No comment 2.

Ismét olvastam egy remek jegyzetet a Népszavában. Ehhez sem kell egyetlen szót sem hozzáfűzni.

Egy új világért

Többen kinyilvánították már azt is, hogy ennek előfeltétele a demokrácia, a köztárság helyreállítását akaró valamennyi társadalmi erő összefogása. Kizárólag ezek céltudatos, önzetlen megegyezése vezet oda, hogy az új választási törvény Fidesz-testre szabott feltételei közepette ne forgácsolódjanak szét a feszülő társadalmi erők.

Választókerületenként csak egyetlen demokratikus jelölt indulhat a siker esélyével harcba. A történelem azonban arra tanít, hogy az így elért választási siker a legtöbbször káoszba torkollik. Ez csak akkor kerülhető el és csak akkor eredményezheti a nemzet valódi felemelkedését, ha még a választások előtt a győzelemhez nélkülözhetetlen társadalmi összefogásban résztvevők egyezségre jutnak a győzelmük utáni, egy új Magyarországot megalapozó közös tennivalóikban. Az egyetértés tartalmának a nyilvánossággal történő megismertetése pedig várhatóan olyan bizalomerősítő hatást hozna, ami nagymértékben szerepet játszhatna a választási eredmény alakulásában is.

Magától értetődik, hogy nélkülözhetetlen egy egyértelmű, a valódi magyar sajátosságokat figyelembevevő, végrehajtásában a társadalom által is követhető, ellenőrizhető gazdaság- és szociálpolitika meghirdetése. Ennek megfelelően, az ebben meghatározott prioritások szolgálatában kell új költségvetést készíteni, az adó- támogatási rendszert átalakítani.

Ennek a munkának ki kell terjednie az önkormányzatokkal kapcsolatos kérdésekre is. A különböző szintű önkormányzatok feladatainak, hatáskörének újragondolása során végre, sok szólam után, ténylegesen meg kell valósítani, hogy az állampolgárok életére kiható döntéseket a lehető legalacsonyabb szinten hozzák meg, a lehető legközvetlenebbül működtessék az őket szolgáló intézményeket. Választ kell adnia arra, hogy hogyan jutnak majd és mikor az önkormányzatok a mindehhez szükséges anyagi feltételekhez..

Elkerülhetetlen az egészségügyi működtetésére és célirányos átalakítására vonatkozó főbb elképzelések bemutatása. Jelentőségének megfelelő hangsúllyal kell szerepeltetni az egységes alapismeretek biztosításának, a szakképzés elengedhetetlen fejlesztésének, a felsőoktatási rendszer korszerűsítésének irányait, az ezt szolgáló intézkedéseket. Foglalkozni kell az egyházakkal kapcsolatos ügyek rendezésével is.

Mindenekelőtt azonban abban kell egyezségre jutni, hogy az ország és a magyar társadalom helyzete annyira válságossá vált, aminek szükséges gyors és hatékony orvoslása forradalommal felérő intézkedéseket kíván. Ebben a helyzetben megengedhetetlen, hogy a kilábalást a normális helyzetben elengedhetetlen törvényesség bénítsa meg. A nemzet vezetésére vállalkozóknak, visszamenőleges felelősségük tudatában, vállalniuk kell a formai törvényesség korlátain túllépő intézkedések megtételét is.

Ezek során hatályon kívül kell helyezni az alaptörvényt és az ennek nyomán hozott sarkalatos törvényeket. Meg kell szüntetni a visszamenő hatályú törvények visszamenő hatályának további alkalmazását. Mindezért a Magyar Köztársaság új alkotmányának népszavazás általi megerősítéséig vissza kell állítani az 1949. évi XX. törvénnyel jelezett alkotmány hatályát, kivéve az alkotmánybíróságról szóló IV. fejezetet, a köztársasági elnök, az országgyűlési biztosok, az Állami Számvevőszék, a Magyar Nemzeti Bank, a Legfelsőbb Bíróság elnökének, a legfőbb ügyész megválasztására vonatkozó rendelkezéseket.

Az alkotmánybíróságot fel kell oszlatni, az országgyűlés és a kormány által választott, illetve kinevezett személyek megbízatását azonnali hatállyal meg kell szüntetni. A rendszerváltozáskor alkalmazott gyakorlatnak megfelelően az államfő tisztét ideiglenesen az országgyűléselnöke láthatja el. A többi feladatkör ellátására az országgyűlés tárgykörben illetékes bizottsága adhatna az új alkotmány hatálybalépésig, legfeljebb két évre terjedő időszakra megbízást.

Célszerű és indokolt, hogy az országgyűlés a lehető legrövidebb időn belül bízzon meg (Fleck Zoltán, Hack Péter, Halmai Gábor, Kolláth György, Kukorelli István, Sólyom László és Tölgyessy Péter személyéből) alkotmány előkészítő bizottságot. Jó lenne, ha a bizottság a (negyedik) Magyar Köztársaság alkotmányára vonatkozó javaslatát, széleskörű szakmai vita után 2015 első félévében benyújtaná az országgyűlésnek.

Az országgyűlés pedig érdemi vita és szavazás után 2016 első félévében népszavazással erősíthetné meg. Így 2016 második, legkésőbb 2017 második félévében sor kerülhetne az új alkotmány szerinti országgyűlési (és az új alkotmány rendelkezése szerint időben önkormányzati) választásokra.

Így 70 év után újra zúghat Étienne Mehul és Raics István egykor annyira kedvelt és sokat énekelt Köztársasági indulója:
“Életünknek új értelmet ád. / Milliók ajka zengi bízón, / Hogy éljen a Köztársaság!”
A negyedik Magyar Köztársaság.

Bersényi Iván közíró / Népszava
( www.nepszava.hu/articles/article.php?id=487725 )
Reklámok

4 hozzászólás on “No comment 2.”

 1. kekec szerint:

  Szendam elég nehéz valamihez hozzászólni ,amire magad is azt állítod, hogy nincs mit hozzáfűzni. Szerintem is nagyon sikerült írás, hasonlót már a Galamuson is fejtegettek de jóval intellektuálisabb szinten és bővebben – azaz a tömegek által nehezen befogadhatóan. Ennek a szövegnek a legfőbb erénye a tömörsége – és hogy diagnózis helyett már a terápiával foglalkozik.
  Rajtam kívül más is hivatkozott a szövegre az AN-n, tehát egyértelműen pozitív a megítélése. Én is csak annyit tennék hozzá: örvendetes, hogy ilyen szövegek már a magyar ellenzéki sajtóban is megjelennek. Jobb későn, mint soha – bár jobb lett volna sokkal korábban.

  • szendam szerint:

   Kedves “kekec”!
   Ismételten köszönöm, hogy megtiszteltél kommenteddel.
   Ami a lényeget érinti:
   Még augusztus végén az AN-en megjelent cikket (miszerint az orbánkiszolgálók Aranymedálos Baráti köre úgy döntött, hogy Manyup-ügyben hozandó határozatával megvárja a pártkinevezettek Ötök Bandáját, s ez által AB(alsai)-testületté degradálja magát) én azzal kommenteltem, hogy ezt az egész Sóhivatalt egy alkalmas mértékű, jövendő kormánytöbbséggel egyszerűen el kell zavarni! Megjegyeztem továbbá, hogy az Orbanista Diktatúrát leváltani szándékozóknak nagyon pontos jogi forgatókönyvvel kell rendelkezniük, melyt már jókorán egyeztetniük szükséges akár annak árán is, hogy ideiglenesen felfüggesztik a Tákolmányosságot, bizonyos részek kihagyásával ismét hatályba léptetik a ’89-’90-es Alkotmányt, annak alapján kreálnak egy Új Választási Törvényt, azt a “zemberekkel” megszavaztatják, majd ennek alapján kiíratnak egy újabb ogy.-választásokat!
   Amikor a Népszavában Bersényi Iván tollából ugyanezt olvastam azonnal rájöttem, hogy talán nekem is van annyi eszem, mint neki (korábban írtam ugyanezt) és talán még belőlem is lehetne akár Honatya is.
   Csakhogy az én “honatyaságom”-mal lenne egy kicsi bibi is! Mivel borzalmasan útálom a magyar oligarchiát, gyűlölöm a korrupciót, így semmilyen szempontból nem vagyok hajlandó a megvesztegetésre. Ebből viszont azonnal következik, hogy sem én, sem pedig egy alternatív mozagalom (új választási párt) nem vagyunk esélyesek.
   Mert választást nyerni csakis sok pénzzel lehetséges. Pénz pedig a kitenyésztett oligarcháknál van. Akik viszont nem fognak finanszírozni egyetlen olyan választási pártot/mozgalmat sem melynek kitűzött célja a Normális Ország, a Jogállami Köztársaság megteremtése!
   Persze lehet, hogy tévedek. …
   … úgy legyen!

 2. gets szerint:

  No comment! 🙂

 3. kekec szerint:

  Szendam, nem is az a fontos, hogy ki mondta előbb – hanem hogy minél többen mondják. Mert az nyilvánvaló, hogy szétbarmolták a 3. Köztársaságot – illetve alkotmányos puccsal megdöntötték, ezért csakis a 4. Köztársaság kikiáltása oldhatja meg a jogilag nonszensz helyzetet. A matematikában is ki kell lépni az adott keretekből a megoldáshoz: pl 4 pont három vonallal való összekötéséhez.
  Az viszont nem járható út, hogy bármely párt vagy pártszövetség erre biankó felhatalmazást kapjon, a részleteket is nagyon alaposan ki kell munkálni előre és közmegegyezéssel. Úgy, ahogy 89-ben történt – illetve annál jobban: mert most a gazdaságot is ki kell találni. Az nem járható út, hogy 4 évente elindulunk mindig visszafelé az úton. Kell valami, ami ciklusokon és kormányokon keresztül is tartható: egy demokratikus minimum. A környező országok MIND ilyennel hagytak le minket.
  Persze “Lesz még Magyar Köztársaság, akárki meglássa” csak nagyon nem mindegy, hogy másodjára hogyan sikerül.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s