletes (önkritikával kevert) humorral rendelkező Honatya (nagy “h”-val, mert Kuncze TÉNYLEG az volt!) … kár Érte, meg értünk is!
   De ez mind semmi ahhoz képest, hogy milyen eredményre jutnánk, ha összehasonlítanánk az 1990-94-es Országgyűlés személyi összetételét akár a mostanival is! Elképesztő színvonalcsökkenés!
   No, de mindegy: leírtam ezt már pár posztban, legutóbb a háromrészes “Úton a szakadékba” címűben!
   Kellemes hétvégét … Elvtárs!

 2. öregszeder szerint:

  A jogászképzéssel az is volt a baj, hogy az ügyvédek csak az igazságszolgáltatás akadályozásával foglalkoznak. Erre minek képezzenek annyi jogászt az állammal szemben. A közgazdász hallgatókat meg csak adócsalásra képezik szerintük az egyetemen. Erre minek áldozzanak közpénzt?
  Mindenben ez a cinikus, ferde, rosszindulatú, gondolkodásmódjuk tükröződik vissza. Saját lelki világukat vetítik ki a társadalomra és az valami végtelenül primitív.
  Kitalálnak egy féligazságot vagy, ha az nincs, akkor egy populista hazugság is megteszi és arra máris ráépítenek egy általuk logikus intézkedés sorozatot, törvényt. Ilyen volt az eltőzsdézett nyugdíjpénztári befizetések esete is, hasonlóan az egytemi felvételi keretszámokhoz. A felsorolás lim x tart a végtelenhez.
  Mindíg nekirontanak erőszakosan valakiknek és miután deffenzívába kényszerítik, akkor tárgyalási szándékot mutatnak, ha muszály.
  Ma már kezdem azt gondolni, hogy ez ellen nincs más orvosság, mint a kőkemény erőszak, amivel a kommunisták a háború után elzavarták a szélső-és jobb oldalt. Rengeteg erőszakossággal, igazságtalansággal. De azt mondhatom, hogy ők akarták akkor is, nem adtak más esélyt a társadalomnak.

  • szendam szerint:

   Kedves “szeder”!
   Azok a komcsik a II. VH után egyáltalán nem zavarták el a szélsőjobbosokat! Emlékez csak vissza, hogyan “bocsájtottak meg” az ún. “kisnyilasok”-nak … akik aztán hasznos verőlegények lettek a Népköztársaság út 66.-ban! … ahogyan az egykori komcsiknak is “meg van bocsájtva”, feltéve, ha kiszolgálják mein Vezért (lásd: pl. Pozsgay!).
   Abban azonban igazad van, hogy “ezeket” elzavarni ma szinte már csak “kőkemény erőszakkal” lehet! Mert ahogyan sem 2002-ben, sem 2006-ban nem nyugodtak bele a választási eredményekbe (utóbb még gyújtogatni is kezdtek!), úgy pláne nem fogják békésen eltűrni a közelgő bukásukat, amely csakis akkor nem következhet be, ha nem lesznek választások, illetve fizikai erőszakkal akadályozzák majd meg a Kubatov-listán “E”-vel és jelöltek bejutását a szavazókörökbe. Akkor pedig már tényleg nem marad más választásunk, mint az aktív reakció!
   Nem vagyok híve az erőszaknak, mert az szerintem lealacsonyít és általában nem old meg semmit. De csak általában!

 3. Avi szerint:

  Kedves “szendam”
  Én nem vagyok ennyire derűlátó a kormánybuktatással kapcsolatban. Magyarországon az emberek nagy többsége nem vevő a demokrácia hívószavára, azt sem tudja mi az vagy mi annak a hiánya. Megszokták, hogy van egy vezér, kormányzó akárki aki megmutatja nekik mit kell gondolni és mit kell csinálni. Rohadt kényelmes dolog ez. Nem kell az agyat használni és csak időnként hajbókolni kell az ügyeletes cár előtt. Oda dobnak nekik egy pici koncot, időnként felmutatnak egy ellenséget, hogy legyen mivel szórakozniuk és így teljesen jól el vannak. Ez a magyar mentalitás. Pontosan ezért nem hiszem, hogy 2014-ben ha lesz egyáltalán választás (vagy inkább szavazás) a nép megbuktatja ezt a mini ducét.

 4. öregszeder szerint:

  Kedves szendam!
  Elismerem, hogy a magyarra jellemző a nagyon magas létszámú csörtető, alkalmazkodó, benyaló, alamizsnáért vagy bármijen előnyért a nagyanyját is anyává tevő ember. Ki merem jelenteni, hogy ebben a kategóriában ott vagyunk a világ első háromban legalább. Ez olyan mértékű, hogy valóban befolyásolja a társadalmi folyamatokat más törvényszerűségek hatását kioltva.

 5. öregszeder szerint:

  Ja azt elfelejtettem, hogy a komcsik pl. a munkásőrséget pont a revizionisták elijesztésére hozták létre és ez az erődemonstráció olyan jól sikerült, hogy még ma is fosnak tőle. Pedig sok fideszesnek apj vagy anyja játszott ott sem kis szerepet.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s