Kik, kikért?

Múlt szombaton (jan. 21.) mintegy 150 ezer ember tüntetett Budapesten megköszönendő az Orbanizmus “áldásait”, illetve tiltakozandó az Európai Unió (és az IMF és “Amerika”) “diktátumai” ellen. Ámde kik és mit is köszönhetnek? És kiknek?

Nem akarok belemenni sem a “Békemenet“-tel kapcsolatos számháborúba (csontig lerágott a téma), sem pedig a felvonulók életkori (az ellenzéki megmozdulásokon is sok az idős ember) és állampolgársági összetételét (tény, hogy jelentős számú, Erdélyből és a Felvidékről importált tüntető volt jelen) firtató internetes pengeváltásokba. Mindezek nem is kifejezetten érdekesek, hiszen akkor és ott az volt a cél (ami ugye “szentesíti az eszközt!“), hogy a lehető legnagyobb (ennyire tellett!) tömeget hozzák össze bizonyítandó: a Mi Fényességes Boldogságunknak “hatalmas” a társadalmi támogatottsága. Hogy ezt  a Bel- avagy a Külföldnek óhajtották-e prezentálni szintén nem kétséges: Orbánék a keddi (jan. 24.), brüsszeli rapport előtt biztosítani akarták magukat a “Berlusconi-effektus“-sal szemben.

Az ilyen-olyan módszerekkel összeboronált tüntetők által hurcibált, szakiparilag tökéletesen kivitelezett és inkább nevetséges, mint felháborító transzparensek közül az egyik különösen megragadta a figyelmemet. Ezen az Orbán-kabinet tagjainak színes fotói szerepeltek, valamint egy felirat, miszerint: “Ő Értünk! Mi Értük!“. Ez volt az, ami elindította azt a gondolatmenetemet, hogy akkor most “kik is vannak kikért?”, illetve “kik és kiknek mit is köszönhetnek“?

A tüntetés szervezői nyílvánvalóan a megélhetésüket (a szélsőjobbos “Magyar Hírlap“, az “Echo Tv“, a “Demokrata” “újságírói”), a kiemelt társadalmi státuszukat (Széles Gábor, “nemzeti milliárdos”), a jelentős összeggel is járó és érdemtelenül kapott állami kitüntetésüket (Stefka István, “főszerkesztő” – érintett az első pontban is!), illetve a devizahiteleik hatalmas anyagi megtakarítással járó végtörlesztési lehetőségét (Pataki Attila “nemzeti énekes és zálogház-lánc tulajdonos” – érintett a fentebb sorolt szempontok szinte valamennyiében!).

De vajon mit köszönhettek meg pl. a felvonuló aktív korú átlagpolgárok? Netalán azt, hogy átlagos fizetésük és az “egységes, arányos és igazságos” egykulcsos szja. miatt a tavalyi után idén februárban is jelentős netto jövedelemveszteséget kénytelenek elszenvedni? Azt netalán, hogy csökkentett fizetésükből extra-magas energia- és élelmiszerárakat kell kigazdálkodniuk, mindezt pedig a matolcsysta “unorthodox gazdaságpolitika”  okán bevezetett elképesztően magas adók (27%-os áfa!) miatt? Azt netalán, hogy a túladóztatás és az elkerülhetetlen recesszió miatt elveszíthetik munkahelyeiket, s beállhatnak a lecsúszottak, a nyomorgók és éppen ezért a hatalom által a “normális polgárok” köréből kitaszítottak mind népesebb táborába?

Mit köszönhettek meg a felvonuló közalkalmazottak? Azt netalán, hogy a jogállamiság újabb dicsőségére már tavaly óta bármikor kirúghatóak, s erre mindössze a “bizalomvesztés” gumiindoka is alap lehet? Avagy azt, hogy Orbán a tavalyi esztendő végén hetvenezrüknek (61 milliós költséggel!) kiküldött levelével sokukat úgy verte át a palánkon, hogy most komoly anyagi és vagyonveszteséget kénytelenk elszenvedni, s a szokásos letagadós hazudozás után csak egy újabb “töröld-vele-a-segged!”-típusú és persze ismét sok költségvetési forintba kerülő kormányfői üzenetre számíthatnak?

Vajon mi az ördögöt köszönhettek meg a felvonuló diákok? Esetleg azt, hogy a még 2008-ban a Fidesz által népileg leszavaztatott felsőoktatási tandíjat – “önköltség“-nek nevezve – most ismét törvénybe állították, s melynek jövendő összege 3-4-szerese lesz a mai “költségtérítés“-nek? Azt netalán, hogy a Kormány (pontosabban: személyesen az Univerzális Poliészter) a hasára csapva “határozta meg” (szűk négy hónappal a felvételi vizsgák megkezdése előtt!!!) az állami képzésesek keretszámát (azt 54 ezerről 30 ezerre csökkentve), s írta elő, hogy jogászból pl. csak 100 (azaz SZÁZ! – amikor ennek kilencszerese csupán az állam, hétszerese pedig a magánszektor éves igénye!) képezhető (azok is csak az ELTE /50 fő/, illetve a PPKE /50 fő/ falain belül! – a vidéki egyetemek pedig számolják fel magukat?), közgazdászból pedig összesen 250 (azaz KÉTSZÁZÖTVEN!). Utóbbiak létszámcsökkentésére pedig egy Dux László nevezetű gerinchúros, kitömött lófasz, aki oktatási ügyekért felelős helyettes államtitkárként élősködik a köz pénzéből, azt a frappáns indokot találta felhozni az MTV hétfő esti műsorában, hogyaszongya: “A közgazdászképzésben megtanítják a diákokat az adóelkerülési technikára (…) Ha ő (azaz a hallgató) elmegy egy olyan céghez, amely kihasználja ezeket a kiskapukat, az egyáltalán nem logikus, hogy azt miért kellene az adófizetőknek finanszírozni.” (Hát mit lehet erre mondani: “Lacikám, menj a hoffmannrózsika valagába dugasznak!”?) Az állami finanszírozásba pedig nagy nehezen beférőek netalán azt köszönték meg, hogy diplomaszerzésük után akár tizenkét esztendeig is röghöz lesznek kötve, mert ha esetleg a jobb megélhetés okán külföldön merészelnének (bármilyen!) munkát vállalni, akkor a kegyes Állam közteherként rajtuk, avagy itthon maradt hozzátartozóikon veri le a képzés díját?

És vajon mit köszönhettek meg a felvonuló nyugdíjasok? Azt netalán, hogy Orbán és Bandája fölösleges kenyérpusztítóknak, passzív euthanáziára sőt, prokrusztikára “érettek”-nek tekinti őket már évtizedek óta, listagyártó Nullakarcsijuk (a derék főfradista Kubatov) pedig egyszerűen “lenyuggerezte” őket? Azt, hogy a Fidesz már az Antall-kormány idején is felszólalt a “túlzott nyugdíjemelések” ellen (csak egyszer, mert a bekövetkező meredek népszerűség-zuhanásuk miatt ilyet többet nem mondtak … csak tették!), vagy azt, hogy első országlása első esztendejében a jog szerint járó emelés megtagadásával súlyos anyagi károkat okozott nekik? Avagy azt, hogy az idén nyártól bevezetendő (kelet)svéd-rendszerrel végleg kirúgják alóluk a sámlit?

És akkor most nézzük csak meg: kiknek és még ugyan mi az ördögöt köszöntek meg a felvonulók? Vegyünk csupán két példát, s azokat sem az “élvonal”-ból!

Az egyik Hidas János, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat egykori, fideszes alelnökét, akit jósorsa (valamint ügyesen nedves nyelve és flexibilis gerince) a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyik háttérintézményének, a “Wekerle Sándor Alapkezelő“-nek a főigazgatói székébe katapultált. A hapsi azzal látta jónak igazolni feltétlen hűségét Vezére iránt, hogy hétfőn (jan 23.) körlevelet intézett az alapkezelő 323 munkatársához. Ebben a Húsvéti Tákolmány olvasására és megismerésére búzdítván őket felajánlotta mindnyájuknak, hogy az igénylők számára az intézmény ingyenes példányokat rendel. Ehhez pedig mindössze arra van szükség, hogy a dolgozók a saját nevükre kitöltött igénylőlapot visszajuttassák a vezetőséghez. Ja, hogy így pontosan beazonosíthatóak lesznek azon “érdektelenek”, akik ezzel is bizonyítják a Nemzeti Együttműködésre való hajlandótlanságukat, s ezzel a kirúgandók listájára kerülhetnek? Mindez pusztán aljas híresztelés. Ugyebár?

A másik Oroján Sándora Fidelitas operativ alelnöke, miniszterelnökségi főtanácsadó, aki mindössze 26 esztendős kora ellenére máris jelentős múlttal büszkélkedhet. Már az önéletrajza is (amely saját blogján olvasható) felér egy tanulmánnyal, melyből kitűnő PhD-dolgozatot írhat majd a jövő egyik szociológusa, avagy politológusa arra nézvést, hogy ugyan kikből lehetett főkáder az orbáni Fideszben? Nos ez a díszpéldány egyik blogbejegyzésében nem csak azt írja le halált megvető bátorsággal Schmitt Pálról, hogy “…nem ismerek senkit, aki alkalmasabb köztársasági elnök lenne nála“, de a kisdoktori dolgozat “palizálása” okán teljes joggal támadott Legfőbb Közjogi Senkiházit emígyen veszi védelmébe: “…olyan nagy bűn, ha egy sporttörténetből húsz éve írt kisdoktori akár nagyban megegyezik egy korábban, más nyelven írt tanulmánnyal?” Írja pedig ezt egy olyan pasas, aki állítólag maga is doktorandusz, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan Tanszékének PhD-hallgatója (illetve a nemzetközi hírnévnek joggal örvendő “Open University of Malaysia” MBA-hallgatója is)! A pasi a fentebb linkelt blogjában tesz még egynehány egészen elképesztő megállapítást, amelyekkel azonban inkább nem szennyezném a posztomat. Javaslom minden erős idegzetűnek, hogy kattintson rá és olvassa el tanulságul: ilyen alakokra számíthatunk majd, amikor be fog “érni” a Fidesz következő nemzedéke! Magam ehhez mindössze egy Hofi-idézetet szeretnék még hozzáfűzni: “Ime jövőnk záloga! Hát franc, aki kiváltja!

… és ezzel …

szendam egyetért!Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s