Árulók! Bérencek!

Ma (2012. február 6., hétfő) délután egy órakkor tartja első ülését a “Versenyszféra Konzultációs Fóruma” (VKF), az orbanista diktatúra legújabb kirakatszervezete. Forog a gyomor, s nő majd a nyomor!

Az alakuló ülését ma tartó testületnek három “oldala” lesz: a munkaadók, illetve a munkavállalók érdekképviseleti szervezetei, valamint a Kormány. A két előbbi “oldalt” 3-3 szervezet, míg végrehajtói hatalmat a “foglalkoztatásért felelős miniszter“, azaz személyesen Matolcsy György fogja képviselni. Ha most valaki azt mondja, hogy Magyarországon már létezett egy ilyen tripartit konzultatív testület, akkor igaza van. Csakhogy vannak  ám különbségek az egykorvolt OÉT és a ma megalakuló VKF között!

A cél

Emlékszik még valaki az Országos Érdekegyeztető Tanácsra? Remélem igen, hiszen ezt a szervezetet az Ezerharmados Kormány még csupán alig egy esztendeje számolta fel! Az OÉT-nek is három oldala (munkaadók, munkavállalók, kormányzat) volt, a legteljesebb nyílvánosság előtt és folyamatosan ülésezett, s ahogyan arról a már megszűnt Szociális és Munkaügyi Minisztérium még mindíg létező honlapja beszámol, a testület legfőbb célja:

…a munkavállalók, a munkáltatók és a kormány érdekeinek, törekvéseinek feltárása, egyeztetése, megállapodások létrehozása, országos konfliktusok megelőzése, rendezése, információcsere, javaslatok, alternatívák vizsgálata.

Tevékenysége kiterjed a munka világával összefüggő valamennyi kérdéskörre, beleértve a gazdaságot, a foglalkoztatást és a jövedelmeket befolyásoló, az adó- és járulékfizetéssel, valamint a költségvetéssel összefüggő témaköröket, jogszabály-tervezeteket is.
 
Ezzel szemben Népszava ma megjelent cikke szerint a VKF természetesen a fentebbieknél roppant komolyabb funkciót fog ellátni. Feladatai közé tartozik ugyanis, hogy rendszeresen konzultáljon “…a foglalkoztatás kérdéseiről, a jövedelmi feltételekről, a minimálbérről, a munkaügyi kapcsolatokról, valamint a munka- és a nyugdíj területéhez tartozó törvényekről“. A “rendszeresség” pedig azt jelenti, hogy a testület “szükség szerint, de legalább félévenként” üljön össze, ám – mivel ott rendkívül fontos nemzetgazdaság-stratégiai témákról esik majd szó – a konzultáció minden esetben zárt ajtók mögött, azaz a nyílvánosság kizárásával történik!
 
A tagság
 
Mint láthatjuk, a két szervezet között tehát “lényegi” különbség van, s ez “részben” a tagsági összetételben is megnyílvánul. A korabeli OÉT-tagok ugyanis a következőek voltak (a forrást lásd itt!):
A munkavállalói tárgyalócsoportot
az alábbi országos érdekképviseleti szervezetek egy-egy képviselője alkotja:
 1. Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ)
 2. Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
 3. Liga Szakszervezetek
 4. Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ)
 5. Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ)
 6. Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF)
A munkáltatói tárgyalócsoportot

az alábbi országos érdekképviseleti szervezetek egy-egy képviselője alkotja:

 1. Agrár Munkaadói Szövetség
 2. Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége (ÁFEOSZ)
 3. Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ)
 4. Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ)
 5. Magyar Iparszövetség (OKISZ)
 6. Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ)
 7. Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ)
 8. Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetsége (STRATOSZ)
 9. Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ)
A kormány tárgyalócsoportjában

a tárgyalt napirend függvényében kapnak képviseletet az egyes minisztériumok. A tárgyalócsoporton belül a kormány általános felhatalmazással rendelkező, állandó képviselője a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára.”

Ezzel szemben a VKF tagi összetétele jóval egyszerűbb:

A munkavállalókat képviselik:

A munkáltatókat képviselik:

A Kormányt képviseli:

 • Matolcsy György, miniszter

A hozzáállás

Fogalmam nincs, hogy a munkaadói oldal korábban kilenc(!) tagú csoportja miért csökkent a harmadára(!). Vajon mi az ördögöt követhetett el a Koronázatlan Fő ellen mondjuk az IPOSZ, a KISOSZ, avagy például az OKISZ, illetve a STRATOSZ, mint munkáltatói szervezet, hogy bosszúból kiejtették őket? Azt azonban igen, hogy a munkavállalói oldal korábbi hat(!) szervezetéből miért csak a fentebb nevezett három(!) kerülhetett be e “jeles” testületbe. Tavaly ugyanis a szakszervezeti vezetők közül csak Gaskó István (Liga), Pataky Péter (MSZOSZ) és Palkovics Imre (Munkástanácsok) volt hajlandó aláírni a Kormánnyal azt a megállapodást, melynek örve alatt az Ezerharmad “megalkothatta” a munkavállalók és az érdekképviseleti szervezetek jogait súlyosan csorbító új Munka Törvénykönyvét (Mt.)!

Bár az új szervezet, a VKF alapszabálya szerint abba később más, “országos szintű szervezetek” is beléphetnek, ám ez azok számára csak akkor válik lehetővé, ha “ …a jelentkező részvétele ellen az alapítók egyik tagja sem emel kifogást“! No, de hogy az ördögbe ne emelne kifogást az alapítók akár egyetlenje is olyan érdekképviseleti szervezetek taggá válása ellen, amely (velük ellentétben!) már sokszorosan kinyilvánította, hogy nem kíván a Nemzeti Együttműködés Rendszerében részt venni azzal, hogy akadékoskodásaival pedig csupán gátjául szolgált a Nemzeti Ügyek Kormánya ország- és népboldogító törekvéseinek (lásd: “Új Mt.”!)?!

Az “elkötelezettség”

Márpedig a “vak is láthassa”, hogy a NER NÜK-jével együttműködni mindenki számára nem csak kötelesség de egyben dicsőség is. Hiszen amikor 2010 szeptemberében az Ország Legfőbb Kegyura, Legnagyobb Munkáltatója és Legelsőbb Munkavállalója végre hajlandó volt leereszkedni az “OÉT” nevű szájtépő testülethez schwarz-um-weiss kijelentette, hogy az mégiscsak abszurd dolog, hogy az egyik oldal képviseli a munkavállalókat, a másik a munkáltatókat, míg a harmadik a Kormányt, miközben ezen utóbbi (az Ő Kormánya) a választásokon felhatalmazást kapva képviseli “a magyar nemzet választópolgárait”, tehát Mindenkit – munkavállalót és munkaadót egyaránt!

No ezt az “axiómát” vette tudomásul az a kétszer három “érdekképviselet”, melyek meghívást kaptak a ma megalakuló új konzultatív testületbe. S hogy erről ők (pontosabban a vezetők és a hivatásos funkcionáriusok) soha meg ne feledkezzenek, a NER NÜK-jének döntése alapján évenkénti “megerősítést” fognak kapni: szervezetenként 100 MILLIÓ FORINTOT az egyébként minden lényeges dolog (oktatás, egészségügy, nyugdíjasok, rokkantak, gazdaság- és vállalkozásfejlesztés) számára üres államkasszából!

Hogy ez valóban így lesz-e, azt nem tudni, hiszen nem ez lenne az első ígéret, melyet az Orbán-kormány nem tart esetleg majd be. Azt azonban tudni lehet, hogy kifélék azok (Gaskó, Palkovics, Pataky és Tsai.), akik a megcsillantott, holnapi “Harminc Ezüstpénz” érdekében ma hajlandóak aláírni a VKF-sóhivatal alapító okmányát: ÁRULÓK, BÉRENCEK!

… és ezt (nem csak) …

szendamondja!


3 hozzászólás on “Árulók! Bérencek!”

 1. gets szerint:

  Ez mán télleg EU konform, mer a Barroso is aszonta! 🙂

 2. kekec szerint:

  Szendam, mivel a fő példakép a Horthy korszak – annak konszolidációs szakaszát a Bethlen-Payer paktum jelentette. Ezt meg majd Orbán-Gaskóként fog bevonulni a történelembe. Az igazán aggasztó az, hogy Orbán NEM beszélt a levegőbe – meg akarja kezdeni a diktatúrájának a konszolidációs szakaszát. Egyetértek törökgáborelemezzel:
  ha meg tudja állni, és nem csípi meg a békát a folyó közepén – akár még át is érhet a skorpió.
  De azért az nem szokott sikerülni: Mert ilyen a skorpiók természete.

 3. […] kizárólag az általa kézből fizetett Fejbólintói kerüljenek be (korabeli posztomat erről lásd itt!). Ez lett a “Versenyszféra Konzultációs Fóruma“, ami ugyan szintén tirpartitnak […]


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s