Lóféreg

A közismert mondás szerint “Minden rosszban van valami jó!”.

Kutyahideg van ma is szomszéd.” – mondta nekem a minap Lajos bácsi. – “Még a ‘babgázt’ sem merem elengedni, nehogy jégcsap ‘jöjjön’ a kipufogómra. Márpedig amikor megemelem azt a hótol terhes lapátot, gyakran ki-kikívánkozik belőlem. De azért nincs is igazából ezzel semmi baj. Az a sok hó, amikor majd elolvad megöntözi a tavaszi földet, a két-három hetes kemény fagy pedig kiírtja a lóférget. Hát így lesz nekünk majd májustól ősz végéig szép kertünk és dús termésünk!

A Wikipédia szerint: “A lótücsök vagy lótetű (Gryllotalpa gryllotalpa) a rovarok (Insecta) osztályának az egyenesszárnyúak (Orthoptera) rendjéhez, ezen belül a lótücsökfélék (Gryllotalpidae) családjához tartozó faj.”

Ez lenne az a tudományos meghatározás, amely azt a rovarfajtát jelöli meg, mely (kertbarátok tapasztalatai szerint) elképesztő károkat tud okozni a veteményesben. Mivel a lótücsök – bár kiválóan tud repülni – főleg taljlakó, a földfelszín alatti rovarokkal, azok lárváival táplálkozik, de nagyon gyakran kívánja meg a növényi eleséget is. A kerti kultúrnövények föld alatti szárait, gyökereit elrágva egy-egy kolóniája röpke két-három hét alatt képes teljesen tönkre tenni egy közepes konyhakert teljes veteményét sőt, a fiatalabb gyümölcsfákat is! Kiterjedt földalatti járatokat váj magának átalakult és jólfejlett első lábpárjaival, melyekkel behálózza a kert szinte teljes területét.

Nősténye több ponton is saját váladékával megerősített költőkamrákat hoz létre, melyekben petéit nevelgeti, s azokat kikelésük és első átalakulásukig hűségesen őrizgeti is. Az átalakulás után azonban magukra hagyja őket, mivel azok onnantól kezdve már önálló életre képesek azaz, folytatják szülőik kertkárosító munkáját.

Hímje pedig gyönyörűen és messzhangzóan képes ciripelni – ezzel hívja magához a nőstényt. Ennek érdekében földalatti járatai egy-egy pontján akusztikusan tökéletes kialakítású üregeket, egyféle koncerttermeket hoz létre, melyek közepébe állva erőteljes ciripelése a felszínre kivájt szellőzőjáratokon keresztül akár másfél kilóméteres távolságig is elhallatszik.

Ez a rovar azonban csupán két-három esztendeig él, járatai legnagyobb mélysége pedig a 25-30 cm-t nem haladják meg. Így ha télen tartós és kemény fagy jelentkezik, mely a földet legalább ilyen mélységig keményre hűti, a lótetű-kolónia egyszerűen elpusztul. Mivel különösen ellenállóak a különböző rovarírtószerekkel szemben, tulajdonképpen ez az egyetlen hatásos védekezési lehetőség ellenük.

*****

Tapasztalataim szerint úgy 1993 óta számos lóféreg rágja már a magyar demokrácia veteményeskertjét. A legutóbbi választások (2010) során pedig már odáig jutottunk, hogy “Kertünk”-ben elképesztő mennyiségű (2/3) lóféreg szaporodott el, melyek ide-oda lerakták petéiket, azok pedig kikelve folytatták szüleik/megbízóik munkáját: együtt rágcsálva el a Köztársaság 20-21 esztendős hajtásait. A Vezérhím pedig “koncerttermeket” csináltatva magának, időnként messzehangzó ciripelésekre szánja el magát (évente egyszer bizonyosan “kertet értékel”!). Mivel kolóniájuk már teljesen eluralta a magyarországkertet, némi manipulációk okán pedig immunissá tették magukat a hagyományos rovarölőszerekkel szemben, így kipusztulásukra már csak egyetlen sansz van: a mindent és mélyen átható hideg.

Magyarországon egyre fagyosabb a hangulat!

… és ezt …

szendamondja!


3 hozzászólás on “Lóféreg”

 1. Szatzsu szerint:

  Ki vagy? Mi vagy? Nekem tetszik, bár még nem olvastam végig…:)

  • attila/ / nagybánya szerint:

   ügyesen,szépen fogalmaztál …. a tartalommal (sajnos) NEM tudok egyetérteni …. Mindnyájunknak, akik magyar érzelmúek, nép,és hazaszeretők, SZÜKSÉGÜNK van az ország,a magyarság “felrázására” , a fizikai,szellemi és érzelmi TUNYASÁGBÓL ! Ehhez,értelmes.erős,hozzáértő és JÓSZÁNDÉKÚ vezetőre van szükség ! MOST = EZ van ! EGYELŐRE , nemigen van jobb !.. AZON kell / kellene munkálkodni, hogy a társadalom JOBBAT “termeljen ki” !….. de ehhez, PONTOSAN ARRA VAN/LENNE szükség, hogy HELYRE TEGYÜK az értékrendünket, és NEKIÁLLJUNK a MUNKÁNAK… AZAZ : FELÉBREDJÜNK, és keményen nekiálljunk a tanulásnak,a munkának !!! ……..NAGYJÁBÓL … : EHHEZ fogott hozzá … a mostani “vezérhim” ….minden hibájával együtt …… DE : HOZZÁFOGOTT !!!!! ………….

   • szendam szerint:

    Kedves “attila/nagybánya”!
    Mindenek előtt köszönöm a kommentedet, s elnézésedet kérem, hogy várnod kellett a moderációra.
    Ami a hozzászólásodat illeti, gondolom nem csodálkozol rajta, hogy nem értek Veled egyet! Szerintem ugyanis köze nincs a “magyar-érzelműség”-hez, meg a “hazaszeretet”-hez egy olyan politikusnak, aki visszaélve túlzott hatalmával fejjel állítja bele a mínuszba a honi gazdaságot, összevész minden parterünkkel és szomszédunkkal, nyomorba taszajta honfitársainak millióit, miközben kivonja magát és bandáját a közteherviselés alól (egykulcsos szja.!), “Nyergesvontatóval” szállíttatja a közpénzt a Közgéphez, erőszakkal és zsarolással csikarja ki majd’ 3 millió ember magánmegtakarítását (Manyup), aztán még alaposan át is veri az “át/visszatérőket”, aki rokkantak és nyugdíjasok, beteg emberek zsírján hízlalja önmagát és tsait, aki ráerölteti a Nemzetre a maga által kitalált “Alaptörvény”-t és míg 300 forintról szerinte népszavazást köllött tartani, addig ebben az ügyben már nem érezte fontosnak ugyanezt!
    Munka? Soha nem látott mértékű ma Magyarorzágon a munkanélküliség, mert nincsenek álláshelyek!
    Tanulás? Mintegy 30 ezerrel csökkentette a miniszterelnöki önkény a tandíjmentes felsőoktatási helyek számát! A szakképzőkben pedig heti egyre csökkentette a matekórák számát, kéthetente egyszer van fizika/biológia/kémia, az informatika pedig teljesen el lett törölve! … igaz: heti ötre emelkedett a kötelező testnevelés órák száma (városunk egyik gimmnáziumában 24 osztály van, három testnevelő tanár és egyetlen tornaterem! – hogyan is fogják majd megoldani a szükséges mennyiségő tesiórák megtartását?)
    “Fel kell rázni”, meg “végre valaki elkezdte”! Hát én is erről írogatok, hogy fel kellene már rázódnunk ebből a a politikai propagandából szőtt, diktatúrát megalapozó virtuális valóságból! Ami pedig az orbáni “elkezdés”-t illeti: hát így akár bele sem fogott volna, s ha az elmúlt bő két esztendőt kizárólag hanyattfekvéssel meg focimeccsek látogatásával töltötte volna, most nem állnák így! … A teljes toprongyban, leszegényedve, a szakadék szélében kapaszkodva, szomszédaink és politikai/gazdasági szövetségeseink által közútálva!
    Attila!
    Ha jól veszem ki, Te nagybányai vagy (bocs’, ha tévedek!). Ha igen, akkor nem vagy messze a magyar határtól. Hát tedd már meg légyszi’, hogy egy pár napra átlépsz, s a Veled szembe jövő első öt emberrel elbeszélgetsz! Hát … nem azt fogod majd hallani, amit Te nyílvánvalóan képzelsz! Arról pedig, hogy mi is a véleménye Mirólunk, a Szerinted “magyar-érzelmű” és “hazafi” miniszterelnöknek, azt gondolom már Te is tudod: “félázsiai népség”!
    Üdv! szendam


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s