Kutyakomédia

A magyar törvényhozás, miután sikeresen megoldotta az ország valamennyi gondját (kivéve a gazdasági, a szociális, az oktatási és az egészségügyieket), gondoskodott az állatok védelméről és kíméletéről is.

A “nepszava.hu“-n ma ( nov. 17. ) megjelent tudósítás szerint az Országgyűlés elsöprő többséggel fogadta el az 1998.-ban hozott “állatvédelmi” törvény legutóbbi módosítását. Aki elolvassa ezt a korrekciós jogszabályt, ne csodálkozzon azon, hogy abban egyetlen szó nem sok, annyi sem esik az állatok jogairól, védelméről. Annál több arról (sőt, csak arról), hogy a kutyatulajdonosokat a helyi önkormányzatok, hogyan és miként sarcolhatják meg.

A törvény szerint …

… ugyanis a helyhatóságok kutyánként akár évente 6.000 Ft.-ot is beszedhetnek a gazdiktól, de amely ebek veszélyesnek minősülnek, mert “fizikai, vagy pszichikai állapotuk alapján feltételezhető, hogy fizikai sérülést okozhatnak “, ez az összeg akár 20 ezer forintra is növekedhet. Mentesítést kapnak ugyanakkor a munkakutyák (rendőrségi, vakvezető?), az ivartalanítottak, a menhelyeken, ebrendészeti telephelyeken (sintérség) elhelyezett állatok, illetve azok, melyeket ilyen helyekről fogadtak örökbe. Ugyancsak mentesülnek az adó alól  azok, akik “magyar fajtát” tartanak.

A behajtás annak alapján történne, hogy az illetékes önkormányzat három esztendőnkként összeírja a kutyákat (fajta, nem, szín, születési év, gazda neve, címe, tel.száma!, email-címe!), majd megállpítva a “kategóriát” (fizikai, illetve pszichés alapon veszélyes/nem veszélyes), kiróják az adót.

Kiskapuk

Az Ezerharmados Kormánytöbbség természetesen ezt a törvénymódosítást is mindenféle szakmai konzultáció nélkül kegyeskedett megalkotni, s így az tele van mindenféle kiskapuval és a hivatali önkényeskedés valamennyi lehetőségével.

Az előbbire kitűnő példa az egyik állatmenhely szakértőjének megjegyzése:

“Még hatályba sem lépett a törvény, de máris üzletággá vált a kiskapuk keresése, így például a gazdi chipet tetet a kutyája fülébe, majd megbeszéli egy menhely munkatárásával, hogy papíron a telepen helyezték el a chipet, másnap pedig örökbe fogadja a saját kutyáját és fizet az állatvédőknek 3 ezer forintot. ”

Ugyanezen szakértő szerint:

“Nehéz elképzelni, ki és hogyan állapítja majd meg, hogy egy kutya veszélyes, vagyis ‘ pszichikai állapota alapján feltételezhetően fizikai sérülést okozhat’. Magyarországon nincs annyi független viselkedéskutató, hogy ennyi elfogulatlan szakvéleményt mondjon! “.

Szintén probléma van azzal, hogy a hatóság vajh’ minek alapján állapítja meg a kutya “magyar fajtá”-hoz való tartozását? Ugyanis:

” A szövegből … nem derül ki egyértelműen, hogy ezt mivel igazolhatja az eb tulajdonosa, mert a törzskönyv, mivel egyesület adja ki, magánokiratnak számít és kérdés, hogy azt elfogadhatja-e hitelt érdemlő dokumentumként az önkormányzat, vagy közokiratot kell majd beszerezni a kutya származásáról.”.

A helyzet az, hogy nekem a világon semmi gondom nem lenne az ebadóval (volt már ilyen Magyarországon nem is egyszer és évtizedeken át), ha azt arra használnák (pl. a védőoltások finanszírozására – sok kutya gazdája mulasztja el azt beadatni!), amire kell, s ha az egész törvényszövegből nem ordítana a szokásos magyar jogi mentalitás: van egy Nagykapu, meg tucatnyi Kiskapu. Mert álljon itt …

… két (fiktív) példa:

  – A hódmezővásárhelyi özv. Nincstelen Béláné házát és kertjét egy vehemensen ugatni képes, termete szerint “földszintes“, fajtájára nézvést pedig “játszótéri keverék” kutya őrzi. A néni, aki havi 56 ezres nyugdíjból “él” és közismerten “baloldali”, sem a patikában (ahol havonta egyszer nem tudja kiváltani gyógyszereit), sem a hentesnél (ahol havonta egyszer vesz 3 kiló farhátat – ez vasárnaponként az övé! – és 4 kiló csirkelábat – ez a kutyáé, de a lábból kifőtt leves a néni tányérjába kerül hétköznaponta) nem tesz lakatot a szájára, s rendszeresen fenhangon szídja a Nemzeti Ügyek Kormányát, illetve annak Szeretett Vezetőjét, a Kárpát-medence Legfőbb Középpályását. Kimennek hozzá a Lázár-féle önkormányzat ebfelmérői, s némi kerítésrugdosás után megállapítják az ezzel teljesen felbosszantott kutyáról, hogy “pszichés állapota alapján feltételezhető, hogy fizikai sérülést okozhat“. Ennek alapján ki is róják a “balos” mamira az évi 20 ezres ebrendészeti adót. Jóindulatú tanácsként közlik özv. Nincstelen (“…aki annyit is ér”…) Bélánéval, hogy ha nem tud fizetni, akkor vagy a házát árvereztetik majd el, vagy megnyúvaszttatja a kutyáját. (Utóbbi célra tudnak egy “olcsó” sintért, alig 10 ezerért).

 – A budapesti II. kerületben lakó Dr. Felsőbivalybasznádhy Hunor Magor jólmenő ügyvéd, aki havi potom 5,6 millióért (plusz áfa!) jogszakért a Nemzeti Ügyek Kormányának egyik minisztériuma számára. Dr. Felsőbivalybasznádhynak van egy fedeztetési céllal tartott pittbull terrier kanja. Hozzá is kilátogatnak (előzetes időpontegyeztetés után) az illetékes önkormányzat ebösszeírói. A kutya 50 négyzetméteres, légkondícionált “ólja” mellett ácsorogva az ügyvéd bemutatja mind az állatorvos igazolását, mind a kutya törzskönyvét. Az előbbi szerint az eb ivartalanított (bár szemmel láthatóan majd’ a földet súrolja a herezacskója), az utóbbi szerint pedig fajtájára nézvést “puli“. “De akkor miért nem fekete és miért nem hosszú a szőre?” – kérdezi az egyik ebfelmérő. “Azért, mert a kutya, politikai nézetei szerint ‘radikális jobboldali’, így minden héten nullásgéppel nyírattatja le magát az ebfodrásznál, fehérnek meg azért fehér, mert beleőszült az ’emútnyócév’ magyarellenes kormányzása miatti bánatába!” – hangzik a válasz. Az önkormányzatisok együttérzően bólintanak, majd kiadják a mentességi határozatot.

Kedves olvasóm! Ha azthiszed, hogy ez vicc, akkor tévedsz!

… és ezt …

szendamondja!


One Comment on “Kutyakomédia”

  1. rigólettó szerint:

    Az én kutyusom ősei Vereckénél Árpád kutyáival együtt hugyozták le az emlékoszlop fundamentumát, ergo ő csak adómentes magyar kutya lehet, ami új fogalom, mert vannak szupornyica mentes, meg bolhamentes ebek, de adómentes csak egy van, a magyar.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s