“Lábhoz!”-rendelték a Főbírókat! … mentek is!

Ha azt mondom, hogy hazudós pártkatonák ücsörögnek a magyar igazságszolgáltatás csúcsszervezetei élén, akkor ez jelent még bárki számára valamiféle nóvumot? Ha igen, akkor most egy rövid sajtószemle következik.

Azt írta a budapesti Népszava, a február 6.-án megjelen”Megjutalmazott bírók” című cikkének végén, hogy “Kúria” névre átkeresztelt ex-Legfelsőbb Bíróság elnöke, Darák Péter “nemrégiben” személyiségfejlesztő tréniget rendezett a balatonőszödi kormányüdülőben három leendő helyettesének, illetve a három kollégiumvezetőnek. Ennek során, avagy ezt követően a Főbíró Úr és hat társa találkozott a “véletlenül” szintén ott tartózkodó Répássy Róberttel, aki a lap forrásai szerint “estébe, éjszakába nyúló beszélgetésre”, egyesek szerint “fejtágítóra” invitálta a hatalomtól elvileg független igazságszolgáltatás már kinevezett, illetve arra váró leendő vezetőit. Répássy pedig – aki esetleg nem tudná – a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) igazságügyért felelős államtitkára.

A Népszava által “titkosnak” minősített találkozót a KIM államtitkársága sajtóközleményében még aznap cáfolta kijelentvén: “…sem az igazságügyi államtitkár, sem pedig a minisztérium más munkatársa nem vett részt sem titkos találkozón, sem pedig személyiségfejlesztő tréningen Darák Péterrel, a Kúria elnökével, valamint a legfőbb bírói testület tagjaival közösen.“.

Ha pusztán szemantikailag elemezzük ezt a szöveget, arra a következtetésre juthatunk, hogy a KIM nem a találkozó tényét, hanem annak formáját (“személyiségfejlesztő tréning”), illetve annak minősítését (“titkos”) tagadta. Erre a napilap is rájött, így “melegen tartva” az ügyet, további kérdéseket intézett a minisztérium érintett államtitkárságához azt firtatván, hogy ugyan miről is tárgyalt “estébe, éjszakába nyúlóan” az igazságügyi államtitkár a legfőbb bírói testület vezetőivel? A válasz szinte rögvest meg is érkezett: “…a KIM Igazságügyért Felelős Államtitkárságának közleménye arról szól, hogy – a Népszava állításaival ellentétben – nem volt Répássy-Darák találkozó. Ennek fényében a további kérdések értelmüket vesztik.

Nos, rögzítsük tehát a tényt, hogy – ismét csak szemantikailag elemezve – az államtitkárság szerint a balatonőszödi kormányüdülőben semmiféle találkozó nem történt Répássy Róbert és Darák Péter között. No de mi a helyzet a kollégiumvezetőkkel, illetve a kinevezésükre váró három elnökhelyettessel? Megint csak szemantikailag elemezve a KIM cáfolata rájuk már nem vonatkozik! Ezért aztán a lap tovább kérdezgetett, amelyekre csupán egy a lényeget alaposan kikerülő, de a szokásos “tagadom-is-meg-nem-is” jogászkodó válasz érkezett a minisztérium sajtósától: “…szabadidejével az államtitkár – mint mindenki más – maga rendelkezik, ezért arról nem áll módomban sem információt kérni, sem információt adni.“.

Ismételten “nos”, maradjunk csak a szemantikánál! Az adófizetők által fizetett minisztérium államtitkársága, illetve annak sajtóosztálya tucatnyi, drága munkaórát fordított arra, hogy jogilag támadhatatlan módon megfogalmazzon néhány sajtóközleményt, melyekben mondatok csűrésével-csavarásávál ködbe burkolja azt az igazából nem is tagadott tényt, hogy a Végrehajtói Hatalom egyik szekundánsa éjszakába nyúlóan csicskáztatta az elvileg a kormányzattól független Bírói Hatalmi Ág jelenlegi és leendő vezetőit a kormányzat saját üdülőjének falai mögött!

Ismételten “nos”, vegyük szemügyre, hogy mit állított ugyanerről a szintén érintett “Kúria“, melyet a Népszava még február 6.-án ugyancsak “megszólított”! Szűk három napnyi “kotlás” után a legfőbb bírói testület sajtóosztályának közleménye alapján a Népszava, a ma (feb. 9.) megjelent, “Mégis elismeri a bírók az őszödi ‘kiruccanást‘” című írásában a következőket írja:

Elismerte a “Kúria” sajtótitkársága, hogy a balatonőszödi kormányüdülőben vett részt vezetőképzésen Darák Péter főbíró, valamint a testület több vezetője. Közlésük szerint január 26. és 28. között a szervezeti hatékonyságot, valamint a személyi együttműködést fejlesztő intenzív vezetőképzésen vettek részt, melynek célja “a Kúriára háruló új feladatok, új munkamódszerek áttekintése volt.”
 A hivatalos közlés szerint a balatonőszödi üdülőben megtartott képzést egy akkreditált továbbképzési központ oktatója tartotta. A Kúria nem cáfolta, hogy a tréning egyik előadása után a helyszínen megjelent Répássy Róbert igazságügyi államtitkár, aki éjszakába nyúlóan beszélgetett Darák Péterrel, valamint a bírói testület több felsővezetőjével. Válaszukban mindössze annyi állt: “amint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkárságnak közleménye is tartalmazza, az államtitkár és a Kúria elnöke között hivatalos találkozóra  nem került sor.

Már megint “nos”, mindezek alapján megállapíthatjuk, hogy:

  1. A nemrég “megválasztott” legfőbb bíró, Darák Péter január 26.-28. között a balatonőszödi kormányüdülőben háromnapos “csapatépítő”, avagy ha tetszik “személyiségfejlesztő” tréninget tartott jelenlegi kollégiumvezetőinek, illetve leendő helyetteseinek, melyet egy “akkreditált továbbképzési központ oktatója” (melyik az és ki volt az?) tartott.
  2. Ennek során, avagy azt követően a “szabadidejével szabadon rendelkező” Répássy Róbert KIM-államtitkár “estébe, éjszakába nyúló” megbeszéléseket folytatott a kormányzattól független, de a kormányzat üdülőjében “tréningező” igazságszolgáltatás legfőbb vezetőivel.
  3. Ezen találkozók nem voltak hivatalosak, csupán “informálisak”, ámde tény ami tény: megtörténtek.
  4. Mind a “Kúria”, mind a KIM illetékes sajtóosztálya ezt a tényt sokórányi, közpénzből fizetett munkaidő felhasználásával körmönfontan megfogalmazott kiadványaikkal úgy próbálták letagadni, hogy igazából semmit nem cáfoltak, nehogy később rajtuk jogilag “fogást” lehessen találni.

Három nap “sajtóeseményét” írtam most itt le, melyből a világon semmi baj nem lett volna, ha az érintettek szimplán (és nem ilyen szemforgatva) elismerik, hogy a Népszava értesülése megfelel a valóságnak. De a mai magyar Hatalomnak valamilyen (közismert) oknál fogva a vérében van a hazudozás. Mert ugyan mi az ördög baj van azzal, ha egy igazságügyi államtitkár találkozik és hosszasan beszélget a legfőbb bírói kar képviselőivel? Miért kell ezt ilyen körmönfont módon letagadni?

Ismételten “nos”: azért, mert az Igazságszolgáltatás (bíróság) ma Magyarországon nyílvánvalóan nem független a Végrehajtói Hatalomtól (a kormányzat)! Előbbi “bűnben fogant” és most már világos, hogy “bűnben él”! Nem hiszem, hogy lenne bárki, aki ne tudná: hogyan és miként alakította át az Orbanista Diktatúra a bíróságokat. Törvényhozási többségével visszaélve:

  • kirúgta a tapasztalt és nekik nem parirozó bírókat (nyugdíjkorhatár leszállítása), helyükre pedig “gyorstalpalón kiképzett” ifjoncokat állított (ezért kellett “fejleszteni” a főbírák “személyiségét”?);
  • az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot “Országos Bírósági Hivatal“-lá átkeresztelve úgy rendelte alá a kormányzati hatalomnak, hogy annak élére az Orbán-család brátnéját, a fideszes Szájer József EP-képviselő (és iPodon “Alaptörvény”-t írogató) pasas feleségét, a semmiféle szakmai és erkölcsi szempontoknak meg nem felelő Handó Tündét nevezte ki s ez a nő ma, a törvények szerint ABSZOLUT HATALOMMAL rendelkezik a teljes bírói kar fölött!
  • a Legfelsőbb Bíróságot “Kúria” névre átkeresztelve azt a Darák Pétert nevezte ki legfőbb bírónak (Handó de facto beosztottjának!), aki maga is aktívan részt vett a magyar igazságszolgáltatás hatalomfüggővé tételében!

Mindezek után joggal merül fel a kérdés, hogy ezt a “soha-nem-is-volt” megbeszélést, “személyiségfejlesztő”, avagy “csapatépítő” tréninget miért nem tartották meg valamiféle hivatalos helyen, némi nyílvánossággal körítve? Sokkal kevésbbé lett volna feltűnő és sokkal egyszerűbben magyarázható, hogy azon (avagy azt követően) még ez a Répássy Lópikula is megjelenik, majd hosszasan elbeszélget az Igazságszolgáltatás jelenlegi és leendő vezetőivel. Még hazudozni … akarom mondani: mellébeszélni sem kellett volna!

De itt már megint belépett az Orbanista Állam Vezetőinek szokásos habitusa: a pökhendiséggel körített lustaság és a hazudozási hajlam! Répássy egyszerűen olyan nagy embernek képzeli magát (bizonyos szempontból joggal), hogy nem Ő megy a Főbírókhoz, hanem azokat rendeli magához! … a Kormányüdülőbe, mert Ő éppen OTT relaxál! 

Azok pedig  – szégyenszemre – mentek is!

… és ezt …

szendamondja!

Reklámok

One Comment on ““Lábhoz!”-rendelték a Főbírókat! … mentek is!”

  1. […] Tovább Szendam blogjához… Like this:TetszikJelezd elsőként, hogy neked ez tetszik: post! « A Belügyminisztérium államtitkára alázta az Éhségmenet résztvevőit A Ryanair a Wizz Airt is lenyomhatja – közben jöhet az új Malév? » […]


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s