Tücsök és bogár

A magyar közélet eseményeit évek óta nyomon követők tisztában vannak vele, hogy Fideszéknél a kommunikáció a legfontosabb fegyver. Gyakorlott “politikusaik” még vécére sem mennek előre kidolgozott stratégia, pontosan megszerkesztett mondatklisék nélkül. Kotlás után aztán bele pillanatanak a csészébe, s az ott található produktum színe, szaga és állaga alapján kiválasztják a legmegfelelőbbet az opciók közül.

Talán ennek is köszönhetik tavalyi, elsöprő győzelmüket s azt, hogy ostoba döntéseik (és azok következményei) ellenére nagyon sokáig sikerült megőrízniük kimagasló népszerűségüket. Hiszen az össze-vissza beszélő szocik kakofon kórusával szemben ott állt a mindenre egységesen reagáló kommunikációs falanx, melynek egyetlen tagját sem lehetett kizökkenteni a ritmusból még akkor sem, ha tényekkel szembesítették a betanult hazugságokat (erre is volt kidolgozott stratégia).

—–

Az elmúlt hét csütörtöke (nov. 17.) azonban e tárgykörben is jelentős fordulatot hozott. Mint ismeretes a Nemzetgazdasági Minisztérium e napon jelentette be, hogy történelmi hagyományainkhoz híven és finanszírozási hiányosságok (a kutya nem vette már a magyar államkötvényeket!) okán elbuktuk a soros (gazdasági) szabadságharcunkat, s a Kormány az IMF-hez kénytelen hitelért folyamodni. Az Eltolcsy-minisztérium egyébként rendkívül vicces közleménye, túl azon hogy egyetlen laza mozdulattal lökte ki az ablakon 16 hónap csökönyösen erőltetett “gazdaságpolitikájá”-t, valóságos és tényleges kommunikációs káoszba döntötte a kormányzó pártot és a kabinetet is.

Terpesz Sam” nyilatkozata, amelynek megfogalmazásán, egyes mondatkliséin ugyan tetten érhető egy kommunikációs szakember keze munkája ( sikeres megújulás, régi típusú együttműködés, fordulat, növekedés, stb.), s támpontot, fogódzót nyújt az újabb politikai köpönyegfordítás “megmagyarázásához” ( növekedés és függetlenség védelme, új típusú megállapodás az IMF-fel a saját feltételeink szerint, s amely nem növeli az államadósságot ), de a szolgahadat ez láthatóan teljesen készületlenül érte. Ők csütörtökön délután még úgy álltak fel az ebédlőasztal mellől, hogy azt hitték: mindent tudnak. Tudják melyek az éppen érvényes igazságok, melyek az aktuális kommunikációs stratégiák, mire mit kell mondani, ha kérdezik őket, s közben Orbán és Matolcsy, meg a legszűkebb PR-kör gőzerővel fogalmazta a közleményt, amely felborított mindent.

—–

Fogalmam nincs mi történhetett az elmúlt hét elején. Orbán a “London Scool of Economics“-on tartott “előadásában” még gőzerővel dícsérgette a matolcsyzmust, az IMF “kipaterolását”, Szíjjártó nem győzte bizonygatni, hogy az ország finanszírozása a “saját lábán áll“, aztán hipp-hopp eltellt 2-3 nap, s minden a feje tetejére állt. Kapkodva és nagyon gyorsan, de kommunikációs szempontból félig-meddig megalapozottan kellett lépniük. De éppen a sürgősség miatt nem volt már idő betanítani a közkatonákat, de még az olyan főtiszteket sem, mint Szíjjártó. Utóbbi honlapját még csütörtök délután egyszerűen lekapcsolták, maga a pasas pedig azóta is hallgat, mint a csuka, s ha a pártnak mégis nyögnie kell valamit, hát odadobják a farkasoknak szegény Selmeczi Gabicát.

Márpedig mindenképpen szükség lett volna a helyes kommunikációra, mert a francia “Le Monde” már “Orbán pálfordulásá“-ról cikkezet, a tekintélyes német “Handelsblatt” pedig “A nap Pinokkiójá“-nak választotta meg a magyar miniszterelnököt, szembesítve őt az IMF-fel kapcsolatos jelenlegi, illetve az alig néhány nappal korábbi kijelentéseivel. A Kormány azonban továbbra is hallgatott, s csak Elkúrcsytól tellet egy rettenetesen ostoba beszéd (nov. 19.) a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola rendezvényén, illetve Orbán magyarázgatta a bizonyítványt az MR1 “180 perc” című műsorában a november 17.-i közlemény mondatait szajkózva ( új típusú megállapodás az IMF-fel, ami nem növeli az államadósságot; ez nem is hitel, csak egyfajta biztosítás, stb.). Ezen utóbbi szöveget a leggyorsabban Mintaváros polgármestere, “Mr. Twentyprocent” tanúlta meg. Kósa a Klubrádiónak nyilatkozva (nov. 23.) csökönyösen azt hajtogatta, hogy a Kormány nem vesz fel hitelt az IMF-től, hanem csupán bitosítást, bankgaranciát kér tőle (amikor a műsorvezető felhívta Kósa figyelmét arra, hogy amiről szó van, az a “Precautionary Credit Line“, azaz az “Elővigyázatossági Hitel“, az alelnök azt válaszolta: “beszéljünk magyarul, vagyis ez bankgarancia“!).

—–

Nem tudom, feltűnt-e a kedves Olvasónak, hogy hét nap nyilatkozatait foglaltam össze a fentebbiekben. Hét nap alatt a máskor fölényesen és magabiztosan kommunikáló Fidesznek nem volt érkezése arra, hogy a témában kidolgoztasson és betaníttasson egy egységes stratégiát mindenkivel. Alig van megszólalásuk, Orbánon és Matolcsyn kívül mindössze egyetlen Kósa-, egy Selmeczi- és egyetlen Lázár-nyilatkozat a termés és semmi több, s még ezek is irgalmatlanul dadogósak, nyögvenyelősek és ordítóan hazudósak, ami szinte azonnal fel is vetette azt a pletyka-szerű vélekedést, hogy az egész IMF-kapcsolatfelvétel bejelentése pusztán a piacok megnyugtatását célzó blöff, mely mögött nem áll valós megegyezési szándék.

Ennek meg is lett a következménye: a Moody’s november 24.-én éjjel bejelentette, hogy a “bóvli”-kategóriába sorolta a magyar államkötvényeket, ráadásul további negatív kilátással!

Na erre már volt Fideszéknek egy korábban kidolgozott duma-stratégiájuk! Még aznap vizsgálatot kezdeményeztek annak kiderítése cél, hogy “kik állnak a forint és a magyar gazdaság ellen indított spekulatív támadások mögött” ( a vélt tettesek természetesen nem a kormányzó párton belül kerestetnek!), a szakminisztérium pedig indokolatlannak és hiteltelennek nyílvánította a Moody’s értékelését.

Bár a már szeptemberben is összerántott 11 akolbéli közgazdász megpróbálta meggyőzni Orbánt és Matolcsyt arról, hogy jelen esetben semmiféle külföldi támadásról nem lehet szó; hogy minden baj gyökere a matolcsyzmus; hogy sürgősen át kell írni a 2012-es költségvetési törvényt, mert gazdasági növekedés jövőre egyáltalán nem lesz – Terpesz Sam-et mindez egyáltalán nem akadályozta meg abban, hogy a találkozót követő sajtótájékoztatón belehazudjon a közvélemény orcájába. Nem is késett a reakció: a Moody’s bóvlivá minősítette az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bankot, illetve az OTP-t, s további hat magyarországi kereskedelmi bankot is!

—– 

Fideszéknél tehát kitört a teljes kommunikációs káosz. Hosszú évek során megszokták, hogy bármilyen témában nyugodtan összehordhatnak tücsköt és bogarat, akár a legnagyobb hazugságokat is, s azoknak a világon semmilyen következményük nem lesznek rájuk nézvést. Most azonban annyira felgyorsultak az események, hogy egyszerűen nincs már idejük átértelmeztetni a valóságot, a mondatkliséket bemagoltatni a talpasokkal és a lakájmédiával (még a napok óta feltűnően kussoló Szíjjártóval se!): minden egyes böffentésüknek órákon belül meg van a reakciója! Ez pedig nem az a terep, ahol ők otthon lennének, s nincs közöttük már senki, aki kellő szakértelemmel és intelligenciával alkalmazkodni lenne képes az újabb kihívásokhoz.

Mert esztendők óta arra vannak idomítva, hogy mindent a Vezér mond meg nekik. Ő pedig most bután bámul maga elé, nem tudja mit tegyen.

Előző posztomban ( “Viktorka játszik” ) Orbán bukásának három variánsát vázoltam fel, melyek közül az utolsó az volt, hogy a Fidesz-szel a “bekövetkező államcsőd fog végezni úgy hat-kilenc hónapon belül“. Ezt kommentelve “bonhomme” azt írta, hogy “Szerintem meg még mielőtt az év véget érne.“.

Attól tartok “bonhomme“-nak igaza lesz!

… és ezt …

szendamondja!

Reklámok

2 hozzászólás on “Tücsök és bogár”

 1. kekec szerint:

  Nagyjából egyetértek – egy picurka kivétellel: miért mondod, hogy Eltolcsyí beszéde rettenetesen ostoba volt?
  Az ősmagyarok három élenjáró vonását ecsetelte:
  1. agysebészet: Stimmel! Amit a magyar nép agyával műveltek: kimosva belőle minden értelmet, az csakis a trepanációhoz és a homloklebeny irtáshoz hasonlítható.
  2. gasztronómia: Stimmel. Ahogy a nemzetiszínűre rothasztott narancsszósszal bármit le tudnak nyeletni a néppel – egyetlen mesterszakács sem tudná semmiféle fűszerezéssel utánuk csinálni.
  A harmadikra nem emlékszem, de nem is lehetett ennyire jelentős nemzeti jellemvonás.

  • szendam szerint:

   Kedves “kekec”!
   Nagyjából egyetértünk. Mindössze annyit tennék hozzá, hogy a nagy dakota varázsló, Terpesz Sam ezt nem a Wekerlén tartott előadás-féleségében mondta (a link az “Index” tudósításához ott van a posztban!), hanem valahol másutt – bocsika, de nem emlékezhetem minden lipótmezei kijelentésének helyszínére és dátumára, olyan sok van neki.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s