Tavaszi szél Orbánt áraszt…

Miközben a Nemzeti Együttműködés Rendszergazdája az Európai Parlamentben mosatta unorthodoxiától bűzlő fejét, odahaza gőzerővel dolgozott a minimum “sajátos“-nak nevezhető magyar demokrácia államhatalmi gépezete, hogy újabb jogoktól fossza meg ellenzékét.

Az EP tegnapi (2012. január 18.) “magyar ügyekkel” foglalkozó ülésén (az elhangzottakról kitűnő összeállítást közölt a 168 ÓRA online-kiadása!) többek között azzal indokolta Párt-tákolmányának Magyarországra kényszerítését, hogy a tavaly december 31.-ig érvényes Alkotmány úgymond “…nem védte meg az ország vagyonát, a versenyt, a környezetet és a polgári szabadságokat“. Szerinte az idén január 1.-től hatályos “Alaptörvény” azonban “orvosolja” ezt, s a helyenként egészen blőd és bornírt kitételeket tartalmazó szájeri fogalmazványt “nagyon értékes dokumentum“-nak nevezte, mely szerinte “megfontolásra érdemes lehet bármely országnak“! (Elfelejtette ehhez hozzá tenni, hogy “negatív példaként“!) Amikor pedig a politikai ellenzék jogfosztásáról szóló abszolute jogos vádakra kellett válaszolnia, volt elég vastag felhámréteg az orcáján azt állítani, hogy: “Ha van Európában csak egy ember is, aki a politikai verseny barátja, az én vagyok!

Miközben ezen veretes mondatok kiszüremkedtek a Fényességes Nemzetvezető Testvér orra alatti vízszintes nyíláson, az ő hátra hagyott Magyarhonában diszkrét levelezgetés folyt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a Fővárosi Önkormányzat “Városfejlesztési és Városképvédelmi Bizottsága” között. A Népszava cikke szerint az igazságügyi tárca egyik főosztályvezető-helyettese, Deutsch-Für Ágnes (igen! a fideszes EP-képviselő, “Tweety Tompika” legutóbbi ex-felesége!) nemzeti megemlékezés megtartása” céljából közterület foglalási igényt jelentett be az említett bizottság elnökénél, a fideszes Ughy Attilánál. Az igény többek között a következő városrészeket, területeket érint: a Széchenyi rakpart, a Kossuth tér és a környező utcák, a Múzeum körút  és környéke, a Kálvin tér és környéke, a Bajcsy-Zsilinszky út, a Ferenciek tere, a Szabad sajtó út, a teljes Erzsébet híd, a Döbrentei tér és a Horváth kert teljes területe, a Nemzeti Színház és a Művészetek Palotájának környéke. A Népszava fentebb linkelt cikke szerint ugyan az igénybejelentésben egyetlen szó sem említi azt, hogy a kormányzat miféle programokat óhajt a megjelölt hatalmas méretű közterületeken megrendezni, az illetékes bizottság valamennyi fideszes tagja azt készségesen megszavazta.

De ha már a magyar szabadság-eszme ezen egyik történelmi szempontból is kiemelkedő megnyílvánulását (1848. március 15.) ünnepeljük, akkor abból ki nem maradhat a szintén fideszes többségű Fővárosi Önkormányzat sem! A budapesti Új Színházat trükkös pályázati elbírálással hazai neonácik kezére adó Főpolgármesteri Hivatal maga is közterület foglalást jelentett be többek között az Erzsébet híd teljes területére (így a Szabad sajtó út, a Pesti alsó rakpartra), s többek között a Blaha Lujza térre is. 

Nos, ámen! Ha a (fideszes) kormányzat, meg a (fideszes) Fővárosi Önkormányzat ennyire meg akarja ünnepelni az 1848. március 15.-i forradalom 164. évforulóját, ám tegyék! Csakhogy ezen foglalások miatt gyakorlatilag nincs olyan közterület, melyen a Hatalomtól független, avagy (horribile dictu!) annak ellenzékeként működő szervezetek/mozgalmak Budapesten március 15.-i megemlékezést/megmozdulást tarthatnának saját híveik számára!

Az egészen kitűnő “Örülünk, Vincent?”  blogger-közösség egyik kiváló tagja (“kettes“) tegnapi, “A Fidesz és a gyülekezési jog” c. posztjában részletes térképeket közölt arról, hogy a kormányzat és a (nácikat támogató) Tarlós-féle fideszes önkormányzat milyen “közterületi” helyzetet hozott létre!

De igazából mi is a problémám? Miért is koptatom a számítógépem klaviatúráját?

Nos az, hogy létezik Magyarországon egy a “Facebook“-on immáron harmadik esztendeje szerveződő “Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért” (EMS, avagy “Milla“) nevezetű mozgalom, mely tavaly már két (2011. márc. 15. és 2011. okt. 23.), nagy tömegeket (30, illetve 100 ezer fő) megmozdító kormányellenes tüntetést volt képes összetoborozni. Mindkét rendezvény helyszíne a Szabad sajtó útja volt! Ugyanezen helyszínen lett volna a “Milla” idén március 15.-re szervezendő, szintén kormányellenes tüntetésének is, melynek során még “alternatív köztársasági elnököt” is választottak volna. A fideszes kormányzat és a fideszes önkormányzat ezzel a jogi trükkel ezt az újabb demonstrációt akarja megakadályozni. Ráadásul sikerrel, mert a két bejelentés miatt a “Milla” tervezett tüntetését a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nem vehette tudomásul, mivel – ahogyan a Népszava fentebbi cikkében írta – “…arra az időre – egy nehezen értelmezhető, a fővárosi önkormányzat és a főpolgármesteri hivatal közötti közterület-használati szerződés miatt – magánterületnek minősül“, ezért a BRFK szerint azon “gyülekezési jog nem gyakorolható“!

A jogállamot jogászkodással felszámoló Jogászkormány, illetve annak tagjai és haszonélvezői gondolom most elégedetten veregetik egymás vállát és baromi büszkék magukra: a politikai ellenzéket sikerült kiszorítani a Főváros valamennyi közterületéről!

Bár vétettek egy kisebb hibát! A “vincentek” már fentebb idézett “kettes” nevű bloggere ugyanis megtalálta azt az egyetlen térséget, melyet a Hatalom elfelejtett magának bebiztosítani: a Szabadság híd pesti hídfőjénél maradt egy max. ötezer embert befogadni képest terület!

Nahát, nahát! Ezt a trehányságot! Nem lesz ebből még Deutsch-Für Ágnesnek, Ughy Attilának, illetve Tarlós Istvánnak valami baja? A két előbbinek biztosan nem, mivel a minisztériumi kérelembe Ágika bele fogalmazta, hogy: “A nemzeti rendezvények sajátossága, hogy minden évben ugyanabban az időben kerülnek megrendezésre, ezért kérjük, hogy amennyiben lehetséges, a 2013. és 2014. évre is tekintsék őket irányadónak!

Ez pedig ugye “schwarz-um-weiss” azt jelent, hogy Budapest teljes területén március 15-i kormányellenes tüntetést legközelebb 2015.-ben lehet majd jogszerűen tartani!

Hogyan is mondta Hektor tegnap az Európai Parlamentben? Idézem (még egyszer): “Ha van Európában csak egy ember is, aki a politikai verseny barátja, az én vagyok!

Na ja!

… és ezen …

szendamröhög(ne)!


2 hozzászólás on “Tavaszi szél Orbánt áraszt…”

  1. öregszeder szerint:

    “…a tavaly december 31.-ig érvényes Alkotmány úgymond “…nem védte meg az ország vagyonát, a versenyt, a környezetet és a polgári szabadságokat”
    Kitől nem tudta megvédeni? Tőlük? És ezért ők bűntetnek?Elképesztő cinizmus!

  2. Tatulus szerint:

    Maga egy szarházi, senkiházi újfasiszta!
    Nyugodtan törölheti, mert maga olyan bátor, kemény gyerek!


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s