Viktor GSM

Állami lesz a magyarországi, “GSM”-rendszerű mobiltelefon-szolgáltató piac negyedik szereplője. Sokba’ lesz ez nekünk emberek!

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHHtegnapi közleménye szerint sikeresen és eredményesen zárult le a magyarországi, GSM-rendszerű, 900 MHz-es mobilszolgáltatására kiírt pályázat. A Hatóság úgy véli, hogy az így megjelenő negyedik szereplő fokozza majd a piaci versenyt, melynek egyedüli nyertesei természetesen csakis a “zemberek” lehetnek.

Nagyot “kaszált” az Állam?

Az NMHH diadalittas közleményében tudatja, hogy a kevésbé értékes (csak telefonálást, illetve “lassú” internet-elérhetőséget biztosító), 5,8 MHz-es tartományú “B” és “C” jelű blokkra pályázó, a piacon már eddig is jelen lévő három cég (Telenor – 7,3 Mlrd.; Magyar Telekom – 10,9 Mlrd.; Vodafone – 15,6 Mlrd.) összességében mintegy 30 Mlrd. Ft. + ÁFÁ-t fizet, míg a legértékesebb (telefonálást és szélessávú internetezést is lehetővé tevő), 5 MHz-es szélességű, “A“-jelű blokkért pedig 10 Mlrd. Ft. + ÁFA bevételre tesz szert az állam a győztestől.

Nos, ez az összességében bruttó 50,8 Mlrd. forintos bevétel akár még dícséretes is lehetne, ha az egészben nem lenne két kisebb “bibi”! Az egyik az, hogy az “A“-nak nevezett ferkvenciacsomag piaci értéke szakértők szerint körülbelül 60 Mlrd. Ft.-ra tehető. Ennek ellenére az NMHH azt mindössze ennek hatodáért adta oda a győztesnek, s így a teljes állami bevétel minimum 50 milliárddal lett kevesebb a joggal elvárhatónál! Márpedig abban az országban, ahol az ügyészség egy volt polgármesterre (Hunvald György, Erzsébetváros egykori szocialista vezetője)  azért kér 10 esztendei börtönbüntetést, mert szerinte az illető (társaival bűnszövetkezetet alkotva, korrupt módon) áron alul adott el néhány, a kerületében található (lakott és lelakott) ingatlanokat, s ezzel “milliárdos kárt” okozott, nem kellene “győzelemnek” beállítani egy jó 50 milliárdos buktát!

Viktor GSM

A másik “bibi” pedig magában az “A“-blokkot elnyerő pályázóban, illetve annak tulajdonosi összetételében található. A “győztes” ugyanis három cég – a Magyar Posta Zrt., az MFB Invest Zrt. és a Magyar Villamos Művek Zrt. – konzorciuma. Ezen vállalatok pedig (tájékozatlanabbak kedvéért) egytől-egyik állami tulajdonúak, így amikor ez cégcsoport majd befizeti az állami költségvetésbe azt a bruttó 12,7 Mlrd. forintos frekvenciahasználati díjat tulajdonképpen csak annyi történik, hogy az Állam az egyik zsebéből a másikba tesz át pénzt. Azaz: valódi bevétel ezen egyetlen fillér sem keletkezik, tehát a teljes kassza ténylegesen mindössze bruttó 38,1 Mlrd. forint lett!

Amikor erre a sajtó képviselői a méltóságos NMHH-nak rámutattak, a kizárólag kormánypárti kinevezettek alkotta Hatóság képviselője, Aranyosné Börcs Janka főigazgató azt merészelte válaszolni, hogy “…a hatóságnak nem a bevétel maximalizálása volt a célja, hanem, hogy megjelenjen egy negyedik szolgáltató is a mobil piacon, s ezáltal fokozódjon a verseny a szolgáltatók között.“. Az állami cégcsoportnak pedig azért kellett a sokkal értékesebb blokkért csupán harmadannyit fizetnie, mint az “értéktelenebbekre” pályázó három másik vállalkozásnak, mert “…az újonnan piacra lépők versenyhátrányból indulnak, s ezt kívánta mérsékelni a hatóság“.

Hát igen. Megható ez a hatósági jóindulat, különösen ami a “versenyhátrányok mérséklésére” vonatkozik, amelyről már a pályázatok első elbírálása során is dícséretesen tanúbizonyságot tettek, hiszen az államival versengő két másik vállalkozást (a vietnámi “Vietel“, illetve a romániai bejegyzésű “Digi“) már a kezdet kezdetén, formai okora való hivatkozással kizárták. Így aztán bizonnyal nem jelentett számukra különösebb nehézséget, hogy az EGYből kiválasszák azt az EGYet!

Azt azért megkérdezném, hogy vajon ugyanilyen bónuszt kapott volna-e a két külföldi pályázó, ha véletlenségből azok egyike nyert volna, s ha a hatóságnak nem “a bevétel maximalizálása”, hanem a piac sokszínűsítése a célja, akkor mi az ördögért adták oda a “talk-and-news” Klubrádió eddig használt ferkvenciáját egy noname cégecske “tizenkettőből-egy-tucat” zenei adójának pusztán arra hivatkozva, hogy az sokkal magasabb havi díjat ajánlott?

Nem hiszem, hogy valaha is ezekre válaszokat kapnánk. Pláne olyanokat, melyeket még el is lehetne fogadni. Minden esetre rögzítsük a tényt: 2014-től az államiViktor GSMlesz a negyedik mobilszolgáltató Magyarországon!

Van, amire telik, s van amire nem

A főigazgató asszony szerint a “Viktor GSM” azért is lehetett a pályázat nyertese, mivel “megfelelő üzleti tervet” nyújtott be. No, de vajon mi az ördög lehet ez a “megfelelő” tehát: mennyibe fog ez az államnak (azaz: az ADÓFIZETŐKNEK) kerülni?

A Heti Világgazdaságban már január közepén megjelent becslés szerint a pályázatban vállatak teljesítésére (a szolgáltatás beindítása 2014-től kezdve valamennyi, 30 ezer főnél nagyobb lélekszámú településen) rendelkezésre álló idő alatt mintegy 150 milliárdos hálózatépítési költségfedezetre lenne szükség. E pénzhez pedig társul az a kb. 350 milliárd, melybe a cég hét esztendei (az első profit megjelenéséig) üzemeltetése kerül. Ez pedig azt jelenti, hogy 2019-ig  összességében cca. 525 milliárdunkba kerül majd a viktoriánus állami mobilszolgáltató, mely összeg úgy jön ki, hogy a már említett költségekhez hozzá adjuk az elmaradt bevételt (50 Mlrd.), a látens befizetést (12,7 Mlrd.), de levonjuk a magántársaságok tényleges befizetéseit (38,1 Mlrd.).

Nos ez az összeg nem is tűnik soknak ahhoz képest, hogy az Orbán-kormány tavalyelőtt már kidobott az ablakon 508 milliárdot (abból a kasszából, melyet állítólag az előző, Bajnai-féle kabinet “üresen hagyott”) MOL-részvények megvásárlására, tavaly eltékozolt 3000 milliárdnyi magán-nyugdíjvagyont, illetve az egykulcsos (“egységes, arányos és igazságos”) személyi jövedelemadóra vonatkozó törvényével pedig kirántott az állam zsebéből kb. 600 milliárdot (s azt a tehetősek – így a maguk – bukszájába tömte).

Soknak tűnik viszont ahhoz képest, hogy 5-6 milliárdnyi megtakarítás érdekében rokkantakat dobnak ki az állami ellátórendszerből, “nincs pénz” több tízezernyi fiatal felsőoktatási képzésére (az állami finanszírozású helyeket idén 30 ezerre csökkentették a tavalyi 54 ezer helyett!). Soknak tűnik ahhoz képest, hogy számos magyar kórházban az egészségügyből kaminonszámra kitolt milliárdok miatt gyakorlatilag megszűnt a szakorvosi ellátás (a külföldre megélhetési okokból menekülő végzett orvosok és szakápolók helyett rezidensek végzik a kezeléseket, tartják az ügyeleteket), hogy az alap- és középfokú oktatásban már nem csak a tanárokat kényszerítik ingyenes túlmunkára, de ma sok helyen már táblakrétára sincs keret!

Nyomul az Állam!

A hvg.hu úgy egy hete vette magának a fáradságot, s megkérdezett néhány közgazdászt arról, hogy vajon mi motiválhatja az Orbán-kormányt arra, hogy egyre inkább rátelepedjen a magángazdaságra, s olyan vállalkozásokba fogjon (lásd: pl. a GSM-szolgáltatás!), melytől talán inkább távol kellene tartania magát?

Egyikük (Pogátsa Zoltán, a Nyugat-Magyarországi Egyetem docense) szerint Orbánék többéféle modellből táplálkoznak. Ezek egyike a neoliberális amerikai republikánusság (csökkentett adók és szociális kiadások). Másika pedig a távol-keleti “fejlesztő állam” eszméje, amely kiemelten támogatja a nagyvállalati szektort, illetve annak egyes elemeit (erős patriota szemlélettel). Utóbbinál azonban nem jelenik meg az a szintén jellemző tényező, hogy jelentős költségvetési forrásokat fordít az oktatásra, a tudományra és az innovációra … ez ugyanis a mai kormány számára nyílvánvalóan marginális.

Egy másik szakember (Papp József docens, Corvinus Egyetem) szerint pedig alapvetően kétséges, hogy azokon a területeken, ahová az állam benyomul jobb lesz-e a nyújtott szolgáltatások minősége. Ugyanis “…a feladatellátással megbízott szereplőket nem a piaci verseny rostálja, hanem már magát a kiválasztást is egy végletesen centralizált intézményi rendszer vezényli le“, ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy az “állami” szereplő érdekelt-e a pénzek olymértékben történő gazdaságos felhasználásában, mint egy magánvállalat, hiszen az Állam a maga cége érdekében szabályozóként bármikor beavatkozhat, torzítva ezáltal a piaci viszonyokat.

Nos, ha ezt a két szakvéleményt most “lefordítom” a Viktor GSM esetére, a következő konklúzió írható le: Orbán állami mobilcége ugyan baromi sokba fog kerülni, de legalább nem termel majd nyereséget!

Te Viktor! Egyszer, de csak egyetlen egyszer ebben a büdös életben, nem próbálnátok meg a saját pénzetekből vállalkozni? Kifejezetten nem szeretek a (kényszerű) üzlettársatok lenni!

… és ezt …

… szendamondja


 


8 hozzászólás on “Viktor GSM”

 1. Observer szerint:

  Szendam, könyörgöm, az istenért! Ne adj nekik tanácsot! Ezek saját pénzből csak akkor vállalkoznak, ha ezt a “saját” pénzt előzőleg TŐLÜNK lopják el!!!! A Fidesz csupán egyetlen választási ígéretét teljesítette, jelesül azt, hogy megszünteti a korrupciót. A korrupció alatt mindeddig az állam pénzének lenyúlását, privát zsebekbe történő lecsorgatását értettük. Nos, ez tényleg megszűnt: ők ugyanis az EGÉSZ ÁLLAMOT lenyúlták. Szőröstül-bőröstül. Az meg miért lenne kifogásolható, ha valaki az egyik zsebéből a másikba teszi a SAJÁT pénzét? Ha pedig kiürül az egyik zseb, rabol egy picit. Magánnyugdíj-pénztárat, bankot, mikor hogy… Jó-jó, ez nem szép dolog, de mégsem korrupció, nem igaz? Az csak az “elmúltnyócévben” volt szokásban…

 2. Observer szerint:

  Ja, és még egy dolog. Te itt mindent kiszámoltál. De ők is kiszámolták ugyanezt. Csakhogy egy másik számrendszerben (lásd előző hozzászólásomat…). A végeredmény mindkét esetben ugyanaz. Csak az előjel más…

 3. farcsika67 szerint:

  ha veszteséges lesz, majd az állam feltőkésíti, persze az adófizetők pénzéből. ha eladósodnak, majd egy végtörlesztési törvénnyel leírják a veszteséget. egyébként meg ugyanolyan kifizetőhely lesz mint bármely más állami tulajdonú vállalat mo-on. csak nyugi, szét fogják rabolni, mert gazdálkodni nem tudnak és nem is akarnak. ami lesz pénz, azt viszik ezerrel. ez a fidesz stratégia.

 4. kekec szerint:

  De Szendam, legyél már egy kis belátással! Valamivel pótolni kellett a MALÉV-nál levő pénzszivattyú kiesését! Mert az nem lehet, hogy “annyi szív, hiába szí(v)”

 5. Geyza szerint:

  Minden náttyon szepp , minten náttyon yo..

 6. […] korabeli posztomban az esetet teljes részletességgel leírtam már, így most nem vesződnék a részletekkel. A […]

 7. […] megfogant a gondolat: hatalmas biznisz a mobilszolgáltatás. Nem köll mást tenni, mint a piacra erőltetni egy negyedik – természetesen állami tulajdonú – céget, amelynek garantált a több […]

 8. Rockxy szerint:

  Na, ez a jóslat nem jött be.
  Ezt nézd inkább:
  http://internetado.pe.hu/


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s